"Gebruder Merkel Suhl"
|
Aca Kamenica |
Objavljen 31.05.2021. 23:37
|

Mlađi član

Upisa: 43
Pristupio: 21.03.2020. 22:27
|
Finnskogen kaže:
Sa jednom malom dopunom ako smem. Büchsenmacher Handels Gesellschaft ili Bühag nije udruzenje malih firmi nego su male firme stavljene pod nadzor Bühag-a svojom voljom ili ne dok se vece firme Sauer, Merkel, Haenel, Simson/BSW/ Gustlof Werke od velikih imena koje su ostale u Suhl-u ujedinjuju sada opet svojom voljom ili ne u VEB or Volkseigene Betriebe. Tako da merkel i Simson nikada nisu bili pod upravom Bühag-a bar koliko ja znam ali sam spreman da prihvatim ispravke ako to nije tacno Ja imam informacije koje sam i napisao a što bi rekao u jednoj od svojih pesama pokojni Đorđe Balašević : ako su lagali mene i ja lažem vas. |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 01.06.2021. 07:31
|

Veteran

Upisa: 593
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
Ne znam mozda gresim ali ako pricamo o DDR i procesima uprave onda su sve velike firme u DDR-u duspele pod upravu VEB-a ili u nasem prevodu to bi bilo javno preduzece dok su manje ostale zanatske radnje ili kada je u pitanju Suhl ozuzarnice direktno sve velike firme su stavljene pod javnu upravu ili VEB a male su ostale kao puskarski zanati i iako su i Merkel i Simmson puskarski zanati oni su kao i sve velike firme u DDR-u stavljene pod javnu upravu. E sada ako cemo gledati Merkel kroz historiju on danas jeste i uvek je u stvari bio puskarska zanatnica ali tada u DDR-u Merkel i Simmson ako gledamo procese uprave posle drugog svetskog rata sve od velicine u DDR-u postaje javno preduzece pa tako i velike oruzarnice. E sada da li su meni je u stvari nejasno da li su vece firme iako pod upravom VEB-a mogle i dalje biti organizovane kao puskarske zanatnice u DDR-u. Mozda ja ovde brkam zabe i babe, nisam siguran ali je to moje shvacanje situacije |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 01.06.2021. 07:56
|

Veteran

|
ako pricamo o procesima uprave nakon drugog svetskog rata unutar DDRa a sam Suhler Buhag je stariji od toga |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 01.06.2021. 08:12
|

Veteran

|
2019 sam imao priliku da posetim muzej oruzja u Suhl-u i ovo sto govorim je slika onoga sto sam tada dobio od informacija sto nuzno ne mora biti tacno, ali sam ja to tako shvatio |
|
|
|
Aca Kamenica |
Objavljen 01.06.2021. 23:16
|

Mlađi član

Upisa: 43
Pristupio: 21.03.2020. 22:27
|
Finnskogen kaže:
Ne znam mozda gresim ali ako pricamo o DDR i procesima uprave onda su sve velike firme u DDR-u duspele pod upravu VEB-a ili u nasem prevodu to bi bilo javno preduzece dok su manje ostale zanatske radnje ili kada je u pitanju Suhl ozuzarnice direktno sve velike firme su stavljene pod javnu upravu ili VEB a male su ostale kao puskarski zanati i iako su i Merkel i Simmson puskarski zanati oni su kao i sve velike firme u DDR-u stavljene pod javnu upravu. E sada ako cemo gledati Merkel kroz historiju on danas jeste i uvek je u stvari bio puskarska zanatnica ali tada u DDR-u Merkel i Simmson ako gledamo procese uprave posle drugog svetskog rata sve od velicine u DDR-u postaje javno preduzece pa tako i velike oruzarnice. E sada da li su meni je u stvari nejasno da li su vece firme iako pod upravom VEB-a mogle i dalje biti organizovane kao puskarske zanatnice u DDR-u. Mozda ja ovde brkam zabe i babe, nisam siguran ali je to moje shvacanje situacije Jeste malo teže razumeti način organizacije i upravljanja tog vremena, imajući u vidu de se radi o nemcima koji su izgubili rat, razorena zemlja koju treba obnoviti a pod sovjetskim komunističkim sistemom . Moram napisati nešto što sam već pisao u delu odgovora kolegi Scorpion Hunteru a tiče se Buhag-a i VEB Ernst Thalmann-a. Dakle Buhag je osnovan 1949. kao puškarska zadruga koju je činilo 53 puškarskih imena kao što su: braća Adamy, B. Merkel, O. Merkel, F.Kettner, E.Strempl, F.Neumann, A.Schuler... i proizvodili su lovačko oružje majstorskim ručnim radom. Prvog januara 1968. država osniva VEB Ernst Thalmann,ogromnu fabriku koja proizvodi vozila i lovačko oružje. Proizvođači lovačkog oružja su bili Gebr. Merkel, Simson, Haenel a oružje je rađeno serijski za razliku od Buhag-a gde je ostala ručna proizvodnja, mada se nije mogla primetiti bitna razlika u kvalitetu izrade. Tako je bilo sve do pada Berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke kada Buhag i VEB Ernst Thalmann prestaju da postoje. Simson takođe prestaje da postoji 2003. Haenel proizvodi lovačko, sportsko i vojno oružje u sastavu Merkela koji je opet kupljen od strane milionera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 03.06.2021. 06:55
|

Veteran

|
Da naravno Buhag je nestao kao sistem uprave zanatskim radnjama, ali oni i danas koriste ime Shuler Buhag ali ne po pitanju uprave nego kada stavljaju na okup majstorstvo zanata puskarskih zanatnica Suhla.
Kada sam bio u muzeju oruzja Shuler Buhag je cesto pominjan ali ne u kontekstu uprave zanatskog obrta vec upravo kada stavljaju na okup majstorski rad ozuzarnica Suhla i to ne samu u periodu posle WWII nego i mnogo ranije kroz istoriju |
|
|
|
Scorpion Hunter |
Objavljen 22.06.2021. 11:59
|

Veteran

Upisa: 895
Pristupio: 13.05.2011. 17:39
|
Momci svaka cast na poznavanju materije  |
|