|
LU "SREM" Šid
|
| ficha007 |
Objavljen 21.05.2012. 13:09
|

Lovčina

Upisa: 1601
Pristupio: 01.10.2010. 14:36
|
Kako sam i do sada pisao na ovoj temi, a pošto je traženo da dam i neke predloge kako rešavati situaciju u udruženjuj, slobodan sam da dam svoj mišljenje, pre svega oko skupštini.
U ovoj situaciji možda je po meni loše rešenje da se broj delegata u skupštini licitira prema broju lovaca u sekcijama. Zašto?
Realno svaki dan je sve manje članova, pa tako neka udruženja koja su izgubila broj članova samim tim bi ostala bez delegata ili sa jednim delegatom.
Bolja je po meni sada varijanta ići na jednak broj delegata iz svake sekcije/sela jer bi se odlučivanje u Skupštini koliko toliko učinilo ravnopravnijim i ne bi bilo varijante ko plaća više članarine odlučuje više. To je po meni u ovome momentu kontraproduktivno.
Ali isto tako je veoma bitno da se precizno, pravilno izdefiniše šta radi Skupština a šta UO, da UO se ne dogodi kao sada da kada UO odlučuje o komercijalnim lovovima na DS, srndaća ispaštaju upravo sekcije koje ih imaju, a koliko znam ima ih 6, i oni redovno bivaju preglasani od ostalih 12 predsednika kada se donosi odluka o tome gde, kada i koliko će visoke divljači biti predmet lova.
Ispada da oni koji zaista vode računa o toj divljači apsolutno se ništa ne pitaju i bivaju preglasani od strane onih koji ih u opšte nemaju na svojoj teritoriji što je loše i stalno unosi zlu krv u udruženje, tako da ni dobronamerni saveti upravnice ne mogu da prođu jer je ona samo tehničko lice koje nije član UO. Oni kroje kapu svima. I to je loše i to je pogrešno.
Veoma bitno je i ko bi od delegata iz jednog sela/sekcije trebao da bude izabran u Skupštinu. Sekcije moraju da šalju najbolje ljude jer kvalitet njihovog odlučivanja zavisi od toga, a samim tim i rukovođenje udruženjem.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
| |
|
|
| ficha007 |
Objavljen 21.05.2012. 13:17
|

Lovčina

|
Žao mi je samo što će do kraja sve ovo što sam pisao i na čega sam upozoravao biti jalov posao, kao što to uvek biva tamo gde političari uzmu stvar u svoje ruke.
Ovde treba prostor ostaviti isključivo struki i pustiti struku da radi, ali kvalitetnu struku.
A najgore je kada se sve već dogodi i kada sve propadne ili se uruši kao kula od karata se pojave likovi koji onda kažu "Eee ma znao sam ja da to neće moći nego nisam hteo da se zameram/eksponiram." E od takvih mi je muka.
A čini mi se da sve ide u tom pravcu.
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
|
| |
|
|
| moharac |
Objavljen 21.05.2012. 13:47
|

Član

Upisa: 149
Pristupio: 13.04.2012. 16:08
|
Uvek je bilo nepravde prema sekcijama koja dobro gazduju sa lovištem i sa visokom divljači,stalno su oni koji nevode brigu o divljači bolje prolazili.
Treba da bude prvilo ko ima i ko dobro radi treba da i lovi,a ne ovako solidarno,jednom se mora krenuti kako treba i da se konačno nagrade oni koji rade i pokazuju dobre rezultate u lovištu.
A delegati su posebna priča,neki su ko naterani da dođu na skupštinu jednostavno ih neinteresuje neko angažovanje u udruženju. |
| |
|
|
| dekierdevik |
Objavljen 22.05.2012. 11:31
|

Mlađi član

Upisa: 43
Pristupio: 13.12.2010. 19:28
|
ficha007 kaže:
Žao mi je samo što će do kraja sve ovo što sam pisao i na čega sam upozoravao biti jalov posao, kao što to uvek biva tamo gde političari uzmu stvar u svoje ruke.
Ovde treba prostor ostaviti isključivo struki i pustiti struku da radi, ali kvalitetnu struku.
A najgore je kada se sve već dogodi i kada sve propadne ili se uruši kao kula od karata se pojave likovi koji onda kažu "Eee ma znao sam ja da to neće moći nego nisam hteo da se zameram/eksponiram." E od takvih mi je muka.
A čini mi se da sve ide u tom pravcu. pozdrav prijatelji.pa sta da ti kazem Ficho ja vec sad znam da to u erdeviku nece biti dobro i sad govorim ali ipak sam uz prijatelje pa kako bude njima tako ce i meni necu da budem taj "lik sto se posle pojavi"nego govorim sada.ali nazalost nemogu nista da ucinim
dejan
|
| |
|
|
| dekierdevik |
Objavljen 22.05.2012. 11:57
|

Mlađi član

|
moharac kaže:
Uvek je bilo nepravde prema sekcijama koja dobro gazduju sa lovištem i sa visokom divljači,stalno su oni koji nevode brigu o divljači bolje prolazili.
Treba da bude prvilo ko ima i ko dobro radi treba da i lovi,a ne ovako solidarno,jednom se mora krenuti kako treba i da se konačno nagrade oni koji rade i pokazuju dobre rezultate u lovištu.
A delegati su posebna priča,neki su ko naterani da dođu na skupštinu jednostavno ih neinteresuje neko angažovanje u udruženju. hteo bi da prekomentarisem to ko ima treba i da lovi posto lovim i u austriji mislim da smem slobodno da kazem da u erdeviku nema srnece divljaci za lov a lovi se svake godine naprimer u maju se lovi srndac sestica koji se svugde u svetu lovi tek u augustu a ako se prije odstreli dobija lovac zabranu lova i do tri godine ali sta je naj gore kod nas se odstreli i srndac koji je star dve ili tri godine a to se isto nigde u evropi nesme raditi a da nepricam zimi kad se odstreli srna koja je noseca a ne jalova ali niko kod nas nezna da oceni napr.starost srndaca kad ga vidi ili da oceni koja je srna jalova a koja nije e tek kad to nasi lovci nauce (a za to se u austriji ide pola godine u skolu za polaganje lovackog ispita)onda cemo moci da pricamo o pravilnom gazdovanju i o odstrelima i ko ima a ko nema a iz iskustva znam da ni jedan radnik naprimer NP isto to nezna
dejan
|
| |
|
|
| moharac |
Objavljen 22.05.2012. 12:59
|

Član

|
Deki ti bi trebao da nam objasniš šta to neće biti dobro,ako već nešto znaš red je da nam skreneš pažnju,to bi bilo kolegijalno.
Drugo ako si lovio srndaća u udruženju onda sigurno znaš da se podela odstrela srndaća vodi tako da svi dobiju po jednog za odstrel.
A šta da se radi ako naše društvo ima primer 60 komada srnećih grla i dobije jednog za odstrel a neke sekcije imaju po brojnom stanju 7 kom i isto dobiju 1 komad za odstrel,jel to tebi pravično jel to stimulans za lovce koji iznose hranu i čuvaju svoje lovište.
Znaš i sam da se u našem lovištu u poslednji par godina vodi dosta računa šta se puca i da se čujavu perspektivna grla u avgustu neće biti slobodan ni jedan srndać za odstrel zato što nam drugi određuje kad se lovi.
Ti sa svojim iskustvom lovca van ovih granica treba da pomogneš i savetima a ne samo da kritikuješ,daj konkretan predlog kako treba da radimo.
Ti živiš u jednoj uređenoj državi gde se znaju pravila ponašanja i gde lovstvo ima svoju tradiciju,jel tamo gde loviš udruženje gazduje ili privatnik. |
| |
|
|
| moharac |
Objavljen 22.05.2012. 13:11
|

Član

|
Deki nisi spominjao rad udruženja jel to po tebi sve ok ?
Verovatno imaš tamo dosta prijatelja od kojih si sigurno čuo kako se radi i šta se radi u udruženju.
Šta bi se desilo u austriju sa ovakvim udruženjem.imaš li tu kakvih saveta.
Lako je tebi da odatle komentarišeš,mi ovde deki živimo i radimo i naravno lovimo,mi se na svoj način borimo da nam bude bolje i da jednom mi odlučujemo o svojoj sudbini -
Jel to dobar potez to sad neznam ali ćemo se iskreno truditi da to dovedemo do pravog i dobrog lovišta u kom se znaju pravila. |
| |
|
|
| moharac |
Objavljen 22.05.2012. 13:30
|

Član

|
Formiranjem našeg udruženja i stvaranjem novog lovišta na ovom terenu, najviše se plaše krivolovci jel je sad lovočuvarska služba u srcu lovišta i to opremljana vozilima.A ovako smo imali lovočuvare na 30 km od nas i mogao je da se kreće ko kad hoće po lovištu,e pa to je vreme prošlo hvala bogu prošlo.
Imam utisak da tebe neko puni raznim netačnim informacijama,znam te kao pravog i poštenog lovca( sa šicare i iz par lovova). |
| |
|
|
| moharac |
Objavljen 22.05.2012. 13:33
|

Član

|
Deki ti bi trebao da nam objasniš šta to neće biti dobro,ako već nešto znaš red je da nam skreneš pažnju,to bi bilo kolegijalno.
Drugo ako si lovio srndaća u udruženju onda sigurno znaš da se podela odstrela srndaća vodi tako da svi dobiju po jednog za odstrel.
A šta da se radi ako naše društvo ima primer 60 komada srnećih grla i dobije jednog za odstrel a neke sekcije imaju po brojnom stanju 7 kom i isto dobiju 1 komad za odstrel,jel to tebi pravično jel to stimulans za lovce koji iznose hranu i čuvaju svoje lovište.
Znaš i sam da se u našem lovištu u poslednji par godina vodi dosta računa šta se puca i da se čujavu perspektivna grla u avgustu neće biti slobodan ni jedan srndać za odstrel zato što nam drugi određuje kad se lovi.
Ti sa svojim iskustvom lovca van ovih granica treba da pomogneš i savetima a ne samo da kritikuješ,daj konkretan predlog kako treba da radimo.
Ti živiš u jednoj uređenoj državi gde se znaju pravila ponašanja i gde lovstvo ima svoju tradiciju,jel tamo gde loviš udruženje gazduje ili privatnik. |
| |
|
|
| punisher |
Objavljen 22.05.2012. 13:55
|

Veteran

Upisa: 566
Pristupio: 19.11.2010. 08:37
|
Deki, čitam tvoje komentare i ne mogu da se načudim. Porediš druže babe i žabe. Porediš jednu Austriju kod koje je razvijena kultura u svemu pa i u lovu i jednu Srbiju je vrlo neozbiljno.
Pa tamo lovac kad mu kažeš da preklopi pušku i napusti lov sluša bez pogovora a ovde samo što se ne potuče. Ako si ti njemu rekao da se lov prekida u 10.00 časova, on u 9.59 preklapa pušku i izlazi iz šume.
Što se tiče srndaća, procene i ocene koji je za odstrel, imaš ovde par komentara ljudi koji su članovi udruženja pa vidi kakve lovočuvare imaju. Ti su više u udruženju nego na terenu. Od toga nema ništa moj druže. Dali austrijski lovočuvar sedi u toploj sobici i štrika ili ide po terenu sa kolima, pešice?
Šta se dogodi sa tim lovočuvarom kada njegovom krivicom meso odstreljene divljači propadne i ukvari se? Sigurno ne dobije nagradu. |
| |
|
|
| Srem |
Objavljen 22.05.2012. 14:45
|

Član

Upisa: 162
Pristupio: 24.07.2010. 10:23
|
dekierdevik kaže:
ficha007 kaže:
A čini mi se da sve ide u tom pravcu. pozdrav prijatelji.pa sta da ti kazem Ficho ja vec sad znam da to u erdeviku nece biti dobro i sad govorim ali ipak sam uz prijatelje pa kako bude njima tako ce i meni necu da budem taj "lik sto se posle pojavi"nego govorim sada.ali nazalost nemogu nista da ucinim
Nemoj ti Deki da budes uz prijatelje lovce . Imas ti pravo na svoje misljenje .
Ali iznesi ti njega javno pred tvojim drustvom .
Objasni ti tvojim kolegama lovcima zasto to nece valjati . Obrazlozi ti argumentovano .
Evo ja se slazem da nece valjati , cak sta vise bice uzasno lose . Znas za koga?
Za one koji su kod nas zalutali .
One koji su navikli u lovistu ,ko u svojoj basti ?
Eeeeee proslo je to vreme . Ima jos malo batrganja , ali kraj je blizu .
Nece biti vise takvih odstrela ni kod tebe u drustvu .
Imaces profesionalnog i strucnog pratioca pa ces proceniti da li zna svoj posao . |
| |
|
|
| Srem |
Objavljen 22.05.2012. 14:57
|

Član

|
dekierdevik kaže:
moharac kaže:
A delegati su posebna priča,neki su ko naterani da dođu na skupštinu jednostavno ih neinteresuje neko angažovanje u udruženju. hteo bi da prekomentarisem to ko ima treba i da lovi posto lovim i u austriji mislim da smem slobodno da kazem da u erdeviku nema srnece divljaci za lov a lovi se svake godine naprimer u maju se lovi srndac sestica koji se svugde u svetu lovi tek u augustu a ako se prije odstreli dobija lovac zabranu lova i do tri godine ali sta je naj gore kod nas se odstreli i srndac koji je star dve ili tri godine a to se isto nigde u evropi nesme raditi a da nepricam zimi kad se odstreli srna koja je noseca a ne jalova ali niko kod nas nezna da oceni napr.starost srndaca kad ga vidi ili da oceni koja je srna jalova a koja nije e tek kad to nasi lovci nauce (a za to se u austriji ide pola godine u skolu za polaganje lovackog ispita)onda cemo moci da pricamo o pravilnom gazdovanju i o odstrelima i ko ima a ko nema a iz iskustva znam da ni jedan radnik naprimer NP isto to nezna
Na osnovu cega ti zakljucujes da nijedan radnik NP ne zna ovo sto si naveo .
Vrlo smela tvrdnja .
Evo ja predlazem kada nam ti dodjes na godisnji da organizujemo takmicenje .
Deki protiv lovocuvara NP . Lovacki kviz u prakticnom delu na terenu i pismenom delu .
Naravno sve to snimiti i arhivirati kao dragoceni lovacko-edukativni materijal .
Mozda da izdamo kao prirucnik .
A na kraju po tradiciji u Erdeviku , kotlic i jagnje ( prasici su sad malo skuplji a i zbog holesterola je bolje ) i normalno belog vina , " ladnog" . Valja li ovo .
Sta mislis ? Mozes i birati koga da ti obezbedimo kao suparnika u kvizu .
Pozdrav Deki |
| |
|
|
| ficha007 |
Objavljen 22.05.2012. 14:59
|

Lovčina

|
Šta reći a što se tiče naših lovočuvara. Više vremena, koliko sam čuo a i par puta video, proveli su u kafiću Bankok kako je to Moharač napisao.
Njih posao nije interesovao nego lični interes.
Sada počinju da se javljaju ljudi koji pričaju da su viđali jednog od njih dvojice sa jednim od momaka od "preko bliske nam grane" kako u radne dane šetaju po lovištu. Gledaju ptice, šta li?
Srem, kolega, tačno je da će se ovim vašim potezom jednoj grupi ljudi, čitaj krivolovaca stati u kraj i to je dobro. Neka se još malo batrgaju jer je to sve što će moći. Kada sledeći put budu nahvatani u lovištu pa kad dobiju prijave, pa kada im ode oružije biće veselo.
Erdevičani, Bingulci i lovci iz Ljube samo napred.
|
| |
|
|
| moharac |
Objavljen 22.05.2012. 15:06
|

Član

|
Ovde ispada da su veći stručnjaci oni koji su sedeli po ceo dan u kafiću nego oni što od jutra pa do mraka gaze u po šumi.
Smešno je nazivati ljude iz np nestručne pogotovu ako iza njih stoje neki rezultati a i godine staža u lovstvu.
Deki nisi mi jasan šta je po tebi trebalo da se radi,da sedimo skrštenih ruku i da gledamo kako se udruženje raspada ili da prihvatimo ponudu np i krenemo ozbiljnije i stručnije da radimo u svom lovištu.
Kome smeta stručni pratilac iz np,meni ne a i nikom iz mog okruženja,lice koje u lovstvu ima veliko iskustvo može samo da unapredi moje znanje.
Tako da deki poznavajući tebe kao poštenog i vrednog lovca nisu mi jasni ovi tvoji komentari a pogotovu poređenje lova u austriji i ovde kod nas. |
| |
|
|
| dekierdevik |
Objavljen 23.05.2012. 13:33
|

Mlađi član

|
moharac kaže:
Ti živiš u jednoj uređenoj državi gde se znaju pravila ponašanja i gde lovstvo ima svoju tradiciju,jel tamo gde loviš udruženje gazduje ili privatnik. pozdrav prijatelji .ja nekritikujem nikog nego sam digao ruke od svega pa sam resio kako vi tako i ja necu da budem izuzetak kad sam se trudio da pomognem teorecki vecina lovaca su mi se smejali i tvrdili da su to gluposti doneo sam do sada 300 kg kamene mineralne soli i to direkno iz rudnika nosili smo tu so u loviste srneca divljac nam se tako reci bila pripitomila imali smo te godine i odstrel divljih svinja kako zimi sa pogonom tako i leti sa ceke a svi su rekli a to je slucajno nije to bilo slucajno pricao sam i zimus kako se radi sa fazanom ,fazana treba hraniti u lovistu od 1 novembra do kraja oktobra a svi su mi se smejali i rekli ima on u prirodi dosta hrane zato moramo da pustamo fazane svake godine da bi smo imali za odstrel sam kazes u augustu nemamo srndaca za odstrel dobijemo jednog da odstrelimo pa zasto ga odstrelimo onda u maju kad znamo da imamo kvalitetna grla u lovistu zar nemislite da je to steta ili je upitanju samo meso to jest daj sta das dok se nepredomisle vec kad su nam dozvolili tog jednog zasto uopste onda i da ga odstrelimo sto se tice lovocuvara u austriji to NEPOSTOJI svaki lovac je lovocuvar u svom lovistu ovde se dobije plan odstrela i svaki lovac ide u lov kad hoce dok se plan neispuni a ako ga neispune plate kaznu drzavi ovde gde ja idem u lov naprimer predprosle godine je bio plan da se odstreli 550 grla srnece divljaci i to na 3500 hektara normalno lovci to nisu hteli da urade odstreljeno je 400 komada i placena kazna od 18000e a imali su jos dovoljno divljaci ali nije bila za odstrel sacuvali su kvalitet izvinite sto vas gnjavim sa ovim to pricam svaki put prijateljima ali niko neveruje
dejan
|
| |
|
|
| dekierdevik |
Objavljen 23.05.2012. 13:39
|

Mlađi član

|
Srem kaže:
dekierdevik kaže:
moharac kaže:
Na osnovu cega ti zakljucujes da nijedan radnik NP ne zna ovo sto si naveo .
Vrlo smela tvrdnja .
Evo ja predlazem kada nam ti dodjes na godisnji da organizujemo takmicenje .
Deki protiv lovocuvara NP . Lovacki kviz u prakticnom delu na terenu i pismenom delu .
Naravno sve to snimiti i arhivirati kao dragoceni lovacko-edukativni materijal .
Mozda da izdamo kao prirucnik .
A na kraju po tradiciji u Erdeviku , kotlic i jagnje ( prasici su sad malo skuplji a i zbog holesterola je bolje ) i normalno belog vina , " ladnog" . Valja li ovo .
Sta mislis ? Mozes i birati koga da ti obezbedimo kao suparnika u kvizu .
Pozdrav Deki pozdrav .nemogu 100%da tvrdim ali lovio sam dosta po NP i u zatvorenom lovistu i imao sam dosta puta prilike da sedim sa lovocuvarima na cekama
i da snjima razgovaram to su dobro skolovani ljudi i tu nema zamerke ali fali im mnogo prakse pa i sami su mi pricali kako nisu mogli da zadovolje strane lovce posto su oni hteli nesto sto naprimer u madjarskoj dobiju bez problema od lovocuvara a ima i drugih primera
dejan
|
| |
|
|
| dekierdevik |
Objavljen 23.05.2012. 13:43
|

Mlađi član

|
moharac kaže:
Ovde ispada da su veći stručnjaci oni koji su sedeli po ceo dan u kafiću nego oni što od jutra pa do mraka gaze u po šumi.
Smešno je nazivati ljude iz np nestručne pogotovu ako iza njih stoje neki rezultati a i godine staža u lovstvu.
Deki nisi mi jasan šta je po tebi trebalo da se radi,da sedimo skrštenih ruku i da gledamo kako se udruženje raspada ili da prihvatimo ponudu np i krenemo ozbiljnije i stručnije da radimo u svom lovištu.
Kome smeta stručni pratilac iz np,meni ne a i nikom iz mog okruženja,lice koje u lovstvu ima veliko iskustvo može samo da unapredi moje znanje.
Tako da deki poznavajući tebe kao poštenog i vrednog lovca nisu mi jasni ovi tvoji komentari a pogotovu poređenje lova u austriji i ovde kod nas. ja sam prinudjen da poredim lov u austriiji i kod nas posto svi zele da bude kao na zapadu pa cak citam i tu u forumu a sve ide u pogresnom pravcu ili mozda pogresno sve ovo shvatam
dejan
|
| |
|
|
| moharac |
Objavljen 23.05.2012. 17:31
|

Član

|
Deki monogo si napisao a ništa nisi rekao.
Što se tiče unošenja soli u lovište znam da si donosio,ali su i drugi kupovali kao i samo društvo,to praksa koja se kod nas primenjuje dosta godina.
Jel znaš da je srndać koji je škart isto na dozvoli i ako ih imaš 3-4 ti možeš da odstreliš samo jednog.
Kad ga odstreliš u početku sezone onda nema dozvole i nema šetanja po lovištu,smanjuješ mogućnost krivolova kog sigurno ima u našem okruženju.
Za stručnost lovočuvara u np mislim da nema smisla da vodimo polemiku,jer to je smešno da se komentariše.
Nama nije cilj "zapad" nego da radimo sa našim stručnim ljudima i da budemo pod njihovom nadzorom jer ovo do sada nije dalo rezultata. |
| |
|
|
| Srem |
Objavljen 23.05.2012. 17:54
|

Član

|
Deki posto si napomenuo vise puta da lovis po nekim zemljama u
Evropi . Samo kratko pitanje : Koliko si odstrelio divljaci u sezoni ?
Mislim na visoku , o kojoj ovde pricamo . Molim samo kratak odgovor . Samo cifra .
Pozdrav |
| |
|
|
| Srem |
Objavljen 23.05.2012. 18:19
|

Član

|
dekierdevik kaže:
moharac kaže:
Tako da deki poznavajući tebe kao poštenog i vrednog lovca nisu mi jasni ovi tvoji komentari a pogotovu poređenje lova u austriji i ovde kod nas. ja sam prinudjen da poredim lov u austriiji i kod nas posto svi zele da bude kao na zapadu pa cak citam i tu u forumu a sve ide u pogresnom pravcu ili mozda pogresno sve ovo shvatam
Deki sada dolazi konacno tvoijih "5" minuta , da sprovedes sve tvoje ideje i predloge u praksi. Evo da ti i objasnim . Procitao si da je sad upravnik lovista glavni i odgovorni za sav strucan deo oko divljaci . Profesionalac , idealna figura sa kojom ti mozes ravnopravno i strucno da razgovaras i da trazis da se primene neke tvoje metode u cilju poboljsanja fonda divljaci itd.
Znaci oko divljaci se vise nece pitati predsednik i upravni odbor , oko strucnog dela .
Evo tvoje sanse . Ali samo pismeno da to srocis i predas .
Evo ja cu to podrzati . Znaci nemoze vise niko da ismeje neku tvoju ideju .
Ovo je naravno sve pod uslovom saradnje "Kulina " - Nacionalni park .
Odnosno osamostaljenja.
Napisi mi ko te je to ismejao tvoj predlog od lovaca, i gde si to izneo predlog . Da ih ja izgrdim prvom prilikom.
Pozdrav |
| |
|