Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Gađanje karabinom

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Gađanje karabinom
sheytan

Zlatar kaže:

sheytan kaže:
Ako ti ne treba odgovor, nemoj ni da pitash.

Ako si mi tako lepo rekao ni Andrić ne bi tako lepo sročio odgovor.Bravo 2

Naravno da divljač ne zanima šta ga je pogodilo a još manje pod kojim uglom je zrno udarilo ali naslov teme je Gađanje karabinom,pa pomislih da neku zanimljivost iznesem,
okačim sliku mete,poređenja municije različitih proizvođača ali pošto su najaktivniji oni koji ne pucaju već se šale vidim da nema svrhe.

Inače ugao pod kojim zrno udara u metu (ne njegova putanja) je na 800m sa korekcijom pada od 1m je 2,5-3 stepena,naravno nije to ništa bitno,bitno je samo dobro zezanjeBravo

Pa, ako si hteo da IZNESESH, mogao si odmah tako da kazesh, a ne da se pravish pametan, tj. da s visine pitash ostale - kao, interesuje te, a odgovor znash...

A da l ovdashnje shaljivdzije puzzaju ili ne, i pogadjaju li, ostatje enigma za tebe i tebi slichne! Odobreno Slobodno nastavi da pametujesh s visine, i kachi mete, mi smo svi boranija! Cry
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Zlatar
 Dobro upravu si.

Joe the hunter

sheytan kaže:

Zlatar kaže:

sheytan kaže:

Naravno da divljač ne zanima šta ga je pogodilo a još manje pod kojim uglom je zrno udarilo ali naslov teme je Gađanje karabinom,pa pomislih da neku zanimljivost iznesem,
okačim sliku mete,poređenja municije različitih proizvođača ali pošto su najaktivniji oni koji ne pucaju već se šale vidim da nema svrhe.

Inače ugao pod kojim zrno udara u metu (ne njegova putanja) je na 800m sa korekcijom pada od 1m je 2,5-3 stepena,naravno nije to ništa bitno,bitno je samo dobro zezanjeBravo

Pa, ako si hteo da IZNESESH, mogao si odmah tako da kazesh, a ne da se pravish pametan, tj. da s visine pitash ostale - kao, interesuje te, a odgovor znash...

A da l ovdashnje shaljivdzije puzzaju ili ne, i pogadjaju li, ostatje enigma za tebe i tebi slichne! Odobreno Slobodno nastavi da pametujesh s visine, i kachi mete, mi smo svi boranija! Cry

....i to ona posna bez meso Raanj

srpko1

Joe the hunter kaže:

sheytan kaže:

Zlatar kaže:
[quote]sheytan kaže:

....i to ona posna bez meso Raanj[/quo

Dobronamerno zezanje i posna boranija bez mesa mnogo su bolji od pametovanjaiveli 3

PEZ

Zlatar kaže:

Kolega Zlatar, ako zrno udari u metu pod uglom od 2,5-3 stepeniKA SIGURNO ce rikosetirati, cini mi se da si malo pomesao loncice, mozda zrno prilikom udara u metu, bez obzira na korekciju i putanju, odnosno njegova uzduzna osa simetrije i linija nisanjenja formiraju taj mali ugao ali ako se pogleda ugao pod kojim to ista osa udara u ravan mete kao sto si naveo logicno je da taj ugao ima vrednosti blizu 90 stepeni.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

DakiNS
 Mislim da je kolega gledao ugao od nišanske linije a ne od mete.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

PEZ
 Bilo je pitanje pod kojim uglom zrno udara u metu.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

DakiNS

pez kaže:
Bilo je pitanje pod kojim uglom zrno udara u metu.

ZivioRodjo
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

270
 Ugao pod kojim zrno na određenoj daljini udara u metu zavisi od poćetne elevacije odnosno pod kojim je uglom cev u odnosu na prav ugao pod kojim se ispaljuje projektil da bi na zadatoj daljini imao nulti POI!
Jednostavnije: ko ima karabin sa tangentnim nišanom (npr M48) neka nišan postavi na određenu daljinu (npr 1000m) i neka poravna nišansku liniju sa apsolutnom vertikalaom da formira uga 90 stepeni i izmeri koja je razlika odnosno koji ugao formira cev sa u odnosu na nišansku liniju i videće a može da izmeri ili proračuna ugao pod kojim zrno na toj daljini udara u metu!
Ti uglovi malo utiču na efikasnost projektila ali destabilizuju ga odnosno utiču na promenu pravca po prolasku kroz cilj i smanjuju njegovu probojnost!
Ovo je bitno za vojnu upotrebu a nema nikakav značaj za lovačku!
Čak i za vojnu upotrebu je bitnije do koje daljine je ispaljeni projektil stabilizovan. Smatra se da je za određeni kalibar apsolutna stabilizacija moguća do maksimalne daljine na kojoj je brzina projektila tog kalibra veća od brzine zvuka (oko 330m/s) ispod te brzine projektil ne može biti stabilizovan bez obzira na broj obrtaja oko sopstvene ose!
Zato se cevi za snajperske puške a i druge vojne, za određeni kalibar i određeno zrno proizvode sa korakom uvijanja koji će to zrno stabilizovati sve do pomenute brzine kako bi se iskoristio maksimalni potencijal odnosno efikasna daljina upotrebe određenog kalibra!
Za standardna vojna zrna 7,62 NATO korak uvijanja je 1:10inch i on stabilizuje klasično vojno snajpersko zrno do navedene brzine odnosno do max. 800m! Za 5,56 NATO taj korak je 1:7inch i stabilizovaće vojno zrno ovog kalibra do nekih 500-600m odnosno sve do daljine do koje brzina zrna premašuje brzinu zvuka!!!
Što je zrno teže, odnosno duže, korak uvijanja mora biti brži kako bi ga stabilizovao do navedene brzine!!!

PEZ
 Kolega 270, ako je korak uvijanja zlebova 1:10 inch znaci li da ce on biti brzi (ili sporiji) od koraka 1:7 pri istoj duzini cevi?
P.S.

270
 Biće sporiji!!!

PEZ
 Pitao sam jer si u poslednjoj recenici naveo da teza i duza zrna trebaju imati brzi korak, ali sam verovatno lose razumeo iveli
P.S.

canis aureus
 Zašto toliko "varnica" oko pitanja kolege ZlatarA?!

Ne treba meni odgovor ja znam,
ali često se spominju minobacačke putanje,pa onda preko 200m ni u ludilu pucati,te ovaj kalibar ima veliki pad nemoj njega .....

Pitam zna li neko pod kojim uglom zrno udari u metu na većoj daljini ??

ne vidim u ovome razlog za "osudu" ili već šta ... da to ne vuče korenje sa nekU drugU stranu?!? Zbunjen
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Ova tema nema apsolutno nikakve veze sa lovom. Daljine od 400-800 metara. Zar ih neko smatra lovačkim?
Ali ajde kad je već počela da i ja nešta kažem.
Prvo pitanje za kolegu 270. Zašto smatra da projektil koji ima brzinu ispod 330 m/s nije stabilan? Šta je onda sa svom municijom ispod te brzine (pištoljskom, MK ili podzvučnom nebitno sportskom ili vojno-policijskom)? Stabilnost zrnu daje rotacija a ne brzina. Čak šta više velika brzina daje projektilu nestabilniju putanju od umerene (manje) i brzo zrno lakše skreće sa putanje u odnosu na prepreke.
Drugo, teži (i samim tim duži) projektili imaju povoljnije balističke performanse, naročito na većim daljinama jer sporije gube brzinu (a samim tim i energiju). Da bi u letu bili stabilni cev iz koje su ispaljeni mora da ima odgovarajući korak uvijanja. U principu važi pravilo što je projektil duži (teži), potreban je kraći tj. brži korak uvijanja.
Što se tiče koraka uvijanja za kalibar 30-06 Spr. on je kod većina proizvođača 10 inča ili 254 mm. Kod vojničke AP u kalibru 5,56x45 NATO jeste korak 7 inča ili 177,8 mm. Ali kod lovačkih pušaka kalibra 223 Rem. je 12 inča ili 305 mm.
Što se tiče ugla pod kojim zrno pogađa metu na 800 m, stvarno nemam pojma, ali mi se čini logično ovo što je kolega Zlatar napisao 2-3 stepena.
Tri prsta 2Kolce

PEZ
 Niko ne osudjuje kolegu Zlatara samo nelogicno je da zrno i meta "grade" ugao od samo 2-3 stepena, ako je kolega mislio na ugao zrna i nisanske linije onda je u redu.
P.S.

270

Podunavac kaže:
Ova tema nema apsolutno nikakve veze sa lovom. Daljine od 400-800 metara. Zar ih neko smatra lovačkim?
Ali ajde kad je već počela da i ja nešta kažem.
Prvo pitanje za kolegu 270. Zašto smatra da projektil koji ima brzinu ispod 330 m/s nije stabilan? Šta je onda sa svom municijom ispod te brzine (pištoljskom, MK ili podzvučnom nebitno sportskom ili vojno-policijskom)? .

Da ne ulazim u glupe rasprave i objašnjavam na 2 strane pogledaj samo razliku u prečniku u odnosu na dužinu zrna karabinske MK i pištoljske municije!
Kad brzina padne ispod brzine zvuka zrno počinje da se naginje prema težištu (napred ili pozadi)!
Ako nema adekvatan korak uvijanja ova destabilizacija počeće i na većim brzinama!
Za pištoljsku i podzvučnu municiju to nije bitno jer se upotrebljava na izuzetno malim daljinama do kojih ne stigne da se bitno destabilizuje!!!

Podunavac
 Podzvučna municija se pravi i za velike vojne kalibre kao što su 7,62x39, 8x57 IS, 308 Win. pa čak i veće. A koriste se na daljinama koje su klasične lovačke. I veoma su precizni na tim daljinama. Normalno da podzvučna municija ne može da se koristi na daljinma od 800 metara, ali se ne slažem sa mišljenjem da je čim padne ispod 330 m/s nestabilna. Znam iz ličnog iskustva, pošto sam takvo oružje i municiju dužio, i koristio u više različitih kalibara. Pojedinima je početna brzina na ustima cevi bila ispod 300 m/s.
Tri prsta 2Kolce

270
 Podzvučna na 300m! Ne-ne
Kolika joj je brzina na ovoj daljini ako joj je početna oko 310m/s Iznenadjen

Podunavac
 Za mene 300 metara nije lovačka daljina. A do 200 metara odrađuje ono za šta je namenjena.
Tri prsta 2Kolce

270

Podunavac kaže:
Za mene 300 metara nije lovačka daljina. A do 200 metara odrađuje ono za šta je namenjena.

OK koliko će imati brzinu podzvučno zrno na 200m! i koliki mu je korak uvijanja potreban da sa tom brzinom u npr cal. 308W ne izgubi stabilnost?????
Podzvučna karabinska zrna imaju veću težinu i težište pomereno u napred tako da imaju tako zvanu "putanju strele" što do daljine od 100m završava posao ali na većim daljinama su "nosem" već ozbiljno nagnuta napred tako da počinju da se "tumbaju" !!!!!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Držanje oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 161 09.10.2016. 23:28
Boksevi (kavezi) za držanje kerova KINOLOGIJA 275 24.03.2016. 09:30
PONAŠANJE I NAVIKE DIVLJAČI DIVLJAČ 33 29.09.2014. 21:03
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,627,906 posete www.srbijalov.com