Izgleda da je ove godine interesantnije loviti izjave i postupke političara, oko i u vezi sajma, lova i lovstva, nego što su dešavanja u hali interesantna. Na naslovnoj strani možete pročitati vest, a na linku i pogledati šta je rekao državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović, prilikom otvaranja sajma.
Za subotu će kanda biti i forumašima interesantnije da se okupimo u bašti kafića ispred sajma, nego sama sajamska izložba.
Ne želim da omalovažim trud i napore izlagača, ali u ovoj krizi nije se ni moglo očekivati nešto spektakularno na sajmu. Učešće na sajmu i zakup prostora košta papreno, očito da izlagači gledaju da 'vade štetu'. Samo da se sajam ne pretvori u vašarsku manifestaciju tipa 'kupi/prodaj'.
Bio danas na sajmu, u hali se zadržao malo više od sat vremena. Jedino što sam malo pogledao, jeste kolekcija Titovih trofeja na štandu Departmana za turizam PMF. Ostalo na sajmu je isto kao i prošle godine, čak mislim da je ponuda nešto slabija nego ranije, barem što se tiče izbora municije. Velika je ponuda garderobe, ali je meni to sve manje-više isto, ali cene mi se nisu dopale.
Posle brzog obilaska, izašao sam napolje, jer je u hali poprilično vruće i neizdrživo, kao da ne radi ventilacija. Sve u svemu, ništa naročito.
Svratio sam do štanda LSV; deda Deja je bio negde odsutan, a Beukovića sam samo video kako je promakao kroz halu - nisam stigao da se vidim sa njima, i da čujem novosti (ako budu hteli da kažu). Nema veze, možda neki drugi dan, ionako ću svraćati i sutra ili prekosutra, a u subotu obavezno - stižu forumaši.
Očekivao sam, a i bilo je i govora, da će na štandu LSV tokom sajma biti deljeno lovcima i ono 'čedo', glasilo LSV, koje uredjuje S.P. - na žalost, kanda nije izašlo još iz štampe, na štandu nisam video ni jedan primerak službenog glasila LSV! Još jedan faul na račun glodura!
Pa kud da se propusti sajam lova, bez glasila LSV?!? Prošle godine su delili Informator, i pozdravili smo taj gest, a ove godine, LSV nit' objavljuje nešto od informacija na svom sajtu, niti ima nešto štampano, da informiše lovce! Bitno je, da je to plaćeno kroz članarinu.
Na štandu Departmana za lovni turizam novosadskog PMF sam malo porazgovarao sa prof. Ristićem, a malo duže sa Srbom Stojšićem (poznat kao Srba Patrol), lovcem i preparatorom. Srba mi je izneo svoju ideju da u Vojvodini napravi muzej lovstva - mislim da je ideja odlična i ja je pozdravljam! Kao ideju za formiranje ovog muzeja naveo je da ima dosta starih lovaca, koji imaju trofeje, raritetno oružje i opremu, za koju njihovi naslednici ne haju baš mnogo, a možda i nemaju uslove za čuvanje tih stvari, pa bi kroz donacije eksponata taj Muzej lovstva osvežavao svoju postavku. Ideja je zaista dobra, nadam se da će Srba za ovu ideju naći podršku medju lovcima, a posebno kod onih koji imaju veći uticaj u lovstvu - savezi i državni organi.
Interesantna stvar, uvezi ove sajamske postavke Titovih trofeja jeste da je dobar deo tih trofeja, po Srbinim rečima, bio totalno zapušten i neadekvatno čuvan. Srba ih je 'iskopao' i vratio u izložbeno stanje (koliko je bilo moguće). To se naročito odnosi na trofeje iz afričkih lovova, gde je Tito bio rado vidjen gost, a verujem da je i on sam kod nesvrstanih prijatelja rado odlazio i zbog safarija.
Evo nekoliko slika trofej iz Titove kolekcije i kolekcije koju je postavio LSV povodom 90 godina postojanja - ima ih zaista mnogo, i vredi ih pogledati!
Čestitam ljudima sa PMF, koji su omogućili ovu izlobu. Mala zamerka je, što uz trofeje nema podataka o mestu odstrela i broju poena (barem ja nisam video).
--------------- INTERMAKER: Lalo, je l' te to Sremac slikao ili si sam postavio aparat? P.S. To ti je za Sajam u Rusiji ;) Lala:vidiš da sam riknuo, a dobio sam i rogove! Tako ćeš i ti, kad dodješ u moje godine!
Sajam k'o sajam samo malo lošiji nego prethodnih godina
... planirao sam za vikend da posetim NS ali zbog obaveza, na sajam odo' danas.
Cene ništa pristupačnije no po prodavnicama(bar u BGu što su), manje izlagača, manje opreme a manje i posetilaca(možda što je radni dan)
Pokupovao što sam planirao a nešto i neplanski, recimo B&P MBLight(30gr) mundžu koju do sada nisam koristio. Žao mi bijade što nema VuširM90 BK koga sam hteo da probam a čuo sam da će ga biti u prodaji na sajmu
... video se sa nekim drugarima uglavnom iz BGa i tako to, a u hali kao i ispred u kafiću nisam vid'o nijednog sa pločicom
p.s. -BG Hunter uvezao veći broj sačmarica i izložiJo na sajmu, cene kao i samo oružje zanimljive, i jedan karabin Steyer 9,3x62 u lux verziji(sa sve dubokom gravurom u metalu), sa montažom opt.nišana, biranom orahovinom ... 2.200e prava sitnica ....
Evo da i ja iznesem moje viđenje ovogodišnjeg sajma koji sam danas posetio.
Prvo da kažem da je čini mi se danas bila manja posećenost, ako ni po čemu onda se to moglo zaključiti po polupraznom parkingu preko puta sajma. Što se tiče izlagača manje više sve je isto, ista klapa čak je svako na istom mestu kao i prošle godine-ako se ne varam. E sad, za razliku od prošle godine kad su cene bile izjednačene( čitaj dogovorene) za iste modele pušaka ove godine nije tako i svi nude neke popuste čak i poklone što će reći kriza bato, daj šta daš !!
Municiju nisam puno gledao ali ono što sam primetio cene su iste ili čak i malo jače nego regularne u radnjama. Otišao sam sa namerom da kupim cevku tj dvocevku i ponovio sam se sa Sabattijem kod Meteorstila. Ljudi su ispali više nego korektni, napravili su popust i častili su i mene i kuma, nije nešto bog zna šta ali lep gest.
Što se tiče onih šatri unutra i grabežljivih ugostitelja svima preporučujem da ih zaobiđu u širokom luku- dve koka kole i dve kafe turske 600 din.
Juče sam se, pre odlaska na sajam, čuo telefonom sa Zoranomp, Bejbijem, najčuvenijim jahačem Like i Korduna, a posle zajahivanja kobile u Baču, šampion jahanja južne Bačke (čuveni snimak Zokijevog nastupa može se pogledati na http://www.youtube.com/watch?v=eKWytd...ture=plcp. )
U pola razgovora 'ladno pita mene Zoki moj: 'Lalo, jel otvoren u N.Sadu i onaj sajam konjarstva 'Horsevil', hoću da odem da vidim šta ima?'.
Hoće Bejbi - bački Winetou - da ide malo da vežba!
Ja se mal' nisam zadavio od smeha!
Dužan sam da dam ispravku mog upisa od juče u vezi deljenja glasila LSV, na štandu saveza na sajmu; naime, Deja Milkov mi je danas (bio sam na sajmu i danas) rekao da je juče podeljen odredjen broj tog glasila, a da ga više nije bilo na štandu kada sam ja došao. Danas je doneta dodatna količina. Pored toga, danas je deljen i odredjen broj lovačkog glasila 'Dobra kob', koji izdaje Lovački savez Hrvatske. Dobio sam po jedan primerak oba glasila.
Dakle, ja sam, iz nehata, pogrešno juče napisao, da se ne deli glasilo LSV na štandu saveza. Deli se, ali izgleda da u LSV nisu dobro procenili količinu koju su trebali doneti.
Bio je danas tamo i Ćeranić, pa je naišao Boris Bajić, čujem da je juče bi Aca Pantelić, prekjuče bio Popović i Tica...
Zaista je bilo fešte, kao što se priča. Različito su se proveli ljudi iz LSS, kako ko. Izgleda je najgore prošao Tica od strane Beukovića, a sve u prisustvu državnog sekretara Golubovića, Tomice iz LSCS i Uroša, predsednika LU Kraljevo. Tica je dobio gomilu epiteta, po meni, zasluženo. I Popović je vrdao i pričao bajke izgleda, kako belo nije belo, a crno nije crno.
Ali Marku Tici to nije smetalo, da se malo kasnije 'padobranski' ubaci na ručak koji su čelnici LSV organizovali za goste; ništa novo, izgleda da Marka što više izgrde i 'nakite', on dobija bolji apetit!!! Tako isto je bilo i na vanrednoj skupštini LSV u Futogu, kada je prošao kanonadu, skoro da je bio 'topli zec', ali je neposredno posle toga slatko smazao bečku šniclu o trošku LSV!
Samo neka ga ovi iz LSV čašćavaju - sigurno ih je mnogo zadužio!!!
Ja danas na štandu LSV dobio 3 kisele vode, ponudjen kafom (odbio), i grickalicama (grisine, smoki, perece, ribice) - Ćeranić mi pojeo sve perece!!! Pokupio sve do jedne!!! Protestovao sam, ali uzalud!
Ćeranić se malo uključivao u razgovor, ali se samo smeška, i ne komentariše.
U razgovoru sa deda Dejom diskutovali o članarini za LSV, i o odnosima izmedju saveza. Sve je išlo dobro, dok nismo analizirali strukturu onih 1400 din. po lovcu; kada smo rasčlanili, došli smo do toga da je samo za rad zaposlenih i troškove LSV od 1400 din. ostalo 500 dinara, a na moje pitanje 'šta se to dobija za tih 500 din. po lovcu, kada je sve drugo plaćeno?', odgovor je delimično izostao, što zbog gužve, što zbog skakanja na druge teme. Možda bolje sreće budem sa predsednikom LSV Pažinom i Beukovićem, kada ih sretnem.
Inače, danas je poseta na sajmu bila nešto bolja nego juče, ali nisam video da se nešto mnogo pazari.
Da li je ovo slika jednog od gostiju na štandu LSV?:
Inače, danas sam otišao na sajam sa Sremcom (zvao me juče, da dolazi, pa da odemo zajedno), i još par momaka iz BP: Meshtan, Alezi...
Sremac me je uredno ispalio, jer je zbrisao sa sajma posle sat vremena!
U medjuvremenu sam uspeo da ga upoznam sa Jeremijom (Oscar sa Lorist foruma). Upoznavanje i susret njih dvojice je baš bio 'dirljiv', a trajao je sigurno jedno 40 sekundi. Brat Sremac je odmah startovao Jeremiju sa pitanjem 'što si me banovao?' - u pitanju je Jeremijin postupak od pre godinu dana, a Sremac je od tada (neopravdano) na listi nepoželjnih na Lorist forumu, jer ne misli kao Jeremija. Ne mislim ni ja, ali nekim čudom nisam banovan.
Ispalu od kolege Sremca sam popio kada smo došli na štand LSV - brat Sremac se samo javio prisutnima, i izgubio se, kaže da kupi municiju. Posle sat vremena mi samo javio da mora da ide kući, da je tu sa tastom, i ne znam šta još.
Eeee moj druže...
Citiram potpis iz profila: "Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
pozdrav drustvo evo i ja malo da se oglasim u Subotu sam u Zrenjaninu na svadbi pa necu moci da se prikljucim ekipi na sajmu ali posle svadbe idem za ns u stan pa u nedelju pre podne cu obici sajam. koliko je karta?
zeljkox kaže:
Ja bio na sajmu danas. Ladno ovi sabani iz Snajpera nisu poneli B&P F2 Clasic 3.5mm. Nisam mogao da verujem. Jedini oni imaju veci izbor B&P municije..
Kupio sam 'Nobel Sport 206 Formula' za zeca. Nadam se da se nisam zaebo. 900din kutija.
Remington kutija 1000din.
B&P F2 6mm 1050din
Mirage 900din ako se dobro secam.
Proslogodisnje cene municije.
kolega mozes mi reci na kom standu ima da se uzme remington municija? da ne lutam
300 dinara.
Odlučio sam sinoć kasno da ipak danas odem na sajam poslije posla. Odlučio se i pokajao čim sam kročio u Halu 1. Ponuda je sigurno još siromašnija nego prošle godine, neki izlagači uopšte nisu došli, a neki su zaključili da će bolje proći ako zakupe prostor izvan hala (kao npr. "Army shop" ). Na sajam kao i svake godine odem najviše iz navike, jer je to nekad bio pravi brend. Sad je ostalo samo ime. Ono što sam htio da kupim, nisam našao. Osim domaćih proizvođača sačmene municije ("Stepski Soko", "Grom Hunter", "Krušik" i "Belom" ) , "S&B" na (čini mi se) "Snajper"-ovom štandu i španski "Rio", ponuda je bila više nego jadna. Osim pomenutih proizvođača, "desetku" i "osmicu" bez korpice niko nije imao. Možda je čak ni kod "Rio" i "S&B" nije bilo, ali nije me interesovala ta municija. Svi kažu da je problem do uvoznika, a ako sam dobro shvatio momka na štandu "Super Tane" - ta, fabrika "M-90" nije imala pomenutu municiju u dovoljnoj količini za izvoz. Od "B&P" sam letimično pogledao i vidio da ima samo onaj "Light" od 30g što ga naš kolega "Zlatko" (canisaureus) pominje. Bilo je "B&P F2 Classic", ali samo od 3,9mm. "RC4 Serie Oro" samo par kutija u istom prečniku sačme. Ono što je bilo od "RC" i "B&P", uglavnom je bilo semi-magnum ili magnum, trap, jedinačno zrno i slična municija koja se rijeđe koristi ili je skuplja od standardne. Tražio sam da kupim i klasičan lovački ranac, ali je tu ponuda bila jednolična i povoljna, ali je kvalitet loš. Skoro svaki štand ima iste rance sa cijenama od 1300 do 2000 dinara (ne računam štanda sa kožnim proizvodima iz Sopota na kome se nalazi jedan predivan kožni ranac po cijeni od 15000 dinara). Možda poliester od koga su izrađeni rančevi nije loš materijal, ali ne vjerujem da bi remnici izdržali težinu dva zeca za cijelu sezonu. Za 2600 dinara sam na jednom štandu našao ranac koji izgledom podsjeća na lovački i djeluje mi čvrst, pa ću možda njega kupiti. Na dobrom dijelu štandova istaknute su cedulje sa natpisima "akcija", "rasprodaja" ili "popust", ali nisam primjetio da su cijene naročito povoljne i da ljudi kupuju.
Nakon lutanja i traženja municije, odlučio sam da obiđem "Master Halu" u kojoj su se predstavljale turističke organizacije opština Srbije i zemalja iz okruženja i bio prijatno iznenađen koliko su pojedine opštine uložile u reklamu i propratni propagandni materijal koji je dijeljen na štandovima. Evo sad nekih fotografija sa objašnjenjima.
Na štandu oružarnice "Hunter d.o.o." mogu se kupiti polovne sačmarice. Ima solidnu ponudu i cijene od 80 evra za "Zastavinu" položaru do preko 1000 evra za poznate italijanske proizvođače (npr. Rizzini).
Kombinovana puška MP-94 (IŽ-94) u kalibru 12/76 i .308 winchester je vjerovatno najpovoljnija nova kombinovana puška na sajmu. Nalazi se na "Snajper"-ovom štandu.
"Sanja" Vranje" ima solidan izbor i ne previsoke cijene za svoju odjeću.
Štand NP "Fruška Gora".
Štand "Canona", u najvišem redu su pomenuti rančevi od poliestera.
Štand "Trofej".
Trofeji sa afričkog kontinenta.
Velike mačke.
Prelijepi trofej kudua sa afričkim štitom i kopljima.
Štand "Crvena Zastava".
Uh, nadam se da nisam dosadio. Odo' da odmaram.
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?