Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
ssekir75
 moja ispravka, zabranjen za svinje. za ostalo nije. ne sporim da se njime nekad dobro lovilo, ne vidim sto bi i sad bilo neeticki, ali ponavljam, po meni je 00 bolja za sve namene.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

-ANUBIS-
 PP pada u zaborav zbog nekih svojih mana koje sada ima zato sto je izasla mnogo naprednija I kvalitetnija municija ali za skracivanje muke ranjenoj Ds je dobar po meni jeste malo stete na mesu ali jeftin metak greota opalito neku kuglu od 300-400din da bi prekratili muke iovako mrtvoj svinji a 00 dobra granulacija sacmeConfused ali zasta koju divljac mozes loviti njime(za takozvane mesare majka mara sa sve od srne do DS)mozda vuka za sve ostali je preterano krupna Zbunjen

Podunavac
 U Srbiji je zakon malo nedorečen pa upotreba PP-a u lovu na šakala i vuka nije zakonom propisana. Ili možda jeste? Za divljač veličine lisice, šakala i vuka nema potrebe za toliko krupnom sačmom (8,5-9,1 mm u kalibru 12). Dovoljna granulacija za vuka i šakala je 5,2 mm sa 43 kuglice i za lisicu 4,5 mm sa 70 komada sačme u patronu. U odnosu na 9 kugli kalibra 8,6 mm.
U HR je promer sačme za određenu divljač propisan zakonom, kako maksimalni tako i minimalni. Sobzirom da je vuk zakonom zaštićen najkrupnija divljač koja se u HR lovi sačmom je šakal, lisica i jazavac. Za njih je najmanja dozvoljena granulacija 3,5 mm a najkrupnija 4,5 mm. Sva sačma krupnija od 4,5 mm nije dozvoljena za upotrebu u lovu. Stim da ove tri vrste divljači (i još poneke) mogu da se love kalibrom 22 LR.
Tri prsta 2Kolce

neca90
 A jel dozvoljeno u Hrvatskoj samo posedovanje PP municije,npr. ne za lov,vec za streliste?Jel ga ima uopste u prodaji?

Podunavac
 Dozvoljeno je posedovanje i prodaja. Može da se koristi na strelištima u sportske svrhe i drži u kući za samoodbranu.
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross
 Koji čok je na Frankiju?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Neca92
 Eto... Dzabe trositi reci sta ce se desiti na 50 (a pominje se i vise Jaooo) metara! Ma koji lov da je u pitanju-neadekvatna municija u svakom smislu!

Jedina namena, ali jedina, je trazenje ranjene divljaci u sipraziju, borovima, trsci, gde se u svakom trenutku moze ocekivati skok ili nedaj boze napad (znaci daljine pucanja izuzetno male)...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Cvele
 Evo da ispricam istinit dogadjaj jednog starog lovca bas sa upotrebom PP-a. Bilo je leto, cekale su se svinje na usevima... vepar je dosao i lovac ga je pucao, ali pogodak u kicmu i naravno nije mogao vise da se pomera, samo je kako kaze stari lovac sedeo i gledao pravo u nas, kada su sisli s' ceke trebalo je plasirati humani hitac, i kako kaze sa manje od 10 metara je nanisanio i opalio PP u vrat, kaze vepar je samo protresao glavu, bili su u neverici i ostali lovci koji su bili tu vec su poceli da ga zezaju da je promasio, ubacio je kuglu i pogotkom u glavu skratio muke vepru, kada su otisli kuci, i drali vepra, u vratu, tu gde je nisanio nasli su svih 9 kugli na razmaku ne vecem od 5-6cm, maltene se nije ni otvorio snop, a kugle nisu ni probile kozu... i ipak je imao srecu, nisu ga vise zezali ostali kolege Grin e sad, tu moze biti svasta, mozda je metak bio los, ili bas star vepar sa kozom kako kazu kao korito kada se odere ne pada i td...
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

nidzamotocross
 Probaću ovih dana nešto da isprobam, ali i da snimim.

Kada sam ja testirao Brenneke i Express od Rottweil-a, ja sam imao ekstra rezultate. Ali baš ekstra. Cilindar čok i takođe Franchi.

Rottweil Brenneke zrna su neprevazidjena, ali ne nosi ih svaka cev dobro, u to sam se više puta uverio, ali moja ih nosi super. Express metak sa 9 kugli na 35 koraka, u metu od pola metra ostvarivao je posle 5 pucanja, po 5 pogodaka, kuglica +-

nidzamotocross
 A to ne obaranju vepra sa 10 metara, lovačka priča... Znam pouzdane priče koje su mi pričali deda i starije kolege gde su na toj daljini obarali i četvorkom. Ne postoji logika, po kojoj kvalitetan metak većeg prečnika sačme od 4,5mm neće probiti kožu.

Ne kažem da tako treba, ali je van granica logike i istine.

DakiNS
 Nidžo prikoči malo. Zašto bi bila lovačka priča? Koliko puta se dešavalo da ceo dan loviš i ne ispališ ni patronu ? Sledeće nedelje ponovo. Nekad sunce nekada kiša a nekada se celu sezonu nosi par patrona po svim vremenskim uslovima, i dočeka i sledeća sezona. Za to vreme mnogo faktora može uticati na kvalitetu municije. Sa druge strane malo nas nije doživelo da se i kod najskuplje i najkvalitetnije municije razočaramo. Da li zbog skladištenja, starosti ili možda falsifikata. Yes
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

nidzamotocross
 ^

edit: Ne postoji logika po kojoj kvalitetan metak krupnije sačme od 4,5mm na 10 metara neće probiti kožu.

Naravno Daki, potpuno se slažem, i nemam zašta da kočim, pa zato sam i naveo da, ako je to kvalitetan metak, potpuno ispravan. Onda je to lovačka priča, jer mnogo ljudi neretko slabo uključuju logiku u razmisljanje.

Grom
 Streljivo za daljine do max 15 metara. Amen. Kugla je zakon, devetak može za potragu i dostrijeliti ranjeno. Na 10m po ušima će oboriti i vraga ako punjenje valja.
Grom

7x57
 Zagovornik sam krupne sačme, ali samo u određenim okolnostima. Čeka, svinja do 80 kg, bolje manja, daljina 20 m max. Pada na mestu. Ali, kako je to previše ograničenja za "prosečnog" lovca, bolje je što nije dozvoljena za lov svinja.
Draško

canis aureus
 Čeka i krupna sačma?!? A što to?!
... sa čeke je lakše i sigurnije uputiti precizan hitac na divljač koja je sigurno mirnija(neuznemirena) negoli u pogonskim lovovima gde je divljač u pokretu pa je samim tim teže pogoditi jedinačnom kuglom a lakšIje snopom krupne sačme ...

Zagovornik sam NEkorišćenja "PPejki" i krupne sačme u lovu na DS ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

7x57
 Kada kažem čeka, mislim na priručnu čeku kraj nekog kukuruza leti. Imaš u rukama kombinovanu pušku, RWS od 4 evra i RC 4 od 90 dinara. Ide nazime od 60 kg, zastaje i BUM. Eto ga na zemlji bez značajnijeg oštećenja. Ako naiđe krupnije, dalje, tu je karabinsko zrno.
Pogon, ne zna se daljina pucanja, veličinu divljači je u brzini teško oderediti, kao i daljinu i eto greške. O rikošetu neću ni da pričam. Inače mislim da je pogrešno misliti da će snop krupne sačme zameniti precizno nišanjenje, jer na efikasnom dometu je snop uzak koliko i grupa iole precizno upućene sačmene kugle. Tj, ako je kugla bilo gde u snopu krupne sačme do 20m efekat je dobar.
Pozdrav.
Draško

7x57
 Do pre 20-ak godina karabini su bili retki, a u mom LU svinje se love isključivo čekanjem. Dobitna kombinacija je bila PP i kugla. Ruski far se podrazumevao. Sada ako nemaš FLIR i Dedala nisi lovac. E, dobra stara vremena.
Draško

mrwa22250
 ne vidim razlog zasto raspravljati o necem kada je zakon jasan kao dan.D.svinju NIJE dozvoljeno loviti PP-om niti bilo kojom drugom sacmom izuzev jedinacnog projektila(kugle).
Iako se (pre)cesto ne slazem sa zakonskim resenjima ovde se potpuno slazem i to iz barem dva razloga:
1.80%nezgoda sa smrtnim ishodom u lovu ima za glavnog glumca taj famozni PP.
2.80%nastreljene a nepronadjene divljaci takodje u glavnoj ulozi ima ovo g.ovno od metka.
Treba li nam jos razloga da ga ne koristimo???
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

canis aureus

7x57 kaže:

Kada kažem čeka, mislim na priručnu čeku kraj nekog kukuruza leti. Imaš u rukama kombinovanu pušku, RWS od 4 evra i RC 4 od 90 dinara. Ide nazime od 60 kg, zastaje i BUM. Eto ga na zemlji bez značajnijeg oštećenja. Ako naiđe krupnije, dalje, tu je karabinsko zrno.
Pogon, ne zna se daljina pucanja, veličinu divljači je u brzini teško oderediti, kao i daljinu i eto greške. O rikošetu neću ni da pričam. Inače mislim da je pogrešno misliti da će snop krupne sačme zameniti precizno nišanjenje, jer na efikasnom dometu je snop uzak koliko i grupa iole precizno upućene sačmene kugle. Tj, ako je kugla bilo gde u snopu krupne sačme do 20m efekat je dobar.
Pozdrav.

Ok ako je to značilo "čeka" ... moglo bi se reći doček ili slično ... pomisliJo sam da se radU o lovu sa "prave" lovačke čeke ...

Većina starih lovaca i koristi/lo je PPejke zbog "lakšeg" pogađanja snopom sačme i to su gađanja do 80 metara a možda i više, pa "ako ga sastavi dve kugle -dovoljno je!" ili "nek dobije i jednu po kičmi lako ću ga dotući" što sam prilično često baš od njih mogao čuti dok se pričaju i prepričavaju priče ... Stari
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

AcaNik

mrwa22250 kaže:

ne vidim razlog zasto raspravljati o necem kada je zakon jasan kao dan.D.svinju NIJE dozvoljeno loviti PP-om niti bilo kojom drugom sacmom izuzev jedinacnog projektila(kugle).
Iako se (pre)cesto ne slazem sa zakonskim resenjima ovde se potpuno slazem i to iz barem dva razloga:
1.80%nezgoda sa smrtnim ishodom u lovu ima za glavnog glumca taj famozni PP.
2.80%nastreljene a nepronadjene divljaci takodje u glavnoj ulozi ima ovo g.ovno od metka.
Treba li nam jos razloga da ga ne koristimo???

Odobreno
Да не помињемо колико паса добрих страда због тог ПП!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Upotreba sile ili teletakt ? KINOLOGIJA 39 22.08.2019. 14:45
Lov divljih gusaka LOV NA SITNU DIVLJAČ 431 06.09.2018. 21:12
Afrička kuga svinja LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 4 15.06.2018. 23:03
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,618,039 posete www.srbijalov.com