Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Gađanje karabinom

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Gađanje karabinom
hercegovac
 Danas ja i kolega pokušali upucati optiku Leupold VX I 2-7x32 montirana Hamerles Rade montažom na češkom kip laufu Brno efekt cal 6,5x57R sa municijom S&B. Nikako nismo uspjeli dobiti grupu pogodaka bilo je nevjerovatnih promašaja. Situacija je bila da imamo dva zadovoljavajuća pa trećeg nema u meti, paonda opet jedan dobar pa dva ni za ku.ac. Pucali sa postolja. Optika, nosači, puška sve potpuno novo. Nismo mogli da vjerujemo pa smo probali na mehaničke nišane na 50m i ponovo razočarenje. šara u A4 formatu papira pa i malo šire. Primjetili smo da je uvjek ispaljena čaura potpuno zagaravljena od vrata do danceta kad je izvadimo iz ležišta i da je unutrašnjost cijevi jako prljava. Čistili i probali ponovo ali isto. Napominjem da je sve bilo pravilno i čvrsto postavljeno.
Šta bi mogao biti razlog ove pojave sa garavom čaurom i da li bi to mogao biti uzrok nepreciznosti???
Može li loša municija biti uzrok za ovako rasturanje, mada i ona vizuelno izgleda ispravna. Sjebali smo se načisto. Iznad glave mi upitnik od metar, ništa mi nije jasno.

Sniper Hunter
 Po meni je do municije ako kažete da garavi ,probajte drugu seriju municije ,imate i ppu ne znači da je češka bolja ako je skuplja ,danas svi fušerišu....iveli

DakiNS
 Mislim da je ili ležište čaure veće ili čaura manja, tako da barutni gasovi ulaze oko čaure i garave je . Pitam se kako izgleda sa strane gledati kada se ispaljuje hitac , jer po toj teoriji trebao bi dim da izađe i na zadnju stranu . A možda i probati noću ispaliti hitac a pri tome promatrati mesto prelamanja puške, da se vidi da li ima bljeska.Confused
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Podunavac
 Ovo jeste veoma čudno. Prilikom opaljenja čaura se širi i zaptiva barutne gasove da se ne vraćaju prema nazad (glavi puške ili zatvaraču) nego da u potpunosti potiskuju zrno napred. Treba pokušati sa drugim proizvođačem municije, pa ako se desi ista stvar nostiti pušku na reklamaciju.
Tri prsta 2Kolce

vlada lovac
 Garavljenje vrata caure je posledica nedovoljnog barutnog pritiska prilikom opaljenja, samim tim sto je pritisak nizi, caura se ne prosiri dovoljno i nema dobrog zaptivanja pa barutni gasovi negde procure i ogarave cauru cak i do polovine, ako svemu tome dodamo da leziste metka nije idealno obradjeno, da postoje neki risevi, sve ovo jos lakse ide. Meni se cini da je ovo garavljenje caure i lose grupisanje pogodaka posledica lose municije, ako se i posle promene municije desava isto, pusku na reklamaciju.

vlada lovac
 Aleksa, neka te nova pucaljka dugo i dobro sluzi

spaleph

hercegovac kaže:
Danas ja i kolega pokušali upucati optiku Leupold VX I 2-7x32 montirana Hamerles Rade montažom na češkom kip laufu Brno efekt cal 6,5x57R sa municijom S&B. Nikako nismo uspjeli dobiti grupu pogodaka bilo je nevjerovatnih promašaja. Situacija je bila da imamo dva zadovoljavajuća pa trećeg nema u meti, paonda opet jedan dobar pa dva ni za ku.ac. Pucali sa postolja. Optika, nosači, puška sve potpuno novo. Nismo mogli da vjerujemo pa smo probali na mehaničke nišane na 50m i ponovo razočarenje. šara u A4 formatu papira pa i malo šire. Primjetili smo da je uvjek ispaljena čaura potpuno zagaravljena od vrata do danceta kad je izvadimo iz ležišta i da je unutrašnjost cijevi jako prljava. Čistili i probali ponovo ali isto. Napominjem da je sve bilo pravilno i čvrsto postavljeno.
Šta bi mogao biti razlog ove pojave sa garavom čaurom i da li bi to mogao biti uzrok nepreciznosti???
Može li loša municija biti uzrok za ovako rasturanje, mada i ona vizuelno izgleda ispravna. Sjebali smo se načisto. Iznad glave mi upitnik od metar, ništa mi nije jasno.

Isi problem sam imao i ja prilikom upucavanja zastavinog karabina u kalibru 243win.
Evo ispričaću vam celu priču oko ovog slučaja.
Na karabinu kalibra 243win koji je kupljen nov 2007 godine i do tad je iz njega ispaljeno 80 metaka , skinuo sam optiku norkonija 3-9x40 koja je bila montirana na tunelske nosače rade hamerles( tad se toliko imalo para) i sa tom kombinacijom držao je dosta dobru grupu, nabavim ti ja kahlesa 8x56 i eaw čeličnu orginal montažu sve se to lepo montira , baze zalepe, prstenovi obrade montaža nulira i na strelište... Municija naša PPU 6,5grama zrno plava kutija, prva 2 metka jedan do drugog, treći u vrh mete formata A4 na 100m četvrti metak dole desno... ništa nam nije jasno, ajde greje se cev ali ne bi smelo da dođe do toga.. proveravamo dali se nešto nije razlabavilo, popustilo da nešto nismo zajebali... sve je po PS-u, ohladila se cev pucamo ono seje na sve strane mi u čudu... ajde opet u radionicu, sve iz početka... opet na strelište opet isti slučaj... skidamo optiku sa karabina montiramo na kolegin 7,62x39 i na strelište, vojna municija iz 5 metaka upucavam optiku ko za takmičenje znači nije do optike i do montaže, opet u radionicu, opet montaža i sve iz početka, reko imam ja neku staru PPU municiju bela kutija daj da probamo... probamo 3 metka u 5 dinara pomeranje končanice na muš kontrolno 3 metka i to je to.. ajde da probamo sa novijim PPU da vidimo šta je probamo ne možemo da zberemo pogotke u metu, drugar pizdi pali kola odlazi po hronometar pucamo kroz hronometar a ono da ne poveruješ jedan metak se vrti na brzini od 1020m/S drugi na 740 treći na 870 da ne poveruješ svojim očima... svaki različit da su bar dva bila približno istih brzina...
Elem šta ti preoručujem probaj neku drugu municiju, pa ako i tad neće probaj optiku na nekom drugom oružju ako i tad neće e onda sam vidi šta ti je činiti, lično mislim da je do municije, možda ni sama fabrika nije kriva nego sami uslovi čuvanja municije, skladištenje istih, proizvođači baruta itd ima mnogo činioca koji mogu uticati na sve to...
Srećno sa upucavanjem nadam se da sam malo pomogo...

hercegovac
 Hvala na savjetima. Tako smo i mislili, probati sa još barem dvije vrste municije. pa da vidimo kako ide. Kad isprobamo napisat ću rezultate.

270
 Hercegovac Ili je municija loša ili ti je ležište u plusu! ako ti se ponovi ovo garavljenje sa bilo kojom drugom municijom pravac prodavac i ne odustaj, samo zamena puške dolazi u obzir!
Inače čaure su termički obrađene u predelu vrata i ramene i za razliku od čelika koji ovakvom obradom postaje čvršći mesing postaje mekši i lakše se i bolje deformiše odnosno zaptiva u ležištu tako da kod ispravne municije i ležišta samo vrh vrata čaure može da bude malo zagaravljen!
If the hunter does his part, the 270 will not let him down!

aleksa88

vlada lovac kaže:
Aleksa, neka te nova pucaljka dugo i dobro sluzi

Hvala Vlado ;)
iveli 3Tri prstaKolceTri prsta 2
[url]
http://www.youtube.com/watch?v=3WBCiL4aq04[/url]

Vukota
 Sve cestitke na kupovini puske a pogotovo na odabiru kalibraOdobreno
Hteo bih da se prikljucim diskusiji posto sam imao tj. jos uvek imam isti (slican)problem oko upucavanja optike na kiplaufu kojeg od nedavno posedujem.Rec je o novom IZ18 u kalibru 308win,nova montaza Rade Hamerles i koristena optika Bushnell 3-9x40.
Pre izvesnog vremena puska je odnesena u radnju gde je i kupljena,stavljena je montaza i sa municijom S&B 11,7g momak koji radi u radnji i vrsi upucavanje nije uspeo da napravi zadovoljavajucu grupu.Inace,radnja i momak koji je to radio poznaje svoj posao,kod njih sam radio dosta stvari i do sada uvek bio zadovoljan.Kolega Podunavac,koga ovim putem pozdravljam,zna o kojoj se prodavnici radi i siguran sam da deli moje misljenje.
Elem,rekoh tako je kako je,to je do municije nema sta..
Odem prosle nedelje na godisnji,rekoh, sad cemo mi to resiti,nismo neki znalci al`bar sto se teorije tice itanje,naucilo se sto sta a i Srbijalov je ucinio svoje..,
..,nova mundza,PPU Grom 11g za inostranstvo ista serija(kolega Svabo se kune u nju),kad onoTrt Milojka,kao da sm iz sacmare pucao po meti..,ajd rekoh'starom probaj ti mozda sam ja izas'o iz stosasrbijalov[mail][/mail]..,kad ono isto tako,ako ne i gore..
Kisa nas otera tako da nismo ni probali sa mehanickim nisanima,i sada mi osta upitnik nad glavom veci nego ko kolegeHmmm

sheytan
 El se računja i MK u ovu temu? Ja se još vedžbam, još je qrabeen za mene misaona imenica... Stidljiv

i173.photobucket.com/albums/w45/zeljko74/Z2250m58mm_zpsb78e8e50.jpg

Ovo neki semimutraljez...
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Podunavac
 Nije loša grupacija, samo treba malo naštelovati nišan.
Tri prsta 2Kolce

sheytan
 Odobreno

Samo bi vetar trebalo dekretem zabraniti, oca mu... Cry

iveli 3

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

Zlatar
 Druže probaj iŽ 18 bez optike da otpucaš to će ti reći jel cev i puška ok ili je problem optika montaža.

Ja sam upucao isti IŽ18 sa Swarovskim i Rade montažom koju sam montirao tu kod kola.
I puko jedan metak,drugi korigovao par klikova i perfektno radio. Posle probao i 7,62x51 i isto dobro radi

i53.tinypic.com/25qvng3.jpg

spaleph
 Ma ništa meni nije više jasno, probao sam IŽ 18 u kalibru 7,62x54R upucan iz 3 metka, kombinovana 7x57r iz 5 metka, papovka bez mehaničkog nišana na 100m iz 5 metka a 243win sa optikom kahles 8x56 nikako jedan metak gde treba drugi ode gde ne treba, na rusu je optika norkonija 3-9x40, na kombinovanoj bušnel 1,5 do 4,5x32 i sve ekstra funkcioniše a na 243 je kales 8x56, drugar montirao leupolda 6x42 na M85 kal 7,62x39 i on ga teško upucao ali on ima grupu od nekih 10-15 cm a ja sa 243 nemam grupu nigde , probana razna municija i sve moguće i zaključak je da mi ne leži veliko uvećanje optike i da ja neznam da gađam sa velikim uvećanjem, jer i mala greška prilikom okidanja daje veliko pomeranje na meti. Epilog svega optika data kolegi koji ima TRG 22 za takmičenje i koji je ekstra strelac na 500 m i više da je proba sutra sledi proba i videćemo šta dalje dalij je kako ja tvrdim greška u meni ili je nešto drugo. Voleo bih neki savet kod gađanja sa optikama sa velikim uvećanjem, jer sa optikama sa manjim uvećanjem nikad nisam imao problema.

sheytan
 ^ Nije do tebe, mozemo u neki EUR! Stari

Vel'ka uvetjanja prave probleme u smislu da strelcu konjchanica "previshe igra" po cilju, iako igra identichno kao i sa malim uvetjanjem, samo je otpitjka varka u pitanju...

Lichno, sumnjam pre svega u montazu i optiq...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

mrwa22250

sheytan kaže:
^ Nije do tebe, mozemo u neki EUR! Stari

Vel'ka uvetjanja prave probleme u smislu da strelcu konjchanica "previshe igra" po cilju, iako igra identichno kao i sa malim uvetjanjem, samo je otpitjka varka u pitanju...

Lichno, sumnjam pre svega u montazu i optiq...
ovo za uvecanje si sto posto u pravu ali ako montaza i optika nisu u redu kako drze grupu na 7,62*39???Confused
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

sheytan
 ^ Urgh, sad tek videh gornji post(vido sam ga i onomad, al sam poboravio sadrzaj, izvinjavam se!), pa josh i merene brzine i sl... Qquuu...

Nishta, ondaK bi trebalo uzajmiti neq dzebanu od kakvog kolege koji ima OK groopoo... Confused Spaleph, imash li nekog takvog?

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

spaleph
 Valjda će se naći nešto... probaću RVS ili federal pa šta mu bog da... znači ovo postaje noćna mora...

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Držanje oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 161 09.10.2016. 23:28
Boksevi (kavezi) za držanje kerova KINOLOGIJA 275 24.03.2016. 09:30
PONAŠANJE I NAVIKE DIVLJAČI DIVLJAČ 33 29.09.2014. 21:03
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 20
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,469
Najnoviji član: SloboM

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,625,757 posete www.srbijalov.com