Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
Lala

hamerles kaže:

Lala kaže:

hamerles kaže:
I ne rzumem u kom mom upisu pise da sam pucao u ficu(gluposti) Skoljka je bila od jedna od lade a druga od mercedesa minikeBye

E, tu školjku mercedesa kojeg si odstrelio si mogao na zid kao trofej ROFL
Lalo to je bila stabilna impovizovana metaBye ne nose se mete kao trofeji... Bilo je trofeja sa PP-jkama ali ne bih sad o tome da ne odem van temeB)

Pa ne puca se ni po školjkama kola, pa onda, kakvo gadjanje, takav i trofej!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

hamerles
 Nebih ni ja sada troso municiju na olupineB) ali tada sam bio mlad momak radoznaoSmile

sheytan

hamerles kaže:

Lala kaže:

hamerles kaže:
I ne rzumem u kom mom upisu pise da sam pucao u ficu(gluposti) Skoljka je bila od jedna od lade a druga od mercedesa minikeBye

E, tu školjku mercedesa kojeg si odstrelio si mogao na zid kao trofej ROFL
Lalo to je bila stabilna impovizovana metaBye ne nose se mete kao trofeji... Bilo je trofeja sa PP-jkama ali ne bih sad o tome da ne odem van temeB)

Pa, tema praktichno i jeste o trofejima sa tim vashim nazovi "PP", "Upotreba PP sacme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?"! Jaooo

A evo fotke iz jedne knjizice od pre 20-ak jahre, od rahmetli Dusana Bojovica:

i173.photobucket.com/albums/w45/zeljko74/numeracijasachme.jpg

Ma, ko ono pomenu, da PP bash i nije "tri u red"? itanje
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

hamerles
 A u brate kakva tablicaB) Pa zar cuvena 2-jka nije 5mm(tako je bar zovemo)??? Hmmm Pa po ovoj tablici niko nije u pravu sto se tice PP-jkiNo no no Ja sam tvrdio a tvrdim i dalje da je PP sacma 8,55mm. A svi ostali tvrdise da je PP isto sto i tri u red bez obzira na precnik kuglica kako za koji kalibar za kalibar 12 - 8,55mm a za kalibar 16-8,1mm. A po ovoj tablici pise da je PP-5,75mm (strasno) ko god da postavi neku tablicu ovde svaka se razlikujeFrown sheytanZivioRodjo

Ujka Louie
 a sta je sa svinjama? veprovima?
trebalo bi oni nemustim jezikom da obrazloze ovu diskusiju..
administrator bi mogao samo naziv teme da promeni u STA JE TO PP metak I znacenje oznake PP..
Smile

hamerles
 Slazem se sa promenom naziva temeBye

sheytan

hamerles kaže:
A u brate kakva tablicaB) Pa zar cuvena 2-jka nije 5mm(tako je bar zovemo)??? Hmmm Pa po ovoj tablici niko nije u pravu sto se tice PP-jkiNo no no Ja sam tvrdio a tvrdim i dalje da je PP sacma 8,55mm. A svi ostali tvrdise da je PP isto sto i tri u red bez obzira na precnik kuglica kako za koji kalibar za kalibar 12 - 8,55mm a za kalibar 16-8,1mm. A po ovoj tablici pise da je PP-5,75mm (strasno) ko god da postavi neku tablicu ovde svaka se razlikujeFrown sheytanZivioRodjo

Gore sam negde vetj pomenuo da je dvojka = 4.7mm, a 5mm je "jedinica".
Drugo, NIGDE, sem u BELOMOVOJ IZMISLJENOJ nomenklaturi nismo videli zvanichno da neko 8.5mm zove PP! A u ovoj Podunavchevoj tablici je sve isto kao i u ovoj Bojovitjevoj, koliko sam zapazio: http://www.srbija...nts/pp.jpg

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

hamerles
 Pa super,znaci PP je 5,75mm??? Neznam samo dali je neko pucao sacmu te granulacije 5,75mm na DS a da je rekao koristi PP za svinje??? Ako neko stvarno misli da je sacma PP-5,75mm onda su verovatno tako mislili i oni sto su je zabranili... Pa se ja slazem sa zabranom sacme 5,75mm za DS, to je sitna sacma za DS... Svi razlicito misleFrown

Neca92
 [/quote] Lalo to je bila stabilna impovizovana metaBye ne nose se mete kao trofeji... Bilo je trofeja sa PP-jkama ali ne bih sad o tome da ne odem van temeB)[/quote]

Nema svinja kod tebe...? Bas me zanima o kakvim trofejima je rec, a i kojim lovovima kod tebe si stavljao PP u pusku... Confused
Predpostavljam da je vecina starijih kolega lovaca (cast izuzecima) odstrelila nesto sto nije bilo dozvoljeno i cime nije bilo dozvoljeno (vecini je izgovor mladost-ludost) , ali o tome se ne pise i ne prica, pogotove ne ovde... Neke stvari sacuvajte za sebe, puno maldih lovaca ovo cita...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

canis aureus
 [xhide]za te neke stvari je već dvojka spominjana ...FrownSadFrownSad[/xhide]

she tebra a kako li ga zovut u Krušik, Alpen, Trepča, Venator(Sl.brod), pa i u Sellier&Bellot ako je onomadni izmišljen?!?
-koliko mi je poznato svi navedeni su metak sa 9kom/kugli, 3kom/redx3reda, prečnika 8,5mm(ili približno tome) u 12/70 nazivali PP a to sa tom tabelom i 5,75mm sigurno nešto nije u redu pa makar je i sam Bojović pisao!!(takođe i dvojka se dobro zna šta je i šta označava a na tarabi nek piše šta 'oće!)
Ali, dobro neka bIde kako 'oćeConfused
Nazad na temu
-a kako da se vratimo temi ako neznamo o kojoj municiji je reč u naslovu temeHmmm
Ako je reč o PPejki, PPejcu, tri u red, devetaku tj 8,5mm(12/70) ... ondaK u lov na predatore sa istim nikako jer stvarno nema potrebe!!, i maksimalna 2jka(5mm) je dovoljna i za najkrupnije predatore(vuk) našega podneblja ...
a za DS već sam pisao na temi ali 'ajde ... podržavam i slažem se sa zakonom i ukidanjem ove municije u lovu na DS!!(već sam pisao što, pa koga zanima nek nađe tamo)
Slažem se sa Podunavcem kada je u pitanju potraga ranjene divljači a sve ostalo ...
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Evo još jedan primer o različitim veličinama najkrupnije sačme za različite kalibre. Ovo je tablica označavanja sačme u Nemačkoj. Sva je sačma ista, jedino je izdvojen podatak da je broj 9 (koja ja najkrupnija) 8,6 mm, ali je broj 9 u kalibru 16 7,9 mm.
Tri prsta 2Kolce

hamerles

Neca92 kaže:
Lalo to je bila stabilna impovizovana metaBye ne nose se mete kao trofeji... Bilo je trofeja sa PP-jkama ali ne bih sad o tome da ne odem van temeB)[/quote]

Nema svinja kod tebe...? Bas me zanima o kakvim trofejima je rec, a i kojim lovovima kod tebe si stavljao PP u pusku... Confused
Predpostavljam da je vecina starijih kolega lovaca (cast izuzecima) odstrelila nesto sto nije bilo dozvoljeno i cime nije bilo dozvoljeno (vecini je izgovor mladost-ludost) , ali o tome se ne pise i ne prica, pogotove ne ovde... Neke stvari sacuvajte za sebe, puno maldih lovaca ovo cita...[/quote] Neco mlad si momak pa nisi razumeo izraz mladost ludost. To sam napisao u smislu testiranja municije u skoljke i druge mete da je mlad covek radoznao i zeljan testiranja razne vrste municije na raznim metama... A sto se tice trofeja nisam mislio na te trofeje na koje ti mislis. Vec sam rado pucao na lisice sa ceke sa tim PP-jkama i imao sam odlicne rezultate.. Jeste prekrupna sacma za lisicu ali imao sam ih na zalihama,a sitnije se potrosilo pa da ne kupujem drugu drage volje sam je koristio i imao exstra rezultateB) na 100m lisicu mozes odstreliti sa PP-om ako pogodis... PP je odlicna municija... A ako mi ne verujes pitaj oca ili nekog starijeg lovca. dobar pogled

Cvele
 Znam gomilu ljudi koji su odstreljivali svinje PP-jcima, i to su svinje padale kao snoplje, ima i primeraka od 100 do 150kg... i mislim da nije losa za lov na ds, ali kad tako odlucise.. sta cemo...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

hamerles
 Tako je Cvele zakon je zakon i tu smo da ga postujemo. Ali samo razmenjujemo misljenja iz prethodnih godina ili decenijaB) Inace ja na sacmu gledam skroz drugacije -mislim da je to slobodan izbor svakog lovca da u svom oruzju za odredjene vrste lovova koristi zakonom dozvoljenu i sacmu koja njemu odgovara... Neko je navikao da lovi krupnijom sacmom neko sitnijom. Sve je stvar terena ali i navike B)

sheytan

canis aureus kaže:
[xhide]za te neke stvari je već dvojka spominjana ...FrownSadFrownSad[/xhide]

she tebra a kako li ga zovut u Krušik, Alpen, Trepča, Venator(Sl.brod), pa i u Sellier&Bellot ako je onomadni izmišljen?!?
-koliko mi je poznato svi navedeni su metak sa 9kom/kugli, 3kom/redx3reda, prečnika 8,5mm(ili približno tome) u 12/70 nazivali PP a to sa tom tabelom i 5,75mm sigurno nešto nije u redu pa makar je i sam Bojović pisao!!(takođe i dvojka se dobro zna šta je i šta označava a na tarabi nek piše šta 'oće!)iveli 3

Tebra IME, za dvojq ja znam vishe od 20 godina da je PRVA "NASHA" oznaka koja nije za 0.5mm vetja od sitnije(gledajutji npr. od 12-tice sachme, pa ka krupnijoj). 5mm je KEC, i tu nemoj da razmisljash!Stari
A da li je npr. Belom oznachava brojem 2 ili ne, ili P8(tri u red ili kako vetj hotjete da je nazovete) imenom "PP", uopshte nije bitno! Jer, te oznake koje smo naveli Podunavac i ja mislim da imaju vishe od 100 godina, a Belom ne znam da li ima i 15 godina, + je drzavno-vojna firma, tako da NJIHOVE oznake uopshte ne zelim da komentarishem... Jaooo

Zakljuchak shto se tiche USMENE oznake "PP" kod nas - LOVCI SU UOBICHAJILI da najkrupniju sachmu, tj. "tri u red", oznachavaju tako, ili imenom "dupla nula"(takodje pogreshnim), isto kao shto su uobichajili da vetjinu qgli zovu "brenerom", shto, kad chujem, najezim se... Ili, "hamerless" su sve polozare(i nash tebra Hamer! Stari), ili izraz "pumparice" za "pamp-ekshn" repetirke, itd, itd...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

canis aureus
 PANDORA, ime moje, i ništa drugoZbunjen

-kažeš 15tak godinaHmmm
moj tast(na moju tashtu muž) je toliko godina počasni lovac, 15tak, i kad priča o PPejkama navodi "tri u red" a takođe za dvojku uvek i samo sačmu od 5mmYes a za Belom nije ni čuoConfused ... kao i svi veterani i najstariji lovci iz okruženja gde lovim i gde sam lovio!
E sad, da li su uobičajili ili ne?!?! ali od Beloma sigurno nisu preuzeli
-gore, ovo što si me citir'o, sam naveo još neke proizvođače koji su isto označavali svoju mundžu tj tri u red sa PP i 5mm dvojkom pa ...KoTuKoga
Dim

sheytan
 Pishu ljudi svashta... Grin

Kazem, ubedjen sam da su Podunavcheva i moja tablica ISPRAVNE(sem, naravno, Belomovih glooposti).
Drugo, svaka chast na tasta i zeta Tri prsta i ostale (krivo)lovce Grin, ali znajutji neke moje pochasne i nechasne chlanove, duzina staza mi NI NAJMANJE NIJE REPER STROOCHNOSTI! Vetjina tih nechasnih je, npr., za balistichke tablice CHULA, a shta je to i chemu sluzi - djavo/sheytan tje ga znati...
Tretje, pominjao si uglavnom srpske firme(drzavna svojina, zatim Alpen koji je, navodno, prevario inodobavljache, itd.), i chehoslovachq firmu, dugo pod komunjarama... Da li treba josh da te ubedjujem? Grin

iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

canis aureus
 da, daa ... Pishu ljudi svashta... Grin

nisam ni uzimao njiN staž kao reper znanja i stručnosti nego ... veće starosti od samog spomenutog Beloma
ovo za komunističke zemlje Ne razumem baš najboljeConfused htedoH si reći da su radili šta su 'teli i kako su 'teli iako je cenjeni drug Bojović davao smernice koje su ignorisali ...
Da li si ikada video igde u prodaji domaću municiju pod oznakama 11, 9, 7, 5, 2 ...?!? ili bar čuo da se ista proizvodila/proizvodi u tim granulacijama i prečnicima koje drug Bojović navodi a ti citiraš?!?
Dim

hamerles
 Sacma od 5mm je (dvojka) Ne moze je ni jedan drug partizan drugojacije nazvati jer tako pise na domacoj dzebani (krusik,belom, grom,itd) A svaka cast tome sto je napisao da je PP sacma od 5,75mm(taj je bas mnogo pametan) KoTuKoga

sheytan

canis aureus kaže:
da, daa ... Pishu ljudi svashta... Grin

nisam ni uzimao njiN staž kao reper znanja i stručnosti nego ... veće starosti od samog spomenutog Beloma
ovo za komunističke zemlje Ne razumem baš najboljeConfused htedoH si reći da su radili šta su 'teli i kako su 'teli iako je cenjeni drug Bojović davao smernice koje su ignorisali ...
Da li si ikada video igde u prodaji domaću municiju pod oznakama 11, 9, 7, 5, 2 ...?!? ili bar čuo da se ista proizvodila/proizvodi u tim granulacijama i prečnicima koje drug Bojović navodi a ti citiraš?!?

Nishta nikom Bojovitj nije davao, nego je prenosio uporedne tabele oznachavanja krupnotje sachme, i edukovao shiroke narodne mase, zeljne teshko dostupnog znanja!
Zashto bi prosechnom serbskom lovcu bila potrebna sachma 7, 9, 11? MENI treba, ali prosechnom ne treba! Samo da mu napravi konJfuziju josh vetju? A i trgovci netje to da uvoze, tj. netje da riziqju da se slabo obrtje...

Koliko se setjam, vidjao sam "dvojq" krushikovu 4.7mm, ali nemoj da me drzish za rech, davno bejashe... A i ostarilo se... Stari

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Upotreba sile ili teletakt ? KINOLOGIJA 39 22.08.2019. 14:45
Lov divljih gusaka LOV NA SITNU DIVLJAČ 431 06.09.2018. 21:12
Afrička kuga svinja LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 4 15.06.2018. 23:03
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,627,537 posete www.srbijalov.com