moja ispravka, zabranjen za svinje. za ostalo nije. ne sporim da se njime nekad dobro lovilo, ne vidim sto bi i sad bilo neeticki, ali ponavljam, po meni je 00 bolja za sve namene.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
PP pada u zaborav zbog nekih svojih mana koje sada ima zato sto je izasla mnogo naprednija I kvalitetnija municija ali za skracivanje muke ranjenoj Ds je dobar po meni jeste malo stete na mesu ali jeftin metak greota opalito neku kuglu od 300-400din da bi prekratili muke iovako mrtvoj svinji a 00 dobra granulacija sacme ali zasta koju divljac mozes loviti njime(za takozvane mesare majka mara sa sve od srne do DS)mozda vuka za sve ostali je preterano krupna
U Srbiji je zakon malo nedorečen pa upotreba PP-a u lovu na šakala i vuka nije zakonom propisana. Ili možda jeste? Za divljač veličine lisice, šakala i vuka nema potrebe za toliko krupnom sačmom (8,5-9,1 mm u kalibru 12). Dovoljna granulacija za vuka i šakala je 5,2 mm sa 43 kuglice i za lisicu 4,5 mm sa 70 komada sačme u patronu. U odnosu na 9 kugli kalibra 8,6 mm.
U HR je promer sačme za određenu divljač propisan zakonom, kako maksimalni tako i minimalni. Sobzirom da je vuk zakonom zaštićen najkrupnija divljač koja se u HR lovi sačmom je šakal, lisica i jazavac. Za njih je najmanja dozvoljena granulacija 3,5 mm a najkrupnija 4,5 mm. Sva sačma krupnija od 4,5 mm nije dozvoljena za upotrebu u lovu. Stim da ove tri vrste divljači (i još poneke) mogu da se love kalibrom 22 LR.
Eto... Dzabe trositi reci sta ce se desiti na 50 (a pominje se i vise ) metara! Ma koji lov da je u pitanju-neadekvatna municija u svakom smislu!
Jedina namena, ali jedina, je trazenje ranjene divljaci u sipraziju, borovima, trsci, gde se u svakom trenutku moze ocekivati skok ili nedaj boze napad (znaci daljine pucanja izuzetno male)...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Evo da ispricam istinit dogadjaj jednog starog lovca bas sa upotrebom PP-a. Bilo je leto, cekale su se svinje na usevima... vepar je dosao i lovac ga je pucao, ali pogodak u kicmu i naravno nije mogao vise da se pomera, samo je kako kaze stari lovac sedeo i gledao pravo u nas, kada su sisli s' ceke trebalo je plasirati humani hitac, i kako kaze sa manje od 10 metara je nanisanio i opalio PP u vrat, kaze vepar je samo protresao glavu, bili su u neverici i ostali lovci koji su bili tu vec su poceli da ga zezaju da je promasio, ubacio je kuglu i pogotkom u glavu skratio muke vepru, kada su otisli kuci, i drali vepra, u vratu, tu gde je nisanio nasli su svih 9 kugli na razmaku ne vecem od 5-6cm, maltene se nije ni otvorio snop, a kugle nisu ni probile kozu... i ipak je imao srecu, nisu ga vise zezali ostali kolege e sad, tu moze biti svasta, mozda je metak bio los, ili bas star vepar sa kozom kako kazu kao korito kada se odere ne pada i td...
Probaću ovih dana nešto da isprobam, ali i da snimim.
Kada sam ja testirao Brenneke i Express od Rottweil-a, ja sam imao ekstra rezultate. Ali baš ekstra. Cilindar čok i takođe Franchi.
Rottweil Brenneke zrna su neprevazidjena, ali ne nosi ih svaka cev dobro, u to sam se više puta uverio, ali moja ih nosi super. Express metak sa 9 kugli na 35 koraka, u metu od pola metra ostvarivao je posle 5 pucanja, po 5 pogodaka, kuglica +-
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
A to ne obaranju vepra sa 10 metara, lovačka priča... Znam pouzdane priče koje su mi pričali deda i starije kolege gde su na toj daljini obarali i četvorkom. Ne postoji logika, po kojoj kvalitetan metak većeg prečnika sačme od 4,5mm neće probiti kožu.
Ne kažem da tako treba, ali je van granica logike i istine.
Nidžo prikoči malo. Zašto bi bila lovačka priča? Koliko puta se dešavalo da ceo dan loviš i ne ispališ ni patronu ? Sledeće nedelje ponovo. Nekad sunce nekada kiša a nekada se celu sezonu nosi par patrona po svim vremenskim uslovima, i dočeka i sledeća sezona. Za to vreme mnogo faktora može uticati na kvalitetu municije. Sa druge strane malo nas nije doživelo da se i kod najskuplje i najkvalitetnije municije razočaramo. Da li zbog skladištenja, starosti ili možda falsifikata.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
edit: Ne postoji logika po kojoj kvalitetan metak krupnije sačme od 4,5mm na 10 metara neće probiti kožu.
Naravno Daki, potpuno se slažem, i nemam zašta da kočim, pa zato sam i naveo da, ako je to kvalitetan metak, potpuno ispravan. Onda je to lovačka priča, jer mnogo ljudi neretko slabo uključuju logiku u razmisljanje.
Streljivo za daljine do max 15 metara. Amen. Kugla je zakon, devetak može za potragu i dostrijeliti ranjeno. Na 10m po ušima će oboriti i vraga ako punjenje valja.
Zagovornik sam krupne sačme, ali samo u određenim okolnostima. Čeka, svinja do 80 kg, bolje manja, daljina 20 m max. Pada na mestu. Ali, kako je to previše ograničenja za "prosečnog" lovca, bolje je što nije dozvoljena za lov svinja.
Čeka i krupna sačma?!? A što to?!
... sa čeke je lakše i sigurnije uputiti precizan hitac na divljač koja je sigurno mirnija(neuznemirena) negoli u pogonskim lovovima gde je divljač u pokretu pa je samim tim teže pogoditi jedinačnom kuglom a lakšIje snopom krupne sačme ...
Zagovornik sam NEkorišćenja "PPejki" i krupne sačme u lovu na DS ...
Kada kažem čeka, mislim na priručnu čeku kraj nekog kukuruza leti. Imaš u rukama kombinovanu pušku, RWS od 4 evra i RC 4 od 90 dinara. Ide nazime od 60 kg, zastaje i BUM. Eto ga na zemlji bez značajnijeg oštećenja. Ako naiđe krupnije, dalje, tu je karabinsko zrno.
Pogon, ne zna se daljina pucanja, veličinu divljači je u brzini teško oderediti, kao i daljinu i eto greške. O rikošetu neću ni da pričam. Inače mislim da je pogrešno misliti da će snop krupne sačme zameniti precizno nišanjenje, jer na efikasnom dometu je snop uzak koliko i grupa iole precizno upućene sačmene kugle. Tj, ako je kugla bilo gde u snopu krupne sačme do 20m efekat je dobar.
Pozdrav.
Do pre 20-ak godina karabini su bili retki, a u mom LU svinje se love isključivo čekanjem. Dobitna kombinacija je bila PP i kugla. Ruski far se podrazumevao. Sada ako nemaš FLIR i Dedala nisi lovac. E, dobra stara vremena.
ne vidim razlog zasto raspravljati o necem kada je zakon jasan kao dan.D.svinju NIJE dozvoljeno loviti PP-om niti bilo kojom drugom sacmom izuzev jedinacnog projektila(kugle).
Iako se (pre)cesto ne slazem sa zakonskim resenjima ovde se potpuno slazem i to iz barem dva razloga:
1.80%nezgoda sa smrtnim ishodom u lovu ima za glavnog glumca taj famozni PP.
2.80%nastreljene a nepronadjene divljaci takodje u glavnoj ulozi ima ovo g.ovno od metka.
Treba li nam jos razloga da ga ne koristimo???
Kada kažem čeka, mislim na priručnu čeku kraj nekog kukuruza leti. Imaš u rukama kombinovanu pušku, RWS od 4 evra i RC 4 od 90 dinara. Ide nazime od 60 kg, zastaje i BUM. Eto ga na zemlji bez značajnijeg oštećenja. Ako naiđe krupnije, dalje, tu je karabinsko zrno.
Pogon, ne zna se daljina pucanja, veličinu divljači je u brzini teško oderediti, kao i daljinu i eto greške. O rikošetu neću ni da pričam. Inače mislim da je pogrešno misliti da će snop krupne sačme zameniti precizno nišanjenje, jer na efikasnom dometu je snop uzak koliko i grupa iole precizno upućene sačmene kugle. Tj, ako je kugla bilo gde u snopu krupne sačme do 20m efekat je dobar.
Pozdrav.
Ok ako je to značilo "čeka" ... moglo bi se reći doček ili slično ... pomisliJo sam da se radU o lovu sa "prave" lovačke čeke ...
Većina starih lovaca i koristi/lo je PPejke zbog "lakšeg" pogađanja snopom sačme i to su gađanja do 80 metara a možda i više, pa "ako ga sastavi dve kugle -dovoljno je!" ili "nek dobije i jednu po kičmi lako ću ga dotući" što sam prilično često baš od njih mogao čuti dok se pričaju i prepričavaju priče ...
ne vidim razlog zasto raspravljati o necem kada je zakon jasan kao dan.D.svinju NIJE dozvoljeno loviti PP-om niti bilo kojom drugom sacmom izuzev jedinacnog projektila(kugle).
Iako se (pre)cesto ne slazem sa zakonskim resenjima ovde se potpuno slazem i to iz barem dva razloga:
1.80%nezgoda sa smrtnim ishodom u lovu ima za glavnog glumca taj famozni PP.
2.80%nastreljene a nepronadjene divljaci takodje u glavnoj ulozi ima ovo g.ovno od metka.
Treba li nam jos razloga da ga ne koristimo???
Да не помињемо колико паса добрих страда због тог ПП!
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?