Naseljavanje divljači
|
nenadx |
Objavljen 24.05.2010. 20:34
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
Nenade videh sad tvoj tekst.Pa da brojnost divljaci i odstrel.Ako recimo Austrija odstreli vise jelena i srna nego sto mi imamo,moramo ili da placemo ili se pitamo sta se radi.Opet bih rekao lovci tu nisu krivi,krivolovce i sl neubrajam tu jer im i nije mesto medju njima.Samo dve adrese postoje,strucne sluzbe i sluzbe gonjenja,osudjivanja tralalala...I zato je bolje neka krene glas pa i od foruma,mozda ce negde i stici.Sto si rekao o ceni za nase lovce,opet bih ponovio sto smo ranije rekli,ne da ne bi bio skup vec realno moze biti besplatan odstel.Modeli za to postoje u svetu a i blize,recimo Slovenija.
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 24.05.2010. 20:40
|

Moderator

|
Lalo druze,vidim da ti je skocio pritisak.Mogu samo da ti se pridruzim SRBIJOOOO
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 24.05.2010. 20:48
|

Lovčina

Upisa: 1325
Pristupio: 24.06.2009. 16:47
|
nenadx kaže:
Pa da brojnost divljaci i odstrel.Ako recimo Austrija odstreli vise jelena i srna nego sto mi imamo.
Posto sam malo informisaniji nego vi!
Necu u detalje.
Bundes Republik sterreichs >>> Austrija izgubi vise sitne i krupne divljaci u saobracaju(putevi) u toku jedne kalendarske godine nego sto mi u Srbiji odstrelimo!!!
A zasto???
Zasto oni imaju veci fond divljaci?
Dobar pogled.
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 24.05.2010. 21:00
|

Veteran

Upisa: 968
Pristupio: 05.04.2010. 21:22
|
pa sto,da nema mozda austrija bolje uslove nego mi? ljudi su ozbiljno shvatili svoj posao i rade to kako treba i imaju vise nego dobre rezultate! ovi nasi kad bi mogli da imaju milionske plate a jedino zaduzenje da im bude da idu na razne gozbe i odstrele(gde jos uvek ima divljaci)! a sto se tice placanja,mogao bi belorepan da zameni mesto srndaca sto se tice cene a srndaca dobijes za nista! jeste da su potrebne godine da se to sprovede u delo ali nije ne izvodljivo! |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 24.05.2010. 21:01
|

Moderator

|
I ocekivao sam od tebe preciznije podatke,samo ce ovi nasi zakljuciti da Austrijanci katastrofalno lose voze,ili da su opet lovci krivi
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 24.05.2010. 21:14
|

Lovčina

|
nenad_franc kaže:
pa sto,da nema mozda austrija bolje uslove nego mi? ljudi su ozbiljno shvatili svoj posao i rade to kako treba i imaju vise nego dobre rezultate! ovi nasi kad bi mogli da imaju milionske plate a jedino zaduzenje da im bude da idu na razne gozbe i odstrele(gde jos uvek ima divljaci)! jeste da su potrebne godine da se to sprovede u delo ali nije ne izvodljivo!
Bas tako B)B)B)
1. Zakon i suzbivanje lovokradje i drugih elemenata.
2. Angazovanost struke.
3. Lovacka kultura.
Dobar pogled.
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 24.05.2010. 21:29
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Vi me već dovoljno poznajete, pa već znate na koju temu ću da popi*dim 
Jeste, Nenade, skoči mi pritisak još kako, kad se o ovakvim stvarima priča; svake sezone gledam kojekakve mrsimude kako uleću u lovišta, potamane šta im dodje na cev, nakrkaju se i odu... I sve za DŽ! A ljudi koji su zaposleni kao lovočuvari ili radnici u lovištima ili uzgajalištima, gledaju to, krste se, a pre ili kasnije u razgovoru sa poznanicima prepričavaju svinjarije koje ovakvi 'lovci' prave. Lovio sam u 7-8 raznih lovišta, i u svakom lovištu sam čuo slične priče, samo su likovi bili drugi. Ali šablon ponašanja je bio isti! Pucaj do besvesti, divljaj, rokaj, posle krkaj, žderi... Drugi će da ti nateruje divljač, drugi će da vodi svog kera da ti odradjuje posao, drugi će da ti očisti divljač (ima i toga, još kako!), drugi će da tu divljač pazi, i da vodi računa o lovištu... A 'elita' će da dodje grofovski da lovi, nemoj da se desi da ne pokokaju dovoljno da ne zasite svoje dupe nezajažljivo!!!
Nemojte da me nervirate! Menjaj temu!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 25.05.2010. 00:38
|

Veteran

|
nenadx kaže:
I ocekivao sam od tebe preciznije podatke,samo ce ovi nasi zakljuciti da Austrijanci katastrofalno lose voze,ili da su opet lovci krivi
e,to sto kazes je isto na neki nacin lose gazdovanje ali u drugom smeru! to je velika steta sto na taj nacin propada divljac umesto da se regulise brojnost blizu prometnih ulica! ali u svakom slucaju je bolje i to nego da nema ni za pusku! |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 26.05.2010. 19:43
|

Moderator

|
Da je bolje,slazem se.Ono prethodno nisam razumeo,mada i neznam kako se regulise brojnost divljaci oko saobracajnica,Takodje sto se tice mogucnosti i vremena se slazemo.Ni vreme nije problem,za mlade lovce posebno.Cuda se mogu napraviti za desetak godina,to se samo cini dugo,a prodje.Lovio sam na nekim terenima koji nisu imali jelena,nakon deset godina njih na sve strane...,ili napisacu jedan tekst o naseljavanju risa u Sloveniji sa slicnim vremenskim periodom a ogromnim uspehom...i jos slicnih primera...Dodao bih jos par podataka u vezi sa belorepanom.Doneti su 1970,2 muzijaka i 3 zenke,a zatim i 71. i 73.godine 7 m. i 7 z.U prolece 1977.bilo ih je 70,muzijaka 34 i zenki 36.Naravno vrsen je odstrel,a krajem devedesetih se brojnost ogranicavala na 200 primeraka.Poredjenja radi Finci su ga uneli dosta ranije 1934.i to samo 1 muzijak i 4 zenke.Krajem devedesetih su ih lovili 10 do 12.000 primeraka godisnje.Izrazito su verni svom stanistu.
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lovac Stari |
Objavljen 26.05.2010. 21:05
|

Lovčina

|
Sve se moze kada se hoce, samo entuzijazam i rad na terenu. Ko ima lepsu prirodu od Srbije?
Podatak o nastradaloj divljaci na saobracajnicama u Austriji. Odnosi se samo na ono sto je prijavljeno Policiji ili Lovackim Udruzenjima(lovno zakupcima).
I sva ta divljac(sitna & krupna) stradala je na lokalnim ili regionalnim putevima, a takvi putevi se neogradjuju izuzev Auto puta! Mozete da pretpostavite da je broj stradale divljaci duplo ili troduplo veci. Jer mnogi ne prijavljuju ili nesto kao kod nas pokupe pa u gepek ili divljac biva udarena i kasnije ugine.
Mislim da cifra od 100.000 primeraka samo za proslu godinu nije mala.
Dobar pogled.
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 21.06.2010. 19:47
|

Moderator

|
Cini mi se da smo spominjali mogucnost naseljavanja evropskog bizona,Zubr.Medjutim ova ogromna zivotinja,koja dogura i do 2 tone je naseljena pedesetih u (opet)Karadjordjevu...Prema nekim podacima 1990 ih je bilo 27.Ovih bikova ima 3 do 4000 u svetu,pa je razumljivo da su odredjeni viskovi na trzistu veoma skupi.Na slici je ruski milijarder pored svog trofeja....Procene i pocetne studije o reintrodukciji na Goliji postoje.Izgleda da ih ima i u dvoristu,pa sta se ceka?
Dobar pogodak
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 21.06.2010. 20:36
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Malo-malo, pa se pomene kako u Karadjordjevu ima ovih i onih vrsta krupne divljači. E sad, mene jako zanima, šta sprečava ljude iz Karadjordjeva da ustupe/prodaju nekoliko grla radi naseljavanja na druge terene, koji su, ako ne isto dobri, možda i bolji od Karadjordjeva, pa da se divljač razmnožava i na drugim mestima? Šta je u pitanju, zašto ne šire krupnu divljač, to bi bilo idealno i za domaće lovce, a o strancima i lovnom turizmu d ane govorim. Da li je u pitanju sebičluk, ili šta? Da samo Karadjordjevo ima ekskluzivnu divljač?
Što kaže Stari, ko ima lepšu prirodu od Srbije? Tereni od ravničarskih, preko šumovitih, do planinskih, mogli bi čuda da napravimo, samo da smo složni i da radimo u cilju unapredjenja celokupnog lovstva; ali NE, naš *ebeni srpski inat i kratkovidost, da ne kažem glupost, nam ne dozvoljava da napredujemo.
I da imamo i muflona za izvoz, Nenadx je ranije pominjao belorepana jelena, pa što da ne i ova čudovišta od bizona?
Jako bih voleo da čujem obrazloženja odgovornih, zašto se ne pristupa planskom naseljavanju?
Možda zato i ćute, što razumnog objašnjenja i nema...
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
nenad_franc |
Objavljen 22.06.2010. 01:42
|

Veteran

|
najverovatnije je jedini razlog da se ne stvara konkurencija! bar ja ne vidim neki drugi razlog zasto to nebi uspelo! |
|
|
|
aca81 |
Objavljen 22.06.2010. 09:35
|

Lovčina

Upisa: 1278
Pristupio: 31.03.2010. 16:54
|
Nisam znao da u karadjordjevu ima nesto ovako,moze li se makar videti.
DOBAR POGLED
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 22.06.2010. 16:59
|

Moderator

|
Evo sada cu ja kao malo da ih branim.Postoji onaj klasicni administrativni deo,u to necu da zalazim.Vrapci o tome pevaju.Mozda je bitniji ovaj deo.Ako se nevaram Karadjordjevo je jos uvek pod VU i to dve vojne poste.U proteklim vremenima vojna imovina se prilicno rastocila,gde god je moglo.Naravno da pokusavaju da spase ono sto je ostalo....Naravno da ispastaju zivotinje,ali ljudi su preci,pa tako...I naravno ovo nije opravdanje,jer recimo dok mi vrsimo vlasnicke,drustvene.....transformacije,drugi rade,pa evo saznah da ga i Bugari imaju i prodaju za par hiljada evra.Nadajmo se da ce se i ovo brzo resiti i dokrajciti kao i sve drugo jer se moze desiti da se u medjuvremenu ne pretvore u domaca goveda ,Da li ih jos uvek ima neznam,ali ima odstreljenih od ranije,jos dok je Tito bio ziv.Takodje verujem da zbog ogranicenog prostora i drugih cinioca,mora da se vrsi odstrel viskova ili prodaja.U svakom slucaju Nazdravlje
Dobar pogodak
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 19.07.2010. 22:12
|

Moderator

|
Evo jos jedne vrste koja bi se mogla kod nas naseliti.Kunic.Ima ga u Hrvatskoj i lovna sezona je u toku,na terenima gde ga ima.U Evropskim zemljama ga ima,narocito Nemackoj gde se godisnje lovilo po nekoliko stotina hiljada komada,cak zbog efikasnosti dozvoljen je lov nekim nama nezamislivim sredstvima.Moglo bi se pricati o prednostima i manama naseljavanja ove vrste,ali mislim da bi prevladao glas za.Recimo podlozan je bolestima kojima i zec,pa nepostoji opasnost od donosenja novih(mada spominju neku novu kinesku).Odredjene stete na vegetaciji su nedovoljne da bi ga proglasili za opasnost a i nasi lovci bi verujem dobro kontrolisali brojnost.Tu je i velika prednost ove vrste,velika plodnost dozvoljava raniji pocetak lovne sezone,prakticno neogranicen,ili veliki odstrel......
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 07.08.2010. 22:07
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Samo da vas pitam nesto:
Ako bih recimo imao priliku da otvorim sopstveno ogradjeno loviste, na nekoj povrsini, koja je cena npr nekih divljaci koje bih zeleo da naselim u to loviste posto moram verovatno da ih kupim na farmi divljaci, npr srneca divljac, ds, jelen evropski, lopatar, itd?
Hvala unapred.
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 07.08.2010. 22:23
|

Moderator

|
Treba proveriti,licno neznam kakve su trenutne cene,ali zanimljivo bi bilo uporediti cene zive divljaci kod nas i u nakim zemljama u okruzenju
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 07.08.2010. 22:24
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
A gde to moze da se proveri?
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 09.08.2010. 20:23
|

Moderator

|
Mladji si potrazi malo na netu,pa javi.Inace,recimo pomenut je kunic,on je 15 eu komad.Zec je oko 60 eu....U Austruji je Stari dao cene za mlade muflone i lopatare 100 eu(dobro bi bilo uporediti sa cenom kod nas.Znam da je jedan Jagodinac imao farmu lopatara,pa posle neke poplave sta je bilo sa njom ne znam.Mogao bi neko otuda da javi.....
Dobar pogodak
|
|
|