dok sam ja bila sa ptičarošima na svetskom šampionatu u slovačkoj, naši terijeraši u mađarskoj pokupili sve, a mi postali peta ekipa na svetu u st. huvertusu
Čestitke obema ekipama! Ovo je veliki uspeh naše kinologije.
Huntinggirl1, ima li šanse da se dobiju neke sličice sa takmičenja, i tog u Slovačkoj, i ovog u Madjarskoj?
tako je ispalo uzmi danas dok si tu to je bilo daleko od mog grada u prolazu sam bio,mali jeste ali jede kao provaljen sam jede vareniku i izdrobljenog hleba iz case.....
imali neko da mi objasni kako da ga dresiram ja imam samo pticare ali je ovo neka vrsta gonica jamara,a vidim koristi se i za pticu ,dali markira...??
kakav je po izgledu ako mi neko moze reci...
tamo rođo ništa naći nećeš,
NLT jeste, rep malo jače kupiran, ali neka mu je to sva mana,
prvo grickalicu za nokte i poseci noktiće,
hrana, mleko i hleb su super, ali dodavaj mleveno meso, ako nisi čistio od parazita, odmah to uradi,
da da Bog da se odhrani, onda će mo malo o obuci,
inače, to je najsvestraniji lovni pas koji postoji,
radi nad zemljom, pod zemljom, na krvnom tragu u vodi...
huntinggirl1 kaže:
hrana, mleko i hleb su super, ali dodavaj mleveno meso, ako nisi čistio od parazita, odmah to uradi,
da mozes li pojasniti to sa repom,ja mislim da je krace okinut nego sto treba,inace kidan je nozem kuhiskim ako mozete vjerovat...
nije nikakva tajna ali i da ti kazem ko je neces znati posto je to u CG,jbg covjek nama para za sebe dovoljno a ne jos da placa veterinara da mu kida repove,tako mi je rekao,inace reci cu da sam ga platio 30e ,htio sam muzjaka ali oni su 50e i nisam ima dovoljno kod sebe inace to je bilo u prolazu,majka i otac su mu veoma radni psi otac im je sa Cetinja od poznatih kerova tako kaze a majka iz Niksica,veoma lepa i radna kuja,kolko sam ja mogao vidjeti....
huntinggirl1 kaže:
dobro došao u terijeraške vode,
ja sam pse obucavao nesto slicno kao sto pise na sajtu nlt,mozda sam gresio ali sta je tu je.Molim vas napisite nesto o obuci unapred hvala.
Za sve terijerdžije, naša koleginica Huntinggirl1-Sanja, je ustupila ovaj članak, koji detaljno opisuje ovog malog psa velikog srca.
Sanji zahvaljujem na prilogu, i očekujem još sličnih članaka.
UPOTREBA PASA JAMARA U VOJVOANSKIM LOVIŠTIMA
Pas je prastari čovekov prijatelj. Veza koja ih spaja je ljubav poštovanje.
Način života i potrebe psa su sasvim drugačije od čovekovih, ali vlasnik psa
mora da ih poznaje. To nije ni malo lako, ali zato postoji stručna literatura, koja na žalost nije tako obimna i pristupačna baš svim ljubiteljima i odgajivačima.
Na žalost puno literature je pisano jezikom razumljivim samo stručnjacima, ali u poslednje vreme broj stručnih knjiga i priručnika se znatno povećava.
Lovna kinologija je sastavni deo znanja svakog pravog lovca.
Lov bez psa nije lov.
Zavisno od revira i populacija divljači u njemu, a i od sklonosti prema određenoj vrsti divljači, lovac se odlučuje za jednu ili više rasa pasa, koje će odgajati i koristiti u lovu.
Ne postoji univerzalan pas za sve vrste lovova.
U lovnim revirima Vojvodine najzastupljeniji su psi ptičari i jamari, dok se u ostalim krajevima Srbije najviše koriste goniči i jazavičari, a u nižim delovima ptičari.
Po starom Zakonu o lovstvu zabranjen je bio lov sa psima goničima ispod 500 metara nadmorske visine, pa je i to dosta uticalo na rase pasa kojima se lovi u pojedinim lovištima.
Lovačke pse delimo na:
jamare,
goniče,
ptičare,
retrivere.
J A M A R I
Pse jamare čine deo pasa iz III FCI grupe ( Nemački lovni terijer, Fox terijer oštrodlaki i kratkodlaki, Džek Rasel, Patson terijer... ) i psi iz IV FCI grupe ( jazavičari svih veličina i varijeteta). Prilikom stvaranja rasa, tvorci su vodili računa da se veličina i urođene osobine usavrše i prlagode nameni jamara u radu pod zemljom i nad zemljom, a današnji jamar radi puno više od prvobitne namere tvorca.
Nezamenljiv je u lovu lisica, kako nad zemljom, tako i pod zemljom.
Lisica je glavni prenosilac besnila, a njen veliki broj u lovištu nije poželjan. Da bi se redukovalo brojno stanje, koriste se najviše NLT i Jazavičari oštrodlaki standardne veličine. Jamarenjem u proleće i za vreme parenja, značajno se smanjuje broj lisica.
Dobro obučen jamar ulazi u jamu i istera lisicu ili je zadavi i iznese iz jame.
NEMAČKI LOVNI TERIJER
Samo ime kaže da se koriste za lov pod zemljom (terra=zemlja).
Kod nas je najrasprostranjeniji Nemački lovni terijer-NLT.
NLT je mali div, svestrano upotrebljiv pas koji radi kako pod zemljom, tako i nad zemljom, glasno goni divljač, traži na zemlji i u vodi podjednako, radi na krvnom tragu i donosi manju divljač.
NLT je veoma je zahtevan, traži da se puno izvodi u revir, da mu se posveti puno pažnje, ali to višestruko vraća. Nepoverljiv je prema strancima, ali zato veoma voli svoju familiju. Otporan je na bolesti.
Opšti izgled
Visina mu je od 33 do 40 cm.
Težina od 7,5 do 10 kg.
Lobanja je ravna, sužava se između očiju i bez oštrog prelaza-stopa prelazi u njušku koja je snažna, ima jako izraženu bradu, zubi veoma jaki sa dobro zatvarajućim makazastim zubalom ( 42 zuba).
Oči male, tamne, ovalne sa odvažnim izrazom. Vrat snažan, leđa ravna ne kratka, grudi duboko zaobljene, rep kupiran za 1/3, dlaka jednostavna, debela, oštra, čekinjasta ili gruba, ipak ne kratka i ravna. Boja crna ili braon sa crveno žutim paležom na nadočnjacima, njušci i grudima, nogama i oko čmara, dužine 3 do 5 cm.
Veoma uživa u stanu lovca, posebno u lovačkoj sobi nakon lova. Radne sposobnosti su doprinele njegovoj zastupljenosti u lovištu,
Jazavičari
Jazavičari spadaju u IV FCI grupu.
Naziv rase je direktno u vezi sa osnovnom radnom osobnom jazavičara.
Teckel naziv je nastao od grčkog Tekal, što u direktnom prevodu označava vatrenog, žestokog, ljutitog psa, a jazavičari i jesu takvi.
Jazavičari su bili poznati još polovinom srednjeg veka, kao psi za lov jazavaca i lisica.
Dele se, po varijetetu dlake, na:
kratkodlake,
dugodlake,
oštrodlake.
Sva tri varijeteta jazavičara postoje u tri veličine:
standardne -
normalne veličine,
patuljasti,
kunićar.
Opšti izgled
Nizak, kratkonog, pravouganog tela, ali kompletne građe, veoma mišićav, sa odvažnim izazivačkim držanjem glave i pozornim izrazom. Ima prijateljsku narav, nije plašljiv, ni agresivan, sa uravnoteženim temperamentom, odličan nos.
Jazavičara sve više uzgajaju samo ljubitelji pasa, baš zbog njegovih osobina. Voli porodicu u kojoj živi, obožava decu, a i deca njega, uživa u stanu i lako prihvata dresuru, u lov može da ide i u rancu lovca, obzirom na svoju veličinu.
Sanja Momčilović Bognič, međunarodni kinološki sudija All Rounder i rad svih lovačkih pasa
HUntinggirl1, tog terijera sam gledao u subotu kod Bele, išli smo u šetnju i vodili pse, ja mog NKD, a on tog malog junošu terijera, sa 6 meseci.
Mali terijer ne da radi, nego rastura! Majke mi mile! Jeste da još nije dostigao visinu i uzrast, štene je to još, ali i kao takav, ima opasan nos, i još bolji instinkt. Mali zakucava marke samo tako, sekundirao mom NKD, uleće u trsku, žbunje, u džunglu najveću, pretražuje... Vrh mi je bio kad je pojurio patku neku u vodi, ova nije mogla da poleti, nego je gnjurala, a mali pliva i vreba skoro da je marku zakucao dok je plivao
Opasan mali, taj ima da rastura u lovu, za koji mesec! Kladim se da će biti medju najboljim radnicima medju terijerima.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?