|
Dobar nož
|
| nemeza |
Objavljen 20.02.2011. 18:13
|

Veteran

Upisa: 830
Pristupio: 11.12.2010. 02:10
|
Jeste taj čovek gospodin Miroslav Grošanin iz Melanaca. Rado ima on zaradu na svakom nožu netreba da se mi brinemo o tome, kad se vidimo pričaćemo. Pažlivo pročitajte moj post sve sam tamo napisao, više neću komentarisati gore pomenutog jer čovek od toga živi i radi najbolje što može i zna. Naiskrenije od sveg srca želim da proda sve svoje noževe. Pozdrav. |
| |
|
|
| nemeza |
Objavljen 20.02.2011. 18:56
|

Veteran

|
Rado postavljam detalje o mojim noževima kao što rekoh
Poklon mog prijatelja Topoljskog inače njegov ručni rad drška od gambita kljun od slonove kosti
Orao ukupna dužina 27,5cm dužina sečiva 16cm
Moj prvi nož Mora K1 imao drvenu dršku, skinuo i uradio od roga srndaća
Mora ukupna dužina 17,5cm dužina sečiva 7,5cm
Moj drugi nož Muelin derač imao je drške od laminata, skinuo i uradio od tikovine
Muela ukupna dužina 22,5cm dužina sečiva 11cm
Svi prikazani noževi su moj ručni rad sa drškama od jelenskog roga, osim tanta gde sam i dršku i kaniju uradio od tikovine. Napominjem da sve gravure radio Petar Topoljski i to bulino tehnika i duboka gravura. Sve noževe radim kao i Petar Topoljski od prohroma 4034 i kaljeni su od 56-58 HRC (rokvela).
Podatke ću davati redosledom kojim sam postavljao slike u postu na 12 strane a imena ću davati na osnovu slika na njima.
Majmunčići ukupna dužina 33,5cm dužina sečiva 19cm
Vukovi ukupna dužina 33cm dužina sečiva 20cm
Prvi mali ukupna dužina 22cm dužina sečiva 11cm
Tanto ukupna dužina 32cm dužina sečiva 18,5cm
Drugi mali ukupna dužina 20,5cm dužina sečiva 10cm
Grizli ukupna dužina 34cm dužina sečiva 22cm
Ova dva su postavljeni na zadnjim stranicama
Jelen ukupna dužina 36cm dužina sečiva 21cm
Poslednji koji sam radio ukupna dužina 34cm dužina sečiva 21cm
Artiljeriski bajonet prepravljen u mač-etu ukupna dužina 54,5cm dužina sečiva 39,5cm, dršku sam radio od oraha i bajcovao.
Pozdrav. 
PS. mnogo me mučiš Rado.  |
| |
|
|
| cokoladni |
Objavljen 20.02.2011. 19:09
|

Član

Upisa: 74
Pristupio: 24.08.2010. 13:17
|
Ovo sa ja danas dobio na poklon
priroda i drustvo
|
| |
|
|
| Nex357 |
Objavljen 20.02.2011. 19:46
|

Veteran

Upisa: 521
Pristupio: 13.10.2010. 22:15
|
canis aureus kaže:
Meni ovaj "najizgledniji"B)
Pravi derač!! 
mislim da je oko 100jev ovako sa graviranjem i rogom dok meni bi odgovarao bez gravure i sa cocobolo, Gabon Wenge ili oraJom, kruškom ... što bi mu verovatno umanjilo cenu možda i upola(pogotovo sa domaćom drvenarijom)
Nego, "poznavaoci" čelika, oštrica, noževa(i "rukovanjem" istim  ) navode kako je slab kvalitet materijala i da samim tim nema nikakvu funkciju a koliko je to tačno ... i za Muelu pričaju sve najružnije i najgore a u suštini veoma dobro služi!
(neznam samo gde ti poznavaoci naučiše da stručno koriste nož, da li postoje škole, kursevi za to ... da bi omalovažavali ostale "korisnike"(lovce) pričama kako isti nemaju pojma da "rukuju" i da bi mnogi završili na intezivnoj nezi kada bi u rukama držali "pravu oštricu" kakvu samo oni imaju jer je prototip tamo nekog noža koji je i sam lošiji od tog prototipa koji nije nikada proizvođen(verovatno da se ne bi silni lovci samopoubijali tako dobrim noževima)! Voleo bih da vidim taj "stručni rad" tih stručnjaka a i njima da pokažem svoj rad -jer drao sam i ja, i panglovao, i "šniclovao", sek'o čvarke, luk za paprikaš, i pravio ražnjiće, zaklone, pripremao drva za vatru, ... pa i gađao i pogađao metu, koristio u napadu i odbrani ... što mi nikada nije dalo za pravo da druge omalovažim!! a i poznajem ljude(i lovce) koji itekako znaju da rukuju nožem(mesarski ...) iako nisu nikada ni čuli za BRKT, SWDT, FRTM ... sa kojima ne mogu da se poredim a ni nijedan od onih stručnjaka!!!....   )
A pošto je tako "loš" kvalitet ovog noža odlučio sam da ga napravim(oblik) od drugog, postojećeg mnogo kvalitetnijeg noža ili bar slične "konfiguracije" jer mi se sviđa a i čini mi se da bih uspešno rukovao sa njim u dEranju
-samo da dodam!!: nemoj da se neko pronađe u ovoj mojoj priči o "stručnjacima u rukovanju oštricama" i "vrsnim poznavaocima materijala ... i vlasnicima najboljih prototipova" jer znam da među Vama ONI nisu i da VI niste ti koji omalovažavate druge!, zato nastavite jer voleo bih da baš od VAS učim!!  (a mislim da ste se i sami susretali sa tim "autoritetima tematike" i ...)
Hahah kao i uvek brat Canis je 100 % u pravu , i ja sam sam imao priliku da se sretnem sa tim strucnjacima ( na srecu ne na ovom forumu ) i stvarno ne mogu da im osporim strucnost i poznavanje tematike,ali me strasno nervira kad dodje i kaze taj i taj celik,taj i taj oblik i gotovo,sve ostalo je djubre,to mi dodje kao: Ferari je najbolji,i najbrzi i najlepsi a vi sto vozite juga tisina ... Sto kaze Canis bem ti forum ako ne mogu na njemu da diskutujem , inace kad moram da spomenem ja sam trenirao 3 godine borbu nozevima i tamo nas niko nije davio vrstom celika i vrhunskim performansama , nego su nas ucili da je SVAKA ostrica opasna i samo je pitanje oblika noza i ostrice dal ces odraditi ubod ili rez , u svakom slucaju tema borba nozevima nije bas za ovaj forum al cisto da spomenem ... Meni je strasno zao sto pojedini poznavaoci tematike ne mogu da preskoce svoju sujetu i dozvole sebi da prodiskutuju malo i o normalnim nozevima , svima nam dostupnih sto po ceni sto po mogucnosti nabavke ... i inace bez obzira da li posedujem neki noz ako ga nisam isprobao u praksi ja to i naglasim.ali s druge strane ako mi dodje covek i kaze ja taj i taj koristim preko 10 godina, i pokazao se takav i takav,ne mogu a da mu ne budem zahvalan sto je podelio s nama prakticno iskustvo , koje nijedna tabela ugljenika sa vrstom celika ne moze da zameni ...
veliki pozdrav
I tako ...
|
| |
|
|
| cokoladni |
Objavljen 20.02.2011. 19:50
|

Član

|
Izvinite zaboravio sam sliku,danas sam dobio wegnerov lovacki noz
priroda i drustvo
|
| |
|
|
| charuga |
Objavljen 20.02.2011. 20:44
|

Veteran

Upisa: 580
Pristupio: 26.10.2010. 13:43
|
zoranp kaže:
Momci svaka čast na prikazanim delima ruku vaših, zaista lepi noževi..jeli taj kolega Grošanin onaj čovek što prodaje noževe na sajmu lova i ribolova u Novom sadu, mislim da sam gledao ona dva noža što je podunavac stavio sike od njih ove godine na istom, cena im bi oko 50 evra ??
jeste,i ja sam gledao njegove nozeve..cak sam ovde postavio pitanje da li ga neko zna..
..............
|
| |
|
|
| Nex357 |
Objavljen 20.02.2011. 20:51
|

Veteran

|
Podunavac kaže:
Nex Grošin ima noževe od 6.000 din. pa na više, ali oni od 10.000 pa na gore su mi lepši. Evo jedne slike za primer.
Pozdrav Podunavac , isao sam da vidim nozeve i cini mi se da si realno izabrao najbolje gledajuci odnos cena i onoga sto nudi ... meni se svidja i najverovatnije cu sebi priustiti onaj donji ... kako citam malo funjari kod termalne obrade ali realno gledajuci gravure,rog za drsku i generalno kompletan noz stvarno ne mogu da verujem da kosta nesto manje od 100 evrica koji je uz to rucni rad i unikat (msm kolko god da je los celik i termalna obrada samo gore pomenuto vredi 100 Evra ) e sad ukoliko ti je u glavi strogo prakticna primena na terenu verovatno nije najbolji izbor ali po MOM misljenju nije sve u prakticnoj upotrebi,ima nesto i u lepoti
I tako ...
|
| |
|
|
| Nex357 |
Objavljen 20.02.2011. 20:56
|

Veteran

|
Nego nigde ne vidim futrole koje idu uz noz kod Grosina ??? jel ih to prodaje bez futrole ili ??? zna li neko ? i da bre jel neko ima prakticno iskustvo sa Grosinovim nozevima ??
I tako ...
|
| |
|
|
| nemeza |
Objavljen 20.02.2011. 21:01
|

Veteran

|
Kolege primetili ste da najviše drški mojih noževa je urađeno od roga, tačno je da su drške od roga lepe i "lovačke" ali za rad nisu bolje od drvenih jer se dešava da proklizaju. Za mene za dršku noža koji ide na teren i ne seče samo kobaju nema bolje drške od izemka šimšira.
Što se tiče oblika gore prikazanog Grošaninovog noža "tukanov kljun" izuzetno se pokazao pri obradi divljači.
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 20.02.2011. 21:51
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
Nex357 kaže:
... Meni je strasno zao sto pojedini poznavaoci tematike ne mogu da preskoce svoju sujetu i dozvole sebi da prodiskutuju malo i o normalnim nozevima , svima nam dostupnih sto po ceni sto po mogucnosti nabavke ... i inace bez obzira da li posedujem neki noz ako ga nisam isprobao u praksi ja to i naglasim.ali s druge strane ako mi dodje covek i kaze ja taj i taj koristim preko 10 godina, i pokazao se takav i takav,ne mogu a da mu ne budem zahvalan sto je podelio s nama prakticno iskustvo , koje nijedna tabela ugljenika sa vrstom celika ne moze da zameni ...
veliki pozdrav
Brate Nex357B)
-a i dobro ti ono za "qrchenje" -jedan nalickani za pojas a u rancu radnik udarnik
ja sam najpre za radnika(čvrsto, jako, oštro, kvalitetno sečivo namenski dobrog oblika i još bolje oštrice) koji je u kombinaciji sa lepim drvetom i kožnom futrolom pa da može u više svrha da posluži. Najvažnija mi je ta svrha -"radna sposobnost"- kojom će ispuniti tražene zahteve ...
U lovu na visoku divljač uglavnom nosim jedan za pojasom koji može sve zadatke da odradi(i odrađivao je odlično dosad) mada planiram jedan nož koji imam da prepravim u "derača" pa da ga nosim u rancu i ne samo za tu namenu(dranje) koja će mu biti prvenstvena već će moći za mnogo štošta da posluži jer će biti "prava nožekanja"
(a ona moja Muela sa zuBcima jedno 10god nije videla lova a niti lov nju jer imam još nekih sečiva koja me odlično služe i koja su mnogo više lovačkija od onoga! ali o-tom-po-tom)
 |
| |
|
|
| Podunavac |
Objavljen 21.02.2011. 00:06
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Nex357 kaže:
Podunavac kaže:
Nex Grošin ima noževe od 6.000 din. pa na više, ali oni od 10.000 pa na gore su mi lepši. Evo jedne slike za primer.
Pozdrav Podunavac , isao sam da vidim nozeve i cini mi se da si realno izabrao najbolje gledajuci odnos cena i onoga sto nudi ... meni se svidja i najverovatnije cu sebi priustiti onaj donji ... kako citam malo funjari kod termalne obrade ali realno gledajuci gravure,rog za drsku i generalno kompletan noz stvarno ne mogu da verujem da kosta nesto manje od 100 evrica koji je uz to rucni rad i unikat (msm kolko god da je los celik i termalna obrada samo gore pomenuto vredi 100 Evra ) e sad ukoliko ti je u glavi strogo prakticna primena na terenu verovatno nije najbolji izbor ali po MOM misljenju nije sve u prakticnoj upotrebi,ima nesto i u lepoti 
Nex i meni se svideo onaj donji, a možda su kod Grošina direktno još i jeftiniji pošto ovde preko Lorist sajta možda još ide neka njihova marža. Što reče Zoranp čini mi se da su na sajmu LORIST u N. Sadu bili jeftiniji, a imali su i futrole ako se ne varam.
|
| |
|
|
| Nex357 |
Objavljen 21.02.2011. 01:22
|

Veteran

|
Canise evo onda da ti predstavim moj najomiljeniji skiner ili noz derac e ovaj je i ono sto ti trazis od noza upotrebljivost i vrhunske performance B), Celik D-2 , Custom i rucno radjen od Dana Harrisona poznatog i cenjenog nozara preko bare ;) a i ime modela je nako nasko xexe zove se naime BANDERA  (ne zezam evo i stranice http://www.harris...ndera.html ) al brate zadovoljava i moju umetnicku dusu xexex koja voli da je i lep il bar simpatican a i inace mi se cini lovaacki pa nema gde B) ma bila je to ljubav na prvi pogled xexe samo malo potrajalo dok sam se odlucio da platim tolke pare
I tako ...
|
| |
|
|
| najic |
Objavljen 21.02.2011. 03:00
|

Član

Upisa: 183
Pristupio: 19.07.2010. 20:38
|
najic kaže:

ovo je moja oprema a dole je slika noza mora2000 najeftiniji u kolekciji i ujedno najbolji platio sam ga 25e i zvao noz za mazanje pastete a kupio po nagovoru kolega . E a onda sam odrao celu svinju domacu jbg i drzao je rez od tada , se ne razdvajam ...
Pozdrav kolege 4 i 5 noz su od grosina bio sam pre par godina kod cikice u melencima te par kolega i ja kupismo tzv cobanski noz itd .. Mladji kolega dtrajche ga je testirao i ziva istina ispod 50r te ga je prodao. Sta reci ja nisam , zao mi je sluzi za kobaju ... |
| |
|
|
| cokoladni |
Objavljen 21.02.2011. 15:45
|

Član

|
WEGNER
priroda i drustvo
|
| |
|
|
| meshtan |
Objavljen 21.02.2011. 21:05
|

Član

Upisa: 168
Pristupio: 19.11.2010. 18:29
|
Ovo je moja "masinica"
Don't Be Afraid Of The Dark !
|
| |
|
|
| BojanKG |
Objavljen 21.02.2011. 21:23
|

Veteran

Upisa: 577
Pristupio: 23.08.2010. 21:12
|
najic B) lepa kolekcija
|
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 21.02.2011. 21:41
|

Admin

|
Nexe brate
BANDERA dobar derač nema štaB)
S obzirom da je ručni rad, odličan kvalitet materijala, odličnog "radnog" oblika oštrice, ... i lepog izgleda i nije preterano skup(za naš standard je sve preskupo )
Lično sam pre za "skinera" onog oblika("tukanov kljun" ) jer ovaj mi je malo prešiljat mada verujem da je izuzetno radan i odličan za svoju namenu(dEranje)B)
-da li postoji mogućnost da se na nožu Mora2000 zameni drška?
Ova plastična mi je i mislim da bi neko lepo drvo i kožna futrola napravili pravu estetsku bombu Inače sečivo je B)
Ne verujem da je sečivo celom dužinom(ful tang) tj do kraja rukohvata?!? |
| |
|
|
| canis aureus |
Objavljen 21.02.2011. 21:45
|

Admin

|
meshtan lepa slikaB)
"mašinica" izgleda super!
otkrij nam tajnu o čemu se radi, dimenzije ... ovo-ono i sl
 |
| |
|
|
| Nex357 |
Objavljen 21.02.2011. 22:03
|

Veteran

|
Pozdrav najicu , pa samo si potvrdio za Grosina sto rece Nemeza (daleko bilo da smo sumnjali u Nemezu , ali lakse da progutas kad ti dva coveka kazu isto ) lepa lovacka kolekcija , osim tanto noza (imam ga i ja) koji definitivno nije ni za lov ni za kampovanje (nosio sam ga jednom i malo je reci da sam se razocarao ) jer nit dobro radi divljac , nit je za pripremu klope a vala nije ni cepac za drva ili slicno , to je ono kad pricamo o totalno pogresnoj geometriji seciva ... tako da je moj tanto momentalno na preradi ali i tu mi pravi probleme jer je celik bas tvrd i tezak za obradu ( sto me iznenadjuje jer 440 nije toliko tezak za obradu???) ali ajde videcete kad ga zavrsim ;)
I tako ...
|
| |
|
|
| meshtan |
Objavljen 21.02.2011. 22:15
|

Član

Upisa: 168
Pristupio: 19.11.2010. 18:29
|
Hvala canis aureus!Noz je Bark River Sanstorm 1st production.Drska je od braon mozaicne mikarte a secivo od celika 12C27.Po meni dosta dobar noz i odlicno "lezi"u ruci.Futrola nije njegova fabricka(meni se nije svidjala)nego je rad jednog naseg majstora,bolje reci umetnika,Tiljka.E to bi bilo otprilike to...
Don't Be Afraid Of The Dark !
|
| |
|