Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Uzgojni odstrel srneće divljači

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Uzgojni odstrel srneće divljači
Sniper Hunter

Lovac Stari kaže:
Kada su odstreljeni?
U subotu vece!
img832.imageshack.us/img832/4012/p1020765x.jpg
Zensko-bez utrobe 7kg.
Uzrok loseg telesnog izgleda,razvoja i kilaze=stare majke(prestarele)Srne ih vodile.
One su sledece na redu.

Koliko poznajem Starinece ni mame dugo da placu sameGrin

nenadx
 Pa da dodam zbog mladjih,a da nedavim mnogo.Pri jesenjem lovu lanadi..u sumskim lovistima oni trebaju imati 65%,a u poljskim 69%od tezine rasplodnih(prosek od te populacije)Ili ovako tek tezina od 13 kg navise garantuje da uginuce od zime,nece zavisiti od telesne tezine....A pojeli su ga garantJaooo
Dobar pogodak

Lovac Stari
 Ovamo vazi pravilo da u ovo vreme moraju biti barem izmedju 12-14kg.

Napomena:
Muske ne pucamo pa kakvi god da su!
Razlog je trofej, tako rezonuju Alpinci, mada ja se nebih slozio bas u svakom slucaju...

Dobar pogled.

nenadx
 U pravu si sto se neslazes.Mada svako ima svoju logiku,ali je ta cudna.Ajde da dodam za mlade.Ispitivanja su utvrdila da je telesna tezina povezana sa tezinom trofeja,( ne i brojem CIC poena)Znaci,ako se zna i prosek nabacivanja tezine po danu,ako se zna da moraju imati odredjenu tezinu,da bi dogodine recimo mlada srna bila spremna za priplod,koliko lanadi moze imati....a sve povezano sa tezinomIznenadjen
Dobar pogodak

Lovac Stari
 Ono sto je propusteno da se odradi u protekle tri godine(selekcija) nemoze se odraditi sve u jednoj godini(jeseni)!
img602.imageshack.us/img602/4610/p1020769.jpg
Zensko bez utrobe, opet 9kg. Samo izaslo na vecernju ispasu!
Dobar pogled.

darkon
 Lovac Stari,sta je ovo ispod desnog uva?
Da li je rogcic,ili se nesto slicno namestilo pri slikanju?

Lovac Stari

darkon kaže:
Lovac Stari,sta je ovo ispod desnog uva?
Da li je rogcic,ili se nesto slicno namestilo pri slikanju?

Druze to je pobodeni rasklopivi noz ;). Da bi glava bolje stojala pri fotografisanju.
Pozzz
Dobar pogled.

charuga
 Stari pise tako dobro zato sto cita Dok Holideja...;)dobri stari romani..Vajat Erp,Shejn..
..............

darkon
 A to li je.Grin
Vidim da mu nije mesto tu,al ajde da pitam.
Selektivni odstrel,pa sam mislio da se i pored male mase ove jedinke,priroda malo poigrala.
Pozdrav.

Lovac Stari

charuga kaže:
Stari pise tako dobro zato sto cita Dok Holideja...;)dobri stari romani..Vajat Erp,Shejn..

Odrastao sam sa njima i jos uvek ih citam, narocito brzorukog zubara iz Dzordzije B).
Dobar pogled.

Lala
 ... sa niklovanim koltovima, čije su drške obložene slonovačom; čelično-sivog pogleda, besprekorno bela košulja, a jaše prerijom... a u unutrašnjem džepu kaputa obavezna pljoska sa viskijem...
E ovo poslednje je vrlo velika sličnost sa jednim mojim kolegom, taj bez pljoske ne kreće u lov, a umesto viskija, kruškovača!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Lovac Stari
 Uz obilje snega na -11
img442.imageshack.us/img442/3051/p1020778r.jpg
Jedna starka od minimum 8 godina!

Dobar pogled.

bela
 stari po čemu određuješ godine kod snrne ? nikad nisam znao stare srne da razlikujem od mladih.itanje
vižlan i terier

Lovac Stari
 Ako bi hteli da utvrdimo stvarnu starost grla morali bi da izvedemo presek kutnjaka(zuba). Ja licno kroz neko iskustvo to odredjujem po istrosenosti zuba(sekutica i kutnjaka). Da bi znali koje je grlo koliko staro i dali je za vadjenje iz lovista, moramo biti stalno u terenu. Moramo poznavati i pratiti vecinu jedinki.
Jedan od vaznijih cinioca, lako je zapaziti. Obicno stare Srne vode lanad slabije telesne tezine ili telesnog izgleda.
Prestarele jedinke u jesen sporije dobijaju zimsku dlaku i deluju dosta onako zapusteno i cupavo. Ta ista dlaka deluje po nekad kao da visi na telu, telo(figura) ledja dobijaju sedlasti izgled, stomak visi i vuce na dole. Takva grla zimi zive izdvojeni zivot, sama ili sa svojim poslednjim ovogodisnjim potomstvom. Kod prestarelih grla u prolece cesto izostaju i lanad. To je nesto po cemu se ja orijentisem i do sada nisam pogresio.
Ali ipak mislim da stalno prisustvo u terenu mnogo znaci i da uzgojni odstrel ipak treba izvoditi uz prisustvo strucnog pratioca ili lovca sa vecim iskustvom.
Mada u vecini lovista nije tako!
Dobar pogled.

Lala
 Uzgojni odstrel (vadjenje loših grla iz lovišta) je, po novom zakonu, dozvoljeno samo stručnim radnicima LU, znači, samo lovnik i lovočuvar mogu da sprovode takav odstrel. Koliko će se to na terenu poštovati, ostaje da vidimo. Lično mislim da je i to jedna od gluposti u novom zakonu, jer je time uskraćena mogućnost da LU kroz uzgojni odstrel, naplati neki dinar za svoje funkcionisanje.

bela
 fala na odgovoru.
ja sam znao samo za sedlasta leđa
a viđao sam puno puta tako čupave nije mi palo na pamet uopšte da su stareika
vižlan i terier

huntinggirl1
 kod nas je uvek stručno lice i vodilo takav lov, što je i normalno,
ja i dalje ne razumem kako lovac ide sam u lov na srneću divljač, pa ni na takozvanog škarta,

to je posao za stručnjake da vode takav lov i mislim da je sasvim opravdano,
možda zato što je to kod nas sasvim ustaljena praksa,

Lala
 Huntinggirl1, radi se o tome, da samo lovnik i lovocuvar mogu da pucaju, zakon tako kaze. A ranije je mogao da ide lovac, u pratnji strucnog lica.

petar
 Kod nas isto selektivni odstrel rade oduvek samo lovci sa polozenim ispitom za strucnog pratioca. Mada ima i slucajeva da recimo lovocuvar, naravno uz dozvolu i sve po redu, koji ima polozeno za strucnog pratioca povede mladog lovca u lov, koji je tu samo da dozivi taj osecaj i da umesto ovog odstreli, naravno, sve je isto kao da to radi lovocuvar, samo sto ovaj odstreli...B)
Just like old times!

huntinggirl1
 o jezus marija, pa to se mora promenuti, nisam baš dobro shvatila,
budalaština, pa šta će mo mi onda, samo lovočuvari ili da svi postanemo lovočuvari,
kanda da.....Pravilo treba....

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,683,757 posete www.srbijalov.com