Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Paralaksa kod optičkih nišana

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Paralaksa kod optičkih nišana
aca81

Jank kaže:

aca81 kaže:
Bio sam odsutan par dana i vidim da sam puno toga propustioAngry
Jank svaka cast na trudu i objasnjenju verujem da su stvari sad puno jasnijeB) namontirao sam svoj red dot i ovih dana idem na upucavanje da vidim kako to izgleda u praksi.....poz.

Aco želim ti da te dobro služi puška i optika, da eliminišeš paralaksu i da uz pomoć optike uloviš mnogo srndaća u medalji....Bravo 2

Hvala druze na lepim zeljama,videcemo danas koliko vrediSmile inace srndaca ne lovimoNo no nobice dovoljno dovoljno da mi ne umakne nijedan predator a i neko nazime moze da padneSmeko
DOBAR POGLED

aca81
 Ovako to rade sa dva metka pravi majstoriPresrean
img685.imageshack.us/img685/7936/55739838.jpg

Uploaded with ImageShack.us
img197.imageshack.us/img197/2689/48828544.jpg

img204.imageshack.us/img204/6987/62483792.jpg

DOBAR POGLED

aca81
 Proba paralaxe i lovnih i vojnih zrna "iz ruke" brzim pucanjem

img692.imageshack.us/img692/116/47031000.jpg

img687.imageshack.us/img687/6476/85393017.jpg

img811.imageshack.us/img811/479/10262010.jpg

DOBAR POGLED

aca81
 A na kraju sa naslonom dva metka skoro zrno u zrno za SAMOPOUZDANJEBravo
img51.imageshack.us/img51/4387/80867362.jpg

DOBAR POGLED

vlada lovac
 Bravo 2 jel ta dva zadnja mali pucao
ovako sa slike mi se čini da je malo višlje montirano, možda ti tako odgovara

Sniper Hunter
 Aco koja daljina ?

Jank
 Aco dobro si ga upucao , samo da vidimo koja je daljina do mete bila onda će sve biti jasnije....Bravo 2
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

DakiNS
 Ydravo volem sto nas ima raznih. Jank generacijo MAJSTOREAplauz
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Jank

DakiNS kaže:
Ydravo volem sto nas ima raznih. Jank generacijo MAJSTOREAplauz

I ja volem kad je zdravo
i volem da pucam pravo
volem vojsku da služim
i s lovcima da se družim......Bye
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

aca81
 Montaza je tako ispala ali mislim da je taman,da je niza smetao bi mi mehanicki nisan da je vislja ne bi valjalo a ovako mi bas lezi i sad kad stavim pusku na rame CT je tu negde u centru a uz malo vezbe bice savrseno B) pucao sam otprilike na 90m mozda i koji metar vise jer nisam imao uslova za vecu daljinu ali bih voleo da probam do 150m max ali cu to kad odlucim koju cu municiju koristiti u ovoj sezoni pa da iskoristim ujedno i podesim nisan prema zrnu jer ima razlike od metka do metka pa cu se truditi da koristim municiju iz iste serijeConfused sto se tice paralaxe mislim da na ovoj daljini moze da napravi odstupanje i do 30cm ali samo sa namerom ako CT bude negde pri kraju inace sa malo vezbe i privikavanja na ovaj nisan mislim da nece biti problema sa paralaxom ni pri brzom pucanjuB)
DOBAR POGLED

canis aureus
 aco svaka častBravo 2
još to i dobro ispadeGrin nego šta ćeš sad crni aco za orman da radiš kad tako ta vrata nagrdiFrownGrin
-ej al malecki je kralj!!Kiss kako god znaš ali jednu vazdušaru da mu nabavišsrbijalov
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

vlada lovac
 Aco odlično ako je na toj daljini, u principu ti od toga neće ni trebati dalje, a kad se samo setim one mete u koju si pucao na 25m, ovo je odlicno.
[xhide]Daj adresu na PP da ti pošaljem koju metu, vidim da si u oskudaciji[/xhide]

aca81
 Eeeee druze tu tablu cuvam jos od prvog upucavanja (pre desetak godina) i svake godine na njoj probam neku optiku ili pusku pa cak sam i sacmarom sa goldhawk-om pucao u nju na 120m i oba puta pogodim blizu centra a lovackim karabinom 8x57 sa dvadeset metaka nijedanput kad pogledamo cev skoro i da nije bilo zljebovaFrown ljudi svasta prodaju i nose u ulov Angry
DOBAR POGLED

aca81

vlada lovac kaže:
Aco odlično ako je na toj daljini, u principu ti od toga neće ni trebati dalje, a kad se samo setim one mete u koju si pucao na 25m, ovo je odlicno.
[xhide]Daj adresu na PP da ti pošaljem koju metu, vidim da si u oskudaciji[/xhide]

Prezadovoljan sam i mislim da moze samo bolje jos da se naviknem sa oba oka da pratim i pucam i bice to super B) ako je iko sumnjao u pusku eto demant a zbog te optike sam potrosio preko osamdeset komada lovacke municijeGrin
DOBAR POGLED

aca81

canis aureus kaže:
aco svaka častBravo 2
još to i dobro ispadeGrin nego šta ćeš sad crni aco za orman da radiš kad tako ta vrata nagrdiFrownGrin
-ej al malecki je kralj!!Kiss kako god znaš ali jednu vazdušaru da mu nabavišsrbijalov
iveli 3

Canis ja i mali bi bili strasan tandem ali nekako vise voli golubove i veci deo vremena provede u golubarniku a pse i oruzjer bas i ne voliCryon ti je druze u porodicnoj lovnoj istoriji kao paralaxsa kod nisana,treba vezba i malo vremena da se dovede u centarSmeko
DOBAR POGLED

MAKEDONAC
 Gospodin Jank je mogao jos da napomene jednu stvar:
Prednji ili zadnji fokalni plan.
Siguran sam da on to dobro zna, ali nije natuknuo u voj temi
(mozda to i nije deo ove teme ali...)
Onaj prvi njegov crtez moze se povezati sa ovim pojmom.
Bolji proizvogjaci opt. nisana potenciraju gde im je koncanica.
To znaci dali i im je posle prvog ili posle drugog fokusa.
Mislim da onih vrhuskih nekoliko proizvogjaca stavljaju koncanicu
"nazad" - u drugom fokalnom planu (fokusu).
Mislim da se to radi (megju ostalog) i radi smanjenja paralakse
prouzrokovanom "konstrikcijskom greskom"-uslovno receno.
U vezi "crvene tacke" na kolimatorima:
Ima jedan izraz (engl.) MOA-minut od ugla.
Kad se kaze za jednu tacku na optici da je (recimo) 4 MOA,
to znaci da ce se ona, na daljini od 100 jardi (90-tak metara)
projektovati na 4 cola (iliti inca).
Znaci citavih 10 centimetara.
Interesantan podatak:
Onaj stari M48 koji je imao pravougaoni prednji nisan,
projektovao se na 100m na citavih 15 cm.
Sto znaci:
Vi nisanom (ili crvenom tackom) "pokrijete" 10 do 15 cm )mete.
Koju preciznost trazite na 100m ako vam nisan neda da naciljate
5-6 cm levo, desno.
Dali me shvatate?
Karabini tog tipa (7,9 il 8 mm) imaju preporucljivu distancu za upucavanje oko 180 metara.
To znaci da ako hocete da upucate karabin na toj distanci vas nisan ce pokriti celo "crno" na meti.
I uvek mcete biti "tu negde".
Zato:
Ili naviknite mehanicki nisan do 150 metara ili stavite gore
neku koncanicu da bi ste iskoristili "upotrebnu vrednost" karabina
koji posedujete.
Vi mozete sa njim sta hocete posto je Vas, ali on i "crvena tacka"
na cilj od oko 80 metara.... prava muka i za Vas i za "pucaljku"

Pozdrav momci !

Svakako... DOBAR POGLED !
PZ

milancera
 Paralaks končanice je razlika dioptije posmatranjem cilja i dioptrije končanice. On se povećava naročito kod optičkih nišana koji imaju veliko uvećanje u odnosu na prečnik objektiva. Idealan odnos je 7 tj. ako je prečnik objektiva 42 mm a uvećanje 6x onda je 42:6=7. Taj slučaj je kod optičkih nišana sa oznakom 6x42 (nap. Zrak) , 4x32 ili 8x56... Svaki odnos manji od 7 je potencionalna mogućnost pojave paralaksa, naročito kod sumnjivih proizvoda ili kopija. Kada na novom nišanu vidite preveliko pomjeranje končanice po cilju (čak i malo pomjeranje na daljinama preko 50 m, ne kupujte to jer odmah morate u posjetu majstoru i to dobrom jer staro pravilo je da je najgori i najskuplji majstor koji je jevtin i koji sve zna. Paralaks ima granicu od 0,5 dioptrija. Sve preko mora rješavati isključivo precizni mehaničar optičkih instrumenata. Na nekim optičkim nišanima postoji korektor paarlaksa u vidu trećeg doboša na mjestu pogona končanice ili na kraju objektiva. Ako znate udaljenost do cilja namjestite korektor na tu daljinu i pomjeranjem glave lijevo-desno i gore-dole končanica mora biti mirna. Ako se pomjera ne kupujte.
U zoni objektiva na mjestu uvrtanja nosača objektiva u tijelo postoji tanki diotrijski prsten koji je kod svakog optičkog nišana različite debljine čak i kod iste vrste optičkog nišana, istog proizvođača i iste serije. Taj prsten je često bijel ili neke druge boje i služi i kao dekorativni element. U Srbiji postoji nekoliko profesionalnih preciznih mehaničara optičkih instrumenata (Kragujevac-Aco, Beograd-Jeremić) ili majstori te struke koji su radili u Preduzeću Zrak ili u nekom od Remontnih zavoda. Ima i priučenih majstora ali koje su obučili pomenuti majstori. Moraju imati osnovne optičke kontrolne instrumente kao što su dioptrimetar, dinametar ... Samozvanim majstorima ne vjerujte jer naprave najčešće nepopravljivu štetu.
Ne moraš biti dobar strijelac da bi bio dobar lovac.

kelt
 kolega milancera dali mozda posedujes broj telefona od jeremica iz bg zvanog zuti. meni je sredio jedan o.n. , ali sam u medjuvremenu izgubio njegov tel.,a sad bi trebao jednom nasem kolegi
pozdrav
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

duskov
 Imam Swarovski i švenkovu montažu, na merkel šul 30-06

dreger
 Nesto sam i razumeo sto se tice paralaxe ali mnogo toga mi i nije jasno.koliko sam shvatio paralaxe ima samo na uvecanjima vecim od 10x bez obzira na velicinu objektiva?dali na daljinama do 200m paralaxa ima uticaja na nisanjenje i pogodak?

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
NIKON optički nišani OPTIKE I MONTAŽE 70 12.12.2018. 19:30
Upucavanje LK sa optičkim nišanom PUŠKARSKA RADIONICA 170 28.09.2017. 20:07
Nabavka optičkih nišana iz inostranstva OPTIKE I MONTAŽE 128 16.02.2012. 14:23
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,684,271 posete www.srbijalov.com