Misljenja sam da bi ova tema mogla biti interesantna zbog upoznavanja zivota divljaci pa samim tim i lova.Srneca divljac ima svoje teritorijalne navike.Verna je teritoriji na kojoj zivi i brani je,u okviru vrste strogo su podeljeni ne samo muzijaci vec i zenke,Ponekad se preklope teritorije i to tolerisu.Evo seme teritorijalne podeljenosti
Slucajno naleteH na ovu temu, i oba upisa kolege Nenada su me zainteresovala. Cudo da do sada jo niko osim njega ne napisa koju, a znam da bi bilo zanimljivih upisa o nekim manje karakteristicnim stvarima iz zivota divljaci. A pogotovu nama, mladjem delu foruma.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
i kao ni je divlja svinja pojela lane,ma ona je predator isti kao i šakal,zečići,fazančići i jaja od životinja su joj poslastica.
Pomoći jednoj vrsti,u ovom slučaju srnećoj,znači odmoći drugoj, tj. d.svinji.Uopšteno se može postaviti pitanje da li se voditi osećanjima koja su subjektivna (često nametnutog) ili prirodna dešavanja posmatrati objektivno a zatim odrediti I prilagoditi potrebama čoveka.Ovaj snimak se može posmatrati kao priča,zanimljiv-ako hoćete I tužan događajali je bitna suštinska pozadina, koja ustvari određuje njen pravi karakter. Upoznavanjem biologije vrsta,lakše se mogu razumeti I dešavanja.divlja svinja recimo mora zadovoljiti svoje potrebe za proteinima, pa će u nedostatku uobičajnih izvora (larve,insekti,vodozemci),to pronaći u dostupnim mladuncima krupnijih sisara, koka.Ovde je izrazit problem uzroka I posledice, a lovci mogu da utiču na toali suštinski ne spasavanjem jednog laneta,već očuvanjem eko sistema te stalnim poboljšanjem I zaokruživanjem prirodnog lanca ishrane. Zamislimo se zaštttto recimo Nemci imaju toliko divljači I zasto su u krajnjoj liniji uspešni u svemu što radea pritom kako volimo da kažemo nemaju dušuImaju je I te kako,ali su i realnijistalno nadograđuju svoja znanja I system.a mi se vrtimo u krug I slavimo junačke poraze,veselimo uz tužne pesme.
Da skratim, ova I slične teme mogu pomoći,a predlažem da kada se da primer uslede analize,uz korišćenja naučnih saznanja te zaključiti sa upotrebnim realnim sagledavanjem,tj.dovršimo započeto da se nebi istim pitanjem bavile I sledeće generacije.
Npr.-ukratko, div. svinja u ishrani koristi I do 90% materije biljnog porekla a od životinjskog porekla jedu skoro sve, pa to mogu biti mladunci životinja. Pritom ih jede iz potrebe, te njeno omnivorstvo pa i predatorstvo dolazi do izražaja ako udeo hrane životinskog porekla padne ispod 25 %, jer dolazi do poremećaja u razmnožavanju divljih svinja..itd. Ova potreba se može zadovoljiti na razne načine. Recimo nemačka istraživanja na jednoj populaciji su utvrdila da nisu uopšte jele vodozemce,koji su bili dosta zastupljeni u drugoj populaciji, a što navodi da su potrebe zadovoljavale kroz druga hraniva, jer je zapaženo uopšteno pojačano prisustvo na prostorima gde ima barica-močvara i ishrana sa svim živim bićima koja tu žive Nadalje recimo, u ogradjenim prostorima je poznato da u zajednici sa muflonima, gde su ograničeni prirodni prehrambeni uslovi značajno desetkuju podmladak. Zaključak bi mogao biti, ili smanjiti brojnost d.svinje,koja je uzgred možda ekonomski I najperspektivnija divljač,ili poraditi na stalnom poboljšanju stanišnih uslova,gde će divljač zadovoljiti svoje prehrambene potrebe.
Od nekih starijih i iskusnijih lovaca sam cuo da ds hoce da pojede i svoje mladunce, ako ono umre iz nekog razloga... Verovatno sve to radi iz potrebe za proteinima i hranljivim materijama, kao sto kaze Nenadx, ali s' obzirom da je ds jako prilagodljiva i snalazljiva divljac, jakim culom mirisa i jakom njiuskom, kojima lako dolazi do svih tih potrebnih materija zivotinjskog porekla, sitnih glodara, gustera, crva, glista,
(svega toga ima dovoljno u prirodi) svakako da bi trebalo spasiti lane, sa moje tacke gledista, bez razmisljanja. Ova situacija na snimku vise deluje kao dobra prilika da se ''mezne'' nesto konkretno, nego neka prevelika potreba za materijama zivotinjskog porekla. Sa neke moje tacke gledista...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Divlja svinja je svejed, i kao takva ima potrebu za hranom životinjskog porekla!! Poznato je jako puno slučajeva da svinja pojede posteljicu od neke netom oteljene košute ili olanjene srne, a ako je i mlado tu poješće i njega.Kao što Nenad kaže tu se treba pozabaviti samim uzgojom i kontrolisanom prihranom, tj. davati prihranu divljim svinjama u vidu ribe i otpada od iste, pravljenjem smesa sa mesnim brašnom,itd, a koje bi sigurno umanjilo štete na divljači u ograđenim lovištima, a u otvorenim smatram da takva pojava nije česta i da svinje tu nemogu nešto značajnije ugroziti drugu plemenitu divljač!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
kad ima priliku sumnjam da će joj odoleti,mada u prirodi ovo se jako retko dešava.
takodje u vezi DS sam čuo od iskusnijih lovaca da ukoliko nastrada jedna od krmača iz krda,ostale preuzimaju njenu ulogu.
Viđao sam 90-ih godina da DS jede utrobu odstreljene divljači, oguljenu kožu divljači, odstreljenu a izgubljenu divljač, pa čak i ljudske lešine. Odavno znam da DS jede ribu i školjke. Svejed je koji ne bira šta će da pojede kada ima priliku.
Cekajuci vuka na mrcinistu vise puta sam video DS kako dolaze i hrane se klanicnim otpacima . Mada prvi put mi je to bilo iznenadjujuce , raspitao sam se kod domacih lovaca gde su rekli da je to uobicajena navika kad god ima hrane na mrcinistu .
Još kao dete mog mezimca , jedno malo mače koje je zalutalo u svinjac ,pojela je krmača. Razlika nema izmedju divlje i pitome svinje u ishrani tako da me to i ne čudi. U stvari godinama sam uočavao čak i razlike u ishrani krmače i vepra. Često se dešavalo da kada odnesemo meso krmače na ispitivanje na trihinelozu , nalaz bude pozitivan dok je kod vepra ta pojava ređa . Mislim da je to zbog toga što krmače imaju veču potrebu za proteinima zbog prasića i ne biraju mnogo šta će da pojedu što kod vepra nije slučaj.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
u prirodne tokove se ne treba mesati. jaci i sposobniji opstaje, a slibiji propada. zato smatram da je taj koji je snimao bio u pravu sto se nije mesao.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
ssekir75 kaže:
u prirodne tokove se ne treba mesati. jaci i sposobniji opstaje, a slibiji propada. zato smatram da je taj koji je snimao bio u pravu sto se nije mesao.
Seki, pa i covek je u tim tokovima prirode, zar ne...? Pogotovu mi, lovci... Zamisli samo sta bi bilo da nije nas lovaca...
p.s. Pricamo o lovcima u pravom smislu te reci.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
..živim u kraju gdje je vrlo velika prisutnost medvjeda,tako,da mi je sada fotografiranje i snimanje medveda postal hobi .Izvinjavam se zbog lošeg pravopisa
na tom linku si možete pogledati http://www.mojvid...strickorle što se kodnas zbiva
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?