Lovački karabin
|
gorance |
Objavljen 06.01.2012. 14:39
|

Član

Upisa: 157
Pristupio: 24.09.2009. 20:50
|
stojkuki kaže:
Gorance, nemoj da brkas babe und zabe. Savage je USA firma, a tamo je oruzarski Klan mnooogo jak. To je jedno, a drugo je, u americi je sve za barem 40% jeftinije nego bilo gde drugde u svetu. NPR, pre 3 godine, kada sam kupovao nvog passata kostao je oko 35k EUR, dok je isti takav u americi kostao oko 19.500 USD !!! Mala li je razlika. E to je kada je veliko trziste i imas velike klanove koji mogu da ucenjuju.
Tako je i sa zastavom, koja za male pare u USA prodaje oruzije ne zato sto hoce nego zato sto je to jedini nacin da prodaju, jer i mnogo jaci tamo obaraju cene i to bestidnicki.
<>Ovo je u najmanju ruku glupost. Stvarno su ti ameri maksimalno u pravu što brane svoju vlast, vole svoju državi jer ih ta država štiti. samo ne razumem kako?
logično bi bilo da ako hoće da zaštiti svoje proizvođače mora da uvede poreze i akcize koje bi dovele do toga da strana roba bude nekonkurentna na njihovom tržištu.
Isto kao što smo mi uradili kod nas.
ali nije.
Do čega je dovelo uvođenje velikih taksi, akciza i poreza kod nas?
Do toga da naši proizvođači postanu malte ne monopolisti, da nemaju zdravu konkurenciju. Više nikoga ne interesuje potršač, jer on mora da kupi ovo što mu je ponuđeno, pa makar bilo i obično đubre. niko mi ne može dokazati da cena izrade novog zastavinog karabina prevazilazi cenu Savage ili howe....ako ništa drugo cena radnog sata u srbiji je višestruko manja.
to što su cene evropskih proizvoda u americi dosta niže nego u evropi ne pokazuje uticaje kojekakvih lobija kod njih već dokazuje da nas naši proizvođači debelo pljačkaju.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 06.01.2012. 14:44
|

Član

|
A proizvođač koji '' bestidnički'' obara cene i proda ispod cene svojih 100000 proizvoda da bi zaj....bo zastavu koja prodaje nekoliko stotina primeraka na tom tržištu, davno bi propao.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 06.01.2012. 15:04
|

Član

|
Svakakve komentare sam čuo na ovom i nekim drugim sličnim forumima. Ne mogu da se setim da li se odnosi na howa ili savage karabine ali jedan komentar je bio da su sanduci liveni i da je sistem koji se radi u zastavi, kovanjem i glodanjem mnogo kvalitetniji, ali zato i skuplji. Tačno, možda je taj sistem kvalitetniji, ali da li je neko negde čuo, pročitao ili video da je taj jeftini liveni saduk toliko loš, da ima previše oštećenja?
A i voleo bih da vidim tog''patriotu'' koji bi između zastave i savage, kad bi bili po sličnoj ceni odabrao zastavu...
DOBAR POGLED
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 06.01.2012. 17:29
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Hajde molim te prosvetli me .... Koji se to mehanizam radi livenjem????
Svasta sam cuo, ali .... |
|
|
|
gorance |
Objavljen 06.01.2012. 19:02
|

Član

|
nisam rekao mehanizam nego sanduk. a što se prosvetljenja tiče, najbolje je slušati ''renomirane'' stručnjake iz zastave koji su konstruisali najbolji karabin na svetu..... pa gomila BR strelaca polomi se da ga kupi. Neka objave koliko su vrhunskih karabina zastava 808 prodali za ovo vreme.
kad je zastava tako napredovala što svi hvale predratne serje m70 karabina?
M70 karabin je konstruisan pre više od 100 godina kao m98.... šta je tu zastava i njeni stručnjaci unapredila?
čak je i izgubila nekadašnji kvalitet kada su zastava karabini po kvalitetu bili blizu originalnom mauzeru.
zastava 808 ne ulazi ni u jednu grupu. Za lov je teška ružna i nepogodna.. za dalekometno streljaštvo je nedorađena. Nije ni tamo ni ovamo.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 06.01.2012. 19:24
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
a koji je to sanduk liven? i to je novost za mene ... |
|
|
|
mpeca |
Objavljen 06.01.2012. 20:42
|

Član

Upisa: 71
Pristupio: 15.11.2011. 21:36
|
Zastava zna da napravi oruzje kada hoce .Sto se tice sanduka i zatvaraca to se uvek radilo kako treba . A i kvalitet cevi je za lovacke potrebe i vise nego dobar.Nemozemo ocekivati da za par stotina evra dobijemo karabin bez mane i da njime pogadjamo na kilometar.Uz malo truda i ulaganja cemo dobiti i lep i precizan karabin.Dovoljno je istusirati sanduk i zatvarac ostrugati i ispolirati rampu da svi meci iz magacina idu pravo u leziste metka , srediti nisane da se ne klate i nece sa mehanikom biti vise problema.Kundak se moze zameniti uvek novim ako ti se nesvidja stari. |
|
|
|
mpeca |
Objavljen 06.01.2012. 20:52
|

Član

|
Sto se sanduka i zatvaraca tice oni su na m24 bili bolje uradjeni nego na m1898.Kod m24 celo zatvaraca je kod svih bilo bruseno a kod 98 je samo obradjeno na strugu. Ai cevi su bile jako kvalitetne i precizne . Isada bi moglo da bude isto pa i bolje kada bi ljudima dali plate kako treba ,kupili nove masine a o pojacali kontrolu.Terati ljude da rade precizan i odgovoran posao a slabo ih placati to jedno sa drugim neide. |
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 06.01.2012. 22:33
|

Lovčina

Upisa: 1032
Pristupio: 25.11.2010. 20:19
|
Kolege lovci evo citam sve ovo sto ste napisali i mogu konstantovati samo jedno svi ste pomalo u pravu , a najvise ono koji kritikuju Zastavu .
Da se razumemo nije ovo vise u pitanju 100 ili 200 evra pa da se precuti , cena novog karabina je 450 evra a to nisu male pare . Amer za te pare ima da kupi Savage ili Remington i samo da uziva.
M808 je 800 evra a to je preskupo za ono sto nudi , za to je opet kriv monopol i nasi uvoznici .
Nista tu pametno ne moze da se napise.
Sanduk ili Akcija koju pravi zastava je na nivou od pre 50 godina i nemojte se zavaravati da je to neki kvalitet , zivimo u 21 veku i sada se radi sasvim drugacije na CNC masinama .
Ko je probao nove puske od Remingtona , Sako , Tikke , Howe , Brownninga zna o cemu pisem , e to je savrsenstvo .
Kada bi bio dozvoljen uvoz i da puske kostaju koliko kostaju u USA niko vise nikada nebi kupio Zastavu .
Da se razumemo ne mrzim ih i sam posedujem 3 Zastavina karabina , ali sam istovremeno i realan znam sta imam a znam i sta ima u svetu da se kupi za iste pare.
Realno kada bi Zastava prodavala svoje puske nove za 200 evra onda niko nebi imao pravo da ih kudi , ovako zna se....
*
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
7x64 KRALJ ..  .. 308W CAR.. 
|
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 06.01.2012. 22:38
|

Lovčina

|
Ovaj vrhunski proizvod od Zastave izadje 1.000 evra a to je 1.250 dolara a za te pare ima da se kupi mnogo ozbiljna puska u USA .
Da je ovo cudo 300 ili 400 evra onda stvarno nebi imali sta da komentarisemo a ovako je preskupa za ono sto nudi.
Puska je u mom vlasnistvu kupljena jesenas nova u zastavi .

*
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 07.01.2012. 00:41
|

Član

|
Ne mogu da se setim, koji karabini imaju liveni sanduk. znam da rosler titan ima duraluminijumski, pa opet radi.Kad nađem postaviću.
Tolerancije su na zastavinim karabinima očajne, a ako treba na novom karabinu obrađivati ležište metka, uvodnik, menjati kundak, polirati zatvarač, obrađivati usta cevi,sređivati okidač.....
Šta je onda dobro na zastavi?
http://www.rifles...on_051007/
fabrička garancija grupe ispod 1 MOA
za 800 $
DOBAR POGLED
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 07.01.2012. 00:53
|

Član

|
60 stepeni ugao zakretanja zatvarača, beding kundaka,podesivi okidač, integrisana viver šina....
Hajde da čujem sad ko bi za veće pare odabrao zastavu 808 ili za malo manje pare m70 ?
http://www.youtub...MHYWMMBt3o
Kakav je rad zatvarača na ovom karabinu? Treba li ovde malo doraditi?
Ne mogu više da slušam tu srpsku demagogiju....
DOBAR POGLED
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 07.01.2012. 01:04
|

Član

|
Zastava nam uvaljuje poluproizvod ili škart zasolidne pare
Evo sad čuveni model 70 od whinchestera.
isto garantovana grupa manje od 1 MOA
http://www.winche...mid=535108
DOBAR POGLED
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 07.01.2012. 01:19
|

Član

|
http://www.youtub...re=related
DOBAR POGLED
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 07.01.2012. 01:50
|

Član

|
http://www.youtub...ure=relmfu
DOBAR POGLED
|
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 07.01.2012. 10:52
|

Lovčina

|
Mir Bozji Hristos se Rodi .
Sta da se radi vec smo to milion puta napisali ali to nema uticaja na nikoga.
Drzavi se isplati da je oruzje sto skuplje zbog veceg poreza a Zastavi jer prodaje poluproizvod za velike pare.
Ja bih bio najsrecniji kada bi se u Zastavi sredilo stanje pa da kao nekada prave dobro oruzje i bude pristupacno za svakoga a uz to jos i kvalitetno kao sto je sto slucaj u svetu .
*
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
|
|
|
|
mpeca |
Objavljen 07.01.2012. 11:26
|

Član

|
E kolega amerika je od nas daleko koliko i mesec.Isam znas da smo do skora morali i za opticki nisan da trazimo dozvolu.Tamo su izgleda i podobniji a i mnogo inteligentniji i pametniji pa mogu isami i karabinsku i pistoljsku municiju puniti loviti lukom i strelom itd.A ovde nam broje koliko cemo godisnje ispucati kazu 60 komada je dosta i za upucavanje i za trening i za lov.Moglo je da se cuje i predlog da nam oruzje cuvaju u supu pa da ga uzimamo pre polaska u lov kao sto je bilo u Bugarskoj pre puno godina stime sto su i sela pored granice bila opasana bodljikavom zicom.Otvarane su kapije samo kod rada u polju......
Siroko je Amerima okolo guse imaju puno svojih proizvodjaca a i privatnih majstorskih radionica gde sve kupljeno dizu na visi nivo.
Ovde dobre oruzare mozes izbrojati na prstima u najboljoj volji dve ruke tamo je drugacija situacija .
Kada pogledam izvlakac nalovackom karabinu koji je kriv kao kifla i cesto koci zatvarac u sanduku a na svapskim starim stoji prav kao strela . Umesto da bude nas i bolji oni ....Ali bolje da postoje i takvi nego da nemamo svoju oruzarsku industrijiu sto bi neki zlobici i zeleli .Samo mi je krivo sto se ne ulaze i ne zanavlja masinski park i vise vodi racuna o razvoju kako bi sve krenulo na bolje.
Znam kako je bilo u firmi gde sam ja radio prvo je udareno na razvoj i na inzinjere pa na radionicu razvoja gde sam i ja radio i onda se i sve urusilo.Iskreno bih voleo da Zastava opstane i krene napred .... |
|
|
|
270 |
Objavljen 07.01.2012. 11:50
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
Zastavin karabin je u završnoj obradi i kvalitetu materijala na nižem nivou nego Nemačka vojna puška M38 (od koje je uzgred i nastao) i to u vreme drugog svetskog rata odnosno u doba masovne produkcije gde je kontrola proizvoda bila spuštena na naj niži nivo!!!
PA ZAR POSTOJI NEKO KOGA TO NE NERVIRA??? |
|
|
|
Hunter forever |
Objavljen 07.01.2012. 11:57
|

Lovčina

Upisa: 1595
Pristupio: 14.12.2010. 18:23
|
Moje misljenje je da i kada bi se uvozile puske tipa Tikka i Sako bile bi dosta skuplje od zastave pa bi vecina opet kupovala zastavine karabine.
 Engleski poenter 
|
|
|
|
gorance |
Objavljen 07.01.2012. 12:02
|

Član

|
Svi bi to voleli, ali naš sistem je takav da inženjer kad završi fakultet i zaposli se, više ga ništa ne interesuje. gomila inženjera i projektanata u zastavi nije za 50 godina izbacila gotovo ništa novo na tržište, što se tiče lovačkog naoružanja. Pogledajte samo sajtove nekih drugih proizvođača i uporedite sa zastavinim sajtom.
ej bre.....pa oni su do skoro nudili i crnu strelu kao lovački karabin....
Jeste mauzer dobar sistem, ali je već odavno zastareo. Način bravljenja nije pogodan za dorade za precizno dalekometno gađanje.udarač je pretežak.... ima mnogo boljih sistema. Za lov je takođe sistem zatvarača sa uglom zakretanja od 60 stepeni mnogo praktičniji jer omogućava dosta brže prepunjavanje i upućivanje drugog hitca, a i lakše je uraditi nisku montažu optike. Beding kundaka je već postao standard u svetu. Izmenjivi okviri takođe....
DOBAR POGLED
|
|
|