Paralaksa kod optičkih nišana
|
aca81 |
Objavljen 22.06.2011. 00:37
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
bturjane kaže:
to sto si ti nacrtao nema blage veze mogo si i miki mausa  da nacrtas kad namestis taj nisan na pusku kupi metak (laserski) za prirucno upucavanje pa na streliste pa kad ispucas iz stege nekoliko komada municije na odredjena rastojanja tad mozes da se bavis umetnoscu na socivima optickih nisana i pomagala
kad bi bila neka mini maus ne bi morao da sirim zenice i vezbam sve bi islo u centar bez laserskog nisana i ostalih pomagala
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 22.06.2011. 14:51
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
aca81 kaže:
OK,hvala  pretpostavljam da je niza montaza bolja od bilo koje vislje  da li bi bilo pametno koristiti dodatne lepkove prilikom ucvrscivanja montaze i koje ako ste ZA 
Visina montaže zavisi od same konstrukcije kolimatorskog nišana, oblika kundaka i tvoje telesne građe. Kod ovih nišana nemaš tačno određen eye relief pa moraš da vodiš računa samo o visini a ne i udaljenosti nišana u odnosu na oči. Visina montaže treba da je takva kad nasloniš obraz na kundak da ti je okular u visini očiju, da nemoraš da izdižeš ili spuštaš glavu. Samim tim ćeš svaki put kod pucanja zauzimati isti poiložaj u odnosu na nišan, pa ćeš izbeći i paralaksu.
Što se tiče lepkova to ovisi o samoj montaži i kalibru (trzaju) oružja. Ja sam na svim mojim švenk montažama do sada koristio hatletovanje ili tečni metal (po preporuci puškara). Međutim firma Leupold koja pravi odlične montaže ne preporučuje upotrebu nikakvih lepkova za svoje montaže, nego samo zavrtanje šarafa tačno određenom silom (najbolje uz upotrebu moment ključa).
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 22.06.2011. 17:17
|

Lovčina

|
Hvala na objasnjenju druze,znam da se mora puno toga poklopiti i jedva cekam da sve to isprobam prakticno i ne sumnjam da ce sve biti OK ali streliste i beskonacno vreme za svaki hitac se nemoze uporediti sa lovom u gustisu i pucanja gde su delici sekunde u pitanju e tu ja treba sve da skockam kako si i rekaoB) da bi pri samom stavljanju kundaka na rame mogao odmah da pucam takoreci bez nisanjenja sa optikom sam se bio bas srodio takoreci bez promasaja dok nije pukla i ako ne budem zadovoljan red dot-om uzecu neku sa minimalnim uvecanjem x1,5 npr. a puno vece znanje o paralaxi ce mi pomoci oko odabira proizvodjaca i kvaliteta optike......poz.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 24.06.2011. 21:46
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
Već nekoliko dana pratim ovu temu u nadi da ću doći do odgovora šta je to PARALAKSA kod optičkih uređaja ali pravog odgovora nema. U tekstu koji sledi pokušaću da objasnim pojavu paralakse koja utiče na preciznost gađanja prilikom upotrebe optičkih nišana na lovačkom oružju. Optika kao deo fizike izučava zakone prelamanja svetlosti prilikom prelaska iz optički ređe u optički gušću sredinu i obrnuto i još mnogo toga. Pa evo mog viđenja ovog lovačkog problema :
P A R A L A K S A
Definicija paralakse:
KADA SE RAVAN U KOJOJ LEŽI LIK PREDMETA NE POKLAPA SA RAVNI U KOJOJ LEŽI KONČANICA ONDA SE RAZMAK IZMEU OVE DVE RAVNI NAZIVA KONČANIČNA PARALAKSA.
Stvaranje lika u durbinu
Za razumevanje postojanja paralakse kod durbina počećamo od samog početka, od toga kako se stvara lik u durbinu. Radi konstrukcije lika nekog predmeta u durbinu, razmatraćemo tri osnovna zraka.

klikni na sliku da bi je uveličao
Linija ili zrak F1F2 koja spaja centar objektivnog sočiva sa centrom okularnog sočiva naziva se vizura i ona predstavlja zamišljenu liniju nišanjenja, kod mehaničkih nišana to je linija koja spaja mušicu i zarez na zadnjem nišanu. Ovde treba dodati da se na ovoj liniji između dva sočiva nalazi i končanica koja služi za nišanjenje a presek konaca končanice to jet krst mora biti tačno na vizuri odnosno liniji nišanjenja. Zrak koji dolazi iz podnožja posmatranog predmeta i paralelan je liniji nišanjenja (vizuri) posle prolaska kroz objektiv lomi se i prolazi kroz žižu F1 objektiva. Žiža je tačka na osi sočiva ili na liniji nišanjenja koja predstavlja zakrivljenost sočiva ili poluprečnik zakrivljenog sočiva. Drugi zrak polazi sa vrha posmatranog predmeta paralelno vizuri (liniji nišanjenja ) lomi se i prolazi kroz žižu objektiva. Ista priča kao i za predhodni zrak. Treći osnovni zrak koji služi za konstrukciju lika u durbinu je zamišljeni zrak koji polazi od vrha posmatranog predmeta, prolazi kroz centar objektivnog sočiva i koji se ne lomi i u tački B1 se preseca sa zrakom BF1. U ravni gde se seku ova dva zraka se stvara lik posmatranog predmeta. Na sličan način naravno malo drugačije se od ovog lika stvara novi lik konstrukcijom zraka koji sada sa ovog lika padaju na okularno sočivo. Kao konačni lik dobija se lik predmeta A*B* koji se vidi gledanjem kroz durbin.Lik predmeta koji se posmatra je izvrnut i stvaran. Ovakvi durbini koji daju izvrnute likove se nazivaju astronomski durbini i koriste se u astronomiji za merenje uglova itd. Nas interesuju durbini koji daju uspravne likove to jest onakve kakve ih gledamo golim okom, nazivaju se terestrički durbini. Oni imaju terestričke okulare to jest okulare kojima se dodaje još jedno sočivo koje ima zadatak da objektivov lik još jednom izvrne, drugim rečima da ga ispravi pre nego što počne da deluje sam okular. Ovde treba dodati da u durbinu postoji čitav sistem ili skolop sočiva koji odklanjaju još neke fizičke nedostatke prilokom prelamanja svetlosti kao što su sferna i hromatična aberacija ali bi to bila jako velika priča...
Šta se dalje dešava sa paralaksom sledi u nastavku.....
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 24.06.2011. 22:14
|

Lovčina

|
p a r a l a k s a....nastavak...
Sada ćemo posmatrati šta se dešava sa pomenutim zracima u samom durbinu....

Klikni na sliku da bi je uvećao
Položaj nekog lika predmeta u durbinu , na koji smo upravili durbin, ne zavisi samo od optičkih osobina objektiva, (njegove žižne daljine), nego i od udaljenosti predmeta od objektiva. Čim se promeni udaljenost predmeta od objektiva, promeni se i položaj tog lika u durbinu, tj. promeni se odstojanje između lika i objektiva. Samo pri posmatranju veoma udaljenih predmeta promena odstojanja između predmeta i objektiva gotovo ne utiče na položaj lika predmeta u durbinu. Nišanjenje se sastoji u tome što se presekom konaca končanice, pogađa određena tačka na predmetu koji se nišani, (na primer centar mete ili određeni deo tela divljači). Nišanjenje može da bude tačno samo ako su zadovoljena dva uslova:
1. Da se lik predmeta u durbinu potpuno jasno vidi;
2. Da presek konaca končanice, pogađa na predmetu samo jednu tačku, bez obzira na položaj oka posmatrača ispred okulara.
Ova dva uslova biće zadovoljena samo onda kada se lik predmeta (reč je o liku koji stvara objektiv) nalazi u ravni končanice, čiji je lik doveden na daljinu jasnog viđenja.
Stvarno ako je lik končanice doveden na daljinu jasnog viđenja, onda će i lik predmeta biti na daljini jasnog viđenja ako se ovaj lik nalazi u ravni končanice. Međutim ako lik predmeta nije u ravni končanice, onda je očigledno da i prividni likovi predmeta i končanice neće biti u istoj ravni.
Sve ovo se jasno vidi na SLIKA 1.
Ako se ravan u kojoj leži lik predmeta ne poklapa sa ravni u kojoj leži končanica onda se razmak p između ove dve ravni naziva končanična PARALAKSA.
Da li postoji paralaksa, utvrđujemo tako što oko pomeramo ispred okularnog sočiva, levo i desno ili gore i dole. Ako presek konaca končanice ne pogađa jednu istu tačku lika, nego pogađa čas jednu čas drugu tačku na liku onda znači da paralaksa postoji.

Ako se ravan KK1 (Slika 2) u kojoj leži končanica nalazi između lika predmata P*P1* i okulara. Tačka Ko je presek konaca končanice. Ako se oko posmatrača nalazi u tački O1, onda će presek konaca pogađati tačku lika L1, a kada se oko nalazi u tački O2, tada će pogađati tačku L2 koja je iznad tačke L1.
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 24.06.2011. 22:32
|

Lovčina

|
nastavak paralaksa
drugi slučaj...

klikni na sliku za uvećanje
U drugom slučaju,(Slika 3) kada se lik predmeta P*P1* nalazi između končanice i okulara vidimo da pri položaju oka u tački O1, presek konaca končanice pogađa tačku lika predmeta L1, a pri položaju oka u tački O2, tada će pogađati tačku L2 koja je ispod tačke L1.
i na kraju....
klikni na sliku za uvećanje
Kada je lik posmatranog predmeta u ravni končanica (Slika 4), onda će presek konaca pogađati samo jednu tačku lika predmeta bez obzira na položaj oka posmatrača ispred okulara.
Na kraju, može se zaključiti sledeće, kada je končanica između lika i okulara pravac pomeranja oka i tačke pogađanja su različiti, u drugom slučaju kada je končanica između lika i objektiva pravac pomeranja oka i tačke pogađanja su isti što pokazuju strelice na predhodnim slikama.
Radi poništavanja paralakse jasno je da treba končaničnu cev uvlačiti ili izvlačiti iz objektivne cevipomoću paralaktičkog doboša. Ovo se sve odnosi na durbine sa promenljivom dužinom durbina. Novi, moderni durbini su konstruisani tako da im je fiksna dužina između objektiva i okulara pa se poništavanje paralakse vrši isto preko paralaktičkog doboša stim što se tada vrši pomeranje sistema sočiva i prizmi unutar durbina o čemu sam pisao odmah na početku.
Da bi predhodni tekst bio još razumljiviji potrebno je još razjasniti:
DOVOENJE LIKA NA DALJINU JASNOG VIENJA
Končanični lik treba za normalno oko da bude na daljini od 25cm. Prema tome ima jedno jedino mesto za okular koje odgovara tom uslovu , te na tome mestu treba staviti okular. Praktično se to radi ovako:
Upravi se durbin u neku svetlu jednako obojenu površinu, na primer u nebo ili zid. Okreće se samo okularno sočivo sve dotle , dok se konci končanice ne vide crni i veoma oštri. Kada se već vidi da su konci na jasnoj daljini ne ispuštajući okular iz prstiju okrenuti ga još četvrt ili pola obrta, pa ako se počne lošije videti vratiti natrag u prvobitni položaj. Ako bi se pak pokazalo poboljšanje znači da nisu još konci dovedeni na dlljinu jasnog viđenja.
Da su konci zaista na daljini može se uveriti na ovaj način. Stavi se pored durbina knjiga sa sitnim tekstom (Tekst iz lovačkih novina) i posmatra golim okom, zatim se istim okom brzo pogleda u durbin i ako se istog trenutka vidi jasno končanica sigurno je da je na daljini. Međutim ako treba ma i malo vremena , pa da se končanica jasno vidi, znači da oku treba vremena za akomodaciju, što znači da konci končanice nisu na daljini.
Svaki strelac treba pre svake upotrebe durbina prvo dovesti konce končanice na daljinu za svoje oko. Ova operacija se vrši samo na početku lova pa ako isti lovac vrši nišanjenje neće se morati ponoviti, sem da je neko bez potrebe pomerao okular.
Kod svih novih durbina na okularnoj cevi sa spoljne strane izrađena je podela u dioptrijama. Ako neki posmatrač na takvom durbinu za svoje oko jedanput dovede lik končanice na daljinu jasnog viđenja i ako pri tome čita na podeli, na primer +1,3 dioptrija, onda ubuduće kad ponovo upotrebi isti durbin, treba samo okretanjem okularne cevi da podesi da čitanje na podeli bude opet +1,3 dioptrija pa će lik končanice biti na daljini jasnog viđenja.
Kod nas se obično kaže "dovesti končanicu na daljinu jasnog viđenja". Ovo nije ispravno, jer se na daljinu jasnog viđenja ne dovodi končanica nego prividni lik končanice.
Predhodnim tekstom , pokušao sam da odgonetnem fenomen koji se naziva PARALAKSA kod optičkih durbina, ovo je teorija, da li sam uspeo prosudite sami a ako ima nekih nejasnoća javite se da razjasnimo....B)
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 24.06.2011. 22:35
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Jank lepo i strucno objasnjenjeB)
|
|
|
|
kelt |
Objavljen 24.06.2011. 23:16
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
kolega ako procitas moj prvi upis na ovoj temi, ovo te isto receno narodskim jezikom .neznam jedino da crtam po kompu. ja sam kod ovog tvog univerzitetskog objasnjenja sve razumeo jer sam ovo isto ucio u struci,ali dali ce te i ostali razumeti e to neznam. ali svaka cast za studiu trebalo se potruditiB)
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 24.06.2011. 23:20
|

Lovčina

|
Hvala Snipere,
Mi u geodeziji koristimo vrlo precizne durbine nemačke marke WILD i Karl Ceiss iz Jene , sa kojima se mere uglovi pa eto nešto uprošćeno iz moje struke primenjeno za lov i lovačke durbine. naravno da danas ima vrlo dobrih i lepo dizajniranih durbina ali lepo je da se znaju osnove kako i zašto dolazi do paralakse...
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 24.06.2011. 23:25
|

Lovčina

|
kelt kaže:
kolega ako procitas moj prvi upis na ovoj temi, ovo te isto receno narodskim jezikom .neznam jedino da crtam po kompu. ja sam kod ovog tvog univerzitetskog objasnjenja sve razumeo jer sam ovo isto ucio u struci,ali dali ce te i ostali razumeti e to neznam. ali svaka cast za studiu trebalo se potruditiB)
Druže slažem se i sa tvojim upisom lepo napisano, eto ja sam samo pokušao da to opišem pomoću slika...
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 25.06.2011. 00:35
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Ujače al si ga objasnio svaka čast.
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 28.06.2011. 11:59
|

Lovčina

|
Bio sam odsutan par dana i vidim da sam puno toga propustio
Jank svaka cast na trudu i objasnjenju verujem da su stvari sad puno jasnijeB) namontirao sam svoj red dot i ovih dana idem na upucavanje da vidim kako to izgleda u praksi.....poz.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 29.06.2011. 11:29
|

Lovčina

|
Nije neka meta,nije ni puska pa i nisan nije neka klasa ali kako kazu "prema turcinu i sablja" pa ko zna mozda i bude dobra kombinacija........videcemo sutra koliko vredimo
DOBAR POGLED
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 29.06.2011. 11:42
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Aco jel ovo vrata spavace sobe pucaćeš kroz hodnik ili ih nosiš na strelište |
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 29.06.2011. 13:40
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Samo proveri aco da u spavaćoj nema nikoga da ga ne utepaš
-prvo vrata, pa prozor, pa vratanca, pa prozorče ... sve dok se paralaxa ne zagubi

aco, možeš li na nekoj temi da ubaciš neku vidljiviju sliku(bliže slikano) ne bi li se videlo kako si namontirao spravuB)
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 29.06.2011. 23:09
|

Lovčina

|
vlada lovac kaže:
Aco jel ovo vrata spavace sobe  pucaćeš kroz hodnik ili ih nosiš na strelište
ma malo je to za vrata od sobe nisam ja Mali Radojica ovo su vratanca od nekog regala pa kad zavrsim sa upucavanjem ja ih vratim na mesto mislim da se vidi koliko su metaka primila
DOBAR POGLED
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 29.06.2011. 23:14
|

Lovčina

|
canis aureus kaže:
Samo proveri aco da u spavaćoj nema nikoga da ga ne utepaš 
-prvo vrata, pa prozor, pa vratanca, pa prozorče ... sve dok se paralaxa ne zagubi

aco, možeš li na nekoj temi da ubaciš neku vidljiviju sliku(bliže slikano) ne bi li se videlo kako si namontirao spravuB)
ma nije neko remek delo sve sam odradio osim kanalica na sini i namontirao sam u polozaj koji mi najbolje leziB)ako je nisan OK posto za sve ostalo JA garantujem onda sutra postavljam slike mete i celokupne montaze a ako nesto krene naopacke onda smo se salili i da se izbrisu moji postovi na ovoj temi
DOBAR POGLED
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 29.06.2011. 23:15
|

Lovčina

|
aca81 kaže:
vlada lovac kaže:
ma malo je to za vrata od sobe  nisam ja Mali Radojica  ovo su vratanca od nekog regala pa kad zavrsim sa upucavanjem ja ih vratim na mesto  mislim da se vidi koliko su metaka primila 
Ma samo posle na tom mestu ubaci[ staklo i idmah ima[ regal sa staklenim vratima....
|
|
|
|
Jank |
Objavljen 29.06.2011. 23:17
|

Lovčina

|
aca81 kaže:
Bio sam odsutan par dana i vidim da sam puno toga propustio 
Jank svaka cast na trudu i objasnjenju verujem da su stvari sad puno jasnijeB) namontirao sam svoj red dot i ovih dana idem na upucavanje da vidim kako to izgleda u praksi.....poz.
Aco želim ti da te dobro služi puška i optika, da eliminišeš paralaksu i da uz pomoć optike uloviš mnogo srndaća u medalji....
|
|
|
|
aca81 |
Objavljen 29.06.2011. 23:20
|

Lovčina

|
Jank kaže:
aca81 kaže:
vlada lovac kaže:
ma malo je to za vrata od sobe  nisam ja Mali Radojica  ovo su vratanca od nekog regala pa kad zavrsim sa upucavanjem ja ih vratim na mesto  mislim da se vidi koliko su metaka primila 
Ma samo posle na tom mestu ubaci[ staklo i idmah ima[ regal sa staklenim vratima.... 
mogu i toB)mada meni kad je dosadno ja stavim neku tablu na 150m i prvo pogotcima napisem svoje ime i devojacko prezime pa zatim datum rodjenja i ako mi ostane municije sve to podvucem i stavim tacke i zareze
DOBAR POGLED
|
|
|