Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Naseljavanje divljači

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Naseljavanje divljači
nenad_franc
 u juznom kuceju su pustena tri medveda,djura, miloje i milica! posle par meseci je nadjena ogrlica zakacena na grani.ali nije pokidana,a koliko je meni poznato samo miloje je imao ogrlicu! a sto se tice djure,vidjen je par puta nakon pustanja,a za milicu nisam siguran! a sto se zeceva tice to ima i drugu stranu a ne samo povecanje brojnog fonda! pustanje zivih zeceva je prvo slabijeg uspeha ako se pusti manje od 15kom i to na svakog muzjaka po 4 zenke,a zecevi koji se puste imaju veliku ulogu u osvezavanju krvi,koja je dosta istrosena incestom i ubacivanjem se dobijaju bolji rezultati u reprodukciji! ali uzaludno je ubacivati u podrucje u koje se lovi,vec samo u oblastima koje su odredjene za rezervat!

Lala
 Dražo, fazančići od 12 nedelja su oko 5-6 evra komad, onda ih treba držati još jedno 2-3 nedelje u volijeri, pa tek onda puštati. Možeš fazančiće nabaviti u Senti, ili u RIstovači kod Bača. Mada mislim da su ovi senćanski kvalitetniji.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

nenadx
 Naravno druze.Na podrucju Golije je stanje zasticenih vrsta veoma nezadovoljavajuce.Neke veoma retke i uslovno receno vredne vrste su skoro pred istrebljenjem.Tetreb,tet.ruzevac,lestarka,jarebica kamenjarka,medved(sticajem okolnosti o nekima imam precizne podatke i lokacije)Srneca divljac je nekih 50 posto od mogucnosti.Zec na granici odrzivosti.Jedino div.svinje su dogurale pun kapacitet.Ove podatke mozes uzeti sa malo rezerve,jer se stanje menja.Takodje pojedinacno pojavljivanje nekih vrsta netreba ovde pominjati kao i o brojnosti vuka jer je to prica za sebe.
Dobar pogodak

draza
 Hvala momci na iscrpnim informacijama . polako pocinjem da shvatam kolko nam je unisten fond divljaci. Ali me iskreno reci necudi posto se upojedinim lovistima puca nas ve sto se mice nezavisno od sezone ili lovostaja

nenadx
 Fond divljaci je svakako nedovoljan,ali veruj i pored svih negativnosti smo i dobri.Ovo dobri je samo u slucaju kada se posmatramo izolovano,sami za sebe.Mada je otrcano govoriti u ovom smeru,moram reci da su nam mogucnosti i potencijali mnogo veci.Ja sam po tom pitanju cak veci optimista od mnogih.U zadnjih 25 godina sam imao uvid u stanje sa terena,ali onog recimo realnog.Po tim rekao bih realnim pretpostavkama divljac se odstreljuje 2 do 3 puta vise od prikazanog(u nekim slucajevima manje u nekim dosta vise)To bi bilo strasno,ako bi brojnost vrsta rapidno opadala,sto bi realno navodilo na to.Medjutim desava se da DS recimo konstantno siri areal,brojnost....To je slucaj sa jelenom,srndacem....(ovo je zakljucak za duzi period,ne posmatranje iz godine u godinu).O cemu se onda radi.Ili totalno lose prikazivanje i stelovanje stanja,pa iz toga tumacite sta hocete ili su nam potencijali zaista izvanredni.Ako neko ima drugu ideju voleo bih da je cujem.Javasluk je veliki(ne od lovaca).Da skratimKada bi se neke stvari dovele u red,divljac se nebi morala naplacivati lovcima iz LU,pri tom mislim i na visoku divljac,jer bi je imalo i za komercijalu da popuni eventualni minus u budzetu LU.Profitne organizacije i preduzeca imamo na drugim stranama,JP..sume,ako im treba lova neka njih privatizuju.Tema je naseljavanje,Znate li da Bugari imaju Zubra(evropskog bizona),Tibetskog jaka....naselili su ih i sada prodaju kao atraktivne za lov i naravno debelo naplacuju.Za jedno ili par grla takvih i slicnih atraktivnih zivotinja LU mora da rasproda ko zna koliko fazana,zeceva,..o prepelicama da nepricamo a lovcima uskratiti pravo da love ono sto gaje i cuvaju.Naravno sada sam odstupio od teme,ali povuce jer jedno vuce drugo.Naseljavanje novim vrstama,posebno atraktivnim,moze biti taj ekonomski momenat.Evo primera,naselili smo muflona,odlicno se prilagodio sa veoma jakim trofejima,skroman u prohtevima.Belorepi jelen(neznam ko ga ima u okruzenju)takodje atraktivan,malo trazi,dobro se razmnozava...Potpuno se prilagodio razmnozio...a drzimo ga veoma dugo u jednom malom prostoru iz nikom znanog raloga...I tako dalje,....sustina je da svi mogu biti zadovoljni a naseljavanje moze doprineti tome
Dobar pogodak

nenad_franc
 sve je to u redu nenadx,sa odstreljenim trofejom neke nama neobicne zivotinje moglo bi jedno manje lovacko drustvo da se izdrzava celu godinu! ali to ce malo teze da ozivi kod nas u slobodnom lovistu! jedino bi moglo za pocetak da pocne da se gaji u ogradjenom lovistu pa kasnije polako da se naseljavaju slobodna lovista,jer u suprotnom ce uvek da se nadje neko pametan koji ce da resi da je odstreli da bi probao kakvo je meso,na primer!Confused

Boban
 Juce mi drugar javlja kod mene u selu LD obecalo da da zicu i fazane za odgajanje fazana njih 20-tak se skupilo
i odredili parcelu u kojoj se nalazi i jedna omanja kolibica za skrivanje fazana i oni opstavili stubove sve zategli i ovi im javljaju da od fazana i zice nema nista,bruka ziva.Angry

nenadx
 Tacno je to,preduslov svega je postovanje zakona.Ovo opet podrazumeva rigorozne zakone.Dalje da bi zakon bio rigorozan on mora biti uskladjen sa potrebama i naroda...To ce se desiti tek kada nekome gore bude odgovaralo,do tada pomozi Boze.Nenad franc ranije smo pricali o tome da recimo Slovenci placaju manje clanarine,imaju manje lovaca,neplacaju odstrel jednog srndaca,DS,divokoze i funkcionisu.Izgleda da se samo nama ne isplati bilo sta da radimo,jer su nam rashodi nenormalni????Neko bi trebao dobro da se zamisli,sta se tu radi i u cemu je kvaka.Tako i LU treba samo da cuvaju i love kao nagrada drzave za ocuvanje divljaci i ....zasto bi morali da prave lovu?Komercijalna,drzavna..lovista,ministarstva, treba da se bave naseljavanjem raznih vrsta divljaci,vec zavisno od strucne analize potreba i namena.Takodje i da pomazu LU,ovakvim i sl.aktivnostima,a ne da im odmazu,ubiranjem (ima neka turska rec za to)
Dobar pogodak

nenad_franc
 kao prvo svima nama treba da bude jasno da u srbiji niko nece nista da radi ako nema odredjeni procenat ili neki drugi vid koristi! da se nas lss odrekne 100-tinak i vise evra za srndaca? to u skorije vreme nece da bude! ali treba da se unose nove vrste,koje mogu da se pokazu i bolje nego na prirodnom stanistu,ali treba ozbiljno da se pozabavi time,a ne samo da se uzme procenat,da se prikazu snimci kako se pustaju i kasnije sta im bog da...

nenadx
 Sada si me podstakao da kazem nesto sto u tragovima ima veze i sa lovstvom pa mi nezameri ni ti ni drugi.Cesto se provlace kvalifikacije mi smo ovakvi onakvi,cesto u negativnom kontekstu.Odmah bih rekao da se neslazem sa tim.Prvo neprihvatam da zbog jednog broja nedorecenih osoba,sa nulom od karaktera itd,itdpoistovecuje vecina postenih,vrednih,,,ljudi.Kada bi smo svi ili vecina bili takvi,kao narod,bolje bi bilo da nas nemaO ovome bi se moglo dosta pricati,ali svakako sajt je o lovstvu.Podmetanje kakav narod takva vlast je u stvari obrnuta.To se prenosi i na lovstvo....potrebno je da ljudi veruju da su tako losi,pa neka nam ih ovi gore losiji.A sta to zavisi od obicnog lovca...Pa ima sta ali da nezauzimam ovde prostor.Sustina je ,nepoistovecujmo se sa bagrom.
Dobar pogodak

nenadx
 Evo jedne ugrozene vrste,koju su naselili Makedonija i po nekim informacijama Hrvatska.Rec je o berberskoj ovci.Cena odstrela sitnica 6500 eu i42.tinypic.com/4io3gz.jpg
Dobar pogodak

nenadx
 Naravno naseljavanje ,kao ovih koza sa prethodne slike ima veze samo sa trenutnim potrebama i to finansiskim,ali zasto nespomenuti i negatvne strane naseljavanja. Jedno naseljavanje nove vrste mi je ostalo nerazjasnjeno.Rec je o jelenu belorepanu.Da neduzim donet je pre vise od trideset godina.Populacija je veoma dobro napredovala,brojnost se uvecavala....Prebaceni su u VU Karadjordjevo i za javnost zaboravljeni.Odstreljuju se viskovi i tu se stoji.Namera je bila da se popune prelazna lovista od srnecih ka jelenskom.Ovakvih prostora imamo dovoljno.Ova divljac je veoma produktivna(vise od srna,jelena...)Veoma oprezna,brza....sa izvanrednim smislom za skrivanje.Nepravi stetu sumarstvu,poljoprivredi...ili bar ne vise od slicnih starosedeoca.Recimo imaju ih neke evropske zemlje,a finci,koji su ih takodje naselili,sada love na desetine hiljada primeraka...Podvrsta koja je kod nas je tezine od 80 do 125 kg.Rogovlje veoma lepo..ali eto tavore tamo i cekaju da ih neko proglasi za visak i potamani i45.tinypic.com/34xfhwg.jpg
Dobar pogodak

nenad_franc
 pa pitanje je kakvi su mu uslovi potrebni,nadmorska visina,vrsta terena,klima i tako dalje! a inace je stvarno lepa zivotinja,i ako kao sto ti kazes da mu je velika reprodukcija onda je to velika zalost sto se ne naseli,pogotovu kad ga vec imamo na nasem prostoru i ne moramo da ga uvozimo! ali zato karadjordjevo ne bi bilo interesantno za lov te vrste divljaci jer bi je bilo i na drugim terenima pa nebi mogli papreno da naplacuju!

Lala
 Potpuno sa slažem sa dva Nenada, a naročito se slažem sa stavom o monopolu i naplaćivanju!
Klasična naša priča: sebičluk i kratkovidost, introvertnost, nema ovde smisla ni za kakve dugoročnije ciljeve i interese, osim svog malog sveta, i pilećeg razmišljanja u stilu 'meni je danas dobro, baš me briga za druge, a i briga me šta će sutra biti'.
Da je zrna pameti, mogli smo lepo razviti lovni turizam, uslove imamo, početno krdo imamo, ali eto... pameti nemamo. Ogradi se žicom, ne daj nikom ništa, 'uživaj' u svom malom bogatstvu, ostali neka crknu, ne daj im, za inat!
Na temi DS sam pročitao onaj post Nikole Vojnovića, kako su naselili DS, i kako vode brigu o svakom novom prasetu. I da će širiti divljač, a loviće tek kad se dobro namnoži, za nekoliko godina.
E taj post bih ja lepo umnožio i poslao na adrese nadležnih i u LSS i u Ministarstvo, da vide kako nekoliko pametnih ljudi može da uradi mnogo, a ne da palamudi po medijima.
Ista priča je i sa ovim jelenom. Glupsoni se zatvorili u svoj atar, prodaju odstrel nekoliko jelena, pa od toga žive i krckaju lagano, a može da se napravi čudo. Džaba...

nenad_franc
 pa mi bar sume imamo ako nista drugo! i imamo veliki kapacitet za zivot divljaci,koji je maksimalno ne iskoriscen! a za ovo o divljim svinjama je stvarno za pohvalu! i ako tu ne treba ne znam kakva nauka da bi se to sprovelo,jedino je potrebna volja i zelja da lovci u lovistu budu srecni i zadovoljni,a sam tim i lovacko drustvo ima koristi preko veceg odstrela! ali nasim upravnicima je najlakse da se nabiju po kancelarijama i nivama,i da nista ne razmisljaju,osim kako da uzmu jos para a da nista ne uloze!

nenadx
 Jelen belorepan(mada po biologiji spada u srne) nema neki poseban prohtev.Svuda gde moze srna da zivi i njemu odgovara.Polno sazreva sa 9 do 18 meseci starosti.Najcesce daje 2 do 3 mlada.Naravno desi se i jedno ali i 4 a zabelezeni su slucajevi kada olani 5 mlada.Teoretski(ali i prakticno) prirast je 1,4 po reproduktivnoj zenki,sto je dosta visoko.....Ne guli koru drveta,sto je bitno za sumarstvo...Nije mi poznato da ga okolne zemlje imaju,pa bi bio interesantan za lovni turizam..Slusao sam zanimljive teze da navodno nije nasa autohtona vrsta pa je to jedan od razloga zaustavljanja daljnjeg sirenja..To bi moglo biti za razmatranje ako bi izbacili i muflone,lopatare...iz nasih lovista,ali i zaustavili donosenje vrsta radi genetskog osvezenja,jer recimo ta ista teza zastupa ocuvanja starih genetskih osobina i potencijala,karakteristicnih za odredjeni geografski prostor.Ima tu i straha da bi sirenjem ugrozio prostor namenjen nasem jelenu,sto je smesno.Nasi lovci bi to vrlo brzo regulisali,ako ustreba.Inace nisam siguran pa cu proveriti,trofej belorepana iz naseg lovista je bio ako se nevaram prvak evrope.Znaci opet potencijali veliki,a ostalo kako da Bog...I evo Lali za dusu.Po jednoj prici,raselili bi ih oni,ali nemogu da ih pohvataju,potrebna je specijalna tehnika ili tako nesto...Neverovatno.Ajde raspitaj se malo,ako mozes,blize si....Sto se tice kapaciteta nasih lovista,mozda bi mogli da nabacimo paralelne podatke o brojnosti divljaci sa drugim zemljama.Ja imam malo starije podatke,ali su dovoljni da sednemo i placemo.
Dobar pogodak

Lala
 Nenade, druže, ako je tačno to što si napisao da su uzeli kao izgovor (ne mogu da ih uhvate), ja veću glupost nisam čuo odavno Grin
Ne moraju da ih hvataju, samo neka sklone žicu na par mesta, pa poteraju malo, izaći će oni sami Grin Pretpostavljam da tamo gde je belorepi, nema lopatara i evropskog jelena, pa nema opasnosti da im utekne neki od tih vrsta; a i ako utekne, Bože moj, to se lako vidi, pa može da se organizuje komercijala, i svima opet dobro.

nenad_franc
 u kom smislu da se place? ako je zbog brojnosti divljaci,onda danas moze jos vise da se place! pa ne mora da se naseljava gde je jelen,a i u vecini lovista nije iskoriscen kapacitet sto se jelena tice pa bi mogao i ovaj da bude tu,pa onda gde je slab fond srnece divljaci i tako dalje! kad bi se lepo izgazdovalo time,nasim lovcima ne bi bio previse skup a od stranih lovaca bi se uzimale lepe pare! ali nazalost sve ovo sto mi pricamo ima da se zavrsi na forumu! nece da promeni svest nasim ,,strucnjacima" !

nenadx
 To je jedna od varijanti koje su u opticaju,kada se zacne tema,mada zaista preterano smesna.Koliko znam ogradjeni su u jednom zasebnom delu lovista,gde verovatno ima i druge divljaci,ali ni to nije problem za eksperte koji znaju svoj posao.Za ispustanje van ograda bih rekao da nije profesionalno i skopcano je sa vise stvari,ali bih se slozio sa tobom.Bolje je da se i tu polako rasire,nego da tavore tu gde su trenutno. i48.tinypic.com/w7msdf.jpg
Dobar pogodak

Lala
 Nenade, ti znaš da se lovište mog LD graniči sa Karadjordjevom, samo nas žica deli.
A sa druge strane lovišta je Ristovača fazanerija... A sa treće strane čuveno lovište Vranjak...
Naravno da nikom od njih nije u interesu da dozvole širenje bilo koje divljači na susedna lovišta, onda bi morali da posluju tržišno, i da se bore sa konkurencijom drugih lovišta. Ovako, njima ja NEKO dao da postave žicu, NEKO im je dao zemlju na korišćenje (to kao oni političari što dobiju stan u centru BGD 'na korišćenje'), NEKO im dozvolio da vrše naplatu divljači, NEKO im pokriva minuse u poslovanju... i taj isti NEKO i dalje održava monopol takvih lovišta! Glupo, glupo i glupo! A sve mi se čini da taj NEKO uredno lovi za DŽ u takvim lovištima, gde mu divljač nateruju na cev!
Još jedna stvar: bilo bi lepo kad bi taj NEKO imao ime i prezime; na žalost, NEKO nije jedan čovek, nego poveća grupa ljudi koji jedan drugom 'nameštaju' lovove, u zamenu za koješta drugo! Pa nisu ti 'lovci' iz grupe NEKO, obični smrtnici, pa da gaze lovištima ne bi li došli u priliku da odstrele nešto - jok, ovi su 'elita' koja očekuje da im divljač sama dodje na noge, a ne bi bilo loše ni da se sama odstreli, ako može.
Paprikaš posle lova se podrazumeva; naravno, za DŽ, neće valjda da naplate tako dragocenom gostu nešto?
Srbijooooooooo!!!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,368 posete www.srbijalov.com