U Austriji imas Lovnu kartu ili Jagd Ausvajs, koji vazi za stalno. Ali vazi uz placeni cek za kalendarsku godinu. Znaci tebi Savez posalje na kucnu adresu cek(uplatnicu) pred istek stare i pocetak nove godine, uplatis i miran si.Vrlo jednostavno i efikasno.
BRAVO , to je resenje, jednostavno ,prosto i efikasno. Dobiješ uplatnicu , platiš , nosiš sa sobom kad ideš u lov i kraj . Bog te video!!!
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Pa što bi čekali 1.maj, Stari? Valjda znaju već sada, ako je neko uplatio prvu ratu svojih obaveza, u toj prvoj rati obično bude i naknada za lovnu kartu? Ne razumem, šta filozofiraju više!
Ako LU podnese zahtev savezu za 100 lovnih karti, na primer, i priloži dokaz o uplati naknade od 100.000 dinara na račun fonda za razvoj lovstva, a kopije diploma smo već priložili savezima prošle godine, u čemu je onda problem? Ako zahtev LU podnesu LSS (LSV/LSKiM), kakva to silna mudrost treba, da se na adresu LU, ili ličnim preuzimanjem, isporuče lovne karte? Ili se možda neko genijalno setio, da distribuciju lovnih karata veže za uplatu članarine, što opet ne bi bilo zakonito!
Problem je, što pravilnikom nigde nije predvidjen rok za dostavljanje lovnih karti, i o tom nedostatku sam upozoravao, ali nije se čulo to upozorenje. Tako da sada, savezi, preko kojih mi treba da dobijemo godišnje lovne karte, i kojem smo dostavljali kopije dokumenata, i koji ima (valjda) evidenciju o lovcima članovima, može, ako hoće da oteže sa dostavljanjem dokle njima odgovara.
Pokušaj da se lovne karte dobijaju i preko lovnih inspektora jeste dobar potez, ali može da dovede do zbrke, pošto se može desiti da je jedno LU već podnelo zbirni zahtev za lovne karte Savezu, pa kako nema lovnih karata, podnese još jedan zahtev preko lovnih inspektora. I onda može da se desi da se duplira broj isporučenih lovnih karata, ukoliko ministarstvo ne vodi evidenciju po isporučenim lovnim kartama po LU.
Zašto se kasni sa usvajanjem nedostajućih pravilnika, koji su koliko se priča, već uradjeni u formi predloga (pravilnik o lovočuvarskoj službi, pravilnik o korišćenju lovačkih pasa, pravilnik o obeležavanju divljači, samo neke da nabrojim)? Ko ili šta se čeka, ko oteže sa svojim delom posla? Zašto se već jednom ne iznese javno, da li je neko i ko je, i zašto, zatajio (namerno ili ne), u ovom poslu oko distribucije lovnih karata, i u drugim poslovima? Pa da budemo načisto ko to 'minira' nas lovce! Dokle da više nagadjamo o razlozima za ovo ili ono? Zašto se ne iznese javno, i šta je sve radjeno oko zakona i pratećih pravilnika, usvojenih i neusvojenih, a ne da ja sad čitam u reviji 'ZOV', posle godinu i više dana, o dopisu koji je LSS poslao Skupštini Srbije, prilikom usvajanja zakona o divljači i lovstvu, gde piše: 'Zahvaljujući ljubaznosti ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predstavnici LSS bili su uključeni u postupak izrade nacrta Zakona o divljači i lovstvu, na osnovu koga je u Vladi R.Srbije utvrdjen predlog tog Zakona. Radi se o savremenom i kvalitetnom tekstu, izuzetno značajnom za budućnost lovstva u R.Srbiji. Imajući u vidu važnost tog Zakona, LSS je upoznao svoje članove u LU sa sadržinom predloga Zakona. U tom postupku izneti su odredjeni predlozi za izmene i dopune koje, ne dodirujući suštinu rešenja, doprinose boljem kvalitetu i lakšem sprovodjenju Zakona. Te predloge vam u formi amandmana dostavljamo u prilogu. Molimo vas da predložene amandmane, ukoliko ste sa njima saglasni, uputite u skupštinsku proceduru...' (delove dopisa sam ja naglasio).
Dopis je pod brojem 63/10 poslat iz LSS predsednici Skupštine Srbije, dana 26.01.2010., a ovo je objavljeno u reviji ZOV, u broju 696, od 25. marta 2011. Naslov teksta glasi 'Podržali pa se pokajali!'!!! Šta da dodam? Zašto taj dopis nije objavljen na sajtu LSS? Filtriranje informacija možda? Ko ovde koga vuče za nos, i zašto?
Da podsetim, slična situacija je bila i oko osnivanja Komore, gde je sa jedne strane LSS slao 'delegate' za osnivanje Komore i dopisom to potvrdjivao, a sa druge strane se istovremeno dopisima na druge adrese, od drugih ljudi iz uprave LSS, način osnivanja Komore osporavao.
Da li se sada, oko lovnih karata dešava isto? Prvo su savezi, ako se dobro sećam, insistirali da se lovne karte distribuiraju preko njih, tvrdeći da će oni najbolje odraditi taj posao jer su ga radili i ranije, pa su osnivane firme (V.Lovac i Jelen LSS), navodno za distribuciju lovnih karata članovima), pa je onda to odbijeno, jer te firme nisu korisnici lovišta, pa je vraćena distribucija savezima, a sad, kada je ministarstvo obezbedilo lovne karte i o tome obavestilo javnost još 25.03., odjednom se pojavljuju neki problemi u distribuciji, i lovci ih još nisu dobili! A konkretno recimo, sada se V.Lovac bavi nekim drugim poslovima, (pa se pod pečatom te firme provlače i GPGL za LU, koje rade radnici stručne službe LSV, pa se ugovara lovni turizam, uz proviziju firmi ili bez provizije, ne znam, pa sekretar LSV, koji je istovremeno i direktor V.Lovca, i vrši poslove upravnika u nekoliko lovišta, možda koristi logistiku saveza, podatke i funkciju, da to radi za V.Lovac), i usmerava poslove iz oblasti lovstva na V.Lovac.
Evo sad ja hoću, npr., da za vikend odem da lovim fazana iz uzgoja, ili srndaća, u komercijali. Lovnu kartu sam platio preko mog LU. LU je zbirno uplatilo ministarstvu. A ja nemam lovnu kartu, i ne mogu da lovim! Ko je to, svojim činjenjem ili nečinjenjem, doveo do toga da mi je onemogućio lov? Neću da nabavljam mesečnu lovnu kartu,i da je plaćam, kad sam već platio godišnju. Hoću moju lovnu kartu, na vreme, a prepucavanja na liniji LU - Savez - ministarstvo, neka obavljaju preko nečijih drugih ledja! I hoću informaciju, svejedno od koga (da li od saveza ili ministarstva ili od bilo koga), ko se to zeza sa strpljenjem lovaca, i ko to ne radi svoj posao kako treba i na vreme?
Da li postoji neko, u ovoj državi, koji je sposoban da već jednom preseče, i onemogući ovakav način rada? Koji su to organi, službe, pojedinci, koji imaju ovlašćenja da ovom načinu rada stanu na put konačno? Počinjem polako da sumnjam, da uopšte i postoji volja, da se prekine sa brljotinama!
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Djura33, da li su preuzela LU lovne karte za turiste, ili za članove LU? Ja koliko znam, samo za turiste se dele, dok za članove LU od godišnjih karata za sada još nema ništa - možda ja nemam tačnu info?
Kod nas u udruženje do sada stiglo (tako priča kruži) oko 500 LK, niko nezna ni dali je istina ni zašto toliko niti bilo šta drugo!!! Totalna anarhija!!!tU.a
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
zoranp kaže:
Kod nas u udruženje do sada stiglo (tako priča kruži) oko 500 LK, niko nezna ni dali je istina ni zašto toliko niti bilo šta drugo!!! Totalna anarhija!!!tU.a
Ako ti je za utehu ni kod mene nije bolje zorane danas sam zvao posto idem sledece nedelje na odmor pa sam mislio da odem na srndaca negde u komercijalu, kazu stigle lovne karte ali nece da ih podele dok ne donesu odluku o visini drugog dela uplate. Sta ima veze drugi deo uplate ako smo platili prvi deo 6000din i ako je uracunato u taj deo i 1000din za LK???? ili gresim??
kolega Sniper to se zove UCENA
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
Bas tako kelt ne razumem ih ali nije bitno cini mi se da mi je ovo poslednja godina da placam clanarinu u bilo kome LU za mojih 4-5 lovnih izlazaka godisnje gubim samo zivce, za streljanu ne treba (hvala Bogu) lovna karta .
pa to je jedini naćin da budu sigurni da će lovci ispuniti svoje ostale obaveze prema LU(radne akcije,ostatak članarine i slično)samo što je ove godine velika neizvesnost oko toga koliko je novca potrebno za funkcionisanje jer svi pravilnici nisu doneti pa se nezna koliko je novaca još potrebno,ali i to se može doneti kad za to dodje vreme,napravi se vanredna skupština,izvrši rebalans budžeta i donese odluka koliko još obaveza treba a sve pod uslovom ako bude bilo potrebno
Lu ne bi trebalo da zadržava lovne karte lovaca bez obzira na članarinu,lovna karta se plaća ministarstvu i ako ih je ono dostavilo LU treba da ih podeli članovima a članarinu treba da rešava na drugi način,ucena je nedozvoljena radnja.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.