Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kalibri 375 H&H mag. i 458 Win. mag.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kalibri 375 H&H mag. i 458 Win. mag.
Podunavac

270 kaže:
Grešiš Podunavac, čaura jeste kraća i bez prstena ali ne zaostaje po snazi ništa za 375H&H čak je i nešto jači u elaboracijama sa zrnima ispod 19,5 gr a po tablici trzaja ima i nešto veći trzaj u odnosu na 375H&H! o nabavci municije i pristupačnosti da i ne govorim!
Zato 375H&HB) bez obzira ko ga pravio! Ne živi on džabe više od 100godina i popularnost mu i pored mnogih novokomponovanih i dalje raste! Pogodili brate ljudi meru, šta god da mu dodaš ili oduzmeš, promeniš ,ne dobijaš ništa, samo ispadne lošije od originala!!!

Znam druže da 375 Ruger po snazi ne zaostaje za 375 H&H, čitam i ja Kalibar, a pratim novitete i na engleskom. Ali sam mislio da bi bila dobra kombinacija sa lakšim zrnom i slabijim punjenjem za naše uslove. Svakako ima viška snage za DS a i manji trzaj je poželjan, i zbog strelca i zbog optike.
Tri prsta 2Kolce

Sniper Hunter
 i52.tinypic.com/vsck7l.jpg
Norma( klikaj za vecu)

rogi

Podunavac kaže:

rogi kaže:

Podunavac kaže:
Bez obzira na punjenje municije u vlastitoj režiji ne vidim razlog za upotrebu ovolikog kalibra.Confused Kalibar 11,6 mm, težine zrna do 33 grama, kinetička energija do 7400 J. Šta se dobija ovim kalibrom u lovu na DS a što nemože sa drugima (manjim), osim velikog trzaja? Pa nije DS nosorog.

33g,i 11,63 mi izgleda skroz ok za DS,nisam rekao 7400J!

Za koje bi ti daljine bio taj metak? Smanjivanjem barutnog punjenja kod tako teškog zrna bi dobio veliki pad. A smatram da su za DS najbolje gramaže od 12-16 grama. Sve preko toga je preterivanje.

Do 150m je extra,na 200m ima pad oko 10cm,sto nije nista.Ne znam puno ljudi koji odstreljuju DS na 200m i vise.Inace kada bih mogao da biram za DS bih uzeo 45-70Gov.,ili nekog od njegovih naslednika.

ohotnik
 Sniper pravi metak si postavio za 375H&H i gramaza za njega 22,7 i tvrdo zrno to mu najbolje lezi Sto veca masa divljaci i tvrde kosti tek tada daje svoj puni kapacitet i snagu Moze on i sa laksim zrnima ali to vise nije 375H&H mag

Sniper Hunter
 i53.tinypic.com/300s20g.jpg
I u r verziji (za vece klikaj 2x)

Podunavac

rogi kaže:

Podunavac kaže:

rogi kaže:

Podunavac kaže:
Bez obzira na punjenje municije u vlastitoj režiji ne vidim razlog za upotrebu ovolikog kalibra.Confused Kalibar 11,6 mm, težine zrna do 33 grama, kinetička energija do 7400 J. Šta se dobija ovim kalibrom u lovu na DS a što nemože sa drugima (manjim), osim velikog trzaja? Pa nije DS nosorog.

33g,i 11,63 mi izgleda skroz ok za DS,nisam rekao 7400J!

Za koje bi ti daljine bio taj metak? Smanjivanjem barutnog punjenja kod tako teškog zrna bi dobio veliki pad. A smatram da su za DS najbolje gramaže od 12-16 grama. Sve preko toga je preterivanje.

Do 150m je extra,na 200m ima pad oko 10cm,sto nije nista.Ne znam puno ljudi koji ubijaju DS na 200m i vise.Inace kada bih mogao da biram za DS bih uzeo 45-70Gov.,ili nekog od njegovih naslednika.

458 Win. mag. sa zrnom od 33 grama na 150 m ima pad 5 cm, a na 200 m ima pad od 23 cm u standardnoj laboraciji. Koliki bi tek bio sa slabijim punjenjem?
A što se tiče 45-70 Gov. on na 100 m ima energiju od 1900-2400 J, što po zakonima mnogih evropskih zemalja (uključujući i Hrvatsku) nije dovoljni minimum za odstrel DS.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Rogi ako si već ljubitelj velikih kalibara evo jednog za tebe a i za evropske uslove. .45 Blaser 22,7 grama, energija na 100 m 3293 J a na 150 m 2463 J. Pad zrna na 150 m 5,1 cm. Ovo je dobar kalibar za DS na daljinama do 120-130 m. Šteta što nije više rasprostranjen.
Tri prsta 2Kolce

rogi

Podunavac kaže:
Rogi ako si već ljubitelj velikih kalibara evo jednog za tebe a i za evropske uslove. .45 Blaser 22,7 grama, energija na 100 m 3293 J a na 150 m 2463 J. Pad zrna na 150 m 5,1 cm. Ovo je dobar kalibar za DS na daljinama do 120-130 m. Šteta što nije više rasprostranjen.

Za 45-70 si delimicno u pravu.Za novije puske tog kalibra pakuju se dosta jace laboracije.A .45 Blaser, super stvar!Bar tako kazu,nisam probao.

SUMO
 Momci, 458 win treba ostaviti po strani. Ne verujem da ih ima 10 u Srbiji. Znam samo jednog vlasnika ove puske.
Nego, legenda 375.... Da li je od vas diskutanata neko pucao iz njega?
Da li ste vidjali ogromne veprove, jelene u slobodnoj prirodi teze od 300 kg? (Mislim na divljac koja silazi sa Karpata Negotin, Djerdap, Knjazevac....) izuzetno snazne zivotinje. Jeleni u Negotinu mogu da mere i do 350 kg. Takvog ne obara ni moj mezimac 7x64 ni 30-06....
Naravno - dobar pogodak pod idealnim uslovima je cudo i sa mnogo manjim kalibrom. Ali kad nije sve idealno? Sta onda?
Jedan ponosni vlasnik 375 lepo rece - ili si promasio ili je ostalo da lezi.
Moj dobar drugar, svetski poznati profesionalni lovac Francuz vec 20 godina ima necete verovati 375 M70 Zastavin.
lepo kaze - sjajna cev, mehanizam bez zastoja, niska cena, prosto ga obozavam.
I ja imam jedan takav, idealan je za pogonski lov svinja i lov jelena.

ohotnik
 Slazem se kolega Sumo sa tobom pravilno napisano idealan za pogon na velike veprove i jelene.Ali za pojedinacni lov sa ceke ili pirsom kada se puca na samce kapitalce koji po pravilu idu sami i izuzetno im je tesko prici.Kada se puca na daljinama od 200-300 m a nekada i 400m ja ipak biram 8x68s koji na tim daljinama pruza svoj puni kapacitet

SUMO
 jedino njega jos nemam 8x68s, ali kada lovim sa njime - sitnija divljac (nazimad, do 100 kg ) veprici znaju da odu poprilicno. Ako nije mekano KS zrno, ode to u pm !
kod 375 toga nema Smile

Podunavac

SUMO kaže:
Momci, 458 win treba ostaviti po strani. Ne verujem da ih ima 10 u Srbiji. Znam samo jednog vlasnika ove puske.
Nego, legenda 375.... Da li je od vas diskutanata neko pucao iz njega?
Da li ste vidjali ogromne veprove, jelene u slobodnoj prirodi teze od 300 kg? (Mislim na divljac koja silazi sa Karpata Negotin, Djerdap, Knjazevac....) izuzetno snazne zivotinje. Jeleni u Negotinu mogu da mere i do 350 kg. Takvog ne obara ni moj mezimac 7x64 ni 30-06....
Naravno - dobar pogodak pod idealnim uslovima je cudo i sa mnogo manjim kalibrom. Ali kad nije sve idealno? Sta onda?
Jedan ponosni vlasnik 375 lepo rece - ili si promasio ili je ostalo da lezi.
Moj dobar drugar, svetski poznati profesionalni lovac Francuz vec 20 godina ima necete verovati 375 M70 Zastavin.
lepo kaze - sjajna cev, mehanizam bez zastoja, niska cena, prosto ga obozavam.
I ja imam jedan takav, idealan je za pogonski lov svinja i lov jelena.

Koliko prosečnih lovaca ima prilike uopšte da vidi veprove i jelene od 300 kg a kamoli da odstreli? I koliko prosečnih lovaca može sebi da priušti 3-4 karabina ili više? A sigurno za onoga ko ima jedan karabin 375 H&H mag. nije dobar izbor. A što se tiče kapitalnih jelena, ja sam veći deo svog života proveo u blizini Kopačko rita, gde su odstreljivani naj veći kapitalci u bivšoj SFRJ. I znam sigurno da je naj više njih odstreljeno sa tri srednja kalibra 7x64, 30-06 i 8x57 ili 7x65R i 7x57. Bitan je dobar pogodak, akod lošeg ni top ne pomaže.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

ohotnik kaže:
Slazem se kolega Sumo sa tobom pravilno napisano idealan za pogon na velike veprove i jelene.Ali za pojedinacni lov sa ceke ili pirsom kada se puca na samce kapitalce koji po pravilu idu sami i izuzetno im je tesko prici.Kada se puca na daljinama od 200-300 m a nekada i 400m ja ipak biram 8x68s koji na tim daljinama pruza svoj puni kapacitet

Kolega da nije 400 m previše za lovačke situacije? I po mogućnosti dobrog pogodka a i etički. Lovačke daljine su do 200 m, a za boljeg strelca sa dobrim sklopom oružje optika 250 m maksimalno do 300 m. Bar po mom mišljenju. A mislim da će se većina kolega složiti sa ovim.
Tri prsta 2Kolce

SUMO
 Kolega,
ne rekoh ti da ``najvise volim`` 7x64. Koliko, gde kad...?
Mani.
A za daljine na 400m se slazem

ohotnik
 Kolega podunavac naveo sam daljine pucanja 200-300 metara A za 400 metara sam rekao nekad Sta znaci nekad to znaci da posle tri dana veranja po planinama Kirgistana sto na konjima a vise peske prilazite divljaci na najmane 800 metara I zadnji dan lova vam divljac izlazi na 420 m mereno laserskim daljinomerom A imate karabin kalibra 8x68s i optiku cajs 2,5-10x50 sa kojim imate iskustva sa strelista Mozete pozvoliti sebi pucanje na divljac I mogu vam reci da je divljac napravila dva koraka i pala.Ja sam imao samo dve situacije kada nije moglo drugacije To se retko desava ali moze se doci u takvu situaciju Zato sam rekao nekada i 400 m

SUMO
 Da, treba razdvojiti lov kod nas i lov u Aziji i Africi.

Posebno u Aziji gde su daljine ekstremne.
A Volodja zna da organizuje neverovatne lovove.

Podunavac

ohotnik kaže:
Kolega podunavac naveo sam daljine pucanja 200-300 metara A za 400 metara sam rekao nekad Sta znaci nekad to znaci da posle tri dana veranja po planinama Kirgistana sto na konjima a vise peske prilazite divljaci na najmane 800 metara I zadnji dan lova vam divljac izlazi na 420 m mereno laserskim daljinomerom A imate karabin kalibra 8x68s i optiku cajs 2,5-10x50 sa kojim imate iskustva sa strelista Mozete pozvoliti sebi pucanje na divljac I mogu vam reci da je divljac napravila dva koraka i pala.Ja sam imao samo dve situacije kada nije moglo drugacije To se retko desava ali moze se doci u takvu situaciju Zato sam rekao nekada i 400 m

Kolega prvo nema potrebe za persiranjem. Nas dvojica smo generacija i kolege lovci, a ne neki uštirkani snobovi (bar ja tako mislim). A što se tiče pucanja na 400 m trebao si odma da napišeš o čemu se radi. Većina lovaca ovde ne može da si priušti takve lovačke izlete pa se sve napisano veže za naša lovišta. Treba paziti šta se i kako piše. Ovde ima dosta mladih lovaca i mladih ljudi budućih lovaca koji čitaju postove starijih kolega i trude se da iz njih nešta nauče. Nije u redu da se njima daju neki pogrešni podaci i saveti koji će im posle štetiti u budućem radu i lovu. Ako se već piše o nekim ekstremnim stvarima, onda to treba objasniti i razjasniti da ne dolazi do zabune.
Tri prsta 2Kolce

canis aureus
 .375H&HMag ... u kombinaciji sa SPRN iz PPUa težine 19,5g na daljini do 100-120m obara vrloooo efikasno ALI takve rane pravi da je to strašno!! Iz dosadašnjeg iskustva ...!
Uglavnom su DS bile težine od 40 do 100kg i pogodaka je bilo u razne regije, i svaki pogodak je dao prostrel i obilno krvarenje! Neke jedinke su odvlačile pogodak ali bukvalno ostavljajući na tragu i iznutrice Shock
... ja to da redim i trandžiram više NEEENo no no ... aauuh, kako to izgleda unutar grudnog koša, unutar trbuha i koliko se osećaaaJaooo
Nego, vremenom se pojavljivalo par veprova koji su odokativno bili ohoooho a neki su i odstreljeni te im težina prelazila 2metera pa čak i 2,5Yes
... jedan takav golemi je čekan sigurno mesec dana što u jutarnjem što u večernjem lovu, bilo tragova pa ... i kad se pojavio na kukuruzištu na daljini 100tinjak metara od čeke, 7x57R nije uspeo da ga sobali sa zrnom SP 11,2g iz PPUa, možda je malo i ruka zadrhtala, već podebeo sumrak ... pa pogodak nije pao gde se očekivalo mada i da jeste končanica je bila na plećki a znamo koliko "štit" može biti tvrd i otporan na SP zrna ... sve u svemu, pogodak se lepo čuo ali je golemi otišao kao da je pogođen "ćorkom", krvi tek nešto malo posle 50m, i potraga i kere, pa ujutro ispočetka i posle 500m slabašni trag se gubi i "nikada više" kaže NEsrećni lovac!, "kupujem najveći kalibar koji nađem po našim prodavnicama!" -posle te njegove odluke i razgovora, upoređivanja... bijade 9,3x62 ali pošto nalete na .375H&H a u glavi se vraćaju scene odlaska golemog, noćne more i tako to ...Confused ... "e sad nek izađe šta 'oće!!"Staripuc puc
A da je efikasan i da obara u "vatri" to stoji!!
canis aureus priložio:
375hh.jpg

The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

stojkuki
 Vidi,... Slazem se. Ali pomenuti kalibar u lovu na Ds ce doci do izrazaja kada bude dozvoljeno punjenje mundze ... Taj se kalibar, rekose mi lepo puii dobijaju se vrlo lepe slike pogodaka na daleko. A sa koliciom se podesava i brzina i energija.

Pricam, hvalise mi ga nekidrugari, ne probah ... Ko zna , ... Jednog dana. I tvrdo zrno obavezno.

Podunavac
 Za potrebe evropskog lova je daleko primereniji kalibar 9,3x64. Ovaj kalibar može da se poredi po svom efektu sa kalibrom 375 H&H Magnum, a ima umereniji trzaj i može da stane u sanduke standardne dužine (i nema za magnume karakteristično prstenasto ojačanje na dnu čaure) . Problem je jedino što ga PPU nema u svom proizvodnom programu, niti Zastava pravi karabin u ovome kalibru. Po mom mišljenju je i 8x68S primereniji za evropsku divljač od 375 H&H, ali na žalost ni ovaj kalibar se ne pravi ni u PPU ni u Zastavi.
A što se tiče ove priče o kapitalcu iako nisam ljubitelj magnuma pre bi uzeo 300 WM nego 375 H&H Magnum. A tu je i 9,3x62. Ova dva kalibra se proizvode u PPU kao i karabini za njih u Zastavi. A osim samog kalibra, bitan je i izbor zrna (težina i tip) za odstrel kapitalnih primeraka divljači. I naravno pogodak. Loš pogodak divljač može daleko da odnese čak i ako se radi o velikom i moćnom kalibru.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stari karabinski kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 43 09.10.2018. 22:11
Evropski kalibri ili američki ? MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 199 28.01.2017. 18:29
Srneći kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 119 12.03.2015. 21:04
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,764,639 posete www.srbijalov.com