Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
Indjijanac
 mislim da će ova tema biti najpopularnija na Srbijalovu

hamerles
 Bas tako druze. Trebalo bih da dobijem neki poklon od Administratora za potpaljivanje davno zaboravljenih tema Osmeh i od jednom postanu zanimljiveSrean

canis aureus

sheytan kaže:

canis aureus kaže:
...
ovo za komunističke zemlje Ne razumem baš najboljeConfused htedoH si reći da su radili šta su 'teli i kako su 'teli iako je cenjeni drug Bojović davao smernice koje su ignorisali ...
Da li si ikada video igde u prodaji domaću municiju pod oznakama 11, 9, 7, 5, 2 ...?!? ili bar čuo da se ista proizvodila/proizvodi u tim granulacijama i prečnicima koje drug Bojović navodi a ti citiraš?!?

Nishta nikom Bojovitj nije davao, nego je prenosio uporedne tabele oznachavanja krupnotje sachme, i edukovao shiroke narodne mase, zeljne teshko dostupnog znanja!
Zashto bi prosechnom serbskom lovcu bila potrebna sachma 7, 9, 11? MENI treba, ali prosechnom ne treba! Samo da mu napravi konJfuziju josh vetju? A i trgovci netje to da uvoze, tj. netje da riziqju da se slabo obrtje...

Koliko se setjam, vidjao sam "dvojq" krushikovu 4.7mm, ali nemoj da me drzish za rech, davno bejashe... A i ostarilo se... Stari

Jašta more, imenJače end tebra she, upravo ti to i kazah na sve popularnijoj tHemiConfused
Jeste Bojke prenosio svakojaka skupljena znanja da bi edukovao široke narodne mase serbskije, željne teško dostupnog znanja u tim vremenima a možda da bi i izneo što veću kulturu našu i znanja naša van "zavese"... ali k'o što i sam pišeš o riziku trgovaca a i proizvođača ... tj o nepostojanju tih konfuznija, sem u tim nekakvijem literaturama i tabelama poznatim i dostupnim retkima iz toga vremena, elaboracijama, granulacijama, oznakama, obeležavanjima ... a što je i najvažnije, potpuno nepotrebnih prosečnom lovcu ...
ček, ček šta ti htedo' rećiHmmm
... a da ...Jaooo
-tako da, zbog svega toga što TI napisa i što napisah i sam -ta municija i te granulacije su postojeće ali samo u tim pisanijama i potpuno su nepoznate svim domaćim lovcima jer je nikada u prodaji nije bilo a i proizvodnja je pod velikim ? ... a da je bilo više potrebe za istom verovatno bi se odomaćila kao ova potrebna(odomaćena) a ovako samo potrebna NEPROSEČNIMA ili VANPROSEČNIMA(i tebisrbijalov) je i prosto nezanimljiva kako proizvođačima i trgovcima tako i najmasovnijoj i najbrojnijoj prosečnoj lovačkoj populaciji u nas ...
Izvolte
Griniveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Predator

sheytan kaže:

A evo fotke iz jedne knjizice od pre 20-ak jahre, od rahmetli Dusana Bojovica:

i173.photobucket.com/albums/w45/zeljko74/numeracijasachme.jpg

Ako smijem primjetiti, u prethodnoj tablici oznake za sačmu u Jugoslaviji, DDR, ČSSR i Mađarskoj su stavljene u istu kolonu, pa je sasvim moguće da se sačmom određenog prečnika punila municija u nekoj državi, a u nekoj drugoj ne.

Sasvim prirodno

vuk71
 kategoricki ne... previse je rizicna upotreba u lovu pa nije cudo da je zabranjena, a i vise neugodnosti sam doziveo u lovu u kojem je ona bila akter...

nemeza
 Skoro sam bio u društvu konstruktora oružja i balističara i razgovarali smo o PP municiji, i čuo sam jedan frapantan podatak da se kod tri u red municije dešava da se neka kugla odmah po napuštanju cevi pod pravim uglom na osu cevi izdvajaju iz snopa. Njihovo mišljenje je da je to glavni razlog za toliku hajku na PP municiju.Zanima me da li je neko od kolega imao takva iskustva. Pozdrav. Bye

DakiNS

nemeza kaže:
Skoro sam bio u društvu konstruktora oružja i balističara i razgovarali smo o PP municiji, i čuo sam jedan frapantan podatak da se kod tri u red municije dešava da se neka kugla odmah po napuštanju cevi pod pravim uglom na osu cevi izdvajaju iz snopa. Njihovo mišljenje je da je to glavni razlog za toliku hajku na PP municiju.Zanima me da li je neko od kolega imao takva iskustva. Pozdrav. Bye
Ja sam imao iskustvo i to licno samo sam se igrao meteSad
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

bela
 pa druže nemeza i ja sam imao sličan slučaj, dobio sam zrno PP-ali još uvek mislim da je rikošet mada i ova tvoja rečenica me stavlja u dilemu sve je moguće kod PP-aConfusedHmmm
vižlan i terier

neca90

nemeza kaže:

Ja za ovo prvi put cujem!ZbunjenJa sam pucao na strelistu svojevremeno PP sacmu u list bloka broj 5,sa udaljenosti 10,20,50m.U prva dva slucaja je u meti zavrsavalo svih 9 kuglica!A ako je tacno da ODMAH nakon izlaska iz cevi neke kuglice skrecu ni manje ni vise za 90 stepeni,ja ne znam kako su sve 9 konstantno zavrsavale na papiruConfused E,sad,na pedeset metara samo bi tri ili cetiri pogodile,ali na 50 m se u lovu na divlje svinje ni ne puca sa PP-om,upravo zbog velikog sirenja sacme,vec od 20m do 25 i to je plafon!

nemeza
 neca90, pogrešno si razumeo post, ne dešava se to kod svakog ispaljenog patrona. Pozdrav.Bye

Scorpion Hunter
 Negde na ovoj temi procitah da kalibar 9mm (duga devetka) nema dovoljnu energiju da obori DS a da ima vise energije od PP sacme... Da ima vise energije od PP sacme to se slazem a da nema dovoljno energije da obori DS to nemogu da se slozim jer- Marlin''Camp 9'' Carabine koji je upravo tog kalibra perfektno obara DS....

Neca92

Skorpion kaže:
Negde na ovoj temi procitah da kalibar 9mm (duga devetka) nema dovoljnu energiju da obori DS a da ima vise energije od PP sacme... Da ima vise energije od PP sacme to se slazem a da nema dovoljno energije da obori DS to nemogu da se slozim jer- Marlin''Camp 9'' Carabine koji je upravo tog kalibra perfektno obara DS....

Kolega, ne mozes da uporedjujes barutna punjenja pistoljskog i karabinskog metka... Navescu ti jedan primer, pa ti sam uporedi... 30.06 je 7.62x63, papovka 7.62x39, a tetejac 7.62x25... Ni jedan nema isti efekat (na metu), bez obzira sto su svi 7.62... Nadam se da sam ti pojasnio!
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

arsa
 Neca92
lovac Joca i Luka srbijalov

Jank
 Mislim da je prema predhodno iznetom PP municija malo razroka, gađaš divljač a pogodiš lovočuvara, ili po onoj narodnoj "gleda kupus a vadi meso", možda postoji mogućnost rikošeta, da neka od devet kugli pogodi u neki predmet i odleti u opasnom pravcu ali baš pod uglom od 90 stepeni u odnosu na cev .....možda samo teoretski...Iznenadjen
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

DakiNS
 Pratim ovu temu i razmisljam zasto toliko razbijamo glavu sa necim sto u lovu nije dozvoljeno,sto se davite sa PPGlavu o zid

Podunavac

Skorpion kaže:

Kolega sa metkom 9 mm Para (Luger) može da se odstreli DS sa dobrim pogotkom na veoma kratkoj distanci, ali da perfektno obara DS je čista glupost. Metak kalibra 9 mm kod nas najpoznatiji kao "duga devetka" ima na ustima cevi kinetičku energiju od 400 do 600 džula, i početnu brzinu od 320 do 400 m/s. Energija potrebna za odstrel DS (a koja je prihvaćena u evropskim okvirima) je minimum 2500 džula. Energija srednjih puščanih kalibara (7x64, 308 Win., 30-06 Spr. i 8x57) koji se kod nas najčešće koriste za odstrel DS na ustima cevi je 3800 do 4500 džula, a početna brzina 780 do 900 m/s. Pa ti sad i sam izvuci zaključak koliko je metak kalibra 9 mm Dugi efikasan za odstrel DS. A što se tiče Marlin puške nju proizvode amerikanci za plinking i vežbe gađanja, kao i za samoodbranu kuće a ne za lov bilo koje vrste divljači. U evropi ovaj kalibar (9 mm Dugi) nigde ne može proći kao lovački a verujem ni nigde dalje u svetu.
Tri prsta 2Kolce

Scorpion Hunter

Neca92 kaže:

Skorpion kaže:

Kolega, ne mozes da uporedjujes barutna punjenja pistoljskog i karabinskog metka... Navescu ti jedan primer, pa ti sam uporedi... 30.06 je 7.62x63, papovka 7.62x39, a tetejac 7.62x25... Ni jedan nema isti efekat (na metu), bez obzira sto su svi 7.62... Nadam se da sam ti pojasnio!
Neco to je karabin koji koristi pistoljsku municiju 9x19... Nisi me bas najbolje razumeo...

Scorpion Hunter

Podunavac kaže:

Skorpion kaže:

Kolega sa metkom 9 mm Para (Luger) može da se odstreli DS sa dobrim pogotkom na veoma kratkoj distanci, ali da perfektno obara DS je čista glupost. Metak kalibra 9 mm kod nas najpoznatiji kao "duga devetka" ima na ustima cevi kinetičku energiju od 400 do 600 džula, i početnu brzinu od 320 do 400 m/s. Energija potrebna za odstrel DS (a koja je prihvaćena u evropskim okvirima) je minimum 2500 džula. Energija srednjih puščanih kalibara (7x64, 308 Win., 30-06 Spr. i 8x57) koji se kod nas najčešće koriste za odstrel DS na ustima cevi je 3800 do 4500 džula, a početna brzina 780 do 900 m/s. Pa ti sad i sam izvuci zaključak koliko je metak kalibra 9 mm Dugi efikasan za odstrel DS. A što se tiče Marlin puške nju proizvode amerikanci za plinking i vežbe gađanja, kao i za samoodbranu kuće a ne za lov bilo koje vrste divljači. U evropi ovaj kalibar (9 mm Dugi) nigde ne može proći kao lovački a verujem ni nigde dalje u svetu.
Podunavac slazem se sa tobom... Ali ljudi ga kod nas koriste u lovu i vidjao sam noge trofeje odstreljene bas ovom puskom... Mogu ti reci da sam se iznenadio ...

DakiNS
 Neco to je karabin koji koristi pistoljsku municiju 9x19... Nisi me bas najbolje razumeo...[/quote] Ma razumeo je tebe Neca ali ti nisi njega Neca ti je dao primere dužine čaure za isti kalobar s tim što je hteo reći koliko više baruta stane u veću čauru s tim je u istom kalibru cesto teze zrno ili veća početna brzina pa samim tim veća energija izdana na mestu pogotka

DakiNS
 Podunavac slazem se sa tobom... Ali ljudi ga kod nas koriste u lovu i vidjao sam noge trofeje odstreljene bas ovom puskom... Mogu ti reci da sam se iznenadio ...[/quote]Ima na netu kako tio sa vazdusnom puskom ubija svinjce ,zapitaj se koliko ćeš imati čistih 100% pogodaka da divljač padne u vatri

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Upotreba sile ili teletakt ? KINOLOGIJA 39 22.08.2019. 14:45
Lov divljih gusaka LOV NA SITNU DIVLJAČ 431 06.09.2018. 21:12
Afrička kuga svinja LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 4 15.06.2018. 23:03
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,627,518 posete www.srbijalov.com