Pre cetiri godine,jedan pokojni ocev prijatelj,koji je bio veliki lovac i zaljubljenik u gonice,poklonio mi je stene srpskog gonica.Sva paznja ukucana bila je usmerena ka tom umiljatom stenetu,zvano Cisko Kid..Stene je polako odrastalo,razvijalo se u dobrog lovackog pomocnika,vernog i nerazdvojnog drugara u lovu.Cisko je zadrzao svoju pitomu narav,cak i kad smo nabavili drugog psa,epanjel bretona.Agresivnost je ispoljavao samo na ranjenim lisicama i komsijskim mackama..Njih dvojica su se uvek lepo slagali i po tom pitanju nikada nije bilo problema..Elem jednog dana,dok smo sedeli u dvoristu,kroz ogradu se provukla komsijska kerusa,koja je bila u teranju..Blesavi breton,kao i svako musko,iskoristio je priliku,dok ga je Cisko tuzno gledao s lanca..Meni je bilo zao,da i on malo ne okusi te cari,te ga uvece pustim s lanca nadajuci se da ce i on "obaviti" posao.Medjutim,bas u tom trenutku pored ograde je prolazila komsijska macka..U gonicu je proradio njegov lov. nagon i on za tili cas preskoci ogradu i besomucno pojuri macku..Ova se zavuce pod novog komsijinog golfa,zlobno provocirajuci kera.Posto nije mogao da se podvuce pod golfa,Cisko je grebao jedna vrata,druga...zubima otkinuo masku s kola..ma haos je nastao u tom trenutku..Stetu smo platili(lepa suma) ali se zato postavilo pitanje sta ce biti sa psom..jer ako ostane kod nas moze opet nesto slicno napraviti..Odlucismo da ga prodamo.. sledi nastavak
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
Kako je on bio dobar lovacki pas,lako sam nasao kupca i dogovorio probu na mom terenu.Taj dan,izasli smo na teren,na koji sam ga vodio barem stotinu puta,a pas ni da mrdne.Krene 10m. od mene,pa stane,pa me tuzno gleda..A meni krivo sto moram da ga prodam,a s druge strane me sramota od coveka koji hoce da ga kupi,ispasce da lazem..Nekako se mi dogovorismo i Cisko ode kod novog vlasnika..Tuga me je ubijala tih dana,nisam mogao da prezalim psa..5 dan posle prodaje zvoni mob. tel. i zove me covek koji kupio psa.Kaze da pas nece ni vodu da pije kod njega,zavija po ceo dan,ne uzima hranu..Tad mi je suza krenula niz obraz,upalio sam auto i pravo po psa..Pare sam vratio coveku i angazovao se da nadje dobrog psa za lov,a Cisko je i dalje kod nas u dvoristu i vise nikada odatle nece odlaziti..Zasluzio je svojom vernoscu da doceka kod nas starost.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
Dule nema vernijeg stvorenja na svetu što je pas!!!...zato lov bez njih nije lov!!!..barem za mene, jer bez puške sa psom mogu u lovište i to radosno, ali bez psa sa puškom, meni nije tg to i često ni neidem u takve lovove!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Mirko je na temi izbor kalibra napisao nešto o minskim poljima za DS.Ovih dana ću napisati stvarnu priču o lovu DS u minskoma polju
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Evo i ja da napisem nesto... Mi zivimo u planinskom kraju i od uvek smo gajili gonice.. posle jednog lova, dva caletova kera, jedan balkanac, i kopov, su se izgubili, cekali smo ih dugo ali posle nekoliko casova oni i dalje nisu dolazili, bio je januar, sneg pola metra, mraz je drzao ceo dan.. Najgore, je bilo to sto su se izgubili na mestu gde je harao copor od 6 vukova... psi su nestajali samo tako... Svanuo je i ponedeljak, psi jos uvek nisu dolazili, ceo dan smo proveli po okolnim selima, ne bi li culi neku informaciju o njima... a oni kao da su propali u zemlju... nema ih nigde... tako su prosli i Utorak, Sreda, Cetvrtak, njih nema i nema... Pomirili smo se sa time da su stradali od vukova... Li u petak uvece, jedan covek, koji zivi na kraju sela, da cuje pesmu gonica na brdu preko puta sela... Nismo razmisljali, mislim da je bilo oko 22 h... kada smo stigli, tacno je, u udolini izmedju brda, kerovi teeraju vijaju lisicu, samo tako... bila je mecava, vetar jak, mraz, ttemperatura ispod -10 C... ledeno... pratili smo lavez jer se nije video prst pred okom... kada smo prisli blize, cale je svirnuo u prste i lavez je momentalno prestao, i za 10 min, bili su pored nas, bili su kao cackalice, svaka kost im se ocrtavala, beli od mraza i mecave, jedva su hodali.. mi smo bili presrecni, nismo mogli da verujemo, celu noc smo bili pored njih, nosili hranu i vodu, nismo spavali celu noc od srece... a oni nisu posle toga izlazili iz kucica 3 dana... u nedelju kada je cale otisao u lov, saznao je od jednog kolege, koji je neznajuci da su to nasi kerovi, ispricao kako ih je jedan njegov komsija iz jednog sela vezao, i kad je cuo da se mi raspitujemo svuda, pustio ih opet i oni se vratili na nasu stranu lovista... imali su ogromnu srecu, te nedelje su u lovu stradala dva druga kera iz grupe, i to od onih vukova... sve u svemu, posle 6 dana, sve se lepo zavrsilo.. njihova slika stoji na zidu, a oni su spokojni u boxevima, jer su stari i vise ne idu u lov... mozda nije zanimljivo ali mi je ostalo u secanju... ;)
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Nidzo,imali ste srece obicno kerovi koi se vezuju na pogresnom mestu zavrsavaju ko zna gde i koliko daleko.
Dobro je da se sve zavrsilo kako treba.
Da vam napišem još jednu pričicu o lovu DS. Sedeli smo u kafiću uveše, zima dosađivali se,kad jedan kolega kaže- Čuo sam da na liniji razdvajanja u šumama na liniji razdvajanja ima mnogo divljih svinja .- Prošlo je nekoliko godina od aktivnih borbenih dejstava, tamo ih niko ne dira pa se razmnožile. Brzo padne dogovor, zovemo telefonom jednog drugara koji ima brakove da se nađemo ujutro oko 7 sati pa da lovimo. Brzo kući da se spremim a i da vidim šta imam od municije, malo sam u dilemi koju pušku da ponesem (imao sam tada još oko dvadesetak cevi).Ipak sam se odlučio za stari provereni 8x57 (istina malo sam za ostale kalibre bio tanak sa municijom). Svanulo , ubacujem stvari u gepek ,lagana vožnja pošto je ostalo malo snega, niko ga nije ni čistio a debeo minus.Sastadosmo se ,pao je i raspored i počesmo sa pogonom.Mraz štipa za nozdrve ,obrazi se zarumeneli polako prolazimo kroz mladu hrastovu šumicu.hrastići desetak centimetara promera obrasli u parlog ,kupine razno grmlje, ali sa velikim bodljama teraju nas da više gledamo pred sebe nego prema terenu ispred, dok sam obilazio neki grm začuje se u daljini lavež,nekako se predaleko čuje, nisu brakovi mogli tako daleko otići , dolazimo do Bosuta, mala reka meandrira kroz ravnicu,znam da sam na samoj granici odjednom vidim sa druge strane krmača oko 120 kg dođe do obale i skoči u vodu , zastanem da procenim gde će da ispliva. Odjednom uošim neko kretanje sa druge obale. Lovci , kolege a protivnici, prate pogledom krme .Svinja izlazi na našu obalu na čistinici sa vrlo malo polegle trave, pogodno za odstrel.Odjednom u glavi alarm -Stani šta ako pucaš a ovi sa druge strane pomisle da si na njih pucao, šte ako priđe neko od mojih kolega pa popije metak, odjednom krmača poče da trči ušla je nekih pedesetak metara u hrastiće odjednom zastade verovatno je uhvatila nečiji miris. Nisam izdržao odjeknu pucanj.Istovremeno sam se okrenuo prema Bosutu, repetirao karabin i iz sigurnog zaklona osmatram . Kolege sa druge strane zalegoše , video sam da imaju dva karabina sa optikom , treba se paziti. sine mi ideja . Pored mene neka suva grana, skinem lovački šešir stavim na granu i neka dva tri metra u levo isturim šešir i počeh mahat sa njim kao sa zastavom. Nema pucnja.Pogledam kroz optiku oni sa druge strane uradiše istu stvar sa šeširom. Promatram jedan po jedan se povlače. Odjednom čujem krckanje grančica iza mojihz leđa, nisam dobro poznavao teren , šta ako sam na njihovoj teritoriji, a ovo možda njihova druga grupa, naglo se okrenem sa poškom na gotovs, kad moj drugar ( nažalost ili na njegovu radost lovi sada negde u večnim lovištima) polako pritrčava, kada je stigao reče mi da ih je posmatrao sa druge strane već nekih petnaestak minuta, i da su lovci , a da mi je štos sa šeširom bio dobar, svi su se povukli dublje u šumu. Nakon pola sata smo se sastali iodlučili da nastavimo lov u drugom pravcu malo u desno , a u povratku će mo pokupiti krmaču jer smo sada suviše izloženi. krenusmo preko neke proseke kad drugar koji je vodi goniče pusti ih na jednoj stazici koju je divljač napravila.Nakon deset dvadeset metara vidim psi nešto preskaču , a ne vidim šta, mi se taman počeli širiti da uhvatimo što veću površinu, sine mi u glavi -MINE- ej mi se nalazimo u minskom polju.Pokočismo se , ne znamo ni gde počinje ni gde završava , ono što su psi preskakali su potezne, ili potezno otpusne. Kažem drugarima da svako se vrati vlastitim stopama na stazicu ali ni milimetar levo ni desno nego stopu po stopu.To vraćanje trajalo je tri puta duže nego odlazak. nađosmo se na stazici , tu je sigurno ako je i bilo mina divljač ju je davno aktivirala.Završavamo lov do sada smo imali dva puta sreće ne treba ispitivati dokle će nas služiti. Pođosmo nazad kad drugar zvizne brakovima koji su se taman počeli vraćati oni jurnuše pravo prema kanapima onih poteznih mina, bacismo se na zemlju a Milan se poče smejati onako stojećki.Budalo viknem ako su prvi put preskočili možda ovaj put zakače kanape, on ni pet ni šest stade bočno iza jednog hrastića koji mu nije ni nos zaklanjao, i treća sreća, opet psi preskočiše, a mi ostadosmo ležati i valja ti se po onom smrznutom blatu ali ovaj puta od smeha Milanovoj dovitljivosti u pronalaženju zaklona i njegovoj sigurnosti, -Budalo bio bi bušan ko sir da se aktivirala mina- Mani kaže ništa mi drugo nije palo na pamet , a ispred mene je veliki tepih divljih kupina.Verovatno smo taj dan suviše iskušavali strplenje naših zaštitnika, pa kada smo oderali svinju i odneli meso na analizu, bila je puna trihinele. Eto nemože baš sve biti potaman.
strahinja kaže:
Imali ste vise srece nego pameti,koliko ja vidim iz ove price..Srecom se zavrsilo dobro po vas,a i pomocnike brakove.. !
Mladi kolega a gde si ti čuo da u ratu ima pameti, ili gde je pamet kada po kiši zimi i vetru ideš kroz oranje sa po pet kila blata na svakoj čizmi a ništa ne uloviš. Nema tu pameti lov je ljubav začinjena sa strašću.(I da ne zaboravim da li si ikada na - 20 sedeo nekoliko sati po snegu i čekao lisicu)
strahinja kaže:
Imali ste vise srece nego pameti,koliko ja vidim iz ove price..Srecom se zavrsilo dobro po vas,a i pomocnike brakove.. !
Mladi kolega a gde si ti čuo da u ratu ima pameti, ili gde je pamet kada po kiši zimi i vetru ideš kroz oranje sa po pet kila blata na svakoj čizmi a ništa ne uloviš. Nema tu pameti lov je ljubav začinjena sa strašću.(I da ne zaboravim da li si ikada na - 20 sedeo nekoliko sati po snegu i čekao lisicu)
Pa kolega tako se kaze...A sedeo sam po mrazu,i gazio po blatu i po kisi i nije sve jedno..Ali kad nesto volis,nije tesko nista..
Vrlo lepa i interesantna tema, ali se na njoj dosad ne oglasih sa nekim zanimljivim događajem.
Imam gomilu priča, ali sam nešto lenj da to i prenesem.
Sada ću vam opisati jednu vrlo interesantnu situaciju, koja mi se najverovatnije nikad više neće dogoditi. Cela stvar je vrlo sveža, jer se sve sinoć odigralo.
Lep, sunčan, majski dan, pa reših da se malo provozam motorom po terenu i da odem do jedne trešnje, jer su malo kasnile, pa su sad uveliko zrele. Kako sam se i nadao, tako je i bilo, trešnja je rodila samo tako. Bilo je malo nezgodno za penjanje, ali uspeh nekako, što je i bio dobar trening za ono kasnije, zašto i pišem ovo.
Ceo događaj upotpunjuje i prelep miris bagrema, koji počinje da cveta, pa sigurno znate o čemu pričam.
Po meni najlepše doba u godini.
Ostah ja dugo na ovoj trešnji i dooobro se najedoh, pa razmišljam šta sad? Rano mi je da odem kući, ima još dosta do mraka, pa reših da odem nekih 3-4 km odatle, u deo terena, koji je izuzetno bogat svim vrstam divljači i u kom se nalazi jedan lep srndać, a ja "naoružan" dvogledom i kamerom, pa ako me sreća posluži, da napravim neki lep snimak.
Posle kraće vožnje stižem na odredište i ostavljam "moped ".
Krećem polako i nečujno, idem tako terenom, razgledam i stižem do livade na koju izlazi onaj šesterac, ali njega nema, još je rano.
Pošto je veče lepo, reših da prošetam i da ne čekam.
Veliki broj tragova od raznih vrsta divljači, vidim i po nekog zeca, inače ih u zadnje vreme dosta viđam, što je vrlo lepo, fazani pevaju na sve strane...
Vreme prolazi brzo kad ste u prirodi, pa polako i sunce zadje.
Vreme je da se vratim ka onoj livadi i da vidim da li je rogonja izašao u njegovu omiljenu detelinu(trogotku).
Noga pred nogu, stižem na 30m od deteline, vidim neku siluetu kroz rastinje koje se pruža pored livade, zagledam dvogledom i vidim se ne radi o srndaću već o zecu koji se gosti sočnom travom.
Ostavljam ga tako na livadi, ne uznemiravajući ga i krećem jednom obrađenom njivom, ali grudve mi se sve više čuju pod nogama, pa vidim i da moje nečujno kretanje, više nije to. Dok ja razmišljam o tome, čujem neku lomnjavu i posle par sekundi karakteristično oglašavanje srndaća i to onog starca. Kako to obično i biva, iznenadio me je i izašao mi iza leđa, a tu sam prošao 10 minuta, pre toga. Puca celo brdo, kakav glas onaj srndać ima, ali ode na sigurno, pa se sve smiri. Nisam mogao da ga snimim, ali tu je on, pa će biti prilike.
Sada se već i jedva moglo nešto videti i krećem prema svom prevoznom sredstvu, ali je tamo otišao i srndać, pa idem polako da me ne bi primetio ponovo.
Put kojim idem je sa jedne strane oivičen šumama, a sa druge strane nekim retkim bagremom, iza koga ima jedna mala livada, pa opet šume. Znači velika verovatnoća da i tu nešto vidim.
Krećući se polako putem sa one strane gde je šuma ima jedna proseka, nekih 5m širine, 50 metara dužine i vidim tu neko kretanje. Uzimam dvogled i vidim kako onaj srndać ide paralelno sa mnom, ali vetar duva ka meni, tako da ne može da me oseti. Ubrzo nestaje u zelenilu, ja spustam dvogled, ali na nekih 10m od mene ugledam mačku sa belim površinama na telu, ali krupna, pa pretpostavljam da je melez, jer sam tu vidjao i prave divljake, a i ovakve primerke.
Nisu prošle ni 2 sekunde, ona me primećuje i kreće da trči onim putem u pravcu u kom sam i ja krenuo. Koliko je potrčala, pa nije pošla ni 10 metara, čujem neko režajne i mačka se sada punim trkom vreća ka meni. ulazi u šumu, gde po suvom lišću čujem kako se odaljava i posle samo tišina.
Na tom delu puta ima jedna krivina, pa kako ne mogu da vidim šta je to toliko zapretilo mački, potrčah nekih 5 m do krivine i vidim kako nešto krupno odlazi blagim trkom od mene. Uzimam dvogleg, sa kojim se i dalje lepo vidi, iako je skoro potpuni mrak. Gledam, vidim boju jazavca, ali taj trk mi deluje totalno nepravilno, mnooogo velika silueta, ma jeste jazavac, ma nije, prvi put vidim ovako nešto, a još i mrak. Tako staje na nekih 30-40m od mene i sada već jasno vidim jednog veoma krupnog jazavca, ali opet mi ta silueta nije potpuno jasna.
Ne razmišljajući, razderem se iz sve znage:"Aaaaaa", a onaj jazavac punim trkom u napad na mene.
Jeste da deluje nezgrapno, ali zato trči za medalju. Imao sam samo vremena da pogledam sa one strane gde je onaj redak bagrem, da skočim na jedan i da se izvučem rukama, ali sam pratio i ponašanje jazavca. Koliko sam se podigao rukama, on stiže pored mene, vidi da se proračunao i punim trkom nastavlja onde gde sam stajao i pravo putem odakle sam došao. Laknulo mi je, jer da se nisam popeo na drvo svašta bi bilo, jer se našao ugroženim. Silazim sa drveta, jazavac je pobegao, krećem 2m od spasonosnog mi bagrema na stranu gde je motor i odakle je i potrčao na mene, kad tamo nije kraj iznenađenja. Na samo 10 m od mene jedan, na metar iza njega drugi, pa treći, možete pogoditi šta, JAZAVCI. Možda je bio i četvrti, ali je to bilo takvo iznenađenje za mene, da ih nisam lepo ni prebrojao.
Stojim ja pored onog bagremčeta , za svaki slučaj, da ponovo nešto ne shvate pogrešno, jer su ipak brojčano nadmoćniji , ali se polako udaljavaju, što je i normalno.
Eto i razloga one nepravilne siluete, jer se zapravo radilo o grupi od 4, ili 5 jazavca, koji su trčali jedan pored drugog, pa zato nisam mogao iz prve ni da zaključim o čemu se radi.
Mislim da se ovde radilo o jednom starom jazavcu, ovaj koji je bio i najnervozniji , a da je ostalo podmladak, koji je izašao iz jazbine da se uči lovačkim veštinama. Moram reći da su ovi, po mom mišljenju mladi, vrlo lepo izrasli i da imaju solidnu težinu. O onom najkrupnijem ne bih ni da pričam, pošto sam ih i do sada viđao, ali je ovaj dosad najkrupniji.
Moji susreti sa njima su bili pojedinačni, znači nikada ih u grupi, pa čak ni u paru nisam video, sve do sinoć.
Šteta što nisam mogao ništa da zabeležim kamerom, jer se sve odigralo brzo i po mraku, a bio bi to snimak....
Ovde sam ja napravio grešku, pa su zbog mog neartikulisanog oglašavanja, mraka, mačke, oni osetili ugroženo, pa je zato napad i usledio.
Jadan od najzanimljivijih i najuzbudljivijih lovova kamerom, pored 2 susreta sa čoporima šakala. Jedan čopor na svega par metara od mene, a drugi sa grupom izuzetno krupnih primeraka, a u oba slučaja na moje povike oni nisu bežali, već me odmeravali, kružili i posmatrali.
Eto, to je to. Možda malo opširnije napisano, ali mislim da se ovo ne dogadja svaki dan.
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
Hunter_lovac Offline
· 25.07.2025. 12:56
Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6