"Gebruder Merkel Suhl"
|
Finnskogen |
Objavljen 03.02.2020. 09:37
|

Veteran

Upisa: 593
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
Simson i Merkel su nazivi dve razlicite firme/proizvodjaca oruzja koje su obe svoje oruzje proizvode u istoj Shul fabrici oruzja koja se nalazi u Njemackoj u mestu Shul.
Iz iste fabrike orginalno dolazi i Sauer ali je Sauer posle podele Njemacke na istocnu i zapadnu svoju proizvodnju iz Istocne Njemacke u kojoj se nalazi fabrika Shul preneo u Zapadnu Njemacku.
Sto znaci da su predratni modeli ( WWII ) Merkel Sauer Simson oruzja svi pravljeni u istoj fabrici.
Buduci da je Simson jevrejska firma, ona je kao takva od nacisticke vlasti oduzeta od svojih vlasnika mislim negde oko 1939 ili u svakom slucaju krajem 30 godina proslog veka. Proizvodnja je kasnije nastavljena posle okoncanja rata ali u Istocnoj Njemackoj ali je kvalitet oruzja znatno opao.
Tako da je kada je Simson oruzje u pitanju trazenije i kvalitetnije oruzje proizvedeno pre WWII nego posle. Oruzje proizvedeno pre WWII ima na sebi oznaku U G B iznad "krune" |
|
|
|
Max011 |
Objavljen 06.02.2020. 12:12
|

Stari član

Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Ako se misli na oružije izašlo posle II svetskog rata iz fabrike u DDRu Ernst Thälmann Suhl a brndirano je kao Merkel Suhl i Simson Suhl u kratkim crtam može se reći sledeće:
1. Položare su iste po konstrukciji i materijalu kod oba brenda Merkela&Simsona nosile su samo različitu oznaku.
2. Bokerice su različite konstrukcije kod ova dva brenda, brend Merkel se bolje pokazao zbog kovane glave u odnosu na livenu Simsonovu
3. Drilinzi i kombinacije istovetni
Dakle fabrika iz DDR je "brendirala" svoje proizvode dvema robnim markama koje su stekle slavu predratnom proizvodnjom prema afinitetima tržišta. Negde je bio popularniji Simson negde Merkel.
Zabune se dešavaju u odnosu na predratnu proizvodnju gde je se radilo o dve fabrike sa sopstvenim proizodnim programom.
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|
|
Max011 |
Objavljen 06.02.2020. 12:35
|

Stari član

Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Ako se misli na oružije izašlo posle II svetskog rata iz fabrike u DDRu Ernst Thälmann Suhl a brndirano je kao Merkel Suhl i Simson Suhl u kratkim crtam može se reći sledeće:
1. Položare su iste po konstrukciji i materijalu kod oba brenda Merkela&Simsona nosile su samo različitu oznaku modela.
2. Bokerice su različite konstrukcije kod ova dva brenda, brend Merkel se bolje pokazao zbog kovane glave u odnosu na livenu Simsonovu
3. Drilinzi i kombinacije istovetni
Dakle fabrika iz DDR je "brendirala" svoje proizvode dvema robnim markama koje su stekle slavu predratnom proizvodnjom prema afinitetima tržišta. Negde su bili popularniji Simsoni a negde Merkeli.
Zabune se dešavaju u odnosu na predratnu proizvodnju gde je se radilo o dve fabrike sa sopstvenim proizodnim programom.
https://ibb.co/dk...
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 07.02.2020. 08:32
|

Veteran

|
Niije Suhl brendirao svoje proizvode, radi se o potpuno neovisnim firmama koje svoje proizvode proizvode u istoj fabrici oruzja. Kao sto sam rekao i Sauer je pre WWII svoje oruzje u potpunosti proizvodio u Suhl fabrici ali je posle preneo svoju proizvodnju u Zapadnu/kapitalisticku Njemacku mada se i posle WWII moze pronaci Sauer oruzje proizvedeno u Suhl fabrici.
Posle oduzimanja vlasnistva "Simson" menja ime u BSW ili punim nazivom Berlin-Suhler-Waffenwerk Prevedeno na Srpski Berlin-Suhler-Oruzarnica koja proizvodi izuzetno visokokvalitetno oruzje koje je do danasnjih dana na visokoj ceni.
Ono sto mnoge zbunjuje je ono sto se desava posle WWII gde komonusticka vlast deprivatizuje vlasnistvo tako da to u mnogome izgleda kao da je doslo do spajanja Simson Merkel kompanija gde Suhl izgleda kao nosac proizvodje a ne samo tvornica u kojoj druge firme proizvode svoje oruzje. Naravno iz vise razloga jer oruzje proizvedeno u tim dvema firmama posle WWII imaju cak i slicna ili gotovo istra tehnicka resenja sto je naravno posledica deprivatizacije.
Iako i posle WWII Simson i Merkel proizvode kvalitetno oruzje koje izlazi iz Suhl tvornice ono nije na istom nivou kao pre WWII sto je jos uocljivije kod Simson oruzja gde kvaliteta zna dobro da varira od kvalitetnog do loseg dok je Merkel zadrzao bolji kvalitet.
Ta zabluda je vracena na pocetno stanje nakon ujedinjenja dve Njemacke.
Na slici dole primer Simson oruzja proizvedenog pre WWII
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 07.02.2020. 08:37
|

Veteran

|
BSW ili punim nazivom Berlin-Suhler-Waffenwerk kako se Simson naziva pod Nacistickom upravom
|
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 10.02.2020. 23:19
|

Veteran

|
Usput samo da napomenem da je danas Merkel napustio Suhl fabriku i svoju proizvodnju prebacio u Isny gde svoje oruzje u istom postrojenju proizvode takodjer Blaser, Mauser i Sauer |
|
|
|
arli |
Objavljen 11.02.2020. 00:27
|

Stari član

Upisa: 447
Pristupio: 13.01.2011. 11:42
|
Ekipa,svaka čast na poznavanju materije i informacijama |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 11.02.2020. 08:44
|

Veteran

|
Jbg preko 20 godina svaki dan na WC solji citam lovacku literaturu, tu i tamo se nesto i zalepi za mozak  |
|
|
|
arli |
Objavljen 11.02.2020. 15:15
|

Stari član

Upisa: 447
Pristupio: 13.01.2011. 11:42
|
Bogami,pre interneta bilo zeznuto za takve lovačke finese-informacije. Malo iz časopisa Metak-Kalibar da se sazna nešto i eventualno strani katalozi-Frankonija i ostali |
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 04.05.2021. 12:40
|

Veteran

Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
Zna li neko od koje godine se proizvodila polozara model 8 u kalibru 12? |
|
|
|
veljko__ |
Objavljen 04.05.2021. 22:24
|

Veteran

Upisa: 654
Pristupio: 02.10.2012. 21:31
|
Poslednja dva broja serijskog broja pokazuju godinu proizvodnje, ja sam tako cuo.
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 04.05.2021. 23:36
|

Veteran

|
Na mojoj Shulovki pise da je 71 godiste! Potpuno ista kao Model 8, ali se ne vodi kao 8, vec kao Gebruder Merkel model NN 12/70, Na njoj su kako pise oba puna čoka.
Postavicu slike zigova mozda neko nesto vise zna o modelu.
Cisto me zanima da li se mod 8 od tada proizvodio...?
Posto sam ovu moju bezbroj puta poredio sa modelom 8 i nisam nasao nikakvu razliku!
Za 50 godina koliko je stara cevi jos uvek kao ogledalo. a bije k'o sveti ilija  |
|
|
|
Aca Kamenica |
Objavljen 05.05.2021. 16:26
|

Mlađi član

Upisa: 43
Pristupio: 21.03.2020. 22:27
|
Kolega Scorpion Hunter,ne znam tačno od koje godine je počela proizvodnja ali najstariju koju sam video proizvedena je 1965.godine(mada mislim da je počela ranije) a najmlađa 1991.godine, a možda se i posle toga proizvodila. Mada sam na američkim sajtovima gde se prodaje lovačko oružje viđao sačmare koje su iste kao Gebr.Merkel model 8 ali recimo proizvođača J.P.Sauer iz 1939.godine Malo ću objasniti zašto ima istih pušaka različitih marki i modela a sve potiču iz grada Suhla. Vratićemo se u period pred drugi svetski rat u Suhl (čita se Zul) koji se nalazi u pokrajini Tiringiji koja je bila vekovni centar nemačkog oružarstva. Pre rata u njemu je bilo registrovano verovali ili ne 450 puškarskih firmi. Rat je razorio zemlju ali grad Suhl kao da je bio pošteđen, u njega aprila 1945. ulaze američke trupe ali ostaju samo do jula, jer se povlače u zapadni deo, pošto Suhl i cela istočna Nemačka potpada pod sovjetsku upravu. Neki od proizvođača kao što su Krieghoff i J.P.Sauer odlaze sa amerikancima u zapadni deo ali većina ostaje u Suhlu. Od predratnih 450 firmi njih 53 ulaze 1949.godine u novoosnovanu puškarsku zadrugu Buhag, a ime je nastalo od složene reči Buchsenmacherhandwerk gmbh, Suhl što bi značilo, proizvodnja pušaka majstorskim ručnim radom. Buhag te 1949. čine slavna nemačka oružarska imena kao što su braća Adamy, Bernh. Merkel, Oskar Merkel,Franc Kettner, Edgar Strempl,Ed. Hubner,Bittorf,Br. Weiss,Franc Neumann,Aug. Schuler,Cristian Triebl ... Proizvodni program obuhvatao je izradu od sačmarica,kombinovanih pušaka, drilinga, dvokuglara, do sportskih pištolja. Nešto kasnije država osniva ogromnu narodnu fabriku pod imenom Ernst Thalmann, Fahrzeug und Jagdwaffenwerk,Suhl,DDR . U tom kombinatu proizvodila su se i vozila i lovačko oružje. Oružje je nosilo imena Gebr. Merkel, Simson, Haenel, a bilo je skoro ili identično isto, tako da je potpuno ista položara nosila dva ili više imena napr. Gebr. Merkel model 8 i Simson 35/70 ili nešto skuplja Gebr. Merkel model 47 E je bila ista kao Simson 35/70 E ili Gebr. Merkel 147 E odgovarao je Simsonu 74E , najskuplje položare sa sistemom Holand-Holand i dubokom gravurom iz fabrike Ernst Thalmann, nosile su imena Gebr. Merkel model 122 koja je bila identična s modelom Simson 76 E. Toliko o modelima koji su isti ili skoro isti a različito se zovu, još bih dodao da na serijskom broju poslednja dva broja ne znače godinu proizvodnje, već mesec i godina proizvodnje stoji na cevima gde stoje i ostali žigovi a sastoji se od tri ili četiri cifre napr. 265 što bi značilo da je puška proizvedena februara 1965. ili napr. 1079 što bi značilo oktobar 1979.godine, vlasnici pušaka ako ne znaju mogu da pogledaju koje cifre pišu i da sami odrede kad je proizvedena. Kolega Scorpion Hunter,pokušao sam da pojasnim, možda malo opširnije ali mislim da ste zadovoljni odgovorom, pozdrav !! |
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 05.05.2021. 20:47
|

Veteran

|
Zahvalan na iscrpnom odgovoru 
Idemo dalje, da li neko od kolega ko ima model 8 ima ovakve cokove? Znaci na obe cevi pise Choke i pored slovo S.
Merio sam čokove leva cev 17,25 desna 17,35 razlika jedna deseta tj deseti deo milimetra.
Evo slika:

|
|
|
|
Aca Kamenica |
Objavljen 05.05.2021. 22:09
|

Mlađi član

|
Scorpion Hunter kaže:
Idemo dalje, da li neko od kolega ko ima model 8 ima ovakve cokove? Znaci na obe cevi pise Choke i pored slovo S.
Merio sam čokove leva cev 17,25 desna 17,35 razlika jedna deseta tj deseti deo milimetra.
Evo slika:
 Na dosta sačmarica piše Choke, što naravno znači da su cevi čokirane ali ne znamo koliko, kod nekih pušaka kal. 12 piše koji je prečnik duše cevi napr. 18,5, 18,2 ili neki drugi ali takođe piše i koliko je koja sužena napr. 17,5 ili neki drugi broj pa se lako može odrediti koliko je suženje. U Vašem slučaju ne piše koji je prečnik duše cevi a ako imate mogućnost da mikrometrom za rupu izmerite prečnik cevi ali što dublje tj. iza čokova mogli biste odrediti koliko su cevi sužene . Što se tiče slova S, kad bolje pogledate to je slovo S iznad koje je kruna a pored stoji orao sa raširenim krilima takođe sa krunom a ti žigovi znače da je u pitanju oružje sa glatkim cevima i ti žigovi su korišćeni od 1950. do 1975.godine. |
|
|
|
@andjelkovic |
Objavljen 06.05.2021. 09:02
|

Član

Upisa: 108
Pristupio: 19.09.2017. 12:44
|
Aca Kamenica kaže:
Scorpion Hunter kaže:
Evo slika:
 Na dosta sačmarica piše Choke, što naravno znači da su cevi čokirane ali ne znamo koliko, kod nekih pušaka kal. 12 piše koji je prečnik duše cevi napr. 18,5, 18,2 ili neki drugi ali takođe piše i koliko je koja sužena napr. 17,5 ili neki drugi broj pa se lako može odrediti koliko je suženje. U Vašem slučaju ne piše koji je prečnik duše cevi a ako imate mogućnost da mikrometrom za rupu izmerite prečnik cevi ali što dublje tj. iza čokova mogli biste odrediti koliko su cevi sužene . Što se tiče slova S, kad bolje pogledate to je slovo S iznad koje je kruna a pored stoji orao sa raširenim krilima takođe sa krunom a ti žigovi znače da je u pitanju oružje sa glatkim cevima i ti žigovi su korišćeni od 1950. do 1975.godine.
Dragi kolega,
ova puška je nastala u 12 mesecu 1970 godine. poseduje sve žigove završne kontrole Mercel Gebruder radionice, tromentovana je na bezdimni barut. Takođe poseduje žigove tromentacije iz ŽIŽ-a Kragujevac. tromentacija u Kragujevcu je vršena marta 1971 godine.
Lov nije naše bogom dato pravo, već obaveza, pa se u skladu sa tim i treba ponašati.
|
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 06.05.2021. 12:49
|

Veteran

|

Kako god, da li 12ti mesec 70te ili 4ti mesec 71, to sto se starosti tice nije neka bitna vrmenska razlika (nekoliko meseci). Ili je ovo 1270 oznaka kalibra a ovo dugo mesec i godina zigosanja sto verovatno i jeste cim je utisnuto na obe strane 
Ono sto me zanima da li je to model 8 (posto vizuelno kad uporedim ne vidim razliku) a u oruznom listu se vodi kao model NN Da se tih godina proizvodio M8 ili nesto slicno to smo utvrdili da jeste
I sto se tice čokova da li je to pun čok i super čok? Da imam instument da izmerim dusu cevi znao bi i sam, nego pitam mozda neko vec zna...
Puska kao puska je odlicna za tu strost, cevi kao ogledalo u glavi nema ni mikron lufta. nisam je nikad stedeo po pitanju minicije pucam sva standardna punjenja 12/70 od 32-36g cak i 1050bara, kao i iz novijih pusaka. ALi nikad je nisam vratio u sosku a da je ne ocistim (kao i druge rus i zastava) bilo da sam pucao ili ne, ciscenje posle lova obavezno.
Za mene je Merkel Suhl No1  |
|
|
|
Aca Kamenica |
Objavljen 06.05.2021. 16:47
|

Mlađi član

|
U oružnim listovima je pisalo sve i svašta, odnosno nazivi modela ili marki pušaka koje nikad nisu postojale. Referenti za oružje su bili slabi poznavaoci oružja ( referent u mom gradu je bio prekvalifikovani učitelj,u poslednje vreme su žene, nemam ništa protiv žena, da me neki pogrešno ne shvate, one samo sprovode administraciju, sa poznavanjem oružja su ostale tanke) pa samim tim, to je u većini slučajeva bio razlog netačnih naziva modela, naročito ako pušku nije pratila nikakva dokumentacija, navešću nekoliko primera. U oružnom listu svoje puške Bayard iz 1924.godine, piše : marka '' Bayard" Demi Blok . Treba li reći da demi blok nije nikakav model već je to skupoceni način spajanja cevi, ali pošto je to pisalo na cevima,ajde da napišemo to u oružnom listu. Ima puno slučajeva da se puške petlare-orozare u oružnim listovima vode kao "hamerles", što bi u prevodu sa engleskog jezika značilo " bez spoljnog čekića" a one upravo pomoću tih spoljnih čekića pucaju. Ovaj primer videh u halooglasima, u oružnom listu piše marka "Grener " a na jednoj od fotografija se lepo vidi da piše Made in USSR, ima još mnogo ovakvih ili sličnih primera, tako da model koji piše u oružnom listu, ne mora da bude ono što piše. |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 31.05.2021. 09:17
|

Veteran

|
Aca Kamenica kaže:
Kolega Scorpion Hunter,ne znam tačno od koje godine je počela proizvodnja ali najstariju koju sam video proizvedena je 1965.godine(mada mislim da je počela ranije) a najmlađa 1991.godine, a možda se i posle toga proizvodila. Mada sam na američkim sajtovima gde se prodaje lovačko oružje viđao sačmare koje su iste kao Gebr.Merkel model 8 ali recimo proizvođača J.P.Sauer iz 1939.godine Malo ću objasniti zašto ima istih pušaka različitih marki i modela a sve potiču iz grada Suhla. Vratićemo se u period pred drugi svetski rat u Suhl (čita se Zul) koji se nalazi u pokrajini Tiringiji koja je bila vekovni centar nemačkog oružarstva. Pre rata u njemu je bilo registrovano verovali ili ne 450 puškarskih firmi. Rat je razorio zemlju ali grad Suhl kao da je bio pošteđen, u njega aprila 1945. ulaze američke trupe ali ostaju samo do jula, jer se povlače u zapadni deo, pošto Suhl i cela istočna Nemačka potpada pod sovjetsku upravu. Neki od proizvođača kao što su Krieghoff i J.P.Sauer odlaze sa amerikancima u zapadni deo ali većina ostaje u Suhlu. Od predratnih 450 firmi njih 53 ulaze 1949.godine u novoosnovanu puškarsku zadrugu Buhag, a ime je nastalo od složene reči Buchsenmacherhandwerk gmbh, Suhl što bi značilo, proizvodnja pušaka majstorskim ručnim radom. Buhag te 1949. čine slavna nemačka oružarska imena kao što su braća Adamy, Bernh. Merkel, Oskar Merkel,Franc Kettner, Edgar Strempl,Ed. Hubner,Bittorf,Br. Weiss,Franc Neumann,Aug. Schuler,Cristian Triebl ... Proizvodni program obuhvatao je izradu od sačmarica,kombinovanih pušaka, drilinga, dvokuglara, do sportskih pištolja. Nešto kasnije država osniva ogromnu narodnu fabriku pod imenom Ernst Thalmann, Fahrzeug und Jagdwaffenwerk,Suhl,DDR . U tom kombinatu proizvodila su se i vozila i lovačko oružje. Oružje je nosilo imena Gebr. Merkel, Simson, Haenel, a bilo je skoro ili identično isto, tako da je potpuno ista položara nosila dva ili više imena napr. Gebr. Merkel model 8 i Simson 35/70 ili nešto skuplja Gebr. Merkel model 47 E je bila ista kao Simson 35/70 E ili Gebr. Merkel 147 E odgovarao je Simsonu 74E , najskuplje položare sa sistemom Holand-Holand i dubokom gravurom iz fabrike Ernst Thalmann, nosile su imena Gebr. Merkel model 122 koja je bila identična s modelom Simson 76 E. Toliko o modelima koji su isti ili skoro isti a različito se zovu, još bih dodao da na serijskom broju poslednja dva broja ne znače godinu proizvodnje, već mesec i godina proizvodnje stoji na cevima gde stoje i ostali žigovi a sastoji se od tri ili četiri cifre napr. 265 što bi značilo da je puška proizvedena februara 1965. ili napr. 1079 što bi značilo oktobar 1979.godine, vlasnici pušaka ako ne znaju mogu da pogledaju koje cifre pišu i da sami odrede kad je proizvedena. Kolega Scorpion Hunter,pokušao sam da pojasnim, možda malo opširnije ali mislim da ste zadovoljni odgovorom, pozdrav !!
Bravo |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 31.05.2021. 09:27
|

Veteran

|
Sa jednom malom dopunom ako smem. Büchsenmacher Handels Gesellschaft ili Bühag nije udruzenje malih firmi nego su male firme stavljene pod nadzor Bühag-a svojom voljom ili ne dok se vece firme Sauer, Merkel, Haenel, Simson/BSW/ Gustlof Werke od velikih imena koje su ostale u Suhl-u ujedinjuju sada opet svojom voljom ili ne u VEB or Volkseigene Betriebe. Tako da merkel i Simson nikada nisu bili pod upravom Bühag-a bar koliko ja znam ali sam spreman da prihvatim ispravke ako to nije tacno |
|
|