Milane svako ko ima polozen LOVACKI ISPIT i koga U.O. ODREDI za pratioca MOZE DA obavlja tu funkciju!!!!Polozen ispit za ocenjivanje trofeja nije uslov da bi neko bio pratilac!!!Obicno se biraju stariji iskusniji lovci koji poznaju dobro teren!!nemari i polozen ispit za ocenu trofeja sto sigurno smanjuje mesto gresci prilikom same procene grla!!!
Sve vas ja ljudi razumem ali sta da rade lovci,koji su uredno uplatili lov, kako da idu u lov kada nema strucnih pratilaca ,ili ih ima a nisu uplatili lov,ili ne mogu da idu jer ih mrzi ili jer im je tako cef ...
Zato pitam,kako tu pronaci resenje ?
MARDELJ mi se nerazumemo!!!Donesite odluku na U.O. ko sve moze pored upravnika i lovocuvara da bude strucni pratilac i to je sve!!!pokrite ljude odlukom U.O. pa jednom on tebi a posle ti njemu budi STRUCNI PRATILAC na divlje svinje !!Sto komplikujete gde netreba???
Pa upravo to je problem .....razumemo se mi prijatelju,nemoj misliti da sam zeleo da nekoga uvredim daleko od toga ili nesto slicno, samo sam trazio da me neko uputi kako resiti ovaj problem ....ja nisam lovac ali zelim biti ...stoga mi je stalo da sto vise saznam kako sta funkcionise ...
A sta raditi ako ti strucni pratioci koji su odredjeni, ne zele da idu u lov ko onda da pokrije ove druge lovce koji su namerni ici ???
To me buni ?
Da malo preciziram, da bi neko bio stručni pratilac u lovu na krupnu divljač, osim lovočuvara i upravnika lovišta, postavlja ga Upravni odbor iz redova iskusnijih lovaca i mora da ima položen ispit za ocenjivanje trofeja divljači.
Milan Grba kaže: Da malo preciziram, da bi neko bio stručni pratilac u lovu na krupnu divljač, osim lovočuvara i upravnika lovišta, postavlja ga Upravni odbor iz redova iskusnijih lovaca i mora da ima položen ispit za ocenjivanje trofeja divljači.
Stručni pratilac mora da ima određeni stručni ispit iz oblasti lovstva!
Ali u okolnostima koje naš budući kolega spominje (nedostatak dovoljnog broja stručnih pratilaca), lov na krupnu divljač, vuka, šakala, lisicu (pojedinačni i grupni lov) i sitnu divljač, može se "izuzetno" obavljati i u pratnji pratioca, u skladu sa aktom korisnika lovišta.
Tako sam ja protumačio član 5. Pravilnika o načinu i uslovima organizovanja lova..............
Poznajem neke kolege koji su položili stručni ispit za ocenjivanje trofeja, koji su ovu stručnost stekli slučajnim prolaskom pored zgrade LSS sa otvorenim džepovima.
Milan Grba kaže: Da malo preciziram, da bi neko bio stručni pratilac u lovu na krupnu divljač, osim lovočuvara i upravnika lovišta, postavlja ga Upravni odbor iz redova iskusnijih lovaca i mora da ima položen ispit za ocenjivanje trofeja divljači.
Ovo je pogrešno tumačenje!
Milane, tebi kao stručnom licu ne smeju da se dešavaju ovakve greške.
Stručni pratioci mogu biti samo upravnik lovišta i lovočuvari...čl.5 Pravilnika.
Pratioci u lovu, ili vođe grupe lovaca po zakonu i pravilniku ne moraju da ispunjavaju nikakve uslove...čl.5 Pravilnika.
Jeste svojevremeno LSS organizovao "obuku za stučne pratioce" koja se svodila na obuku za ocenjivanje trofeja, ali je to bilo samo šišanje ovaca!
Poz
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Drugovi lovci, ovako je kako sam ja rekao. Iza mojih riječi stoji moja diploma i licenca. Kada bismo svi imali isti nivo znanja nebi ni trebalo plaćati stručna lica u Lovačkim udruženjima.
Postoji nešto što se zove Pravilnik o gazdovanju lovištem, donosi ga UO Udruženja, a saglasnost na njega daje Ministarstvo ili pokr. sekr. u Vojvodini.
Znači nije po Pravilniku nego je onako kako ti kažeš!
Stručni pratioci mogu biti samo upravnik lovišta i lovočuvari...čl.5 Pravilnika.
Pratioci u lovu, ili vođe grupe lovaca po zakonu i pravilniku ne moraju da ispunjavaju nikakve uslove...čl.5 Pravilnika.
Moguće je da ste takve uslove predvideli u aktima tvog Lu ali onda se to tako i kaže!
I to ne znači da su ti uslovi nezakoniti!
O čemu pričamo?
O obuci i ispitu od doručka do ručka?
Pa zato nam se i desio "svetski prvak"!
I još nešto, ...Ministarsvo, odn. Pok sek. daju saglasnost na LTO i na GPGL, a ne na Pravilnike kao unutrašnja akta korisnika lovišta!
Odakle ti da je potrebna saglasnost na Pravilnik o gazdovanju lovištem ?
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Milan Grba kaže: Drugovi lovci, ovako je kako sam ja rekao. Iza mojih riječi stoji moja diploma i licenca. Kada bismo svi imali isti nivo znanja nebi ni trebalo plaćati stručna lica u Lovačkim udruženjima.
Postoji nešto što se zove Pravilnik o gazdovanju lovištem, donosi ga UO Udruženja, a saglasnost na njega daje Ministarstvo ili pokr. sekr. u Vojvodini.
Opaa...
Ovo je novost za mene!
Podvučena rečenica nema nikakvo pokriće u propisima - voleo bih da me demantuješ, i da mi kažeš gde si to našao, u kom članu ZODL, ili Pravilniku koje je izdala Uprava za šume ministarstva, da se daje saglasnost na interne pravilnike LU?
Razmisli, kolega, koliko internih pravilnika (ne samo o gazdovanju lovištem) treba da ima jedno LU, pa se onda zapitaj, ko bi, obzirom na broj LU, stigao da pregleda sve te pravilnike po LU, i da ih 'odobri'?
Nešto izgleda nisi dobro ukapirao, bez obzira na tvoju diplomu i licencu. Možda si mislio na godišnji plan gazdovanja lovištem (GPGL)? Nemoj suviše mahati ni diplomom ni licencom, pre nego proveriš svoje tvrdnje, da ne bi dovodio ljude koji ovo čitaju, u zabludu.
Sva interna akta nekog LU treba da budu u skladu sa ZODL, Zakonom o udruženjima i Pravilnicima koje izdaje Uprava za šume, počev od Statuta LU, pa na dalje. Nema nikakvog prethodnog odobravanja pravilnika LU! Samo Statut kontroliše APR prilikom registracije, i ne vrši registraciju ako Statut LU nije u skladu sa propisima.
Ali zato ima kaznenih odredbi, ukoliko nešto u internim aktima nije u skladu sa važećim propisima.
Milan Grba kaže: Drugovi lovci, ovako je kako sam ja rekao. Iza mojih riječi stoji moja diploma i licenca. Kada bismo svi imali isti nivo znanja nebi ni trebalo plaćati stručna lica u Lovačkim udruženjima.
Kolega malo ste se zaletili, ako smem da primetim !! Inače ima ovde još stručnih lica sa i bez licence, a i jako puno onih koji nisu "stručna" lica, ali znaju puno više nego ista koja sede po kojekakvim upravnim odborima, kancelarijama, itd... i mislim da intonacija vašeg upisa nije baš kolegijalna, pa bih vas zamolio za malo više kolegijalnosti..
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Nažalost koliko ja znam a član sam komisije za pravna i organizaciona pitanja u LU svako LU treba u neko Zakonom propisano vreme da donese svoja akta koja su u skladu sa ZODL i Pravilnicima proisteklim iz tog Zakona, daću primer Pravilnika o korišćenju lovišta Tisa na primer, taj pravilnik koji je napisan u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu i svim pravilnicima koji se primenjuju u određenim odredbama i koji je prilagođen specifičnostima tog lovišta Tisa, mora da dobije odobrenje Pokrajinskog sekretara za PŠV (za Vojvodinu).
Dva primerka overenog pravilnika se šalju u PŠV od kojih se jedan overen od strane PŠV vraća u Udruženje a jedan ostaje kod njih, normalno ako je pravilnik dobro napisan i u skladu sa Zakonom. Čak je objavljen ''kostur'' pravilnika o načinu korišćenja lovišta od strane LU koji se samo posle dorađuje sa specifičnostima za dato udruženje (na primer Zborna mesta lovaca, vreme trajanja lova, lovni dani itd, itd) koji mogu biti različiti od lovišta do lovišta, odnosno od odluka UO koji donosi te pravilnike i šalje ih na odobravanje u PŠV.
Ja mislim da je ta procedura.
Pravilnici o na primer disciplinskoj odgovornosti, ili pravilnici o korišćenju materijalnih dobara, pravilnik o vođenju Skupštine ili sednica UO normalno da ne idu na odobravanje jer se ne tiču samog lova i čuvanja i zaštite divljači, ali pravilnik o korišćenju lovišta mora ići na odobrenje od strane nadležnog državnog organa.
Ako grešim ispravite me.
Kolega cadara da nerazvodnjavamo temu!!..jasno piše ko može i kako može da se neko imenuje stručnim pratiocem, a da li se to u mnogim društvima na neki način zloupotrebljava???...ja lično znam da da, a evo i jedan laički primer..dok leti Italijani love prepelice moraju imati stručnog pratioca,a broj grupa turista jako često premašuje broj pratilaca, pa se postavljaju ljudi koji odgovaraju rukovodećima, a ne etici i znanju u oblasti Lovstva...no 20 evrića za dan sedenja , pa ponekad i dobrog krkanja...malo li je!!..a ovo što kolega Milan piše o kursu za ocenjivanje trofeja, pa ja ih znam dosta koji su celo vreme predavanja kuvali kotlić, ali su sasvim lepo prošli na istom..zato u to neverujem, mada opet moram napomenuti da njegovom udruženju, pa i svim ostalima niko nebrani da donesu takav akt, e sad kolika je vajda od toga!!??
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Pravilnici koje je Drzava propisala udruzenjaprema njima donose i usvajaju svoje pravilnike na U.O. ili SKUPSTINI u zavisnosti kako je propisano statutom samog udruzenja!!Nema potrebe slati nadleznima pravilnike na usvajanje vec svoje prilagoditi vec objavljenima koji moraju biti u saglasnosti sa vec donetim!!!!
Milane ako si mislio na godisnji plan gazdovanja to je nesto drugo!!Na njega daje saglasnost rebulicki ispektor pa ide u nadlezno Ministarstvo!!!
Kolega Cadara, potpuno ste u pravu i sve je upravo tako kako ste napisali. Čak se više ni na GPGL ne traži ničija saglasnost, već se samo jedan primjerak predaje nadležnoj inspekciji koja nakon pregleda istog ništa ne ovjerava, već konstatuje zapisnikom da je sve u redu ili da treba uraditi ispravku ili korekciju. Saglasnost je potrebna na Lovnu osnovu.
Ja za ovo oko Pravilnika o gazdovanju lovištem prvi put čujem ali sam siguran da nigde ne piše ništa o toj obavezi.
Ipak vam verujem da ste ga slali na saglasnost.
Moguće je da se radi o disciplinovanju/plašenju LU od strane Sekretarijata, pa izmišljaju koješta da nas drže na kratkim uzdama.
Još ako su naredili da taj Pravilnik mora da napiše Miloš Kunovac, uz odgovorajuću naknadu, onda mi je sve jasno!;)
slavaplana kaže:
Pravilnici koje je Drzava propisala udruzenjaprema njima donose i usvajaju svoje pravilnike na U.O. ili SKUPSTINI u zavisnosti kako je propisano statutom samog udruzenja!!Nema potrebe slati nadleznima pravilnike na usvajanje vec svoje prilagoditi vec objavljenima koji moraju biti u saglasnosti sa vec donetim!!!!
Milane ako si mislio na godisnji plan gazdovanja to je nesto drugo!!Na njega daje saglasnost rebulicki ispektor pa ide u nadlezno Ministarstvo!!!
Zakon o divljači i lovstvu, Službeni glasnik RS broj 18/2010
Član 65.
Korisnik lovišta dužan je da donese akte kojima se bliže uređuje gazdovanje lovištem, a naročito način organizovanja stručne i lovočuvarske službe, način organizovanja lova, vreme trajanja lova, mere sigurnosti u lovu, način korišćenja objekata u lovu, kontrolu lovljenja divljači, postupanje sa ulovljenom i uginulom divljači i njenim delovima, kao i mere za sprečavanje štete na divljači i štete od divljači.
Ministarstvo, a na teritoriji autonomne pokrajine nadležni pokrajinski organ, daje saglasnost na akte korisnika lovišta.
Ministarstvo, a na teritoriji autonomne pokrajine nadležni pokrajinski organ, daje saglasnost na akte korisnika lovišta.
Kolega apinest, upravo na osnovu tog člana donosi se Pravilnik koji sam pomenuo, a koji definiše stručne pratioce, vođe grupa lovaca na krupnu i sitnu divljač i ostalo gore navedeno. Vidim da poznajete Zakon. Možda bi bilo dobro da po Udruženjima Stručne službe organizuju neko upoznavanje lovaca sa Zakonskim novinama u lovstvu, jer vidim da većina ima samo površno znanje i onda zbunjuju ostale. Neznaju koliko neznaju.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?