Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Skidajuće i fiksne montaže

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Skidajuće i fiksne montaže
davidovic6

Podunavac kaže:
Lepo urađeno koelga.Odobreno I to u kućnoj radinosti. Jednostavno, ali efikasno. Međutim ne mogu da ne primetim da se i alat malo pojeo tokom šlajfanja. problem je u tome što alat treba da bude od što tvrđeg čelika, jer su i kvalitetne čelične montaže (prstenovi) poprilično tvrdi. I rekao bi po alatu da je više vršena kružna kretnja sa alatom nego pravolinijska. Lično smatram da je kod šlajfanja efikasnije pravolinijsko kretanje alata. Ovaj zahvat bi trebao da se uradi kod svih montaža koje nemaju mogućnost štelovanja prstenova u odnosu na osu tubusa optike, kao i na svim montažama kod kojih nije velika pažnja posvećena finiširanju proizvoda. Još jednom čestitke kolega na inovativnosti i dobro odrađenom poslu.Bravo 2

Hvala kolega Podunavac.
Inaca ovaj alat je pravljen i nije kupovni. Medjutim taj alat je uradjen sa preciznoscu od tacno 30mm plus minus nula mikrona verovao ili ne. Kaljen je na 50-60 rokvela sto opet gvori da je izuzetno cvrst materijal u pitanju. Tacno je da alat ima sitnih tragova al sta da se radi. Nije uticalo na efikasnost. Ove slike su sa prvog pokusaja montiranja, tj cim mi je stigo alat. Bio sam nestrpljiv pa sam hteo da vidim kako ce da ispadne, pa se zato vide kruzni pokreti - inace sam honovao po principu napred nazad u drugom pokusaju montiranja nisana. (sto je duga prica al ako nekog zanima mogu i da ispricam moj slucaj, mozda nekog i zanima - sta se sve moze sresti u Zastavi).

davidovic6
 Ključna stvar kod postavljanja optike a o kojoj nisam razmišljao u početku je ta da treba povesti računa o završnoj obradi karabina. Evo i zašto. Kada sam kupio Picatiny šinu proizvodnje RadeHamerles bio sam besan. Kad sam postavio šinu na sanduk, javio mi se zazor između čeonog zazora i sanduka od nekih 0,4mm (zazor gledano sa prednje strane – do nišana ne do kundaka I to pod nekim konusom). Tu sam se smorio samo tako. Neki vajni puskari i kolege lovci su mi udelili topao savet da ja to samo čvrsto stegnem šrafcigerom i da to nema “kud”. Naravno nisam bio lenj i sednem u kola pa pravac Kragujevac. Dobar dan –Dobar dan…. Reč po reč i čovek mi lepo objasni. Zastava Kragujevac daje veliku toleranciju za prednji deo sanduka od +-0,5mm prilikom završne obrade I to samo za prednji deo sanduka. Prečnik prednjeg dela sanduka je F35,8mm nominalna vrednost. Kod mene je situacija bila takva da je prednji deo sanduka bio stariji od nekih pa recimo 4,3mm u odnosu na zadnji deo sanduka plus uz mali konusni pad (inace kod mauzerki je prednji deo 4mm stariji u odnosu na zadnji). Te stavri je potpuno nemoguće videti prilikom kupovine oružja niti to ko očekuje da primeti. Svima je poznata pojava krivo bušenih rupa na sanduku, loš beding, nagrižena cev… al da neko meri visinu prednjeg i zadnjeg dela sanduka to još nisam čuo niti razmišljao na tu temu. Sve u svemu Rade mi je to za džabe preradio obzirom da je čoveku stalo do renomea firme. Kad sam dobio šinu nazad posle par dana, onda sam stavio dvokomponentni lepak, kako bi ispunio preostale male šupljine između delova koji prijanjaju. Nakon 24 časa sušenja, samo sam dotega šrafove i počeo sa montiranjem optike. Ponovno honovanje prstenova, pri čemu sam ih postavio na krajnje instance (gde se prakticno prednji odupire napred a zadnji prsten nazad). I na kraju sam stavio optiku, fino lagano i strpljivo zatezao po sistemu “cris-cros”. Cela ova zaCenzurisano…ja je trajala nekih mesec dana. Nisam hteo da zurim al mislim da je ispalo super.

E sad je pitanje za milionera. Koliko je pametno staviti neku drugu montažu, ako postoji greska u visini ili nedaj bože nekom konusu. Stavite optiku a naleganje bude krivo što sa sobom povlači neravnomenro stezanje optike, vrši torziju na ceo tubus, možda posle kratke upotrebe dođe do pomeranje grupe pogodaka, itd…
Ima slučajeva ljudi postave QR montažu I posle nešto neće da se skida, teško ide itd. (konus je čudo, I ja nisam verovao šta sve pravi)
Kod Pikatinija sam iznivelisao sve nedostatke sa gore pomenutim postupkom. Tako da bilok kad da se odlučim da nešto promenim, ja ću imati ravnu podlogu. Sa druge strane jedini nedostatak je što je prilično teška montaža.

Kolce

Podunavac
 Napraviš kolega valjke za utvrđivanje saosnosti i proveriš montažu pre nego što postaviš optiku. To ti je najsigurnije.
Tri prsta 2Kolce

davidovic6
 Jes vala i to mi je ostalo jos da napravim i nisam zaboravio. Nego pravo da ti kazem bilo mi glupo da maltretiram coveka. Obzirom da je usluga bila FREE. U svakom slucaju cu da napravim jedan komplet za 25.4 i 30. Nego vidis sad ovaj tehnoloski napredak...pomera granice. Pojavili se neki tubusu od 34, 35, pa i 40mm. Neverovatno. U svakom slucaju cu napraviti. otom potom. Iskreno snebivam se dok ne skupim pare za ovaj jedan ispod.

http://www.valdad...t-reticule

Pa ako nekog zanima kako izleda najbolja i najkvalitetnija optika na svetu nek baci pogled kod nasih komsija.
Kolce

Podunavac
 Kolega valjci mogu da se naprave dva u jednom, samo što je izrada takvog dosta komplikovanija. Postaviću dole i sliku.
Što se tiče optika sa nestandardnim promerom tubusa one su veoma retke i uglavnom ih pravi IOR. Pošto vidim da si baš za njega zainteresovan moraćeš onda i jedne valjke nestandardnog promera da napraviš. Ali šta će ti taktička optika za lov? Ili to planiraš za Long Range? IOR optike jesu u samom vrhu svetske produkcije, ali se ja nebi složio sa tim da su najbolje na svetu. Ipak su tu tri evropska velikana: Zeiss, Swarovski i S&B. A imaju i ameri dobrih optika.
Tri prsta 2Kolce

davidovic6

Podunavac kaže:
Kolega valjci mogu da se naprave dva u jednom, samo što je izrada takvog dosta komplikovanija. Postaviću dole i sliku.
Što se tiče optika sa nestandardnim promerom tubusa one su veoma retke i uglavnom ih pravi IOR. Pošto vidim da si baš za njega zainteresovan moraćeš onda i jedne valjke nestandardnog promera da napraviš. Ali šta će ti taktička optika za lov? Ili to planiraš za Long Range? IOR optike jesu u samom vrhu svetske produkcije, ali se ja nebi složio sa tim da su najbolje na svetu. Ipak su tu tri evropska velikana: Zeiss, Swarovski i S&B. A imaju i ameri dobrih optika.

Pa neznam kolega koliko si pratio IOR. Iskustvo strucnjaka od kog sam puno naucio o Long Range Shootingu je da je takticka optika 4-28x50 IOR Valdada najbolja optika koja je ikad napravljena. Stavicu i link dole. Mislim da lik nema razloga da laze. Krajnji je profesionalac i ono sto ga cini interesantnim je to da preferira Evropseke (da ne kazem Nemacke) optike kao sto su Stainer, S&B...
E sad zasto IOR. Pa zato kad sam cuo da se kod tih optika koriste sociva Nemacka koja su kvalitetnija od sociva koja Nemci ugradjuju u njihove optike (S&B, Zeiss). sta kolega drugo da kazem na taj komentar, sem da me je to kupilo. Inace on zaista tvrdi da je to najbolja takticka optika na svetu. Osim toga Uvelicanje je 7 (4-28). A Swar ima Z6 optike koje su 6 uvelicanje. I jos da dodam da IOR pravi lovacke optike ne samo takticke. Na tom videu gvori o 4-28x50 a na sajtu IOR vec postiji varijanta 4-28x56. I to je jedina optika ciji je tubus 40mm. Znaci strahota bozija sta su napravili. Nervozan Kapa dole.
P.S. tacno je da obozavam LongRange al trenutno nisam u finansijskoj situaciji
Evo ga link
https://www.youtu...rwYMynnIa4

MMilos

Podunavac kaže:
Napraviš kolega valjke za utvrđivanje saosnosti i proveriš montažu pre nego što postaviš optiku. To ti je najsigurnije.

Može neko "uputstvo" kako napraviti ovo?
Imam gde da kupim ali ne znam šta da tražim...tj koju cev, koji materijal?

Podunavac

davidovic6 kaže:
Pa neznam kolega koliko si pratio IOR. Iskustvo strucnjaka od kog sam puno naucio o Long Range Shootingu je da je takticka optika 4-28x50 IOR Valdada najbolja optika koja je ikad napravljena. Stavicu i link dole. Mislim da lik nema razloga da laze. Krajnji je profesionalac i ono sto ga cini interesantnim je to da preferira Evropseke (da ne kazem Nemacke) optike kao sto su Stainer, S&B...
E sad zasto IOR. Pa zato kad sam cuo da se kod tih optika koriste sociva Nemacka koja su kvalitetnija od sociva koja Nemci ugradjuju u njihove optike (S&B, Zeiss). sta kolega drugo da kazem na taj komentar, sem da me je to kupilo. Inace on zaista tvrdi da je to najbolja takticka optika na svetu. Osim toga Uvelicanje je 7 (4-28). A Swar ima Z6 optike koje su 6 uvelicanje. I jos da dodam da IOR pravi lovacke optike ne samo takticke. Na tom videu gvori o 4-28x50 a na sajtu IOR vec postiji varijanta 4-28x56. I to je jedina optika ciji je tubus 40mm. Znaci strahota bozija sta su napravili. Nervozan Kapa dole.
P.S. tacno je da obozavam LongRange al trenutno nisam u finansijskoj situaciji
Evo ga link
https://www.youtu...rwYMynnIa4

Pratio jesam i čak sam razmišljao da pazarim jednu u Rumuniji ako su cene pristupačne. Ali na žalost nisu, skupe su kao i u drugim državama. Ja nisam mislio na taktičke nego na lovačke optike u svome upisu. Premda i što se tiče taktičkih optika imaju i drugi šta da ponude, pogotovo ameri. Ali jako je teško odrediti koja je optika najbolja između nekoliko odličnih. Što se tiče uvećanja i Zeiss pravi optike uvećanja čak 8 puta. S&B je odavno na tržište izbacio model za pogonski lov 1-8x24, tako da tu IOR nije jedini sa velikim rasponom. I ovo mi nije jasno da u nemačkoj neko pravi sočiva kvalitetnija od Zeiss i Swarovski, a da ta sočiva ni jedna evropska firma ne koristi osim IOR. Slažem se da su IOR optike vrhunske, i po kvaliteti u samom vrhu svetske produkcije, ali je ipak malo pretenciozno reći da su najbolje na svetu.
Što se tiče lovačke optike 4-28 puta uvećanja ja stvarno ne vidim namenu takve optike u lovu. Svako uvećanje veće od 10 puta treba stabilan oslonac jer dolazi do podrhtavanja slike. A sa uvećanjem od 20 puta i više treba maltene postolje kao za mitraljez. Druga stvar, za lov koje divljači i na kojoj udaljenosti je potrebno uvećanje preko 12 puta?
A što se tiče reklame, pa svaki ciga svoga konja hvali. Swarovski je jedno vreme imao što nije niko Z6, sada Zeiss ima V8, trka traje konstantno bez određenog konkretnog pobednika. Iako poštujem sve velike firme za koje mogu da kažem da su dovele optike do savršenstva, kao što su Zeiss, Swarovski, S&B i IOR, ja lično kada bi imao neograničene financijske mogućnosti za kupovinu optike bi ipak izabrao Zeiss. Ali to je stvar ličnog ukusa i mišljenja, i ne tvrdim da je Zeiss najbolji na svetu, jer je to jako teško utvrditi i dokazati.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

MMilos kaže:

Podunavac kaže:

Može neko "uputstvo" kako napraviti ovo?
Imam gde da kupim ali ne znam šta da tražim...tj koju cev, koji materijal?

Standardne optike imaju promer tubusa 1 inč (25,4 mm) ili 30 mm. Toliki promer treba da bude i valjka. Materijal može da bude i čelik i aluminijum, jer nema nikakvog opterećenja na valjak. Bitno je da je pun materijal, a ne cev. Jer mora da se napravi špic na valjku na strugu. Bitno je da je vrh valjka u osi sa centrom valjka i da su oba jednaka. Dužina svakog valjka treba da bude između 12 i 15 cm. Kod mene je konkretno dužina celog valjka do početka do vrha 14 cm.

Ovako izgledaju valjci.
i57.tinypic.com/2woxelc.jpg

A ovako kad se postave u pravilan položaj.
i58.tinypic.com/5d5n55.jpg
Tri prsta 2Kolce

Kile_
 Koja montaza je po vama jaca ?

Ovi prsteni da se montiraju na pikantini sinu
http://www.hamerl...u_good.jpg

ili ova? S obzirom da je jednodelna
http://www.hamerl...i_good.jpg
Samo 300 i 4x4

Podunavac
 Čvrste su obe. Ali Picatinny šina je univerzalnija.
Tri prsta 2Kolce

Kile_
 Jedino sto meni licno bolja ova fiksna jer je vislja ima most.ne znam pikatini cini mi se da je niska da li bi kacila rucica zatvaraca?
Samo 300 i 4x4

Podunavac
 Sama šina ne može da kači ručicu zatvarača, a visina položaja optike se određuje visinom prstenova.
Tri prsta 2Kolce

Kile_
 Okej. A onda na ovu fiksnu to ue sto je,sto se tice visine prstena jer je dodji deo fiksan.?
Valjda moze 56mm tu ta stane?
Samo 300 i 4x4

Podunavac
 Pa ovako na slici bi rekao da je prilično visoka i da bi stala, ali najsigurnije ti je da nazoveš Radeta pa da pitaš za svaki slučaj. Možda ih radi u više različitih visina.
Tri prsta 2Kolce

223rem
 koju visinu prstenova uzeti za leupold STD montazu kada je objektiv 42mm.inace montirao bi na zastavu m85?

sheytan
 Verovatno najnize... Ali, nije svaka optika ista - na razlichitoj daljini od npr. oka pochinje da se shiri tubus u objektiv... Smile
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

davidovic6

Kile_ kaže:
Koja montaza je po vama jaca ?

Ovi prsteni da se montiraju na pikantini sinu
http://www.hamerl...u_good.jpg

ili ova? S obzirom da je jednodelna
http://www.hamerl...i_good.jpg

Mislim da je definitivno pametniji izbor Pickatini kolega. Imas mogucnost kasnije da vrsis korekciju. nisi ogranicen po visini, po dubini itd... Osim toga mozda ti se kasnije ukaze prilika da nabacis neku brzo skidajucu montazu tipa QRW... Jeste skuplja vaijanta ali ti se veci spektar prepravki pruza. Ja imam Pickatini Radetov sa njegovim prstenovima. I izuva koliko je dobro odradjena. Kod jednodelne kupis u varijanti 25,4 a ovde kasnije za cas posla prebacis na 30mm (jes da kupis prstenove) itd.

Brka bez brkova

223rem kaže:
koju visinu prstenova uzeti za leupold STD montazu kada je objektiv 42mm.inace montirao bi na zastavu m85?
Zavisi i od toga koja je optoka.Ja sam na m70 stavio medium prstenove,optika je bzshnel tropy 1,5-6x42,ali da sam znao uzeo bih vislje prstenove jer rucica zstvaraca hoce da kaci polugicu za promenu uvecanja kad je na 6x.E sad ne znam da li je isto kod m85

223rem
 Ja bas tu optiku i imam i stavio bih je na m85.Sada mi je na karabinu trenutno montaza Radeta hamerlesa i kada postavim optiku dosta je udaljena od cevi po visini gledano,a otvarac funkcionise bez ikakvih problema.Zbog toga sam hteo da uzmem ovu montazu da bih sisao malo nize,sto blize uz cev.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lampe, nosači, montaže OPREMA 677 09.09.2019. 22:08
Rusan nosači i montaže optike OPTIKE I MONTAŽE 26 16.11.2017. 18:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,404,464 posete www.srbijalov.com