Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
kestenovac77
 Zdravo drustvo Bye. Citao sam prvih 5-6 stranica i oci me zabolise. Ako opisani dogadjaj ispadne duplirenje vec napisanog, izvinjavam se unaprijed.
Slazem se da PP (kod mene kazu "devetak" ) treba da bude izbacen iz lovista zbog bezbjednosti. Ne ulazim u efikasnost, balistiku, itd.
Pravila manifestacije "Vuciji dani na Ozrenu" izricito nalazu da se lovi puskama sacmaricama ali je PP zabranjen i sa karabinom.
Moje licno iskustvo sa PP je gadjanje, nije odstrel. Meta: ocuvan zid napola srusene kuce. Daljina: 50 koraka. Teren: ravan. Oruzje: bratova ceska kombinacija gore sacma 16/70, dole ostra 7x57R. Metak: PP Krusik. Cijev je polu cok. Rezultat: svih 9 kugli je rasporedjeno u obliku elipse, medjusobnog rastojanja da promasi nazime 40-50kg ili da odraslu DS od 120-140kg zahvati periferno.
Ove sezone kolega iz grupe je imao odstrel vepra mase oko 140kg i solidnog trofeja sa PP 12/70, rastojanje do 20m. Divljac je pogodilo 5 kugli u zoni vrata i glave. Jedna kugla je probila lobanju u predjelu mozga.
Nadam se da sam bio od koristi. Sami izvucite zakljucke, ja sam svoj sud vec donio. Mada uvijek volim cuti tudje misljenje. iveli

miki sniper
 i kod mene se PP dosta koristi pogotovo u gustom terenu,ja ga nekotistim ali ko oce nemam nista protiv...naravno na odredjenim daljinama.

Brka bez brkova
 mislim da PP vise nema namenu u lovu,za ono za sta je bio namenjen a to je lov DS,je zakonom zabranjen,tako da je sad dozvoljeno sa njim loviti samo predatore,a mislim da je za vuka mnogo efikasnija 0 (5mm)

nidzamotocross

Brka bez brkova kaže:
mislim da je za vuka mnogo efikasnija 0 (5mm)

No no no

Koliko je promasaja samo bilo zimus, i sa 5mm i sa 6.2mm... Dok PP odlican za vuka na manjim daljinama, o tome sam pisao vec na nekoj temi.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Brka bez brkova
 mislim da ce vuk pre pasti ako ga pogodi snop 0( 5,5mm),nego jedna ili najvise 2 kugle pp(8mm),a na daljini 35m ne realno je ocekivati da gustina snopa bude tolika da ga popodi vise kugli.

7x57
 Lov svinja čekanjem noću. Forland (plavni deo između većih reka i nasipa, većim delom šuma), omiljeno stanište divljih svinja u ravničarskim predelima severno od Save i Dunava. Napravili ste hranilište i na stazi ka njemu, na prikladnoj topoli, uklopili ste čeku. Staza je na 15 do 20 metara od usta cevi vaše kombinovane puške, omiljenog oružja većine svinjara. Čujete ih, kundak je u ramenu, srce brže kuca. Kažiprst čeka da izabere H-mantel ili RC4. Dva nazimeta lagano, ali bez zadržavanja idu stazom. Zeiss-ova debela končanica seče tminu i u trenutku je na plećki onog drugog, tup pucanj, pad u vatri. Veprić, 60-ak kg, svih devet kugli ga je probilo, čist i human odstrel, meso praktično neoštećeno.
TiCenzurisanona slika kako je to izgledalo pre novog zakona. U pogonskom lovu krupna sačma NIKAKO.
Draško

nidzamotocross
 Vec smo o tome pisali mnogo puta. Ja je ne upotrebljavam, ni ne planiram, ali sam bio prisutan mnogo puta kada je vuk padao kao pokosen od PP-a. Vec sam pisao o slucaju kada je na oko 60m vuk pao kao krpa od PP-a. Misljenja sam naravno da je vise bio tref a ne dobar snop, ali na toj daljini, dobio je nekoliko kugli. Mada metak je bio S&B sa 15 kugli.

Ja sam takvog misljenja, ali tera me na razmisljanje ono sto sam video svojim ocima. Confused
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

-ANUBIS-
 U pogonskom lovu krupna sačma NIKAKO.
[xhide]Pa sada je tu misljenje podeljeno da izostavimo zabranu na DS rikosetiranja PP koje je rizicno kao I sto je delimisno rizicno I rikosetiranje 0 00 rizici postoje I kod mnogo manje sacme iskreno nikada ga ne koristim ali nisam bas da metak pp nema upotrebu u lovu iskreno pre sam da u u pogonskom lovu koristim PP a za cekanje kuglu kada DS jos ranjna ulazi u grmlje moje misljenje je da bi pre u cevi voleo da imam PP nego pojedinacno zrno na malim daljinam do 30m je I tekako efikasan sada za lov nasih predatora mislim da je nepotreban, sto nidza kaze na 60m PP ubio vuka nije to nista cudno samo PP ima veliko rasipanje pa se povecava rizik od promasaja I ranjavanja sto neznaci da ne moze da otstreli vuka na toj daljini I sa 4-kom kod dobrog pogotka moze da padne covek je imao srece ili dobro oko ali ipak PP samo na kracim distancama[/xhide]

7x57
 Dok se vodi računa o daljini i o veličini svinje izuzetno efikasan, 25 do 30m i do 100 kg. Jedino ostaje problem bezbednosti.
Draško

sheytan

7x57 kaže:
Dok se vodi računa o daljini i o veličini svinje izuzetno efikasan, 25 do 30m i do 100 kg. Jedino ostaje problem bezbednosti.

I kad se sabere ovo shto si nabrojao, nije ni chudo shto je u Srbistanu zabranjen! Odobreno
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

-ANUBIS-
 [xhide]Bezbednost bezbednost!!!! a kako tek rikosetira zrno karabina koliki je tek rizik pucati takvim oruzijem PP je mala beba pa kao u svakom lovu ide se sa oruzijem I svaki hitac moze biti poguban za coveka mnogi su fasovali I od 10-ke moj komsa prvi rikoset je problem kod svakog metka tako da sto krupniji to rizicniji ali po tome bi svi trebali samo pticice da pucamo da bi samo smanjili rizik Veca mana PP je sto ogranicava daljinu pucanja a danas bogu hvala je izaslo u prodaji toliko kvalitetnije municije za vece daljine boljih karakteristika pa PP pada u zaborav inace u skoroj proslosti PP je mogao da prica razne lovacke price o svojim uspesima a I neuspesima koliko je samo krupne divljaci I predatora otstreljeno njime .[/xhide]

Podunavac
 PP nije preporučljiv za pucanje iz punog čoka, jer se krupna sačma teško prilagođava čoku i usta cevi trpe velika naprezanja. Veća nego kod upotrebe kugle. Drugo svaki čok ima kontra efekat na krupnu sačmu, i za upotrebu PP-a je najpogodniji cilindar čok. Treće PP na 30 metara nema ni dovoljno dobar posip ni dovoljno veliku kinetičku energiju za odstrel krupnijih primeraka DS. Nije nikakva šteta što je zabranjen. Najupotrebljiviji je prilikom potrage za ranjenom DS u gustišu na daljinama do 10-ak metara. Ali sobzirom da je zabranjen zakonom džaba nam polemisanje.Trt Milojka
Tri prsta 2Kolce

neca90
 A na kraju krajeva,sigurno bi bio jako dobar PP kada treba da se dotuce ranjena divlja svinja koja ne moze da bezi...pa umesto najkvalitetnije kugle koja kosta oko 250 dinara,ili karabinskog metka iste ili vece cene,PP oko 50 dinara cene na oko 10-ak metara moze sasvim efikasno da okonca muke ranjenoj divljaci!A i sto kaze Podunavac,za potragu za ranjenom divljaci u gustisu gde se puca do desetak metara moze da posluzi sasvim dobro!Nekada,dok sam bio mladji,mislio sam da od PP-a nema boljeg metka...sad mislim da nije bas tako.Za policijsko-takticku upotrebu-super,za gustis i za dotuci ranjenu divljac-super...za lov pogonom ili cekanjem nesto mislim da je najbolji karabin velikog kalibra sa sporim,teskim i mekim zrnom,a onda i kugla.

-ANUBIS-
 neca90 cekanjem nesto mislim da je najbolji karabin velikog kalibra sa sporim,teskim i mekim zrnom,a onda i kugla.
Odobreno

Tomash
 Pa ako ces da je dotuces sa PP-jkom....sve ces da pocepas.
Lepo brener , u nesto vitalno, i cao-zdravo.

9(15) kugli pp-a u meso, napravis stetu na mesu samo tako.

A lepo ima i jeftinijih brenera za tu svrhu, mada su oni svi do jednog dobri na do 10m, za dokrajciti svinju.

Ej dokrajciti svince sa PP-jkom..... alo bre jel ovde neko lud!

neca90
 To ako ti mislis da sam ja lud imas pravo na to,to je tvoja stvar,svojim upisom pokazujes kakav si "sagovornik",i ja zaista nemam zelju da sa tobom pisem bilo o cemu!

-ANUBIS-
 [xhide]Sa duznim postovanjem kolega Tomash nevidim bas veliki problem u usmrcivanju svinje PP pa neces je pucati u buteve da je usmrtis pa da izgubis 1kg mesa ili ga sameljes (sto nije lose za kobaje)mislim da je to pomalo nebitno I kugla zna da napravi dar mar puknes je u glavu a izleti sa 2kg mesa na butu Smeko Pre su sa PP lovili DS pa nevidim razlog zasto je ne bi usmrtio sa istom steta na mesu je neminovna sa bilo kojim metkom na kraju koji kg mesa mora nesti i djavo da odnese ivelipa ono najbolje je omamljivacSmeko pada ko pokosena [/xhide]

Brka bez brkova
 pp zaista pravi veliku stetu,pravi odma mleveno meso.neka jeftina a tvrdja kugla je ok,kao na primer krusikova obicna kugla mislim da je oznaka rs1

ssekir75
 što li se raspravljate kad je pp zabranjen... mada je po meni 00 mnogo bolji metak za sve namene.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Brka bez brkova
 i ja mislim da je 00 bolja,a pp nijn zabranjen. zakon kaze da je lov DS dozvoljen puskama sa glatkim cevima ali iskljucivo jedinacnim zrnima.sto znaci da se pp mogu loviti vukovi,sakali,lisice itd...ali. da li je to efikasno i eticki ispravno,razmislite. i vracam se na ono sto sam gore napisao: pp vise nema namenu u lovu

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Upotreba sile ili teletakt ? KINOLOGIJA 39 22.08.2019. 14:45
Lov divljih gusaka LOV NA SITNU DIVLJAČ 431 06.09.2018. 21:12
Afrička kuga svinja LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 4 15.06.2018. 23:03
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,804,603 posete www.srbijalov.com