To što ti pišeš, Pravilnik, se odnosi na korisnika lovišta i organizaciju lova, ja kažem da za dobijanje lovne karte lice mora da ima oružni list za lovačko oružje na svoje ime, i položen lovački ispit, i ta dva dokumenta su obavezno morala da se dostave (kopije). Sve drugo, kako je neko radio, nije dobro radio.
Drugo, Zakon je dokument koji je 'stariji' od Pravilnika. Pravilnik mora biti u skladu sa Zakonom, tj., ako je Zakon precizno predvideo nešto, to Pravilnik neće ponavljati, nego se primenjuju odredbe Zakona.
Predavati samo diplome, i tražiti lovnu kartu za nekog ko nema oružni list, znači da si ostavio mogućnost, da neko, kome je recimo, oduzeto oružje, može da bude u lovu sa tudjim oružjem.
Niste dobro radili.
Onaj kome se oduzme oružje, oduzima mu se i oružni list, pa onda ne može da ti dostavi kopiju.
Zakon nije rekao da možeš da zameniš lovačke puške, već je rekao da možeš da koristiš tuđu lovačku pušku ali uz svoj oružani list i oružani list onoga čija je puška, kad nosiš tuđu pušku moraš sa sobom da imaš dva oružana lista.
Tačno je to, ako koristim tudju pušku sa neolučenim cevima, moram da nosim i svoj OL i OL vlasnika puške. Ali opet moram da imam OL na svoje ime.
Status lovca dokazuješ posedovanjem OL i diplomom. Lovnu kartu, koja ti omogućava lov, dobijaš ispunjenjem statusa lovca.
Ovde neko piše da su dostavljali kopije starih lovnih karata, da bi dobili nove. Dostavili dokument kome je istekla važnost, da bi dobili punovažan?!? Van pameti!
Dva dokumenta koja su trajnog karaktera su oružni list i diploma o položenom lovačkom ispitu.
Lovna karta je dokument ograničenog roka važenja.
Posedovanje dva trajna dokumenta koji dokazuju da je neko lice lovac, omogućava periodično dobijanje trećeg, koji omogućava lov, sa ograničenim rokom važenja - lovne karte.
Lala kaže:
Predavati samo diplome, i tražiti lovnu kartu za nekog ko nema oružni list, znači da si ostavio mogućnost, da neko, kome je recimo, oduzeto oružje, može da bude u lovu sa tudjim oružjem.
Niste dobro radili.
Onaj kome se oduzme oružje, oduzima mu se i oružni list, pa onda ne može da ti dostavi kopiju.
.....eee ovo mene žulja i nešto mi odi kod nas po pitanju nekih ...smrdi debeloooo!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
toga ima u svim udruženjima ali ja sam imao a nemogu da nadjem tumačenje mislim da je bio dokument LSS da lice koje nemože u roku od 24 meseca da ostvari pravo na oružje nemože da bude lovac
LU Aleksandrovo kaže:
Zakonodavac nigde nije naveo da je za dobijanje lovne karte potrebno priložiti fotokopiju oružanog lista.
Posle zakona od 93. LSS je u svim legalnim polaganjima lovačkog ispita izdavao diplome, ako ju je neko izgubio može izvaditi duplikat u LSS.
Pre 93. lovački ispit je polagan pred komisijama opštinskih saveza i često puta nisu izdavane diplome, ti lovci su uz zahtev za dobijanje lovne karte dužni da prilože fotokopiju, stranice u registarskoj knjizi saveza, na kojoj piše da su polagali i položili ispit.
znači za dobijanje lovne karte treba
1. Zahtev
2. Fotokopija Diplome ili Stranice iz registra o položenom lovačkom ispitu,
3. Uplatnica o uplaćenih 1000 dinara.
Potpuno si u pravu kolega imali smo jednu situaciju sa lovcem koji je ostao bez oruzja I zvali smo ministarstvo za objasnjenje Receno nam je da on ima pravo da bude clan LD i na lovnu kartu Ali da licu bez oruzja se nemoze izdati lovna dozvola i sto je sasvim normalno tako lice nece moci da lovi niti da uzima od drugoga oruzje jer mora sa sobom da ima i svoj oruzani list i oruzani list od oruzja koga je uzeo na upotrebu.
Lala kaže:
Nisi u pravu, Cule, zakonodavac je još kako predvideo to, u Zakonu o divljači i lovstvu, član 4. tačka 12, piše lepo:
'lovac je fizičko lice koje je steklo lovnu kartu za tekuću lovnu godinu, ispunjava uslove iz propisa kojima se reguliše oružje i municija i osposobljeno je za lov divljači;'
Ispunjavanje uslova po zakonu o oržju i municiji se dokazuje oružnim listom.
Dakle, lovac može biti samo lice koje ima oružni list na svoje ime.
Ne znam kako je ko radio, znam sta pise u Zakonu. Ne zaboravite da ste prosle godine lovne karte dobijali od LSS, a ove godine od ministarstva, pa ste i kopije prosle godine dostavljali Savezu, a ove godine ministarstvu.
lice koje nema oruzje zadovoljava se samo clanstvom u L.U. i nemoze da dobije lovnu kartu udruzenja jer ne ispunjava uslove za to!Ako bi i dobio lovnu kartu mogao bi da lovi van svog udruzenja i tako napravio problemonome ko je za njega i trebovao lovnu kartu!!!Nedaj Boze da se tako lice nadje upisano u dozvoli za redovan lov a proverom se utvrdi da nema oruzani list!!to je tek ozbiljan problem!!!
Oružni list je i svojevrsna dozvola kojom se dokazuje da neko poseduje lovačko i ma koje drugo oružje- Pored toga mislim da je važno naglasiti da dobijanjem oružnog lista lice dokazuje da je obučeno za rukovanje vatrenim oružjem što je veoma važno. Neozbiljno, riskantno i suludo bi bilo dati nekome vatreno oružje i pustiti ga u grupu sa ostalim lovcima a da predhodno nije završio bilo kakvu obuku....koja se dokazuje oružnim listom. Lično ne bih nikada pristao da učestvujem u lovu sa nekim licem koje nije lovac odnosno ne ispunjava uslove za lov predviđene zakonom. Prikrivanje takvih lica je saučesništvo u vršenju krivičnog dela...
slavaplana kaže:
lice koje nama oruzje zadovoljava se samo clanstvom u L.U. i nemoze da dobije lovnu kartu udruzenja jer ne ispunjava uslove za to!Ako bi i dobio lovnu kartu mogao bi da lovi van svog udruzenja i tako napravio problemonome ko je za njega i trebovao lovnu kartu!!!Nedaj Boze da se tako lice nadje upisano u dozvoli za redovan lov a proverom se utvrdi da nema oruzani list!!to je tek ozbiljan problem!!!
Svaki grupovodja pre upisivanja u lovnu dozvolu je duzan da od lica trazi lovnu kartu vazecu za tu godinu i oruzani list I svojim potpisom je odgovoran za tacnost upisanih podataka i materijalno i krivicno odgovara za potupke i radnje lica koja su upisana u lovnu dozvolu Tako da sada vise nije jednostavno biti grupovodja i mnogi otkazivaju tu nazovimo funkciju kada su procitali sta ih sve obavezuje.Takvo tumacenje kao vase je bilo i kud mene u Ld i zbog toga smo morali zvati ministarstvo.I tamo nam je logicno objasnjeno da se licu bez oruzja nemoze dati dozvola za lov.Ministarstvu je vazno da uzmu novac njih neinteresuje da li neko ima oruzani list ili ne To su prebacili pod pravo o lovu i lovnim dozvolama gde pise da se lovna dozvola nemoze izdati licu bez oruzja A grupovadja mora da proverava.
slavaplana kaže:
lice koje nama oruzje zadovoljava se samo clanstvom u L.U. i nemoze da dobije lovnu kartu udruzenja jer ne ispunjava uslove za to!Ako bi i dobio lovnu kartu mogao bi da lovi van svog udruzenja i tako napravio problemonome ko je za njega i trebovao lovnu kartu!!!Nedaj Boze da se tako lice nadje upisano u dozvoli za redovan lov a proverom se utvrdi da nema oruzani list!!to je tek ozbiljan problem!!!
Svaki grupovodja pre upisivanja u lovnu dozvolu je duzan da od lica trazi lovnu kartu vazecu za tu godinu i oruzani list I svojim potpisom je odgovoran za tacnost upisanih podataka i materijalno i krivicno odgovara za potupke i radnje lica koja su upisana u lovnu dozvolu Tako da sada vise nije jednostavno biti grupovodja i mnogi otkazivaju tu nazovimo funkciju kada su procitali sta ih sve obavezuje.Takvo tumacenje kao vase je bilo i kud mene u Ld i zbog toga smo morali zvati ministarstvo.I tamo nam je logicno objasnjeno da se licu bez oruzja nemoze dati dozvola za lov.Ministarstvu je vazno da uzmu novac njih neinteresuje da li neko ima oruzani list ili ne To su prebacili pod pravo o lovu i lovnim dozvolama gde pise da se lovna dozvola nemoze izdati licu bez oruzja A grupovadja mora da proverava.
Pozdravljam ovo u zakonu o vecoj odgovornosti pojedinca(grupovodja) jer se do sada olako shvatalo bilo je slucajeva da lica kojima je oduzeto oruzije nastavlajaju da love mirno kao da nista nije bilo sa pozajmljenim oruzijem !
A sta ce da urade ovi koji hoce da love a nemogu da dobiju Lovnu Kartu? A ovamo izvrsili sve obaveze, uplatili clanarinu i ispunjavaju sve uslove itd itd.Obratis se sam Ministarstvu oni te preusmeravaju na Udruzenje gde pripadas. U udruzenju kazu da lovne karte stizu tek za 1 maj i koje je ovde hebena stranka?
A lov vec pocinje u subotu 16-og!
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Stari, pa mislim da u svom LU treba da popuniš zahtev za dobijanje LK. Onda oni trebuju od nekog (može od LSS, može od lovnog inspektora), i predaju mu zahtev sa dokumentacijom, i onda taj kome su se obratili treba da im dostavi LK.
Nezgoda je što nema propisanog roka u kom sve to treba da odrade, nema roka ni za LU, ni za LSS, ni za inspektora, ni za ministarstvo (mada, koliko znam, lovne karte su spremne u ministarstvu, tako sam čuo).
Lala kaže:
Nisi u pravu, Cule, zakonodavac je još kako predvideo to, u Zakonu o divljači i lovstvu, član 4. tačka 12, piše lepo:
'lovac je fizičko lice koje je steklo lovnu kartu za tekuću lovnu godinu, ispunjava uslove iz propisa kojima se reguliše oružje i municija i osposobljeno je za lov divljači;'
Ispunjavanje uslova po zakonu o oržju i municiji se dokazuje oružnim listom.
Dakle, lovac može biti samo lice koje ima oružni list na svoje ime.
Ne znam kako je ko radio, znam sta pise u Zakonu. Ne zaboravite da ste prosle godine lovne karte dobijali od LSS, a ove godine od ministarstva, pa ste i kopije prosle godine dostavljali Savezu, a ove godine ministarstvu.
Koliko ja shvatam dokumenti se dostavljaju korisniku lovišta, koji na osnovu njih izdaje lovnu kartu, a ministarstvu korisnik lovišta dostavlja samo spisak sa potrebnim podacima, i da nema zablude Lovački savez Srbije je još uvek korisnik lovišta, bar tako piše na sajtu ministarstva.
A evo novog obaveštenja za lovačka udruženja sa sajta ministarstva
LOVAČKIM UDRUŽENJIMA
PREDMET: Obaveštenje za lovačka udruženja o postupku dobijanja lovne karte
Poštovani,
Imajući u vidu da je počela nova lovna sezona, i u vezi sa tim potrebe lovaca koji ispunjavaju zakonske uslove za sticanje lovne karte, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Uprave za šume (u daljem tekstu: Ministarstvo) u cilju efikasnije distribucije lovnih karata, odlučilo je da se pored mogućnosti dobijanja lovnih karata preko Lovačkog Saveza Srbije, lovačka udruženja iste mogu preuzeti i od Republičke šumarske i lovne i inspekcije, i to po sledećoj proceduri:
1) Lovačko udruženje dostavlja Ministarstvu ili nadležnom odseku šumarske i lovne inspekcije, sledeću dokumentaciju:
- Popunjen, overen i potpisan Obrazac zahteva za preuzimanje lovnih karata, koji se nalazi u Prilogu 1. ovog obaveštenja i čini njegov sastavni deo;
- Elektronsku formu (CD) popunjenog Obrasca zahteva za preuzimanje lovnih karata, koji lovačko udruženje može odmah po prijemu ovog dopisa preuzeti od Ministarstva ili nadležnog odseka šumarske i lovne inspekcije, putem e-maila ili preuzimanjem sa sajta Ministarstva, (sve potrebne kontakt adrese se nalaze u Prilogu 2. ovog obaveštenja);
- Ovlašćenje za preuzimanje lovnih karata - originalni potpisani i overeni akt lovačkog udruženja kojim potvrđuje da je određeno lice (ime i prezime, JMBG, broj lične karte), ovlašćeno za preuzimanje lovnih karata;
- Original uplatnice o izvršenoj uplati naknade za lovnu kartu - na račun propisan za uplatu javnih prihoda (ukoliko je uplatilac naknade za lovnu kartu lovac podnosilac zahteva za dobijanje lovne karte) ili overen izvod iz banke (ukoliko je uplatilac naknade za lovnu kartu lovačko udruženje). - Izjavu kojom garantuje da lica, za koja se podnosi zahtev za preuzimanje lovnih karata, ispunjavaju uslove iz odredbe člana 61. Zakona o divljači i lovstvu (Prilog 3).
2) Dokumentaciju iz tačke 1) ovog obaveštenja lovačko udruženje dostavlja Ministarstvu ili nadležnom odseku šumarske i lovne inspekcije, u skladu sa šemom iz Priloga 2.
3) Lovačka udruženja mogu, da na e-mail adrese iz Priloga 2. dostave svoje kontakt podatke (e-mail adrese) preko kojih će dobiti Obrazac zahteva za preuzimanje lovnih karata ili da isti preuzmu sa sajta Ministarstva.
4) Lovačko udruženje popunjava, overava i potpisuje lovne karte preuzete od Ministarstva odnosno nadležnog odseka šumarske i lovne inspekcije i prosleđuje ih licima koja su podnela zahtev za dobijanje lovne karte, isključivo prema spisku koji je dodeljen u Ministarstvu sa određenim registracionim brojem lovne karte za svako navedeno lice.
5) Kontakt osoba u Ministarstvu je: Milovan Stojić, tel: 011/314 83 91, mobilni: 064/80 55 811, email:
Dostavljeno:
- Lovačkim udruženjima na teritoriji Republike Srbije;
- Arhivi.
DIREKTOR
dr Saša Orlović
PRILOG 2.
Kontakt podaci službenika na mestima gde će se
distribuirati lovne karte
1. Milovan Stojić; Uprava za šume, Omladinskih brigada 1, 11070 Novi Beograd; tel: 064/80-55-811, e-mail: za lovačka udruženja sa teritorije AP Vojvodine;
2. Gordana Gligorić; Uprava za šume, Omladinskih brigada 1, 11070 Novi Beograd; tel: 064/80-55-817 e-mail: za lovačka udruženja sa područja nadzora odseka Republičke šumarske i lovne inspekcije sa sedištem u Beogradu
3. Srđan Kovačević; Odsek Republičke šumarske i lovne inspekcije sa sedištem u Užicu, ul. Vidovdanska 34, 31000 Užice; tel: 064/88-18-680, e-mail: za pripadajuća lovačka udruženja
4. Branislav Šarčević; Odsek Republičke šumarske i lovne inspekcije sa sedištem u Kraljevu, Trg Jovana Sarića 1, 36000 Kraljevo; tel: 064/88-18-681, e-mail: za pripadajuća lovačka udruženja
5. Zvijezdan Nišavić; Odsek Republičke šumarske i lovne inspekcije sa sedištem u Nišu, ul. Stahinjića Bana bb, 18000 Niš; tel: 064/88-18-675, e-mail: za pripadajuća lovačka udruženja
PRILOG 3.
IZJAVA
Izjavljujem pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da lica koja su navedena u Zahtevu za preuzimanje lovnih karata, a koja su zahtev za dobijanje lovnih karata podnela lovačkom udruženju ________________________________, ispunjavaju uslove propisane članom 61. Zakona o divljači i lovstvu (Službeni glasnik Republike Srbije, broj 18/10).
Mesto i datum podnošenja zahteva: Potpis odgovornog lica:
Cule, ovo obaveštenje je već nekoliko dana istaknuto na naslovnoj strani portala.
Zahtev za izdavanje lovne karte se podnosi LU u mestu prebivališta, sa traženom dokumentacijom, pa onda LU uplati naknadu zbirno za svoje članove, ili ako je pojedinac u pitanju, onda to sam uradi i priloži priznanicu, pa onda LU to pošalje u LSS, koji onda zbirno trebuje LK od ministarstva. Tako ja mislim da ide.
A može, eto, i direktno LU, preko lovnog inspektora. Ne mora preko LSS.
Problem je, rekoh, rokovi.
A dobra stvar je što ne mora da se prilaže, ako ide preko inspektora, kopije diploma i ostalih dokumenata, samo zahtev i uplatnica, i izjava odgovornog u LU, da njegovi članovi ispunjavaju uslove - time je procedura ubrzana, a papirologija smanjena.
Izjavom odgovornog lica je zadovoljen zakonski kriterijum, ko može dobiti LK. A odgovorno lice u LU zna ko od njegovih članova ispunjava uslove za dobijanje LK, pa ako sačini netačnu izjavu, eto problema.
Član 60. Pravo na lov divljači imaju lica sa licencom iz čl. 54. i 56. ovog zakona i lica sa lovnom kartom za tekuću lovnu godinu koja ispunjavaju uslove iz propisa kojima se reguliše oružje i municija i kojima je korisnik lovišta izdao dozvolu za lov.
Pravo na lovnu kartu ima:
1) lice sa položenim lovačkim ispitom, u skladu sa ovim zakonom;
2) lice koje je steklo diplomu srednje ili visoke škole u kojoj je izučavalo predmet iz oblasti lovstva;
3) inostrani lovac, u skladu sa ovim zakonom.
Lovna karta
Član 61.
Lovna karta može biti mesečna i godišnja.
Zahtev za dobijanje lovne karte podnosi se korisniku lovišta.
Zahtev iz stava 2. ovog člana sadrži: prezime i ime, jedinstveni matični broj građana, broj lične karte ili pasoša, pol, datum rođenja, mesto, opštinu i državu rođenja, državljanstvo, mesto prebivališta i adresu stana, datum podnošenja zahteva
i vrstu lovne karte za koju se podnosi zahtev. Uz zahtev za dobijanje lovne karte lice je dužno da priloži dokaze o ispunjenosti uslova za dobijanje lovne karte, u skladu sa ovim zakonom i dokaz o uplati naknade za lovnu kartu na račun propisan za uplatu javnih prihoda.
Ministar, a na teritoriji autonomne pokrajine starešina nadležnog pokrajinskog organa, u skladu sa Strategijom i programima razvoja lovnih područja bliže uređuje kriterijume za utvrđivanje broja lovnih karata koje se distribuiraju po pojedinim lovištima u okviru lovnog područja.
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?