Izbor kalibra
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 04.01.2012. 19:03
|

Veteran

Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
Posto je tema Lovci pocetnici i izbor kalibra za lovca pocetnika ,imajuci u obzir da je pocetnik mlad momak koji nema mnogo iskustva s oruzjem i municijom teze ce mu biti da pogodi divljac sa kalibrom 20 nego sa kalibrom 12 i niko ne moze da me ubedi da to nije tacno... Moj savet pocetniku bi bio da kupi kalibar 12. Svi mi znamo da moze da se lovi sa svakim kalibrom bez greske, svaka puska ubija to stoji i svaki kalibar je ubojit. Samo decko koji tek pocinje da lovi svoju prvu divljac lakse ce pogoditi 12kinjom nego slabijim kalibrima tu nema diskusije... Posto 16kinju novu ne moze da nadje morace umesto nje da kupi kalibar 20 kojim ce tesko uci u lovacke vode. Znaci prvo naj jaci kalibar 12 pa onda vremenom smanjivati 16-20 dok se steknu neka iskustva...
Ovim upisom zavrsavam dalje komentarisanje na ovoj temi! |
|
|
|
223rem |
Objavljen 04.01.2012. 19:13
|

Član

Upisa: 131
Pristupio: 06.05.2011. 23:08
|
Skorpion kaže:
Posto je tema Lovci pocetnici i izbor kalibra za lovca pocetnika ,imajuci u obzir da je pocetnik mlad momak koji nema mnogo iskustva s oruzjem i municijom teze ce mu biti da pogodi divljac sa kalibrom 20 nego sa kalibrom 12 i niko ne moze da me ubedi da to nije tacno... Moj savet pocetniku bi bio da kupi kalibar 12. Svi mi znamo da moze da se lovi sa svakim kalibrom bez greske, svaka puska ubija to stoji i svaki kalibar je ubojit. Samo decko koji tek pocinje da lovi svoju prvu divljac lakse ce pogoditi 12kinjom nego slabijim kalibrima tu nema diskusije... Posto 16kinju novu ne moze da nadje morace umesto nje da kupi kalibar 20 kojim ce tesko uci u lovacke vode. Znaci prvo naj jaci kalibar 12 pa onda vremenom smanjivati 16-20 dok se steknu neka iskustva...
Ovim upisom zavrsavam dalje komentarisanje na ovoj temi!
Tako je  |
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 04.01.2012. 22:53
|

Lovčina

Upisa: 1032
Pristupio: 25.11.2010. 20:19
|
Skorpion kaže:
Znaci prvo naj jaci kalibar 12 pa onda vremenom smanjivati 16-20 dok se steknu neka iskustva...
Tako je , jos bih samo dodao polozara i to je to .
Mlad lovac moze da startuje.
*
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
7x64 KRALJ ..  .. 308W CAR.. 
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 05.01.2012. 09:28
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Joooooooooj. 'teo bi da vam napisem nesto al me mrzi ... pa ljudi bre vrtite se u krug, ... bolji ovaj, bolji onaj, ... Svaki kalibar ima svoje prednosti i mane. I nije do kalibra vec do lovca.
Ali hajde, kada sam poceo, ... Principijelno, visoka divljac se puca sa karabinom, moj stav, a sitna lovackom puskom. Kalibar je stvar licnog opredeljenja, izbora municije i trenutka kupovine. Hajde neka mi neko pokaze razlike u posipu sa 12 i 16 na 30 m ... 16ca je super kalibar malo zapostavljen iz komercijalnih razloga, i vratice ga za koju godinu sa pricom "najbolji, jedini, nikad prevazidjeni". Isto je bre i sa 8x57 kog su svi zaboravili pa se odjednom vraca kao vodeci kalibar za evropsku visoku divljac, univerzalni kalibar, blablabla .... Morgen malo.
Marketing bre ljudi. Ne nasedajte na te price.
Nego lepo pusku i mundzu u ruku, na streliste, da se puca, vezba, pa da vidis kako pada svaka tica, zecica i zivinica .... Ovako bre samo ispiramo usta praznim pricama.
Diskutujmo o tipu municije u pojedinom kalibru, interakcija kaibra i divljaci, efektima dejstva, punjenju, o tome sta cemo ako nam dozvole da punimo municiju, koji barut, koju zrno, sacmu i slicno ...
Pricajmo ovde o efikasnosti karabinskih kalibara ali sa primerima. Neka svako slika ulazne i izlazne rane divljaci koju odstreli. Danas svako ima fotoaparat na telefonu ... pa tu da diskutujemo i da dodjemo do nekih zakljucaka. A ne da mi pricaju kako je 9,3 x 74 najbolji kalibar za jelena!?!?!?!? a onda pitas bilo kog ozbiljnog lovnika u nekom od lovista gde se jelen lovi i oni kazu najvise nosenja je sa tim kalibrom ... Takve diskusije treba da se vode, ali argumentovane.
A to smanjivanje kalibra vremenom ... I to je tako bezveze, pa kad se naviknes na pusku, koja je usput i dobra, sto bi je bre menjao ....
A to da li je 16ca ok ili ne .... Ma necu ni da komentarisem. |
|
|
|
klaja |
Objavljen 05.01.2012. 19:30
|

Lovčina

Upisa: 1332
Pristupio: 10.03.2011. 21:02
|
stojkuki kaže:
Joooooooooj. 'teo bi da vam napisem nesto al me mrzi ... pa ljudi bre vrtite se u krug, ... bolji ovaj, bolji onaj, ... Svaki kalibar ima svoje prednosti i mane. I nije do kalibra vec do lovca.
Ali hajde, kada sam poceo, ... Principijelno, visoka divljac se puca sa karabinom, moj stav, a sitna lovackom puskom. Kalibar je stvar licnog opredeljenja, izbora municije i trenutka kupovine. Hajde neka mi neko pokaze razlike u posipu sa 12 i 16 na 30 m ... 16ca je super kalibar malo zapostavljen iz komercijalnih razloga, i vratice ga za koju godinu sa pricom "najbolji, jedini, nikad prevazidjeni". Isto je bre i sa 8x57 kog su svi zaboravili pa se odjednom vraca kao vodeci kalibar za evropsku visoku divljac, univerzalni kalibar, blablabla .... Morgen malo.
Marketing bre ljudi. Ne nasedajte na te price.
Nego lepo pusku i mundzu u ruku, na streliste, da se puca, vezba, pa da vidis kako pada svaka tica, zecica i zivinica .... Ovako bre samo ispiramo usta praznim pricama.
Diskutujmo o tipu municije u pojedinom kalibru, interakcija kaibra i divljaci, efektima dejstva, punjenju, o tome sta cemo ako nam dozvole da punimo municiju, koji barut, koju zrno, sacmu i slicno ...
Pricajmo ovde o efikasnosti karabinskih kalibara ali sa primerima. Neka svako slika ulazne i izlazne rane divljaci koju odstreli. Danas svako ima fotoaparat na telefonu ... pa tu da diskutujemo i da dodjemo do nekih zakljucaka. A ne da mi pricaju kako je 9,3 x 74 najbolji kalibar za jelena!?!?!?!? a onda pitas bilo kog ozbiljnog lovnika u nekom od lovista gde se jelen lovi i oni kazu najvise nosenja je sa tim kalibrom ... Takve diskusije treba da se vode, ali argumentovane.
A to smanjivanje kalibra vremenom ... I to je tako bezveze, pa kad se naviknes na pusku, koja je usput i dobra, sto bi je bre menjao ....
A to da li je 16ca ok ili ne .... Ma necu ni da komentarisem.
B)
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
|
|
|
|
Patan |
Objavljen 05.01.2012. 23:59
|

Mlađi član

Upisa: 32
Pristupio: 23.09.2010. 23:50
|
Ma kod nas vazi misljenje da je najbolji kalibar, bas, onaj koji svako od nas ima ;) |
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 06.01.2012. 11:49
|

Lovčina

|
I to je tacno , ali nemozes kalibar 20 ili .410 da svrstas u iniverzalan sto kal 12 sigurno jeste .Samim tim je i najbolji za pocetnika .
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 06.01.2012. 12:24
|

Lovčina

|
Ma ljudi sve je to stvar izbora, mnogo drugara imam koji su poceli sa 20icama. Matori je celog zivota pucao sa 16com, gadilo mu se da uzme drugu pusku u ruke, i potpisujem da to nikada nije ni uradio, a nalovio se taj za par lovaca. a ta izivljavanja tipa .410 i slicno je ona prica od malopre. Marketing.
LJudi ponovo cu da se pozovem na engleze. Momci love sa bilo cim ima tu svih kalibara, municija je u najvecem broju slucajeva xx/65 ponekada xx/70 a veca je retko i to zaista retko. A ljudi imaju takvu tradiciju lova da je to jednostavno za primer svima.
Kod nas u nasim krajevima i u istocnoj evropi je dominantan cal 12 zbog uticaja ruskog i istocno nemackog proizvodjackog kartela od kojih je zastava pokupila puno toga.
Ostalo je marketing.
A to sta je najbolje za pocetnika .... zavisi od samog pocetnika. Oruzije je fetish i svi smo mi mali decaci a to puske cini onim ... toys for boys. Znaci sta se kome svidja. |
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 06.01.2012. 12:47
|

Lovčina

|
Jeste i opet se vracamo na ono , svi smo pomalo u pravu .Sve je na pocetniku da odluci sta ce i kako ce , a nase je da piskaramo ovo ili ono .....;)
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 06.01.2012. 17:23
|

Lovčina

|
B) |
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 07.01.2012. 14:37
|

Lovčina

|
Omladino Srecan Praznik i da nam dugo dugo lovite sa puskama koje vi sami odaberete.
.... .... ....
*
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
|
|
|
|
sakal |
Objavljen 15.02.2012. 12:21
|

Mlađi član

Upisa: 33
Pristupio: 12.02.2012. 11:04
|
dobar dan! da se predstavim! ja sam Andrija i nov sam kako na ovom sajtu tako i ulovu. hteo bih da postavim pitanjeali ne znam da li sam na pravom mestu.... zanima me da mi neko kaze malo opsirnije o kalibru 32 u pitanju je lovacka puska.... ps: nikako da se snadjem na ovom sajtu...  |
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 08.05.2012. 23:06
|

Član

Upisa: 73
Pristupio: 08.05.2012. 21:16
|
Da li neko od Vas poseduje ili je pucao iz karabina u kalibru 300 WSM i kakva su iskustva ? Da li neko ima preporuku za konkretni model u ovom kalibru ?
Pročitao sam da je savremeniji od 308 Winchester i 300 Win Mag i da mu je pored preciznosti prednost i u komforu korišćenja. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 08.05.2012. 23:33
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Srpska Zadruga kaže:
Da li neko od Vas poseduje ili je pucao iz karabina u kalibru 300 WSM i kakva su iskustva ? Da li neko ima preporuku za konkretni model u ovom kalibru ?
Pročitao sam da je savremeniji od 308 Winchester i 300 Win Mag i da mu je pored preciznosti prednost i u komforu korišćenja.
Ovu municiju ćeš veoma teško pronaći u našim prodavnicama.
Što se tiče modela tu su prvenstveno američki proizvođači Remington, Winchester i Ruger, ali njih osim Remingtona nema po našim prodavnicama. I svi evropski proizvođači koji prave oružje u ovome kalibru će zadovoljiti tvoje potrebe.
Što se tiče prednosti ne vidim zašto bi bio precizniji od konkrencije. Njegova glavna prednost je velika snaga u malom pakovanju. Ali malom samo po dužini a ne i po obimu. Oružja u ovome kalibru imaju kraći sanduk i zatvarač od standardnih srednjih kalibara i to je prednost kod prepunjavanja. Međutim imaju za jedan ili čak dva metka manji kapacitet magacina u odnosu na standarne kalibre.
A što se tiče komfora korištenja o tome nema ni govora. Ovo je kalibar koji muški trza, pa posle nekoliko uzastopnih hitaca komfor je kao u seljačkim kolima sa drvenim točkovima kad se vozi po kaldrmi.
Dobro razmisli da li ti je ovaj kalibar stvarno potreban, pošto je za naša lovišta dovoljan bilo koji kalibar iz grupe srednjih (7x64, 308 Win; 30-06 Spr. ili 8x57 IS).
|
|
|
|
270 |
Objavljen 08.05.2012. 23:57
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
270WSM, 7mm WSM i 300WSM. Velika trojka iz Wincestera i nova šarena laža za one željne novog jedinstvenog i različitog, naravno spremnih da to i plate ali na žalost ne dobiše ništa bolje od onih običnih!
Posle kratkog uspona uglavnom Americi i Africi popularnost im svakim danom sve više i više pada.
Još se solidno drži 270WSM, 7mm WSM nikad nije ni dostigao slavu dva brata a 300WSM je brzo skočio a još brže pao i sve više lovaca se vraća na njegov balistički ekvivalent 300 Win. Mag!
Zašto... e to je duga priča! |
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 09.05.2012. 18:39
|

Član

|
Podunavac kaže:
Srpska Zadruga kaže:
Pročitao sam da je savremeniji od 308 Winchester i 300 Win Mag i da mu je pored preciznosti prednost i u komforu korišćenja.
Ovu municiju ćeš veoma teško pronaći u našim prodavnicama.
Što se tiče modela tu su prvenstveno američki proizvođači Remington, Winchester i Ruger, ali njih osim Remingtona nema po našim prodavnicama. I svi evropski proizvođači koji prave oružje u ovome kalibru će zadovoljiti tvoje potrebe.
Što se tiče prednosti ne vidim zašto bi bio precizniji od konkrencije. Njegova glavna prednost je velika snaga u malom pakovanju. Ali malom samo po dužini a ne i po obimu. Oružja u ovome kalibru imaju kraći sanduk i zatvarač od standardnih srednjih kalibara i to je prednost kod prepunjavanja. Međutim imaju za jedan ili čak dva metka manji kapacitet magacina u odnosu na standarne kalibre.
A što se tiče komfora korištenja o tome nema ni govora. Ovo je kalibar koji muški trza, pa posle nekoliko uzastopnih hitaca komfor je kao u seljačkim kolima sa drvenim točkovima kad se vozi po kaldrmi.
Dobro razmisli da li ti je ovaj kalibar stvarno potreban, pošto je za naša lovišta dovoljan bilo koji kalibar iz grupe srednjih (7x64, 308 Win; 30-06 Spr. ili 8x57 IS).
Poštovani Podunavac,
Hvala na iscrpnom odgovoru. Osim lova, želeo bi da se malo oprobam i u preciznom gađanju na daljinu, tako da se izbor kalibara sveo na 308w i 300wm u kojima se pravi i većina snajperskih pušaka. Tražeći pušku po našim prodavnicama, uvoznika za Titan 6 mi je ponudio pušku u kalibru 300wsm, pa sam želeo da saznam da li je neko od Vas koristio ovaj metak i kakva su mu iskustva. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.05.2012. 20:08
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kolega, Roessler Titan 6 je laka puška (3 kg) koja u kalibru 300 WSM ima veoma jak trzaj, a na takmičenjima se puca dosta metaka. Tako da ti je nikako ne bi preporučio. Za takmičenje trebaš težu pušku sa debelom cevi i malim tolerancijama.
|
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 10.05.2012. 11:40
|

Član

|
Podunavac kaže:
Kolega, Roessler Titan 6 je laka puška (3 kg) koja u kalibru 300 WSM ima veoma jak trzaj, a na takmičenjima se puca dosta metaka. Tako da ti je nikako ne bi preporučio. Za takmičenje trebaš težu pušku sa debelom cevi i malim tolerancijama.
Naprimer? |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 10.05.2012. 12:38
|

Lovčina

|
Zastava M07. Ali to nije za lov.
Malo je tesko iskombinovati ove dve stvari zbog konstrukcija kundaka i slicno.
Zastava 808 moze da se dobro uprilici za ovakvu namenu |
|
|
|
Srpska Zadruga |
Objavljen 10.05.2012. 13:14
|

Član

|
stojkuki kaže:
Zastava M07. Ali to nije za lov.
Malo je tesko iskombinovati ove dve stvari zbog konstrukcija kundaka i slicno.
Zastava 808 moze da se dobro uprilici za ovakvu namenu
Zastava trenutno nema na stanju M 07 match a ni 808, možda tek pred kraj godine. Video sam u Kalibru kao su lepo doradili par primeraka Zastave. |
|
|