Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Obuka goniča za lov na zeca

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Obuka goniča za lov na zeca
srpko1

nidzamotocross kaže:

srpko1 kaže:
Kad gonic digne zeca i goni ga kako treba da goni, tj, goni brzo kao metak, ne gubi, ne lupa i ne klamtari, vec sto bi se reklo, svo vreme peva punim stekom, da ne znas dal kroz kanjon ide voz ili goni ker, kad goni kao da ga svo vreme gleda,kad goni da spada list sa sume i da se zemlja trese, kad goni tako da ti se od miline i meraka svaka dlaka najezi, kad goni tako da se ponekad zapitas da li da pucnjem prekidas tu naj lepsu pesmu za svakog pravog gonicliju, ili da odslusas jos jedan krug pa onda, kad goni da jednostavo bolje ne moze da se goni, e onda se nijednom gonicliji ne zuri kuci i takvo gonjenje nikad i nije predugo...

Bravo 2 iveli 3

Jedino bih malo izmenio brzinu gonjenja. Meni najvise gode i najvise volim pse koji gone relativno sporo a ne zecu "uz rep". Onda zec pravi krugove i veca je verovatnoca da obrne veci broj krugova i da se vise puta vrati na mesto odakle je podignut. Medjutim to i nije sve do psa, nesto je i do zeca. Zenka zeca obicno bezi dalje, pravi vece krugove ili ume da upravi, dok muzjak ume da pravi male krugove i da se vrti na tom terenu zbog toga sto on ima svoju teritoriju i ne prelazi cesto na teritoriju drugog muzjaka. Bar je tako kod nas.. To su mi pricali stariji iskusni lovci. I verujem im. Odobreno

A ne ne ne, nikako ti vise ne odgovara onaj sto relativno sporo goni,to je zabluda.Stari
Potpuno je suprotno od onog sto si ti napisao.Kad goni kao metak, ili ko Japanski brzi voz, on ti daje mnogo mnogo vise krugova,uzivanja,sansi za odstrel, dok trepnes on ga otera i jos brze vrati, i tako sve u krug..Kad goni brzo i tacno krugova je kolko hoces, dok relativno sporiji odgoni jedan krug, brz kao metak napravi mnogo vise..Kad goni onako kako opisah, krugova je ubedljivo naj vise, tek sto zamakne za brdo vec izbija sa druge strane, vraca ga pa protera ispod tebe, a ide kao metak, al ti se ne sekiras znas da dok trepnes on ga opet i opet vraca sa neverovatnom brzinom i lakocom..iveli 3

PEZ
 Kolege svaka vam cast na ovako lepoj i nadasve konstruktivnoj "raspravi" iskreno zao mi je sto nisam bio u mogucnosti da vam se pridruzim.
Ovako gledano sa strane, svi ste potpuno u pravu pocev od obuke pa do ne/poverljivosti psa prema drugim lovcima (ljudima) i svi imate (ukljucujuci i mene naravno) zelju za sto boljim psom gonicem koji ce lepo pretrazivati teren, brzo podizati divljac, dugo i precizno goniti, imati dobru moc orijentacije i naravno biti nepoverljiv (nikako plasljiv) prema "strancima"- jednom reci IDEALAN PAS GONIC...e sad kol'ko je moguce i da li je uopste moguce od svakog steneta napraviti takvog kera to ne znam a po nekom mom misljenju i ubedjenju (iskustvu) znam da nije.
Sve se u principu svodi na obuku mada opet ni obuka bez genetike ne znaci mnogo uostalom kao i genetika bez obuke .
Podsetite se Dakijeve price o testu.
Istina je da se nepravilnom obukom mogu i neke vrline koje stene ima mogu upropastiti al' kolko god obuka bila pravilna opet se njome ne mogu nadoknaditi neki nedostaci kod nekog steneta.
Prosle sam sezone imao priliku obucavati dve zenke SG, princip obuke isti ali jednostavno dobijene su dve potpuno razlicite keruse pa stoga mislim da je opet genetika odigrala glavnu ulogu. Ne mozemo generalizovati stvari koje se ticu obuke gonica i sve stavljati u isti kos, misljenja sam da je pre svake obuke mnogo mnogo bitnije pravilno socijalizovati stene jer u tom periodu kako se stene privikava na nas tako i mi sami uvidjamo njegove dobre i lose strane a to nam je u daljoj obuci na terenu od velike koristi.
Bodrenje steneta svakako je korisno , time mu dajemo podstrek za dalji rad ali ko sto rece Nidza to je mac sa dve ostrice pa time mozemo i upropastiti stene jer ce se navici da radi u nasoj blizini i vrlo cesto ce prilaziti nama. Sa druge strane cutanje , po meni je to prepustanje stenetu da radi sta hoce i kako hoce pa i to moze dovesti do kasnijih problema. Svako stene je prica za sebe i sa svakim se stenetom treba ponasati onako kako zahteva trenutna situacija, da li bodrenje i podstrek za dalji rad ili "ukor" i sputavanje u necemu sto vodi na stranputicu svejedno je cilj je isti DOBAR GONIC

Kolege GONICLIJE . Svi smo mi imali, imamo ili ce mo tek imati onog pravog odlicnog gonica po nasem "ukusu" i meraku ali zasto ne mozemo od svakog steneta dobiti takvog psa zasto ne primenimo isti taj nacin obuke!?
Zato kolege sto smatram, i opet kazem da je nemoguce generalizovati i napraviti nekakav sablon, slicnosti naravno u pocetku obuke postoje, volim da se nasalim pa kazem da su ti poceci "kosa tanka i uspravna debela" i tu prestaje svaka dalja slicnost u obuci dva steneta. Tacno je da smo mi ti koji obucavamo kera za sebe ali opet moramo ispostovati ko sto rece Duskov to stene tokom obuke (kasnije i kera) jer bez tog uzajamnog postovanja i razumevanja izmedju lovca i psa nema dobrog kera hteli mi to da priznamo ili ne.
iveli 3
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

PEZ
 Kolega Srpko Bravo 2 sve lepo receno
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

nidzamotocross
 Pez, kao i uvek. Bravo. Bravo 2 Bravo 2 Bravo 2
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

nidzamotocross

srpko1 kaže:

nidzamotocross kaže:

srpko1 kaže:
Kad gonic digne zeca i goni ga kako treba da goni, tj, goni brzo kao metak, ne gubi, ne lupa i ne klamtari, vec sto bi se reklo, svo vreme peva punim stekom, da ne znas dal kroz kanjon ide voz ili goni ker, kad goni kao da ga svo vreme gleda,kad goni da spada list sa sume i da se zemlja trese, kad goni tako da ti se od miline i meraka svaka dlaka najezi, kad goni tako da se ponekad zapitas da li da pucnjem prekidas tu naj lepsu pesmu za svakog pravog gonicliju, ili da odslusas jos jedan krug pa onda, kad goni da jednostavo bolje ne moze da se goni, e onda se nijednom gonicliji ne zuri kuci i takvo gonjenje nikad i nije predugo...

Bravo 2 iveli 3

Jedino bih malo izmenio brzinu gonjenja. Meni najvise gode i najvise volim pse koji gone relativno sporo a ne zecu "uz rep". Onda zec pravi krugove i veca je verovatnoca da obrne veci broj krugova i da se vise puta vrati na mesto odakle je podignut. Medjutim to i nije sve do psa, nesto je i do zeca. Zenka zeca obicno bezi dalje, pravi vece krugove ili ume da upravi, dok muzjak ume da pravi male krugove i da se vrti na tom terenu zbog toga sto on ima svoju teritoriju i ne prelazi cesto na teritoriju drugog muzjaka. Bar je tako kod nas.. To su mi pricali stariji iskusni lovci. I verujem im. Odobreno

A ne ne ne, nikako ti vise ne odgovara onaj sto relativno sporo goni,to je zabluda.Stari
Potpuno je suprotno od onog sto si ti napisao.Kad goni kao metak, ili ko Japanski brzi voz, on ti daje mnogo mnogo vise krugova,uzivanja,sansi za odstrel, dok trepnes on ga otera i jos brze vrati, i tako sve u krug..Kad goni brzo i tacno krugova je kolko hoces, dok relativno sporiji odgoni jedan krug, brz kao metak napravi mnogo vise..Kad goni onako kako opisah, krugova je ubedljivo naj vise, tek sto zamakne za brdo vec izbija sa druge strane, vraca ga pa protera ispod tebe, a ide kao metak, al ti se ne sekiras znas da dok trepnes on ga opet i opet vraca sa neverovatnom brzinom i lakocom..iveli 3

Uvek sam imao, a pre mene otac, a pre njega deda, a pre njih opet goniclije, trenutno i kolege iz grupe, sporije pse. Ne mislim na skroz sporog psa, vec psa osrednje brzine pri gonu. Takvi nam priredise mnogo mnogo krugova. ;)

duskov
 LJudi, svaka čast! Dobra i poučna priča.Bravo 2

duskov
 Tema koju smo započeli, dosta raspravili,je prosto, neiscrpna. Ono što sam ja pisao rezultat je mog dogogodišnjeg iskustva ali i iskustva ljudi sa kojima se družim. Dugo sam posmatrao kerove koji su bili moji ili tuđi a koji su bili najbolji (po mom ukusu) i od njih dosta toga naučio. Između ostalog, a znam da je to samo splet određenih okolnosti,, najviše odličnih kerova koje sam analizirao bili su SŽG. Unaprijed, subjektivna ocjena. Ali i ja sam živ čovjek.
Negdje 1972 godine, kao gimnazijalac, dobio sam poklon od Albanca Osmana Dacića iz Rožaja na poklon SŽG.
Od tada traje moja neizmjerna ljubav prema ovoj rasi ali i lovu uopšte.
Znači da ne filozofiram previše i da ne smaram čitaoce: najbolji su oni psi koji brzo i pametno podignu divljač i gone je dugo, dugo, dugo dok puška ne označi kraj...

sg-bog26

duskov kaže:
...najbolji su oni psi koji brzo i pametno podignu divljač i gone je dugo, dugo, dugo dok puška ne označi kraj...

Ko bi pozelio bolje od ovoga?! Mnogi koji su imali takve kerove, nisu bili svjesni sta imaju dok ih nisu izgubili. Bolje da imaju neki eksterijerni nedostatak, nego da im u radu nesto fali.;)

Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! Veselo

nidzamotocross

sg-bog26 kaže:

duskov kaže:
...najbolji su oni psi koji brzo i pametno podignu divljač i gone je dugo, dugo, dugo dok puška ne označi kraj...

Ko bi pozelio bolje od ovoga?! Mnogi koji su imali takve kerove, nisu bili svjesni sta imaju dok ih nisu izgubili. Bolje da imaju neki eksterijerni nedostatak, nego da im u radu nesto fali.;)

To potpisujem. Bravo 2 Naravno da volim i lepog i radnog kera, ali da biram izmedju sampiona u lepoti, i psa kojeg je opisao Duskov u prethodnom upisu, izabrao bih ovog drugog. Odobreno

srpko1

nidzamotocross kaže:

srpko1 kaže:

nidzamotocross kaže:

srpko1 kaže:

Bravo 2 iveli 3

Uvek sam imao, a pre mene otac, a pre njega deda, a pre njih opet goniclije, trenutno i kolege iz grupe, sporije pse. Ne mislim na skroz sporog psa, vec psa osrednje brzine pri gonu. Takvi nam priredise mnogo mnogo krugova. ;)

Kolega svaka cast za tradiciju, i svaka cast za gonice koji vam priredjuju lepe lovove i mnogo krugova u gonjenju..iveli I neka ih bude sto vise i gonica a i krugova gonjenja...

I sporo gonjenje i srednje brzo i brzo kao metak je lepo na neki svoj nacin...
Ali maksimum uzitka u pesmi gonica je ipak, kada pas goni neverovatno brzo i usput peva punim stekom, kao kad ga je nagazio.... Kada gonic podigne zeca, i zavristi , kao u zar da je upao, idealno je da ga tako goni, svo vreme gonjenja, u dahu , bez prekida i predaha. A kada gonic goni brzo kao metak, on zbog brzine i tacnosti gonjenja, zecu i ne daje neku sansu za petlju i predah, vec ga samo tecno, tacno i dugo, svo vreme goni bez pauza i pridizanja... Sa takvim stilom gonjenja se ipak dobije i naj vise krugova,ubedljivo naj lepsa pesma, i naj vise sansi za odstrel...

duskov

sg-bog26 kaže:

duskov kaže:

Jedan stari lovac koga nema više među nama ura Ulićević, znao je da kaže:" neka mi ker izgleda kao magare i neka za zecom rika, ako to tačno radi, treba ga čuvati, voljeti i paziti..."

duskodugousko
 A jedan lovac iz moje grupe, kada pričamo o načinu pretraživnja terena od strane goniča, sledeće: "Što se mene tiče, može i u neki potok da se zavuče i da odmara tamo, samo da ga ne vidim oko nogu". ;)

U predstojeću nedelju nam počinje lov na zeca a naša mala grupa je hendikepirana, kuja koja lovi u paru s mojim psom je u "teranju" te je sav posao na mom psu. Dorastao je tom zadatku, ali je ipak bolje kada lovimo sa dva psa, veći teren pokrivamo. Nadam se da će bar biti gonjenja zeca, a ako bude odstrela u tom bolje.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)

Neca92
 Ajde da nastavimo sa iznosenjem misljenja i iskustava, evo jednog (po meni) zanimljivog pitanja: Kada je najbolje (teorijski) da se kuja osteni, odnsno u koje doba godine je najbolje da stenci stasaju za obuku?
Nije isto kad stene ''stigne'' (napuni 7-8 meseci) da se izvodi na teren leti ili npr. zimi... Ajd' da cujem vasa misljenja. Smile
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Terapeur
 Lov na zeca gonicima je sjajan dozivljaj.
Imao sam trobojca kojeg sam od drugog meseca obucavao sa domacim zecom
i u prvoj godini je odlicno terao!
Smatram da sto ranije upoznas kera sa predmetnom divljaci to bolje.
Medjutim ako pas nema gene,nos..sve je uzalud.
A da bi pas bio i dobar gonic,hrana i smestaj su jako vazan faktor.
Bzenic Nikola

nidzamotocross
 Meni je najbolje da se kuja osteni recimo u Martu mesecu, pa stenci stasaju za teren krajem leta, negde u Septembru kada ima mladih zeceva.

Bzena

Terapeur kaže:
Lov na zeca gonicima je sjajan dozivljaj.
Imao sam trobojca kojeg sam od drugog meseca obucavao sa domacim zecom
i u prvoj godini je odlicno terao!
Smatram da sto ranije upoznas kera sa predmetnom divljaci to bolje.
Medjutim ako pas nema gene,nos..sve je uzalud.
A da bi pas bio i dobar gonic,hrana i smestaj su jako vazan faktor.

I ja sam mog kera od treceg meseca poceo da izvodim i u 6,5 meseci on je digao prvog zeca....Pas
Budi lovac, budi džentlmen Dasa

Kad su dosli gde je sevar gusti,
tada lovac svog gonica pusti,
Gonic vrisnu lovac pusku stisnu
a iz zbuna samo nesto puce
zekan bezi gonic arlauce.
O gonicu pevace se pesme,
nas se gonic zaboravit ne sme!!! Stari Pas srbijalov

nidzamotocross
 Terapeur, Bzena, je l' mi se cini ili se vas dvojica zovete i prezivate isto? Slucajnost ili imate neke veze? Smile

-ANUBIS-

nidzamotocross kaže:
Meni je najbolje da se kuja osteni recimo u Martu mesecu, pa stenci stasaju za teren krajem leta, negde u Septembru kada ima mladih zeceva.

[xhide]Jeste mozda najbolji period za kocenje kuje ali nista neznaci to posebno kod gonica jer ti on u septembru ima 5-6 meseci sto je jako mlad pas lepo je da vidi gomilu zeceva ali od gledanja nema vajde i onaj sto je okocen u maju junu u novembru ce isto da vidi zeca a mocices i da ga otstrelis sto je jos bitnije da pas vidi nece gonic u 5 ili 9 mesecu da savlada znanje 100% treba tu koja godina radnog staza tako da po meni taj period neigra ama bas nikakvu ulogu bar ja tako mislimiveli [/xhide]

Bzena

nidzamotocross kaže:
Terapeur, Bzena, je l' mi se cini ili se vas dvojica zovete i prezivate isto? Slucajnost ili imate neke veze? Smile

Kolega ne ciniti se, isto se zovemo i prezivamo....
Budi lovac, budi džentlmen Dasa

Kad su dosli gde je sevar gusti,
tada lovac svog gonica pusti,
Gonic vrisnu lovac pusku stisnu
a iz zbuna samo nesto puce
zekan bezi gonic arlauce.
O gonicu pevace se pesme,
nas se gonic zaboravit ne sme!!! Stari Pas srbijalov

nidzamotocross
 Kolega, kuja koja mi je uginula ove godine, sa 6 meseci je podigla svog prvog zeca i od tada nije prestajala to da radi. Zenka sa 6 meseci je sasvim zrela da se pusti na teren. Muzjak sazreva malo kasnije, do sezone taman. Svoje pse upoznajem sa terenom i mirisima ranije, vec kada budu dovoljno snazni da me prate kroz sumu. Sa 6-7 meseci vec ocekujem da ker vrsi diferencijaciju mirisa, jos ako pored sebe ima starijeg zecara, pun pogodak. Dakle on pre sezone uci da goni, tako da bi kroz sezonu radio ono sto bi trebalo da radi nadalje, a to je da trazi i goni zeca. Tokom sezone je dovoljno da se odstreli pred takvim psom par zeceva i on je potpuno uveden u lov. Izmedju prvog podignutog i prvog odstreljenog zeca je period gde najvise treba raditi sa psom, a to podrazumeva izvodjenje na pridvece izvodjenje nocu na vruc trag, itd. O tome bih mogao da pricam danima. Smile Eto to je moje misljenje, sad nek kazu i ostale kolege svoje.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na zeca LOV NA SITNU DIVLJAČ 858 22.11.2022. 07:09
Srpski gonič KINOLOGIJA 1591 17.07.2021. 16:45
Obuka lovačkih pasa KINOLOGIJA 409 03.10.2018. 21:59
Obuka za Stručnog pratioca LOVAČKA UDRUŽENJA 185 16.03.2018. 18:21
Srpski Žuti Gonič KINOLOGIJA 133 06.03.2018. 23:53
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,556,063 posete www.srbijalov.com