Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Izmene zakona o divljači i lovstvu


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Izmene zakona o divljači i lovstvu
Lala
 Pošto je pokrenuta procedura donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu, otvaram ovu temu, pa neka svako ko misli da ima neki pametan predlog, to i napiše ovde - bez obzira što u Javnom pozivu za dostavljanje primedbi, sugestija i predloga izmena koji je Uprava za šume objavila na svom sajtu nigde ne pominju pojedince lovce, nego pišu da predloge, primedbe i sugestije treba da daju 'svi zaniteresovani, a naročito subjekti koji se bave poslovima iz oblasti lovstva (korisnici lovišta, javna preduzeća, lovački savezi, Lovačka komora Srbije, fakulteti, zavodi, privredna društva i sl.) i predstavnike nevladinog sektora...'.

U takvom eminentnom društvu stručnjaka i experata koji već jako dugo 'uredjuju oblast lovstva' moje mišljenje nema specifičnu težinu dovoljnu da bi uticalo na promene, jerbo moj stav i moje mišljenje po pravilu načepi nečiji interes ili sujetu. Ti 'naročiti subjekti' najmanje vole kad ih sustigne ona poznata kletva 'Dabogda Srbijalov pisao o tebi!!!
Štaviše, osporava se od raznoraznih koji se samo smenjuju 'na redaljku' moja dobra namera, poznavanje lovstva (druga priča je poznavanje lova, tu imam da učim još ihaaajjj), dobronamerno mi dušebrižnici savetuju da se 'okanem više OVOGA' ('ebote kakvih ja andjela čuvara imam?!), pa u tom smislu ne vidim sebe medju 'NAROČITIM SUBJEKTIMA', a da li će Srbijalov portal biti medju tim subjektima, zavisi od vas forumaša.

Dovoljno sam ja napisao, urgirao, protestvovao, raspravljao, 'lajao i serendao po forumu', predlagao neka rešenja, stavljao primedbe, išao 'mečki na rupu', otupio sam objašnjavajući zašto nešto neće biti dobro ako se uradi ili ne uradi, radi čega?!? Lična korist ne postoji (postoji samo trošak i gundjanje moje porodice 'tata je opet na forumu'), lična promocija mi uopšte nije interesantna, (mnogo je lakše kad si anonimus)? Ma kakvi, uz sve moje napore, rezultat je samo bio da me trećina lovačke Srbije koji su čuli za 'Lalu sa Srbijalova' ne podnosi (iako me u životu nisu videli) jer moje pisanje i priča pogadja njihov interes koji često ostvaruju u senci pravih ili umišljenih 'lovačkih veličina'; druga trećina smatra da sam neopevana budala što trošim vreme, živce i energiju po njima uzalud, a ostatak, treća trećina, je podeljen u tri grupe: oni koji kapiraju šta radim, odobravaju, ali čekaju da im ja ili neko drugi odradi posao - od takvih mi je rame poplavilo od tapšanja; druga grupa su oni najmalobrojniji koji takodje kapiraju, priskaču i pomažu; i treća grupa su oni koji kapiraju, odobravaju, ali pošto su na nekoj stepenici u hijerarhiji lovačkoj, ne bi da rizikuju pozicije i da se opredeljuju, pa se uglavnom prave englezi, ili kad dodje do gustog, hitno idu 'tetki lek da odnesu', mudro ćute, ili pričaju uopštenu priču. Iz tih razloga ću se ja suzdržati od nekog velikog pisanja na ovoj temi - nisam ja dorastao raznim 'veličinama' (sa ili bez navodnika) da bih sebi dao za pravo i slobodu da nešto predlažem. Ako bih predlagao, time sebe dovodim u opasnost da možda neko nešto od mojih ideja i usvoji, pa sam tek onda na'ebo!!! Ili još gore, da NEKO moje ideje i/ili pisanje prisvoji, i proglasi za svoje, pa ako se pokažu kao dobre, onda profitiraju, a ako se pokažu loše, onda je Lala predlagao. E neće da može!

Molim kolege forumaše da na ovoj temi prilikom pisanja probaju da kod sebe u glavi naprave razliku izmedju izmena Zakona i zakonskih rešenja, i problema sa podzakonskim aktima, kako ne bi smo upali u konfuziju i brkali 'babe i žabe'. Promenjen Zakon će zahtevati automatski i izmenu odredjenih pravilnika, pa ćemo o pravilnicima pisati kad za to dodje vreme.

Kao sugestiju i predlog, evo samo par oblasti koje su po mom mišljenju sporno rešene u postojećem ZODL i o čemu bi se moglo lepo pisati:

- rešenja oko lovočuvarske i stručne službe (ovlašćenja, status, način finansiranja)
- Lovačka komora Srbije (da li je opravdala očekivana, i da li je njeno postojanje i uloga opravdana?)
- odgovornost korisnika lovišta za divljač, i štete 'na divljači' i 'od divljači'
- planski dokumenti, registar lovišta, bonitet lovišta i statistika
- kontrola korisnika lovišta u smislu fondova divljači
- kaznena politika (visina kazni) i (ne)sprovodjenje propisa od strane onih koji propise predlažu i donose
itd., itd.

Molim kolege koji budu kritikovali neka postojeća rešenja, da odmah daju i predlog kako bi oni rešili taj problem, kojim konkretnim merama i rešenjima.

Pa izvolite, pišite!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Vuki
 5. Sva lovista idu na javnu aukciju (kao sto se vrsi aukcija drzavne zemlje) koja je javna, i otvorena za sva fizicka i pravna, domaca i strana lica, koja ce ukoliko dobiju na aukciji biti u obavezi da u roku od 2 meseca, do sklapanja Ugovora o zakupu, formiraju Preduzece za delatnost gazdovanja lovistem. Prednost pri dodeli imaju samo i iskljucivo vlasnici ribnjaka i zemljisnih kompleksa od najmanje 500 ha na kojima se loviste nalazi. Ukoliko se ne nadje Zakupac na prvoj Aukciji Opstina snosi troskove lovista i lovocuvara i obavezna je da svaka 3 meseca raspisuje knkurs do dodele lovista.
Obrazlozenje: Na ovaj nacin ce se postici najveca moguca korist za drzavu u vidu otvaranja novih radnih mesta, ostvarivanja dodatnih prihoda od zakupa i sto je najvaznije naterace lovozakupce da ulazu u lovista sa ciljem pokrivanja troskova i ostvarivanja profita iz ove delatnosti.
7. Buduci lovozakupci imaju obavezu da prime u stalni radni odnos najmanje 1 lovocuvara na 2000 ha sumskih ili 4000 ha otvorenih lovista. Kvalifikacija lovocuvara treba da bude osnovna skola i polozen Lovacki ispit.
Obrazlozenje: Ovo znaci da BI SE MOMENTALNO ZAPOSLILO 2.500 lovocuvara i to u najpasivnijim delovima zemlje!!! Za lovocuvara NIJE POTREBNA KVALIFIKACIJA OSIM LOVACKOG ISPITA. Po sadasnjem Zakonu se trazi 5 stepen, cime se ZATVARA MOGUCNOST ZAPOSLJAVANJA U MALIM MESTIMA MLADIM LJUDIMA, potpuno neopravdano osim da birokratija nesto odlucuje!!! Lovozakupac koji placa lovocuvara ce veoma dobro paziti da svoj novac dobro potrosi!!!
 
DakiNS
 Vuki uopšte se ne slažem sa tobom ! U prevodu ti bi da se lovišta privatizuju , pa čak i ona vrlo uspešna u koja su lovci godinama ulagali vlastita sredstva i rad. Jesi li ti običan lovac kao i barem 95% lovačke populacije ili spadaš u "tajfune" koji su nameračili neko čuvano i bogato lovište. Po tvom predlogu samo bi "tajfuni" imali mogućnosti da zakupe lovište , ali ne i mala i siromašna LU, jer nemaju toliko sredstava da tajkunima pariraju. Ne verujem baš da bi se zaposlilo toliko novih lovočuvara , malo ti se digitron pokvario pa si zaboravio na već zaposlene lovočuvare. Ovaj puta počeo si planinariti na pogrešnoj planini , a i oprema ti je mala i slaba.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
AcaNik
 Против сам било какве приватизације било чега.
Треба увести да може да се лови са пушкама на црни барут.
 
Barbarosa
 Privatizacija lovišta je neminovnost. Ne mogu mala i siromašna LU da gazduju.
Ulagala je radnička klasa godinama u preduzeća i pravila razne holdinge, pa na kraju ode sve na doboš, kupiše razni "tajfuni", oprali novac, radnici završili na ulici i šta se desilo...NIŠTA! Tako da ne verujem da će i u ovom slučaju neko nešto da pita lovce ukoliko država odluči da većinu lovišta privatizuje.
Privatizacija je normalna stvar, ako i samo ako se uradi kako treba i ako nema povlašćenih. Zna se dobro kako se to uređuje i šta sve i u kom roku treba da ispuni onaj koji je nešto državno privatizovao. Nažalost kod nas to tako još uvek ne funkcionioše. Razlozi su korupcija i siromašna država, pa se sve svodi na sistem "daj šta daš" i "ja tebi ti meni".
I posle kada se sve privatizuje kako treba (što nema šanse Grin) nema više lss,lsv,lscs...ili ih bar neće biti u ovakvom obliku Odobreno
I još samo da dodam, da će Lala onda manje da se jedi, a više da lovi i uživa u istom, što mu iskreno i želim. Stari
iveli 3
 
krilas
 https://www.youtu...edAmqBn0LsVrlo tuan
Siroma
 
Vuki
 Ne moze se privatizacija izvrsiti u lovistima na kojima postoji pravo svojine sopstvenika privatnih vlasnika zemljista ,sitnog poseda u jednom ili vise atara sela.Ovde se samo menja sistem i konkretno kod Lovackih drustava oni , clanovi placaju zakup povrsine lovista na kojima uzgajaju vise vrsta divljaci , a ne placaju naknadu za ulovljenu divljac kao sto je sada.Sistem se svodi na povrsinu koja je merljiva jedinica ,a ne na planove odstrela koji su varijabilni i zavisni od brojnosti .U ovom slucaju svaki uzgajivac korisnik tezi da postigne optimalne fondove divljaci i proprocijalno izvuce optimalni odstrel bez prikrivanja i umanjenja brojnog stanja, jer je platio po povrsini lovista i ako ima vise divljaci vise ce odstreliti bez opterecenja za naknadu po grlu...
Ovo nije privatizacija, zato sto clanovi udruzenja gazduju na svom posedu i upravljaju populacijama divljaci po pravilima struke tezeci postizanju optimalnih fondova.
Privatna lovista mogu se osnovati na privatnom zemljistu -posedu ,kao ina posedima dzavnih suma , opstinskih -povrsina ili drugih posednika vlasnika SPC ,crkvenih ili zadruznih i kombinatskih zemljista ,ako zadovoljavaju povrsinu zakonskih okvira koji budu propisani ui budu u vlasnistvu posednika ili zakupca pravnog lica koje je te povrsine zakupio za odredjeni period.
Prema tome ako lovista svedemo na normalnu meru i u zavisnosti od vrste divljaci na optimalnu povrsinu dobit cemo celine za intezivno gazdovanje i Drustvenih i privatnih organizacija za gazdovanje lovistima sa optimalnim brojem ljudi i divljaci kao sto su u nasem okruzenju u Bugarskoj lovana stopanstva u Hrvatskoj , Sloveniji , Ceskoj ,Madjarskoj , izuzetna udruzenja i gazdinstva za gazdovanje divljaci na malim povrsinama i optimalnim fondovima za koju brigu vode strucni ljudi planirani na jedinicu povrsine lovista u savremenim uslovima ,kako je planirano..ika
 
Barbarosa
 U svom upisu sam i mislio na državna lovišta, ovo što kolega Vuki napisa meni je sasvim logično. iveli 3
 
canis aureus
 To bi bilo dobro ako bi se tako prEvatizovalo Odobreno
... onda bi lovci sami čuvali to što bi imali a ne 'vako "ako ga ne ubijem ja doći će neki drugi pa ..." ili " nije ti iz obora pobeglo, moje je koliko i tuđe" ... ovo i ovome slično se dosta često može čuti u nekim lovištima, tako da mislim da bi se to moglo promeniti uz dobro gazdovanje domaćih lovaca pre svih drugih jer samo ti domaći mogu i da sačuvaju ako hoće da imaju!
....
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
Vuki
 

DakiNS kaže:
Vuki uopšte se ne slažem sa tobom ! U prevodu ti bi da se lovišta privatizuju , pa čak i ona vrlo uspešna u koja su lovci godinama ulagali vlastita sredstva i rad. Jesi li ti običan lovac kao i barem 95% lovačke populacije ili spadaš u "tajfune" koji su nameračili neko čuvano i bogato lovište. Po tvom predlogu samo bi "tajfuni" imali mogućnosti da zakupe lovište , ali ne i mala i siromašna LU, jer nemaju toliko sredstava da tajkunima pariraju. Ne verujem baš da bi se zaposlilo toliko novih lovočuvara , malo ti se digitron pokvario pa si zaboravio na već zaposlene lovočuvare. Ovaj puta počeo si planinariti na pogrešnoj planini , a i oprema ti je mala i slaba.


Nista ne kazes na odgovor , Moze li to tako da usvojimo ili kako drugacije...
 
DakiNS
 E posle objašnjenja se delimično slažem . Kažem delimično jer mislim da deo oko zakupa lovne površine na privatnim posedima u ovo vreme dovelo bi do toga da bi se neka LU ugasila jer ne bi imala dovoljno lovne površine za zakup. U procesu privatizacije tajkuni , i krimosi preko svojih poverenika kupovali su PK , zadruge i zakupljivali ogromne površine državnog zemljišta , šta sa LU koja imaju većinu površine lovišta u tim uslovima. Mislim da bi se prvo nezavisna komisija (ne ona kvazi iz LSV i još protuustavna) trebala angažovati na pravilno određivanje lovnih površina , bez oduzimanja najboljih delova lovišta i dodeli po burezerskoj liniji. Tada bi onaj deo oko zakupa površina imao punu funkciju. S tim što bi bilo neprimereno određivati površinu po decidnom broju, mala LU ne bi bila u mogućnosti da zakupljuju velike površine dok LU sa velikim brojem članova ne bi imali dovoljno površine za korektan lov.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Cadara
 Taj koncep Zakona o lovu propagira dr Srđa Dimitrijević i o tome je pisao u Loristu i to nije tajna. Takođe, predlaže da se dozvoli farmski uzgoj divljači i da se farmski uzgojena divljač može loviti.
Osvrnuo bih se na farmski uzgoj divljači koji je sada prvi put pomenut u novom zakonu, međutim isto u Zakonu stoji da farmski uzgojenu divljač je zabranjeno puštati u prirodu, naseljavati je u lovišta. Kako su nama poluprazna lovišta, naročito u zabačenim delovima Srbije gde je ostalo samo nešto malo stanovništva farmski uzgoj divljači bi bio spas za egzistenciju dobrog dela ljudi. Lično mislim da treba dozvoliti farmski uzgoj divljači i naseljavanje iste ali uz strogu kontrolu veterinarske i lovne inspekcije (utvrđivanje čistokrvnosti rase, posebno kod divljih svinja), setite se odstrela kapitalnih jelena u Bugarskoj a jeleni uzgajani u Austriji, to se dosta vrtelo kao prevara i to može u neku ruku naštetiti ugledu Lovstva zemlje ako se tako posmatra, međutim u ograđenim lovištima je praktično farmski uzgoj tu postoje odeljci za reprodukciju, za izdvajanje jedinki za priplod, za sazrevanje na primer veprova itd, itd, a farmu bi uz određene uslove mogao otvoriti maltene svaki zainteresovani poljoprivrednik, i odatle bi se divljač naseljavala u lovišta a lovozakupnici bi mogli da kupe grlo za odstrel od paora i ponude ga nekom ino turisti, ja to tako zamišljam i shvatam, farme pored toga bi proizvodile meso divljači (jako traženo na ino trpezi) itd, itd.... zaključak: pomaže se nezaposlenim ljudima posao/egzistencija, osiromašeni i zabačeni krajevi imaju perspektivu, vraćanje mladih na selu, to sve povlači sa sobom ozbiljno lovište i lovozakupnika koje bi moglo plasirati dobar deo divljači (organizacija grupnih lovova za ino turiste, mogućnost odstrela više vrsta krupne divljači u takvom lovu) nalik na Špansku Monteriju.... mane to isto može urušiti ugled naših lovišta i lovstva ako se pucaju naduvani trofeji od farmski uzgojene divljači uz upotrebu raznih stimulansa itd. Nama fali generalno:broj divljači definitivno, velika ponuda raznolikih vrsta lova (strelom/samostrelom, nabijačama, oružjem na crni barut...), konkurentnost cene mesa divljači i trofeja, mislim da kult trofeja polako gubi na značaju baš zbog savremenih dostignuća u farmskom uzgoju i podmetanja takve divljači, a da je poenta nodstrelu stare zrele i prezrele divljači koja je za odstrel, na broju šansi i broju odstrela divljači....
Znači tu bi se dosta članova Zakona trebalo menjati samo u vezi farmskog uzgoja...
A za ostalo
1. Lovišta formirati na osnovu katastarskih granica (+/-) U vojvodini su katastarske granice opština reda veličine od 2.000Ha do 10.000Ha što je sasvim OK.
2. Prebacivanje na Opštinski nivo dodele lovišta je prihvatljivo ali niži nivo je daleko povoljniji za koruptivne radnje, IMT (imal mene tude) itd, itd jel smo ogrezli u korupciji i tu nema priče, znamo koje su prednosti toga ali korupcija i nameštaljke su kamen spoticanja.
3. Zakup lovišta, da, ali kada se standard građana dovede u evropski nivo, ili bar 50% evropskog, dati svakom lokalnom Lovačkom udruženju priliku za gazdovanje ili udruživanje sa nekim privatnikom/korporacijom zainteresovanom za lovstvo javno/privatno partnerstvo tamo gde to može i ima smisla
4. lovočuvarsku službu izmestiti iz LU-a i korisnika lovišta na državnu službu rendžere (čuvari prirode) ogranak pri MUP-u, možeš ti imati i svoju čuvarsku službu niko ti ne brani ako ima potrebe i ako si nezadovoljan, ali država šparta i kontroliše
5. pojednostavljene procedura lova: mesečna dozvola za lov, obeležavanje odstreljene divljači je OK zbog kontrole, pratioci u lovu na lisicu, šakala, vuka, divlju svinju čista glupost ako se edukacija sprovede kao obavezna za svakog lovca i sticanje sertifikata, omogućavanje lova drugim vrstama oružja u određeno doba sezone i uz određena jasna pravila, .....
a sve ovo bi bila jedna kompletna izmena zakona, a ovde se radi o kozmetičkim izmenama i nema od toga ništa...
ajd u zdravlje.
 
dreger
 Ne kazem da me ovo o cemu ste pisali ne interesuje ali me vise interesuje a msm i vecinu obicnih lovaca kako normalno i opusteno uopste izaci u lov.zato treba to traziti da se izmeni u zakonu.
1.da se pojednostavi izdavanje dozvola za lov,da nemoraju clanovi koji nisu u mestu gde je sediste Lovackog udruzenja da idu najcesce selo-grad po dozvolu pa posle i da je vracaju,znaci vratiti kao i pre da se vadi dozvola u svom mestu stanovanja i svom lov.drustvu kod lovnika,predsednika ili kako god da se zove taj sto ce izdavati dozvole.
2.smanjiti obimnu i nepotrebnu papirologiju, dozvola u tri primerka.pa izvestaj isto pa propratnica kao da idemo u Afriku na safari a ne u svoj atar.
3.ukinuti obaveznog strucnog pratioca kao i grupu od najmanje 3 lovca pri lovu na predatore(cekanje,vabljenje)tj.dozvoliti samostalan lov predatora bez ikakvih uslovljavanja.
4.za lov na predatore davati dozvole koje duze traju(a ne 7 ili jos gore 3 dana)izdavati bar da vaze mesec dana ili jos bolje 6 meseci a najbolje godisnje ,kad se vec nasi najzastupljeniji predatori(lisica,sakal)love cele godine onda prilagoditi i dozvole tom kalendaru.
Sigurno da ima jos problema i jos nekih stvari koji sada vaze a malte ne su nesprovodljivi u praksi ili su toliko besmisleni i ne idu u korist obicnom ,postenom lovcu.i jos nesto kad god kazu da je ovo ili ono uskladjeno sa zakonima u EU znam da lazu jer znam sigurno da sto se tice bar ovog dela o kom sam ja pisao sigurno nije tako ni u HR ,SLO a i mnogim drugim drzavama a koje su clanice EU.
 
AcaNik
 Могли би да издају и месечну или двомесечну дозволу за лов препелица којом би било дозвољено да се појединачно изађе у лов.
За нас који ловимо са псима и који баш уживамо у таквом лову на препелице због рада паса то би било одлично.
Сви знамо да многи нису заинтересовани за лов те дивљачи и да је тешко наћи тројицу за лов.
Још кад би могла и појединачна дозвола за лов патки Smile
 
canis aureus
 ... ih da može pojedinačna i na zeca ... a i na fazana kad bi moglo, iihh ... srbijalov

Svi znamo, koliko god se pravili da ne znamo, kako bi neki "koristili" te pojedinačne dozvole ... na predatore i sl. Pa im još omogućiti šestomesečnu ili čak godišnju dozvolu Jaooo
Pogledajte, ako već niste viđali, kakve se slike stavljaju na facebook recimo ... srndaći u bastu, zečevi u januaru, srne u letnjem periodu, ... ... na koje kolege lovci "lajkuju" i podržavaju taj vid "lova".
Moje mišljenje je da još "puno vode treba da proteče Dunavom" dok ne dođemo do pojedinačnih dozvola tj treba tu još promena mišljenja i razmišljanja, edukacija i većih kazni!
Treba li lovočuvari od domaćih lovaca da čuvaju lovište?!? ili bi trebali sami lovci da sačuvaju to što imaju?!? E ovde kod nas najveći neprijatelji domaćih lovaca su upravo lovočuvari!! A zašto??? ... to ne bih navodio jer svi znate.
Pa samo neko(ko je pošten i pravi lovac), ne lovočuvar, ko nije za takav "lov" postaje suvišan u tim grupama jer "čim nije s nama - protiv nas je" .....
... najviše lisica bude promašeno od 01.05 do 01.07. ... ?!?!? ConfusedHmmm

Prava je šteta zbog pravih i poštenih lovaca koji moraju da "ispaštaju" zbog ovih drugih!! i koji moraju da trpe te neke mere(zakonske) koje su "prilagođene" ovima koji to i zaslužuju.
...
Za izdavanje dozvola ... kolega dregeru, što vam dozvole za lov za predviđeni vremenski period ne donese lovočuvar dan ranije a prilikom obilaska lovišta? Kod nas smo tako dogovorili baš zbog odlaska od 30km u jednom pravcu po dozvole a lovočuvari svakako su i u "kancelariji" i u obilasku pa mogu "usput" ....
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
AcaNik
 Најбоље онда све да забранимо јер све може да се злоупотреби! Е свашта!
 
canis aureus
 Prava je šteta zbog pravih i poštenih lovaca koji moraju da "ispaštaju" zbog ovih drugih!! i koji moraju da trpe te neke mere(zakonske) koje su "prilagođene" ovima koji to i zaslužuju.

ovo sam i u prethodnom napisao pa ...

Dal' ti se desilo da određena grupa neće da ide u lov sa tobom, recimo na DS i predatore, samo zato što nećeš da "omašiš lisicu" ili nećeš da uzmeš "nedozvoljeno" meso? ... ili što se plaše da ćeš ih prijaviti ako dođe do nečega nezakonitog?
Nikada nisi video ni jednu "zloupotrebu" u lovu? ... koliko si zloupotreba prijavio?
E svašta!

Nisam za zabrane i uvek sam za sve dozvole i olakšice pravim i poštenim lovcima ali isto tako i za još veće kazne i zabrane onima koji su NElovci!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
AcaNik
 Али си претходно одмах кренуо са предрасудама!

Не, јер ја ловим са ловцима а не са криминалцима! Не радимо ништа не законито и не размишљамо да ли ће нас неко пријавити јер нема зашта.
Нисам! Ко је видео нека пријави јер је прикривање кривичног дела, кривично дело!
Нема шта да пријавим јер се ништа није ни десило. Оно што ми се не допада не прећутим јер сам такав.

Ако тога има код тебе, решавајте међусобно а не да то пресликавате на све ловце!
Код нас тога нема а ко тврди другачије, на суд па нека докаже!!!
 
canis aureus
 SVAKA ČAST!!!
Ako je sve tačno mnogo ti se IZVINJAVAM!!! ... ali nije se odnosilo samo na tvoje društvo već sam spomenuo i slike koje se postavljaju na fejs ... verovatno ni tamo nisi video tako nešto ...
Nema veze, ... nisam mislio konkretno na tvoje društvo.
I sam biram društvo koje je pošteno i pravo ... a "ne preslikavam" ni na koga ništa.
... i ovde se čitalo o nekim "mojim predrasudama" a koje nisu bile ni blizu mog LDa Confused
http://www.srbija...ead_id=186
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
AcaNik
 Молим!
Наравно да је све тачно тако! Причам само за оно које знам. Те уопштене ствари тамо неки, које су можда тачне а можда не, ме не занимају.
Пријави или опомени тога за слику као и остали што чине. Едукуј људе а не само да тражиш најгоре у њима. Иначе шта се дешава на фб ме занима само кад сам на фб.
Немам појма ни које ти је ЛД јер у твом представљању нема ничега.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Prihrana krupne divljači DIVLJAČ 142 08.12.2018. 00:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,444
Najnoviji član: Hunternight1

Poslednje vesti
Naknada štete od divljači
Orlovo oko
Pirot
14. Међународни сајам лова, риболова и ловног т...
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,526,067 posete www.srbijalov.com