Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Obuka goniča za lov na zeca

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Obuka goniča za lov na zeca
duskov
 Nikada nijesam volio kerove koji stalno mašu repom, oko svakog lovca ili čovjeka. Cijenim kerove koji imaju jednog vlasnika a u lovištu za njih postoji samo jedan čovjek koji ga interesuje.
Ubijeđen sam da je to stvar karaktera kao i kod ljudi. Ne volim i ne cijenim ljude koji se svakom "nabacuju", koji mogu sa svakim i koji na svaki pokret "mašu repom"!

duskov
 Za planinski lov zeca lovac mora imati psa koji relativno dugo goni. Zečevi su krupniji nego u selu ali i spremni da bježe dugo i pravilinijski kao i neke druge vrste divljači. Pas koji ga nađe i podigne treba da goni toliko dugo da ga vrati (jer zec se, po pravilu vraća na mjesto odakle je dižen) opet i opet kako bi lovac imao prilike da puca...

Brka bez brkova
 sto se tice prilaska kera drugim lovcima,to je vise stvar obuke nego karaktera,i na tome bi svaki lovac trebao da ozbiljno poradi pre nego pocne da izvodi mladog kera. Gonic nikom ne bi smeo da pridje na terenu,a lovac ne bi smeo da dozvoli ni kolegama sa kojima ide u lov da mu miluju kera i daju hranu.

arnotije

nidzamotocross kaže:
Ok. Protiv mene obojica. U pravu ste. ;)
Vaspitavajte svoje pse po vasoj meri, ja cu svoje po svojoj.
iveli 3

Niko ovde nije protiv tebe, mene ili nekog treceg, ovde svi iznosimo svoja misljenja, zapazanja i iskustva, a sve sa jednim ciljem da pomognemo jedni drugima, da nam psi budu sto bolji sa sto manje gresaka u radu i da sto je to vise moguce uzivamo dok lovimo sa njima. A naravno da je konacna odluka o tome kako ce pas da radi na nama samima.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

arnotije

Brka bez brkova kaže:
sto se tice prilaska kera drugim lovcima,to je vise stvar obuke nego karaktera,i na tome bi svaki lovac trebao da ozbiljno poradi pre nego pocne da izvodi mladog kera. Gonic nikom ne bi smeo da pridje na terenu,a lovac ne bi smeo da dozvoli ni kolegama sa kojima ide u lov da mu miluju kera i daju hranu.

Sa ovim se u potpunosti slazem, po meni za moj teren bitna stvar. Tudje kerove ne dozivam, ne hranim i teram od sebe. Od kolega lovaca kada se sretnemo po lovu trazim isto kada je moj ker u pitanju, cak i da ga nekim prutem zaplase i oteraju od sebe da im ne prilazi. Jer jednom kada ga naucis toga lopingeri tesko da prevare i vezu.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

duskov
 Brko, jeste stvar obuke ali i genetike. Kao uostalom što je sa konačnim rezultatima u lovu. Ako nema genetike-sve je ćorak! Možete da ga obučavate koliko hoćete, rezultati se znaju. Za one sa dobrom genetikom i one koji nemaju kvalitetno porijeklo.
Mnogo je važno odabrati štene radnih roditelja i čije porijeklo je radno u mnogim generacijama i po majčinoj i očevoj liniji. To je garancija uspjeha, bar u startu. Ostalo je obuka.
Sada dolazimo do onoga "pravila" : 20% genetika a 80% obuka ili tako nekako.
Tu postoje razne teorije i one su stvar ukusa i ugla iz koga se posmatra.

Brka bez brkova
 lovio sam jednom prilikomsa sa kolegom koji je imao kerove koji bas dugo gonili,kako se nisu vracali a noc je pocela da pada morali smo da krenemo iz planise,on se nije preterano uzbudjivao,skinuo je svoju potkosulju i ostavi je na zemlji gde je bio parkiran auto.rece dolazim ja sutra da pokupim kerove,cekace me oni ovde.tako i bi.

duskov
 Imate pasa koji se i poslije obuke ponašaju prisno sa ljudima koje ne poznaju. Moguće da pokušaju da bježe , nakon susreta sa nepoznatim. Njihov motiv (razlog) bježanja je strah. Ali ja obožavam one pse, koji bez obuke imaju karakter jer za karakter ne pomaže obuka. Ti psi hoće da zareže, pokažu zube pa i da ujedu nepoznatu osobu koja pokušava da ih uhvati ili ne daj bože-ukrade!

duskov
 Brko, dešava se da dugi goniči, posebno kada kasno popodne podignu divljač ostanu i do duboko u noć. Tada se ostavi podkošulja, košulja, jakna ili bilo koja stvar koja miriše na njihovog gazdu i oni će doći tu, gdje su inače, pušteni.
Ovo se najčešće dešava sa kerovima koji podignu srne ili DS (nije isključeno, ni drugu divljač).
Naravno da je najbolje da se kerovi sačekaju tako da sam mnogo puta "prenoćio" u kolima u planini...
Ali opet, ovdje poseban problem prestavljaju vukovi. Oni uzimaju danak, posebno u najboljim kerovima...

DakiNS
 Imate pasa koji se i poslije obuke ponašaju prisno sa ljudima koje ne poznaju. Moguće da pokušaju da bježe , nakon susreta sa nepoznatim. Njihov motiv (razlog) bježanja je strah. Ali ja obožavam one pse, koji bez obuke imaju karakter jer za karakter ne pomaže obuka. Ti psi hoće da zareže, pokažu zube pa i da ujedu nepoznatu osobu koja pokušava da ih uhvati ili ne daj bože-ukrade!

Čak i to se može naučiti psa. I postupak je vrlo jednostavan. Imao sam sreću ili nesreću, da su mi pokušali ukrasti mladog bretona. Bio je pušten u dvorište zgrade da se malo istrči. Priđoše mu dva momčića ,kuče kao kuče tada je imao 6 ili 7 meseci , sa poverenjem im priđe, Jedan od momaka ga uhvati za prednje noge ne bi li ga privukao da ga može bolje prihvatiti, tu mu je naneo malo bol, reakcija psa , bila je pokušaj ugrizanja , našta ga je lopić odmah ispustio iz ruku a pas je istog momenta pobegao u zgradu. To mi je dalo ideju kako da svoje pse zaštitim na neki način od krađe. Sledećeg psa kojega sam imao , pomoću naručenog prijatelja koji je isti postupak ponovio kao i prethodni lopovi, a za desetak dana je došao drugi drugar da pokuša da uhvati psa dok je slobodan. Siguran sam da je mogućnost hvatanja psa u lovištu ili negde drugde svedena na minimum. Reakcija psa na vabljenje oili pokušaj približavanja nepoznate osobe je prilazak ali na sigurnu distancu,s tim što pokušaj većeg približavanja nepoznatog rezultira keženjem zuba i begom.ika
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Brka bez brkova
 sa psima koji imaju tako jak karakter,tesko je raditi,oni uvek pokusavaju da postanu dominantni,a ako vlasnik ne radi dovoljno dugo i cvrsto,bude problem,budu ne poslusni.misljenja sam da za lov zeca nije potreban pas sa tako jakim karakterom,to je pozeljno kod svinjara

duskov
 Ja volim pse sa jakim karakterom a ujedno i najviše volim lov na zeca. O tome možemo da pišemo do prekosjutra. A ovo što kaže Daki jeste za analizu. Mislim da je mladi breton bio predodređen da tako reaguje i da je nepoverljiv. Sve što se kasnije dešavalo bila je potvrda njegovog genetskog stava. To je srećna i najbolja kombinacija.

duskov
 Ili splet okolnosti mu je probudio takvo ponašanje, pa čak i pojačao ono što mu je bilo urođeno.

nidzamotocross
 O gonicima bi mogli da pisemo do beskonacnosti. Na kraju sam uvek za to da svako bira psa po svojoj meri (sto se tice genetike) i da tog psa obucava i prilagodjava sebi, svom nacinu lova, terenu na koji lovi i divljac koju lovi. Zato je svakom lovcu svoj pas najbolji, jer je istreniran za njega. Ali ono sto cesto vidim i sto me brine je nepostovanje osobina gonica, npr. skracivanje gona, lov na pernatu divljac, lov u polju, itd.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

DakiNS
 Upravo tako Duško. Ali kako objasniti istu ili sličnu reakciju ostalih pasa? To je samo refleks za nanetu laganu bol od nepznate osobe. U principu posle toga se dešavaju dve stvari kao reakcija , prva je keženje zuba , to jest pokazivanje agresivnosti da bi se dobilo vremena za povlačenje , a druga je momentalni beg od nepoznate osobe. U svakom slučaju obe reakcije idu nama u korist.ika
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

srpko1
 Dobar gonic,npr zecar, kada ga pustis, lagano, podigne zeca, goni ga tako da od gona spada list sa sume i cini ti se da se zemlja trese..Goni punim steketom,punom brzinom, ne gubi ga, i tako efektno kada goni kolko god da goni zeca , nikad nije predugo...Kada prekine gonjenje, punim trkom se vraca lovcu, lovac ga popazi, i nastavljaju dalje ili idu kuci..Dobar gonic se nikad ne gubi, on u terenu trzi zeca, dize zeca, goni zeca, ili se vraca gazdi, nista vise ne radi dok je u terenu...
Gonic zecar, uvek prati lovca, lovac nikada ne prati psa, vec je pas zaduzen za pracene..Lovac bira teren gde ce loviti a pas ga prati po tom terenu, i tu radi gore navedeno...

sg-bog26
 Imao sam priliku da sretnem psa srpskog goniča koji je pripadao mome drugu lovcu, sa kojim često lovim, a koji je bio 100% nepovjerljiv prema drugim lovcima, čak i prema ostalim članovima porodice svog gazde, tj. nije se dao uhvatiti nikome osim svome gazdi. Nije bio uopšte plašljiv, a zeca je odlično gonio. Ove osobine ''nepovjerenja'' ispoljavao je od najranije dobi, tako da mogu reći sa sigurnošću da se tu radi o urođenoj osobini. Moram da kažem da se radilo o jednom divnom psu, koji je svome gazdi priuštio mnogo lijepih lovova. Bio je na neki način kompletan pas, kakvog bi svaki lovac poželio, ali nikakav ljepotan, prosječnog eksterijera. Ono što mi se najviše sviđalo kod njega je ta neka ''divlja'' crta koja se očitavala u samoj njegovoj pojavi, po kojoj se jasno razlikovao od drugih pasa i što se itekako uočavalo u njegovom radu na terenu. Velika većina lovaca u današnje vrijeme teško može udovoljiti zahtjevima takvog psa, on je kao stvoren za gorštačke uslove na rubu divljine i za njega treba odvojiti mnogo vremena, ali su zato lovovi sa njim za one koji to sebi mogu priuštiti - prelijepi!

Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! Veselo

duskov
 Srpko, nemam namjeru da polemišem sa Vašim stavovima. Sa većinom se slažem i tu nema nikakve dileme. Ali imam da Vam saopštim nešto što bi moglo biti drugačije od onoga što Vi kažete, iako da priznam nijeste ostavili mnogo prostora za to.
Naravno, uz napomenu , da ja ne želim da prosipam, znanje, pamet i iskustvo.
Ja sam lovac koji prati svog psa koji pretražuje teren. Onoliko koliko sam u prilici, obzirom na godine, težinu i zdrastveno stanje.
Psa pratim, koliko mogu i kad goni mijenjajući mjesto gdje čekam divljač. On to zna. A i imam psa po mjeri.
Lov mi pričinjava zadovoljstvo i svojevrsnu terapiju. Dobar ili odličan pas mi samo olakšava da budem čio, veseo i zdrav.
Zna moj pas da potjera i lisicu ili šakala i to mu ne uzimam za zlo. To je samo zadovoljstvo više.
Ali da se vratim na jedan od postova naših kolega: (parafraziram)
neko voli ovakve a neko onakve kerove.
Ja najviše one koji brzo i pametno dižu divljač i dugo, dugo gone.
Za sg-bog26 pozdrav!

srpko1

duskov kaže:
Srpko, nemam namjeru da polemišem sa Vašim stavovima. Sa većinom se slažem i tu nema nikakve dileme. Ali imam da Vam saopštim nešto što bi moglo biti drugačije od onoga što Vi kažete, iako da priznam nijeste ostavili mnogo prostora za to.
Naravno, uz napomenu , da ja ne želim da prosipam, znanje, pamet i iskustvo.
Ja sam lovac koji prati svog psa koji pretražuje teren. Onoliko koliko sam u prilici, obzirom na godine, težinu i zdrastveno stanje.
Psa pratim, koliko mogu i kad goni mijenjajući mjesto gdje čekam divljač. On to zna. A i imam psa po mjeri.
Lov mi pričinjava zadovoljstvo i svojevrsnu terapiju. Dobar ili odličan pas mi samo olakšava da budem čio, veseo i zdrav.
Zna moj pas da potjera i lisicu ili šakala i to mu ne uzimam za zlo. To je samo zadovoljstvo više.
Ali da se vratim na jedan od postova naših kolega: (parafraziram)
neko voli ovakve a neko onakve kerove.
Ja najviše one koji brzo i pametno dižu divljač i dugo, dugo gone.
Za sg-bog26 pozdrav!

Kolega, citajuci vase upise shvatio sam, da ste iskusan, strstven lovac, i iskusni goniclija pravi meraklija i cestitam vam na svemu!Odobreno

Ovo oko pracenja gonica u radu i gonjenju je sve stvar slobodnog ubedjenja lovca, mozda navike, nekog meraka...Nema stogog pravilnika oko ponasanja lovca sa gonicem u lovu, tako da moze svako kako zeli da se ponasa, da prati ili ne..Kao sto rekoh, sve je stvar slobodne volje..

Naravno, da ne zamerate vasem gonicu gad podigne lisicu ili cakala i otpegla jednu partiju, nema se tu nista zamjeriti...Ja sam u pethodnom upisu naglasio da dobar zecar, trazi,dize i goni samo zeca, ali podrazumevam da moze da goni i lisicu...Srnu ne bi smeo da goni, duze od, naj vise deset dvadeset min, ili ti lovacki receno dok ona ne upravi, onda treba da je ostavi i da trazi zeca ili lisicu, naravno, to rade samo pravi, a takvih je od uvek malo..

Kad gonic digne zeca i goni ga kako treba da goni, tj, goni brzo kao metak, ne gubi, ne lupa i ne klamtari, vec sto bi se reklo, svo vreme peva punim stekom, da ne znas dal kroz kanjon ide voz ili goni ker, kad goni kao da ga svo vreme gleda,kad goni da spada list sa sume i da se zemlja trese, kad goni tako da ti se od miline i meraka svaka dlaka najezi, kad goni tako da se ponekad zapitas da li da pucnjem prekidas tu naj lepsu pesmu za svakog pravog gonicliju, ili da odslusas jos jedan krug pa onda, kad goni da jednostavo bolje ne moze da se goni, e onda se nijednom gonicliji ne zuri kuci i takvo gonjenje nikad i nije predugo...

nidzamotocross

srpko1 kaže:
Kad gonic digne zeca i goni ga kako treba da goni, tj, goni brzo kao metak, ne gubi, ne lupa i ne klamtari, vec sto bi se reklo, svo vreme peva punim stekom, da ne znas dal kroz kanjon ide voz ili goni ker, kad goni kao da ga svo vreme gleda,kad goni da spada list sa sume i da se zemlja trese, kad goni tako da ti se od miline i meraka svaka dlaka najezi, kad goni tako da se ponekad zapitas da li da pucnjem prekidas tu naj lepsu pesmu za svakog pravog gonicliju, ili da odslusas jos jedan krug pa onda, kad goni da jednostavo bolje ne moze da se goni, e onda se nijednom gonicliji ne zuri kuci i takvo gonjenje nikad i nije predugo...

Bravo 2 iveli 3

Jedino bih malo izmenio brzinu gonjenja. Meni najvise gode i najvise volim pse koji gone relativno sporo a ne zecu "uz rep". Onda zec pravi krugove i veca je verovatnoca da obrne veci broj krugova i da se vise puta vrati na mesto odakle je podignut. Medjutim to i nije sve do psa, nesto je i do zeca. Zenka zeca obicno bezi dalje, pravi vece krugove ili ume da upravi, dok muzjak ume da pravi male krugove i da se vrti na tom terenu zbog toga sto on ima svoju teritoriju i ne prelazi cesto na teritoriju drugog muzjaka. Bar je tako kod nas.. To su mi pricali stariji iskusni lovci. I verujem im. Odobreno
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na zeca LOV NA SITNU DIVLJAČ 858 22.11.2022. 07:09
Srpski gonič KINOLOGIJA 1591 17.07.2021. 16:45
Obuka lovačkih pasa KINOLOGIJA 409 03.10.2018. 21:59
Obuka za Stručnog pratioca LOVAČKA UDRUŽENJA 185 16.03.2018. 18:21
Srpski Žuti Gonič KINOLOGIJA 133 06.03.2018. 23:53
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,556,099 posete www.srbijalov.com