Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Skidajuće i fiksne montaže

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Skidajuće i fiksne montaže
mirko knezevic
 Podunavac druze koliki je naprimer razmak izmedju rupa kod brovinga benelija wincestera itd... To me zanima to sam mislio....
Srbija do Tokija!

Kolce Tri prsta 2

Nenad000

mirko knezevic kaže:
Podunavac druze koliki je naprimer razmak izmedju rupa kod brovinga benelija wincestera itd... To me zanima to sam mislio....

to ti apsolut nema veze mirko ,svaki karabin ima svoj sistem montaze s tim sto kod nekih se podudara ,recimo zastavin pase od mauser-a do 98,dok m 03 ima specificnu montazu imas malo tabela na leupold.com pa pogledaj recimo za leupoldove.Ako te direkno interesuje leupold nosi oznaku mauser 98 std seriski broj52370,ovo ti je za medijum montazu mislim da je do 40 odgovarajuca
Kolce,S R B I J A

Podunavac

Nenad000 kaže:

mirko knezevic kaže:

to ti apsolut nema veze mirko ,svaki karabin ima svoj sistem montaze s tim sto kod nekih se podudara ,recimo zastavin pase od mauser-a do 98,dok m 03 ima specificnu montazu imas malo tabela na leupold.com pa pogledaj recimo za leupoldove.Ako te direkno interesuje leupold nosi oznaku mauser 98 std seriski broj52370,ovo ti je za medijum montazu mislim da je do 40 odgovarajuca

Ovo je dobro objašnjeno ali bi još nešta dodao kad smo već kod Leupold montaža. Za Zastavin karabin montaža je ista kao za Mauser FN, a amerikanci ga označavaju kao Mauser mark X (Interarms). Broj baze montaže QR dvodelne za Zastavu M 70 je 50055 za sjajnu i 50056 za mat verziju. Prsteni se uzimaju posebno i biraju se po promeru tubusa i visini, koja direktno zavisi od promera objektiva. Po promeru tubusa mogu da budu 25,4 mm i 30 mm. Ali što se tiče visine tu ima više varijacija, a najbolje je uzeti naj nižu moguću. Kod kupovine montaže treba dobro paziti i proveriti koja nam baza i prstenovi trebaju, i ne uzimati trgovce uvek zdravo za gotovo, pošto često puta nemaju pojma o robi koju prodaju (nažalost).
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Zaboravio sam da kažem da svi QR prsteni bez obzira na promer i visinu odgovaraju za sve QR baze bez obzira na model puške. Isto ovo vredi i za STD baze i prstene. Znači možeš da kupiš na primer jednu bazu QR a dva para prstena i postaviš na dve različite optike. Svaku upucaš za sebe i možeš da ih menjaš kad god hoćeš na puški a da ti se ne manja slika pogodaka.
Tri prsta 2Kolce

Nenad000
 Uskoro uskoro uskoro laserski patron za 8x57!!!!!
Kolce,S R B I J A

Cvele
 Podunavac, koja je razlika izmedju STD i QR montaze ? QR je valjda nesto kao svenk, tj skidajuca, i zanima me koliko puta moze da se skine optika s' puske a da se ne promeni slika pogodaka.... posto razmisljam o kupovini jedne za 308.Win... Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

kelt
 kolega podunavac ja imam QR dali da ga stavim na 9,3x62 a optika 2.5-10x40. mislio sam da stavim neku nisku fiksnu ali mi je jaka optika za sumu pa cu morati skidati. molim za savet i ostale kolege.Hmmm
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related

Cvele
 Pa naravno da stavis, kol'ko ja znam QR je niska montaza, sve zavisi koju od 3 visina prstenova si uz'o, takodje mislim da je sasvim dovoljno dobra za 9,3x62.... Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Nenad000

kelt kaže:
kolega podunavac ja imam QR dali da ga stavim na 9,3x62 a optika 2.5-10x40. mislio sam da stavim neku nisku fiksnu ali mi je jaka optika za sumu pa cu morati skidati. molim za savet i ostale kolege.Hmmm

samo predlog ,imas alternativu tunelsku montazu vredi da pogledas malo,rade se kao celicne mislim" hamerles"nesto su bile skuplje.Ne mora da znaci da je dobro!!! jel ce me napadne Podunavac
Kolce,S R B I J A

Podunavac

Cvele kaže:
Podunavac, koja je razlika izmedju STD i QR montaze ? QR je valjda nesto kao svenk, tj skidajuca, i zanima me koliko puta moze da se skine optika s' puske a da se ne promeni slika pogodaka.... posto razmisljam o kupovini jedne za 308.Win... Smile

STD je fiksna montaža i svaki put kad se skida optika mora ponovo da se upucava. Prednost joj je što je čvrsta i što zadnji deo može da se pomera po pravcu. Tako da se može optika na grubo dovesti u nišansku liniju preko montaže pa je potrebno manje pomeranje končanice od nultog položaja.
QR je skidajuća montaža kod koje može da se skida i stavlja optika bez promene slike pogodaka. Može godinama da se koristi s obzirom da je izrađena od kvalitetnog čelika i predviđena za skidanje. Ko se povremeno služi mehaničkim nišanima ovo je bolja solucija. A nije loše da se optika skine i kod transporta, čišćenja ili prelaska preko teško prohodnog terena.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

kelt kaže:

Dobra ti je kombinacija QR montaža. Možeš da je skineš i koristiš mehaničke nišane, a danas sutra možeš da nabaviš jednu optiku malog povećanja, kupiš još jedan par prstena pa menjaš optike po potrebi, pošto baza štima za sve QR prstenove.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

Nenad000 kaže:

kelt kaže:

samo predlog ,imas alternativu tunelsku montazu vredi da pogledas malo,rade se kao celicne mislim" hamerles"nesto su bile skuplje.Ne mora da znaci da je dobro!!! jel ce me napadne Podunavac

Neću druže da te napadnem ali mislim da tunelske montaže trema izbegavati. Po mom mišljenju QR je odličan izbor. A za svoj kvalitet nisu ni skupe.
Tri prsta 2Kolce

kelt
 nenade imam dve tunelske prodajem obe ako si zainteresovan meni su visoke kundak mi nije monte karlo hvala na savetu . hvala podunavac i ja sam istog misljenja kao i tisamo jos i ovo da te pitam izvini dali da je samo stegnem ili da je jos i lepim i ako da sa kojim lepkom. pitam i druge kolege hvala unapred. ne daju mi se pare puskaru, anapravio sam i alat za honovanje ima da bude ko mina.
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Dulle
 Koliko kostaju QR prstenovi 30mm sa donjim postoljem?

Podunavac

kelt kaže:
nenade imam dve tunelske prodajem obe ako si zainteresovan meni su visoke kundak mi nije monte karlo hvala na savetu . hvala podunavac i ja sam istog misljenja kao i tisamo jos i ovo da te pitam izvini dali da je samo stegnem ili da je jos i lepim i ako da sa kojim lepkom. pitam i druge kolege hvala unapred. ne daju mi se pare puskaru, anapravio sam i alat za honovanje ima da bude ko mina.

Leupold ne preporučuje nikakvo lepljenje, nego samo stezanje originalnim šarafima. Mislim da je tako i naj bolje. Povremeno možeš samo da proveriš da se ne otpuštaju šarafi, premda mislim da neće s obzirom da fabrika preporučuje podmazivanje šarafa (navoja) pre stezanja. Ne bi bilo loše ako imaš mali moment ključ da sve šarafe stegneš istom silom, ali ako nemaš nije neophodno.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

Dulle kaže:
Koliko kostaju QR prstenovi 30mm sa donjim postoljem?

QR baza 6990 dinara, prsteni 30 mm 5180 dinara.
Tri prsta 2Kolce

kelt
 ja imam viska prstenove leupold QR 30mmhigh i 25,4superhigh, ako neko ima 25,4 medium a trebaju mu visociji nek se javi moze i na PP (ali ispravno jer je moje novo)Klackalica
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Podunavac
 Kelt koliki ti to imaš promer objektiva kad si kupio tako visoku montažu? Ili je to bilo iz nekog drugog razloga?
Tri prsta 2Kolce

kelt
 kolega podunavac imo sam najpre neki prc. 3-9x 56pa sam za njega uzeo prstenove superhigh mozda sam mogao i high.,a nedavno sam dobio iz kanade 2.5-10x40 elite4200 inace super optika ,ali mi sad visoka montaza pa mi trebaju 25.4 mediumQR prstenovi.Jaooo 
Kao klepka suplja,
i med slatki skuplja.
A. Santic

Podunavac

kelt kaže:
kolega podunavac imo sam najpre neki prc. 3-9x 56pa sam za njega uzeo prstenove superhigh mozda sam mogao i high.,a nedavno sam dobio iz kanade 2.5-10x40 elite4200 inace super optika ,ali mi sad visoka montaza pa mi trebaju 25.4 mediumQR prstenovi.Jaooo

Serija Elite 4200 je odlična. Ako nije tajna koliko je plaćena u Kanadi i kako je dopremljena u Srbiju? Za taj promer objektiva bi ti pasali i Low prsteni ako je cev standardna.
Tri prsta 2Kolce

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lampe, nosači, montaže OPREMA 677 09.09.2019. 22:08
Rusan nosači i montaže optike OPTIKE I MONTAŽE 26 16.11.2017. 18:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,404,529 posete www.srbijalov.com