Tormentacija cevi sačmarica
|
dinic1991 |
Objavljen 27.08.2012. 14:57
|

Mlađi član

Upisa: 45
Pristupio: 09.01.2012. 21:07
|
pozdrav kolege,imam iz27 starije proizvodnje u kalibru 16 i zanima me tormentacija cevi za nju,jer na cevima ne pise bas nista. unapred hvala
aleksandar dinic
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 27.08.2012. 18:12
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
dinic1991 kaže:
pozdrav kolege,imam iz27 starije proizvodnje u kalibru 16 i zanima me tormentacija cevi za nju,jer na cevima ne pise bas nista. unapred hvala 
Stara vrednost srednjeg Pmax je bila 680 bara, a nova vrednost srednjeg Pmax je 780 bara. Za nove puške u kalibru 16 tormentacija se vrši na 1020 bara. A za stare oko 900 bara. Pogledaj malo bolje na cevima, ustvari na monobloku. Trebalo bi da piše 70 MPa, što je 700 bara. Inače municija kalibra 16 postiže pritiske 550-750 bara, a po C.I.P. standardu sva municija kalibra 16 koja postiže pritisak veći od 900 bara se škartira kao neispravna i opasna za upotrebu, i ne može ići u prodaju.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 27.08.2012. 18:13
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Kolega Dinicu pogledaj upis kolege Podunavca na pocetku teme. |
|
|
|
golf071 |
Objavljen 23.10.2012. 22:29
|

Veteran

Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
Na mojoj Bereti na cevi pise KGU 980,koja municija moze,do sada sam pucao skoro sve,
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 24.10.2012. 17:57
|

Lovčina

|
golf071 kaže:
Na mojoj Bereti na cevi pise KGU 980,koja municija moze,do sada sam pucao skoro sve, 
Ako imaš znak sa jednom zvezdom i ispod slova PSF onda ti je puška tormentovana za standardnu municiju, a ako imaš dve zvezde i ispod slova PSF onda je tormentovana za municiju povećanog pritiska i možeš iz nje da ispaljuješ sve fabričke patrone dužine 70 mm.
|
|
|
|
golf071 |
Objavljen 24.10.2012. 19:50
|

Veteran

Upisa: 891
Pristupio: 05.11.2010. 19:43
|
PSF i ima dve zvezdice ispod.Hvala.
|
|
|
|
kmkole |
Objavljen 01.11.2012. 19:40
|

Mlađi član

Upisa: 43
Pristupio: 19.05.2011. 20:20
|
vise od tormentacije cevi trebaju da vas brinu kljucevi. cesto se desi da cev izdrzi dosta jaci pritisak,tako se one inace i testiraju na dosta veci pritisak od propisanog, ali da popuste kljucevi na pusci i puska se otvori. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 02.11.2012. 17:14
|

Lovčina

|
Tormentacija se vrši za pušku kao sklop (celu) a ne samo za cevi. Znači ako je puška predviđena za visoke pritiske onda to uključuje i bravu. Ne može cev da bude namenjena visokim pritiscima a da brava bude slaba.
|
|
|
|
kmkole |
Objavljen 02.11.2012. 22:12
|

Mlađi član

|
videh da pise tormentacija cevi. htedoh reci da cevi mogu da izdrze dosta jace pritiske nego sto kljucevi mogu. kljucevi vise treba da brinu. dosta su standardne puske progutale semimagnuma i max 1050bari. cevima nista nije falilo a bravljenje i luft  |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 02.11.2012. 22:17
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
kmkole kaže:
videh da pise tormentacija cevi. htedoh reci da cevi mogu da izdrze dosta jace pritiske nego sto kljucevi mogu. kljucevi vise treba da brinu. dosta su standardne puske progutale semimagnuma i max 1050bari. cevima nista nije falilo a bravljenje i luft 
Kolega šta si mislio pod tim standardne puške ?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
kmkole |
Objavljen 05.11.2012. 15:18
|

Mlađi član

|
puske koje nisu predvidjene za pucanje patrona koje razvijaju pritiske jace od standardnih, kao npr max 1050 bari itd. opet kazem patrona koji razvijaju jace pritiske od standardnih, posto to sto pise max 1050 bara je samo oznaka da municija razvija jaci pritisak od standardnog ali ne precizira koliki, tako da istu oznaku imaju b&p lr 36 grama koji razvija oko 700 bari i b&p magnum 63g koji razvija oko 900 bari. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 05.11.2012. 17:00
|

Lovčina

|
kmkole kaže:
puske koje nisu predvidjene za pucanje patrona koje razvijaju pritiske jace od standardnih, kao npr max 1050 bari itd. opet kazem patrona koji razvijaju jace pritiske od standardnih, posto to sto pise max 1050 bara je samo oznaka da municija razvija jaci pritisak od standardnog ali ne precizira koliki, tako da istu oznaku imaju b&p lr 36 grama koji razvija oko 700 bari i b&p magnum 63g koji razvija oko 900 bari.
Za magnum municiju je normalno da razvija visoke pritiske i na njima nema potrebe za upozorenjem. Upozorenje 1050 bara se stavlja samo na municiju koja se koristi za puške sa ležištem 70 mm. Međutim mnogi proizvođači (pogotovo Italijanski) svoje puške sa ležištem 70 mm tormentuju na 1200 ili 1370 bara, tako da bez obzira što nemaju magnum ležišta (76 ili 89 mm) mogu da koriste svu municiju bez obzira kolike pritiske razvijaju. Naravno onu sa dužinom čaure do 70 mm.
|
|
|
|
kmkole |
Objavljen 05.11.2012. 23:27
|

Mlađi član

|

probavao sam pusku, ove sam slucajno sacuvao, b&p 12/76 takodje imaju oznaku max 1050, kao i remingtonov magnum. jedino belotove i krusikove 12/76 sam video bez oznake max 1050 bar, mada iskreno na krusikovom magnumu ni max 1370 ne bi zaleglo, rita se ko jarac u odnosu na ostale 50eto gramske magnume. cak mi se i puska otvorila pri pucanju krusika, a trebalo bi da razvija manje pritiske jer je kruzno pertlan za razliku od ostalih koji su zvezdasto. |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 06.11.2012. 08:39
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Letos je drugar pucao Krušikovom municijom na prepelice, u početku sam misleo da je sam punio municiju po principu "od viška glava ne boli", jer je pucanj bio ekstremno jak a verujem da ni trzaj nije izostajao, radi se o kalibru 16 koji se više oglašavao nego pucanj iz 12 mag. Pokupio sam nekoliko čaura kako bi ih prepunio, a kad sam ih odneo kući imao sam šta da vidim, svaka čaura je bila naduvana i na mesinganom delu se ocrtavao izvlakač. Prvo što mi je palo na pamet je to da je došlo do greške u doziranju baruta, a kasnije u razgovoru se ispostavilo da je nešto drugo u pitanju, nakon kupovine drugaru je municija nekoliko dana ostala u kolima i redovno je vozio na posao, bila izložena na 50 i kusur stepeni, što je uticalo da barut, pa i kapisla, promene svojstvo. Bilo je rizično koristiti tu municiju a verujem da ni njegova TOZ 63 nije ostala bez posledica, koga posle okriviti, fabriku ili nemarnog lovca. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 06.11.2012. 16:20
|

Lovčina

|
kmkole kaže:
probavao sam pusku, ove sam slucajno sacuvao, b&p 12/76 takodje imaju oznaku max 1050, kao i remingtonov magnum. jedino belotove i krusikove 12/76 sam video bez oznake max 1050 bar, mada iskreno na krusikovom magnumu ni max 1370 ne bi zaleglo, rita se ko jarac u odnosu na ostale 50eto gramske magnume. cak mi se i puska otvorila pri pucanju krusika, a trebalo bi da razvija manje pritiske jer je kruzno pertlan za razliku od ostalih koji su zvezdasto.
Kolega pročitaj ponovo moj upis malo pažljivije. Nisam rekao da na čaurama magnum municije nema natpisa za upozorenje, nego da nema potrebe jer magnumi postižu visoke pritiske i u slabijim laboracijama. Koju pušku imaš i u kom kalibru kada ti se otvorila od Krušikove municije?
|
|
|
|
kmkole |
Objavljen 06.11.2012. 16:28
|

Mlađi član

|

problem je visok pritisak, i ejektori ili ekstraktori koji ne nalezu lepo na leziste metka. kapiram da se ovo pojavilo meni na magnumima jer su mi se pokrivili ejektori ali na standardnom punjenju to ne bi smelo da se desi, jer mesingani deo ma koliko mek bio mora da izdrzi standardni pritisak bez takve deformacije.
razumem te podunavac druze, nista lose nisam mislio da me ne shvatis pogresno, ali predostroznosti od proizvodjaca nikad dosta.
imam izh 43 e 1c 12/76 , ali sam imao problem u startu sa njom cim sam je kupio, imala je fabricku gresku kljucevi nisu bili lepo obradjeni nisu uopste bili ravni i puska nije mogla da zabravi lepo, pa se otvarala na bilo sta preko 30 grama. bila u snajperu na servis, i pola sata sam se raspravljao sa serviserom jos me pravio budalom, da ne znam da zabravim pusku i da je to sto se otvara je normalno jer je nova i da ispalim 200 patrona pa ce da presane. ljudi nit su pukli patron da vide niti sta, i kada sam mu objasnio da pogleda prvi kljuc na cevi koji nije ravan i koji ne dozvoljava da kluc glave zabravi dublje od milimetar - milimetar ipo, on ga je obrusio. iako je puska sa magnum lezistem oni je posle toga nisu testirali na magnum punjenje. ni ja nisam pucao magnume posle toga jer me je iskreno bilo strah, a i ne koristim magnume za lov, sem na cekanju divljih svinja. garanacija mi istice sada decembra pa posto je krenula sezona resio sam da isprobam magnum punjenja, i evo rezultata. iskreno najvise me je bilo strah posto je puska sa jednom obaracom i moze da se desi da duplira, desilo mi se par puta, pa ako npr stavim magnum kuglu i jos nesto magnum i duplira, odose oci, daleko bilo. inace puska je polu proizvod, situacija je bila takva da sam bio ogranicen pri kupovini, ejektori su takodje bili predmet servisa ali se problem opet pojavio, imaju fabricku gresku, nisu jednaki, postavljeni su krivo, i van centra, i levi ejektor ne naleze lepo i vidi se gore na slikama da mesingani deo caure zaduje tu. |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 06.11.2012. 20:06
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Kole mozda si u pravu sto kazes da su u pitanju veliki pritisci kod Krusika, upravo tako su izgledale caure koje je letos pucao, kao na tvojim slikama, pre 20 min sam se cuo sa kolegom koji je ovog puta pucao Krusikovom municijom od 3,5mm taze kupljena, nije vozena nedelju dana u autu, caure su takodje naduvene, punili smo zajedno municiju dan pre otvaranja sezone i kod nje se ne desava takva deformacija na cauri, vec samo kod originalne |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 06.11.2012. 20:30
|

Lovčina

|
kmkole kaže:
problem je visok pritisak, i ejektori ili ekstraktori koji ne nalezu lepo na leziste metka. kapiram da se ovo pojavilo meni na magnumima jer su mi se pokrivili ejektori ali na standardnom punjenju to ne bi smelo da se desi, jer mesingani deo ma koliko mek bio mora da izdrzi standardni pritisak bez takve deformacije.
razumem te podunavac druze, nista lose nisam mislio da me ne shvatis pogresno, ali predostroznosti od proizvodjaca nikad dosta.
imam izh 43 e 1c 12/76 , ali sam imao problem u startu sa njom cim sam je kupio, imala je fabricku gresku kljucevi nisu bili lepo obradjeni nisu uopste bili ravni i puska nije mogla da zabravi lepo, pa se otvarala na bilo sta preko 30 grama. bila u snajperu na servis, i pola sata sam se raspravljao sa serviserom jos me pravio budalom, da ne znam da zabravim pusku i da je to sto se otvara je normalno jer je nova i da ispalim 200 patrona pa ce da presane. ljudi nit su pukli patron da vide niti sta, i kada sam mu objasnio da pogleda prvi kljuc na cevi koji nije ravan i koji ne dozvoljava da kluc glave zabravi dublje od milimetar - milimetar ipo, on ga je obrusio. iako je puska sa magnum lezistem oni je posle toga nisu testirali na magnum punjenje. ni ja nisam pucao magnume posle toga jer me je iskreno bilo strah, a i ne koristim magnume za lov, sem na cekanju divljih svinja. garanacija mi istice sada decembra pa posto je krenula sezona resio sam da isprobam magnum punjenja, i evo rezultata. iskreno najvise me je bilo strah posto je puska sa jednom obaracom i moze da se desi da duplira, desilo mi se par puta, pa ako npr stavim magnum kuglu i jos nesto magnum i duplira, odose oci, daleko bilo. inace puska je polu proizvod, situacija je bila takva da sam bio ogranicen pri kupovini, ejektori su takodje bili predmet servisa ali se problem opet pojavio, imaju fabricku gresku, nisu jednaki, postavljeni su krivo, i van centra, i levi ejektor ne naleze lepo i vidi se gore na slikama da mesingani deo caure zaduje tu.
Ma ne mislim kolega ništa loše, dešavaju se ponekad nesporazumi. Zar nisi odmah primeto po položaju poluge za prelamanje da puška ne zabravljuje do kraja? Kod novih pušaka se takve stvari dešavaju ali ovo kod tebe je ipak bilo previše. I kod brušenja se mora dobro paziti da se ne pretera sa stanjivanjem. I ja sam na mojoj novoj IŽ-27 imao problem sa jednim ejektorom. Ali sam video to odmah pošto sam je celu rastavio da je detaljno pregledam i otkonzerviram pre upotrebe. Jedan je ejektor bio malo savijen i strugao je u svom ležištu. Izravnao sam ga čekićem na šini. I posle tri godine dobro radi i nije pukao. U Magnumu (Jagodina) imaju ejektore za IŽ-27 po ceni od 900 dinara za komad. Možda imaju i za tvoju pušku, a promeniti ih možeš i sam. A ovakvu glupost nisam skoro čuo, da je normalno da se puška otvara prilikom pucanja. I to još da kaže majstor iz ovlaštenog servisa. Stvarno svakakvih budala ima. Da ovako nešta odvali kod švabe, ne da bi ostao bez posla, nego bi ostao i bez licence za rad. Ne bi mogao ni motike da oštri a kamoli da popravlja oružje.

|
|
|
|
kmkole |
Objavljen 06.11.2012. 20:47
|

Mlađi član

|
poluga nije mogla da ide bas na "sest sati" ali je bila veoma blizu. problem kod mene sa ejektorima je sto mi je leziste ejektora postavljano van centra, blize je desnoj cevi, i ejektori mi nisu jednaki tj nisu istog oblika, jedan je veci drugi manji. klasicna fabricka greska. |
|
|
|
dragand |
Objavljen 19.11.2012. 11:56
|

Član

Upisa: 116
Pristupio: 03.12.2010. 17:20
|
Evo vec sam pitao pa mi niko nije odgovorio onako bas lepo. Slikao sam ove oznake pa me zanima sta znace one? Inace ovo je ruska puska 16/70 od mog dede sam nasledio on ju je kupio 1974 god. Na njoj pise 700 ATM, malo istrazujem o municiji i pritiscima zanima me koju municiju sve smem pucati iz puske onako laicki receno do koliko grama 
http://i47.tinypi...912m3o.jpg |
|
|