Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
|
nikola1 |
Objavljen 21.12.2012. 19:34
|

Mlađi član

Upisa: 11
Pristupio: 18.12.2012. 09:42
|
I kod mene svi koriste PP ili brenere.Ja se još služim starim dobrim 8x57.
nikola1
|
|
|
|
DakiNS |
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Nidžo ne znam da li kod vas zakon to dozvoljava ali u Srbije je PP zabranjeno koristiti
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
nikola1 |
|

Mlađi član

Upisa: 11
Pristupio: 18.12.2012. 09:42
|
Za sada nije mada mi imamo problema druge vrste.Ne što se tiče izbora municije već ih mi zovemo mesari ne lovciZna se koim danima je dozvoljen lov a pojedini bi 25 sati 365 dana,ali dokučićemo ih.
nikola1
|
|
|
|
Podunavac |
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
stojkuki kaže:
A PP se uuredno prodaje na sve strane ....
Ne samo da se prodaje, nego i koristi. Kod mene u okolini nedavno ranjen lovac PP-om. Jedan pametnjaković pucao na lisicu PP-om, kuglice rikošetirale i jedna pogodila kolegu ispod pupka. Umalo ostao bez alata. Pojedinci ih koriste i za lov gusaka i pataka u preletu. Kažu ako pogodi-pogodi, a onda pada sigurno. A omiljena je municija i za pucanje na srneću divljač. Pojedinci su toliko neinformisani (i nezainteresovni) da neznaju da je lov DS PP-om zabranjen (odavno). Sve ovo nam je samo pokazatelj na kojem nam je nivou lovačka kultura, i kakav odnos imamo prema etici, lovačkom kodeksu i samoj divljači.
|
|
|
|
PEZ |
Objavljen 21.12.2012. 19:39
|

Lovčina

Upisa: 2087
Pristupio: 09.02.2012. 16:41
|
Podunavac kaže:
stojkuki kaže:
Ne samo da se prodaje, nego i koristi. Kod mene u okolini nedavno ranjen lovac PP-om. Jedan pametnjaković pucao na lisicu PP-om, kuglice rikošetirale i jedna pogodila kolegu ispod pupka. Umalo ostao bez alata.  Pojedinci ih koriste i za lov gusaka i pataka u preletu.  Kažu ako pogodi-pogodi, a onda pada sigurno. A omiljena je municija i za pucanje na srneću divljač.  Pojedinci su toliko neinformisani (i nezainteresovni) da neznaju da je lov DS PP-om zabranjen (odavno). Sve ovo nam je samo pokazatelj na kojem nam je nivou lovačka kultura, i kakav odnos imamo prema etici, lovačkom kodeksu i samoj divljači. 
Potpuno ste u pravu kolege, ako je vec zabranjeno loviti DS PP-om ,ja ne znam koja bi mu inace bila druga namena, jednostavno ga treba povuci iz slobodne prodaje. |
|
|
|
Gedza66 |
|

Veteran

Upisa: 740
Pristupio: 15.02.2011. 19:45
|
Podunavac kaže:
stojkuki kaže:
Ne samo da se prodaje, nego i koristi. Kod mene u okolini nedavno ranjen lovac PP-om. Jedan pametnjaković pucao na lisicu PP-om, kuglice rikošetirale i jedna pogodila kolegu ispod pupka. Umalo ostao bez alata.  Pojedinci ih koriste i za lov gusaka i pataka u preletu.  Kažu ako pogodi-pogodi, a onda pada sigurno. A omiljena je municija i za pucanje na srneću divljač.  Pojedinci su toliko neinformisani (i nezainteresovni) da neznaju da je lov DS PP-om zabranjen (odavno). Sve ovo nam je samo pokazatelj na kojem nam je nivou lovačka kultura, i kakav odnos imamo prema etici, lovačkom kodeksu i samoj divljači. 
Podunavac, naravno da je taj PP zabranjen. Da li si ikada cuo da je neko disciplinski ili prekrsajno gonjen zbog toga?
Imao sam prilike da odstrelim vepra koji je bio pun sacme, od 8-ice do PP i sve se to nalazilo ispod koze ili u povrsini misica. Sva ta sacma u misicima je bila u gnojnim caurama i verujem da takva divljac dozivljava teske muke pri neminovnom uginucu.
Ali kako dokazati ljudima (Srbima), da je za siguran (i humani) pogodak potrebna energija a ne broj zrna.
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE
|
|
|
|
Podunavac |
|

Lovčina

|
Smatram da je za lov divljači koju je dozvoljeno loviti sačmom dovoljna granulacija maksimalno 4,5 mm. Sva sačma veće granulacije od navedene je nepotrebna i opasna. Visoka divljač se lovi olučenim cevima i zakonski propisanim kalibrima, a DS i glatkim cevima sa jedinačnim projektilima. Za lov predatora na većim daljinama je također neophodna upotreba olučenih cevi, umesto pespotrebnog i neefikasnog povećavanja granulacije sačme (preko 4,5 mm).
|
|
|
|
PEZ |
|

Lovčina

|
Krajem devedesetih sam imao prilike da pucam na vepra upravo PP-om, posle pucnja vepar pada, pomislih gotov je, on ustade i ko da nije pucano na njega ode.Kasnije kad je odstreljen prilikom dranja smo videli "slolski" pogodak u plecku ali je sacma samo probila kozu i ostavila masnicu na misicima.
Nikad vise nisam u lovu koristio PP , niti kupujem tu municiju jer joj realno ne vidim nikakvu namenu u lovu. |
|
|
|
Lala |
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Ne mogu se stare navike iskoreniti lako; najgore je kad čuješ nekog starog lovca kako mladjima priča da je pepejka 'zakon' za lov!!! A ovi mladi ga gledaju kao da im prosipa sve same mudrosti. Sačuvaj Bože da kažem negde nešto protiv PP, odmah sledi napad i omalovažavanje, a ako to uradim još kod nekog u gostima, gotovo!!! To su uglavnom isti oni koji 'peglaju' zeca sa četvorkom, jer im je neko rekao da je to najbolje.
Nije PP zabranjen bezveze za lov.
Koristi se u sportskom streljaštvu, i mislim da bi ga trebalo prodavati samo streljačkim klubovima, tj. preko tih klubova samo članovima.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
PEZ |
|

Lovčina

|
Lalo,Podunavac  za upise. Pogotovo stariji lovci se "kunu" u PP i uopste krupnu sacmu za njih je 10-ka prasina. |
|
|
|
Podunavac |
|

Lovčina

|
Gedza66 kaže:
Podunavac, naravno da je taj PP zabranjen. Da li si ikada cuo da je neko disciplinski ili prekrsajno gonjen zbog toga?
Imao sam prilike da odstrelim vepra koji je bio pun sacme, od 8-ice do PP i sve se to nalazilo ispod koze ili u povrsini misica. Sva ta sacma u misicima je bila u gnojnim caurama i verujem da takva divljac dozivljava teske muke pri neminovnom uginucu.
Ali kako dokazati ljudima (Srbima), da je za siguran (i humani) pogodak potrebna energija a ne broj zrna.
U pravu si kolega. Kod nas je upotreba krupne sačme toliko duboko ukorenjena među lovcima, da je to sada veoma teško (možda i nemoguće) izbiti ljudima iz glave. Pogotovo lovcima sa dugačkim lovačkim stažom. Jedan od načina je kažnjavanje, strogo i bez izuzetaka. Drugi (meni lično draži) način je edukacija i stalno ponavljanje zakonskih akata i balističke realnosti. Pre svakog lova bi lovnik (ili neko drugi dobro upućen u ovu problematiku) mogao da kaže par reči o pravilnom izboru granulacije sačme i opasnim posledicama koje nastupaju nepridržavanjem rečenog. Isto tako na radnim sastancima i skupštinama može da se izdvoji par minuta i napomene lovcima ova tema.
I meni se često dešavalo da odstreljeni srndać ili DS ima pod kožom više kuglica različite granulacije. I zadnji vepar koji je odstreljen nedavno (pisao sam i postavio slike) je imao 4 kuglice PP-ke koje su bile ispod kože u predelu rebara i plećke, a nisu napravile nikakvu značajniju štetu na vepru od 95 kg težine.
|
|
|
|
Podunavac |
|

Lovčina

|
Za sitnu pernatu i dlakavu (krznenu) divljač je naučno dokazano da ugiba od šoka izazvanog pogotkom više komada sačme istovremeno, kojima je dovoljno samo da probiju kožu, a ne od duboke penetracije sačme u telo i oštećenja vitalnih organa. Sa sitnijom sačmom je veća verovatnoća pogotka (zbog više komada sitnijih kuglica u metku iste težine sačmenog punjenja), manja je verovatnoća rikošeta, manji opasan domet i kinetička energija pojedinačnih kuglica.
|
|
|
|
PEZ |
|

Lovčina

|
Tesko se iskorenjuju navike kolega Podunavac a jos teze menja savest ljudi, mozda je Gedza u pravu samo kaznjavanje i snosenje posledica nasem coveku moze "donekle" promeniti misljenje.
Edukacija jeste prava stavar ali za onog ko zeli da nesto nauci a sve mi se cini da je takvih veoma malo. |
|
|
|
DakiNS |
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
U Srbistanu je uvek bila džepna rana najbolnija rana. Svaki grupovođa po meni bi na početku lova trebao pregledati mundžu,ali avaj skrivali bi PP i u gaće. Zato posle ulova prekontrolisati čime je pucano pa ukoliko je korištena nedozvoljena mundža lepo prijava kao za krivolov.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
mrwa22250 |
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
DakiNS kaže:
U Srbistanu je uvek bila džepna rana najbolnija rana. Svaki grupovođa po meni bi na početku lova trebao pregledati mundžu,ali avaj skrivali bi PP i u gaće. Zato posle ulova prekontrolisati čime je pucano pa ukoliko je korištena nedozvoljena mundža lepo prijava kao za krivolov.  Brzo bi sveli brojno stanje na jedva 10-tak hiljada lovaca.Svuda je prica ista dole nula gore PP i opleti po svemu(perje ih naravno ne interesuje)! |
|
|
|
stojkuki |
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
A lepo neko dan videh u jednoj beogradskoj radnji PP stoji na pultu, ... N moju primedbu, ... Momak doda, ... Pa nije zabranjeno, .... Eeeeee Srbijoooo. |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 21.12.2012. 23:32
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
stojkuki kaže:
A lepo neko dan videh u jednoj beogradskoj radnji PP stoji na pultu, ... N moju primedbu, ... Momak doda, ... Pa nije zabranjeno, .... Eeeeee Srbijoooo. mozda je namenjen lovu gusaka na visinama od 150-350 metara??? |
|
|
|
PEZ |
Objavljen 21.12.2012. 23:42
|

Lovčina

|
mrwa22250 kaže:
stojkuki kaže:
A lepo neko dan videh u jednoj beogradskoj radnji PP stoji na pultu, ... N moju primedbu, ... Momak doda, ... Pa nije zabranjeno, .... Eeeeee Srbijoooo. mozda je namenjen lovu gusaka na visinama od 150-350 metara??? 
Mozda i za prepelicu da je ne razbije snop previse, jedno zrno je samo prosvira.  |
|
|
|
Kobac |
Objavljen 10.01.2013. 20:40
|

Mlađi član

Upisa: 42
Pristupio: 07.05.2012. 21:03
|
Pozdrav kolege, jeli neko lovijo sa winchesterovim PP onaj sto ima silikonski prah?
|
|
|
|
matrix23 |
Objavljen 10.01.2013. 22:06
|

Član

Upisa: 53
Pristupio: 20.03.2011. 17:15
|
Lovim vec 30god.i mogu slobodno da kazem da veceg javasluka ,vece nediscipline i veceg bezakonja od ovoga koje vlada u poslednjih 3-4 god u nasim lovistima nije bilo nikada.
Takav je slucaj i kad je u pitanju pp municija jer se niko ne plasi da ce nekom odgovarati ,a i kome bi.
Strucne sluzbe u udruzenjima koje bi najpre to trebalo da kontrolisu to ne zanima jer udruzenja ovakva kakva su sada pretvorena u privatne prcije koje nikome ne polazu racuna jedino zanima uplata clanarine i broj onih koji uplate da bi mogli da vrsljaju parama, i nista vise .
Sema je ako se ne bunis, ne zakeras ne pitas gde je lova a uzput ih tapses po ramenu i hvalis onda mozes koristiti i minobacacei niko ti nece zameriti.
Lovna inspekcija ,sta to bese ,policija fala bogu i nezna sta je to pp,ko ce onda kontrolisati primenu ZODLa. Nema proizvodjaca lovacke municije niti prodavnice koja nema u prodaji pp,i koristi se u lovu na Ds masovno. Sta zabole onoga koji je jednom odstrelio Ds u bliskom susretu na desetak metara koliko ce puta raniti krmacu, nazime ili vepra koji ce u mukama skoncati negde u gustaku ,a on se hvaliti kako mu je odneo ali nije mogao daleko ,kao da se radi o njegovom najgorem neprijatelju koga treba unistiti . Takvog se olosa namnozilo u nasim lovistima preko sve mere. |
|
|