Sa ili bez optike u lovu na srndaca
|
nidzamotocross |
Objavljen 02.11.2013. 22:58
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
DakiNS kaže:
Nidžo naučiš lepo pucati sa oba oka otvorena
Moze i tako..
Verovatno sam previse zaljubljen u mehanicke nisane. 
Za lov pogonom ja iskreno ne bih koristio optiku. U onim lovovima gde se puca do 70-80 metara.
Ali to je moje misljenje naravno, a mozda i zbog toga sto mi je mnooogo, mnogo lakse da cilj u trku nanisanim mehanickim nego optickim nisanom.
Mozda je tako jer nisam uhodan sa optikom, tako da bih ako bih vec uzimao optiku, postavio istu na svenk montazu.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Neca92 |
Objavljen 02.11.2013. 23:45
|

Lovčina

Upisa: 1459
Pristupio: 14.12.2010. 19:29
|
nidzamotocross kaže:
DakiNS kaže:
Nidžo naučiš lepo pucati sa oba oka otvorena
 Moze i tako..
Verovatno sam previse zaljubljen u mehanicke nisane. 
Za lov pogonom ja iskreno ne bih koristio optiku. U onim lovovima gde se puca do 70-80 metara.
Ali to je moje misljenje naravno, a mozda i zbog toga sto mi je mnooogo, mnogo lakse da cilj u trku nanisanim mehanickim nego optickim nisanom.
Mozda je tako jer nisam uhodan sa optikom, tako da bih ako bih vec uzimao optiku, postavio istu na svenk montazu. 
To ti se samo cini. Kad nisanis mehanickim, moras da spojis 3 tacke (pokretnu metu, prednji nisan, zadnji nisan...) dok kod nisanjenja optikom samo spajas koncanicu sa metom i to je to. Kako ti god izgledalo i sta god mislio da ti odgovara, u datoj situaciji ce ti mnogo lakse biti u drugoj varijanti.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 03.11.2013. 12:19
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Pa bas sam zato rekao da je to jer nisam uhodan sa optikom. ;)
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 03.11.2013. 15:40
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
golf071 kaže:
A sta mislis o 2-12 x 50 tvoje misljenje, kako je za pogon? 
Ako govorimo o univerzalnim optikama 2-12x50 je možda najuniverzalnija od svih. Sa 2x uvećanjem se može pucati u pogonu, a sa 50 mm objektivom (i uvećanjem 10x) u uslovima smanjene vidljivosti. Sa ovom optikom se pokrivaju sve lovačke daljine (i malo dalje) i sva divljač bez obzira na njenu veličinu. Uz optiku 1,5-6x42 najuniverzalnija optika, naravno za onoga ko može da je plati.
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 03.11.2013. 15:49
|

Lovčina

|
Ne bi se složio sa konstatacijom da je na kratkim distancama lakše nišaniti sa klasičnim optičkim nišanom nego sa mehaničkim nišanima. Naročito ako su ti mehanički nišani namenski za pogonski lov (Battue tipa). RD je već druga stvar i mnogo se lakše i brže nanosi na cilj od končanice optičkog nišana. Po mom mišljenju najbolji nišan za pogonski lov na kratkim distancama je RD pa mehanički nišani i na kraju optički. Prednost optičkog nišana je što se sa 4x (ili 6x kod novijih modela) povećanjem može precizno pucati na većim daljinama, ako je to potrebno. Što se tiče montaže za puške koje su namenjene pogonskom lovu, mišljenja sam da one obavezno moraju da budu skidajuće, a puške poseduju i mehaničke nišane.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 03.11.2013. 20:08
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Podunavac kaže:
Zbog prevelikog uvećanja svaki i najmanji pokret dovodi do igranja slike kada se puca iz ruke. Preveliko uvećanje daje lažni osećaj preciznosti ako se nema čvrst oslonac. Mladim lovcima je dovoljan nalet adrenalina da im se puška trese, a kamoli ako su još i zadihani od fizičkog napora. Što je uvećanje veće to je veći i problem stabilizacije slike.
Ma sve se slazem, al gde tu igra koncanica, ...???
Ja bre kupio do sada bar desetak raznih optika i nigde ne nadjoh da igra koncanica, .... Mora da sam srecne ruke ....
Nemo da vas cuju ovi sto praviu te cevke sa staklima. Ne ce da valja....
Igra strelac, trese se, ... Zezanje je to kad je preko srce a ne papir, ...
Koncanica je mirna ... Strelac se drma, .... A to opet sa uvecanjem, ... Pa i nema neke veze, ... |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 03.11.2013. 20:12
|

Lovčina

|
Usput, ima ovde na forumu drugara koji su videli pucanje sa optikom minimalnog uvecanja 6x na distanci od 10 m iz ruke, ... Podignuta puska, povucen obarac ... i pogodak ... A pogodak ... Malo je reci dobar.
Znaci definitivno je do strelca .... |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 04.11.2013. 17:31
|

Lovčina

|
stojkuki kaže:
Podunavac kaže:
Zbog prevelikog uvećanja svaki i najmanji pokret dovodi do igranja slike kada se puca iz ruke. Preveliko uvećanje daje lažni osećaj preciznosti ako se nema čvrst oslonac. Mladim lovcima je dovoljan nalet adrenalina da im se puška trese, a kamoli ako su još i zadihani od fizičkog napora. Što je uvećanje veće to je veći i problem stabilizacije slike.
Ma sve se slazem, al gde tu igra koncanica, ...???
Ja bre kupio do sada bar desetak raznih optika i nigde ne nadjoh da igra koncanica, .... Mora da sam srecne ruke ....
Nemo da vas cuju ovi sto praviu te cevke sa staklima. Ne ce da valja....
Igra strelac, trese se, ... Zezanje je to kad je preko srce a ne papir, ...
Koncanica je mirna ... Strelac se drma, .... A to opet sa uvecanjem, ... Pa i nema neke veze, ...
A gde si ti kolega pročitao da sam ja napisao da igra končanica? Ako bi igrala samo končanica optika bi mogla da se baci. Napisao sam da drhti slika.
Na daljini od 10 metara i sa veoma kvalitetnom optikom uvećanja 6x slika je mutna, što znači puca se napamet i samo je pitanje sreće kakav će biti pogodak. A praćenje divljači u trku na malim distancama sa optikom 6x, to mora da bude natprosečan čovek i strelac se strašnim vidom. E sad sve je moguće, na svetu ima svakavih fenomena. Ali možeš li ti da preporučiš bilo kome upotrebu optike 6x za pogonski lov, ili da izjaviš da je takva optika dobra za takvu vrstu lova? Mislim da nemožeš, jer je to obična budalaština.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 05.11.2013. 07:12
|

Lovčina

|
E izvini. Nije igranje koncanice vec drhtanje slike.u pravu si... Duboki naklon, ... Cini mi se da je nko kasnije soomenuo koncanicu pa sam utripovao, .... Jos jednom izvini.
A za ovo sto se tice optike 6x nisi u pravu. Kvalitetne optike imaju podesavanje paralakse i slika ne da nije mutna nego je ostra kao noz. I da ne diskutujemo jer se radi o mojoj optici koja mi je u kuci i nemam potrebu da diskutujem na tu temu ... I nije srecan pogodak ni malo. I nije neki ekstra strelac vec prosecan tj. Ja. I nemam ne znam kakav vid vec prosecan. Ali je optika vrhunska. Zeiss diavari. I tu zavrsavamo ovu temu, jer ne pricam napamet posto jako dobro znam sta znaci pucati sa velikim uvecanjima jer koristim to obilato ...
E sad ja tebe da pitam a gde sam ja to rekao da je to optika za pogon? Samomsam rekaomkao paradigmu tresenja slike. veliko uvecanje i mala daljina. tu oce da se trese ali ne mora ako se ima rutina.
Druze ja za pogon koristim 1,5-6x42 i nemam nameru da pristanem da me neko ubedi da je ista bolje od toga, kakav bre red dot i bakraci. Dobro je to super je, ali ... Nista kao pomenuta optika sa iluminacijom. I tu je kraj. I ko je rekao ista o pracenju divljaci sa 6x . Misim samo da ne bude posle ja ne citam postove, ... 
Uzivaj, .... Malo se za.ebavam |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 05.11.2013. 20:02
|

Lovčina

|
stojkuki kaže:
E izvini. Nije igranje koncanice vec drhtanje slike.u pravu si... Duboki naklon, ... Cini mi se da je nko kasnije soomenuo koncanicu pa sam utripovao, .... Jos jednom izvini.
A za ovo sto se tice optike 6x nisi u pravu. Kvalitetne optike imaju podesavanje paralakse i slika ne da nije mutna nego je ostra kao noz. I da ne diskutujemo jer se radi o mojoj optici koja mi je u kuci i nemam potrebu da diskutujem na tu temu ... I nije srecan pogodak ni malo. I nije neki ekstra strelac vec prosecan tj. Ja. I nemam ne znam kakav vid vec prosecan. Ali je optika vrhunska. Zeiss diavari. I tu zavrsavamo ovu temu, jer ne pricam napamet posto jako dobro znam sta znaci pucati sa velikim uvecanjima jer koristim to obilato ...
E sad ja tebe da pitam a gde sam ja to rekao da je to optika za pogon? Samomsam rekaomkao paradigmu tresenja slike. veliko uvecanje i mala daljina. tu oce da se trese ali ne mora ako se ima rutina.
Druze ja za pogon koristim 1,5-6x42 i nemam nameru da pristanem da me neko ubedi da je ista bolje od toga, kakav bre red dot i bakraci. Dobro je to super je, ali ... Nista kao pomenuta optika sa iluminacijom. I tu je kraj. I ko je rekao ista o pracenju divljaci sa 6x . Misim samo da ne bude posle ja ne citam postove, ... 
Uzivaj, .... Malo se za.ebavam
Nema potrebe za izvinjavanjem, svakom se desi da pogreši.
Što se tiče velikog uvećanja i male daljine nema to veze sa paralaksom. Meta je prevelika (previše uvećana) pa se ne vide jasno potrebni detalji za precizno plasiranje pogotka. A često je i slika mutna na daljinama 10 m. Nisi rekao da je optika sa 6x uvećanjem za pogon, ali iz tvog upisa bi neko mogao da izvuče pogrešan zaključak i shvati to kao preporuku. Ti si navikao na optiku i tebi to leži, ali realno za kratke distance je RD pogodniji. Ja sam lično navikao na mehanički nišan i ne planiram za kratke distance ništa da montiram na pušku. Zato su svi moji karabini do sada imali mehaničke nišane i skidajuće montaže. U lovu DS pogonom se u većini slučajeva puca na distancama do 50 m (bar je moje iskustvo takvo) i ja smatram da za te distance apsolutno nije potrebna optika. A ako bi se neko i odlučio za optiku onda je najbolji izbor namenska za takav lov 1-4(6)X24. Premda se slažem da se može uspešno koristiti i 1,5-6x42 što sam više puta da sada i napisao. A divljač mora da se uhvati u optiku i malo poveze pre opaljenja, što je sa uvećanjem 6x veoma teško. Kod pogonskog lova najbitnije je vidno polje optike koje treba da je što veće. I evo malog poređenja. Vidno polje na 100 m sa uvećanjem 1x je 42,5 m, sa uvećanjem 1,5x je 25,5 m, sa ovećanjem 3x je 13,3m, a sa uvećanjem 6x je 6,8 m.

|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 05.11.2013. 20:47
|

Lovčina

|
A onda naucis da pucas sa oba oka otvorena i .... Sve pada u vodu, ..... Idemo ispocetka. Vidis .... Razlicita su iskustva. A to o paralaksi, ... Deder malo fizike u ruke pa tjes vidis da itekakao ima veze i da je upravo na malim distancama jako vazna. Meni je na optici turet paralakse izgraduisan od 100 m na svakih 100 m a ispod 100 m na 10 m .... To dovoljno govori .... |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 07.11.2013. 19:27
|

Lovčina

|
Paralaksa je nešta drugo, a neadekvatno uvećanje drugo. Ne može sa oba oka da se puca sa velikim uvećanjem i standardnim položajem montaže i optike, nego je potreban veći eye relief. Za pucanje sa oba oka otvorena je daleko bolji način montiranja optike kao na skaut puški Jeff Coopera, gde je montaža sa optikom pomerena prema napred i sa optikom malog uvećanja i promera objektiva.
Ovako:
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 08.11.2013. 22:21
|

Lovčina

|
Ajd da zavrsimo ovu diskusiju jer neke stvari ne stimaju.
Paralaksa je posledica mesta formiranja lika u odnosu na poziciju odnosno fokalni plan koncanice. I naravno da varira sa distancom. Sa uvecanjem to nema veze, ... Ali, ... Koje to pa i spomenuo. Manifestuje se blagim zamucenjem slike izmedju ostalog a resafa korecionim turetom.
E bas fino sto si spomenuo eye relief. To je kljuc. Svaka ti je zlatna. Ali samo da te podsetim: to je fiksna velicina za svaku optiku i nema tu malo napred malo nazad. Za se koliki je!!! Sliku koju si postavio, ... Ne bih komentarisao, ... To je pre..vanje. No co(e)ment. I jos jes jedna napomena kad smo kod toga eye relief je obicno izmedju 70 i 90 mm, retko manje, a jos redje vise. Manje da ne bi bilo povreda arkade, a vise, ... Scout koji si spomenuo, ... Pa ne videh ga nesto .... Nikada uzivo, u lovu. .... Kod njega je bez malo 25 cm ... kuriozitet, ....Nesto ga ljudi mnogo koriste pa se cesto vidja, .... Jbg....
Ako ti oko nije na koreknoj distanci, pa imaces problem sa a) nalazenjem slike, bb) indirektno sa paralaksom.
E upravo tu lezi zec oko pravog kundaka, uvodjenja puske u rame i iskustva. Neiskusan lovac dugo trazi eye relief i zato ne moze da se snadje, dok iskusan prirodno uvodi pusku u rame i odmah je spreman da puca. bez mrdanja, pomeranja i slicnih akcija koje oduzimaju vreme i unose nesigurnost.
A bese o tome je ovde i bilo reci. ... No hajde da se vratim na pocetak posta, ....
Ajd da zavrsimo ovu diskusiju jer neke stvari ne stimaju. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 09.11.2013. 02:53
|

Lovčina

|
Znam ja dobro šta je paralaksa. Ali ona se pojavljuje bez obzira na uvećanje i predstavlja drugi problem. Ja govorim o prevelikom uvećanju i problemu nišanjenja sa takvim uvećanjem. Naravno na kratkim distancama i divljač u pokretu. Što se tiče eye relief-a ako je on 7-8 cm od oka i imaš uvećanje 6x pa naviše (možda i manje) zaboravi pucanje sa oba oka. Ne ide. Zato i jesu namenske 1-4x24. Oko nekih stvari se ne slažemo a i odlutali smo od teme. Što se tiče ove teme za lov srndaća definitivno optika i to većeg uvećanja (najbolje varijabilnog) i promera objektiva. Zakonski (a i po kodeksu) srndać ne sme da se puca u pokretu, a veoma retko se pojavljuje na kratkim distancama.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 10.11.2013. 09:39
|

Lovčina

|
E ajd zaboravi. Ocigledno nam se iskustva ne poklapaju a nisam u fazonu da se q..cim i dokazijem sa bilo kim. Ja pucam sa oba oka otvorena dal na maloj dal na velikoj daljini bez obzira na uvecanje. Stvar je prakse i vezbe. Poenta pucanja sa oba oka otvorena je upravo na malim dajinama. brze uvodjenje mete u vidno polje i bla bla bla. A o uticaju paralakse na malim daljinama ne bih ulazio u diskusiju ...
Rest my case, ... |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 10.11.2013. 20:02
|

Lovčina

|
Ja sa optikom pucam samo sa čeke i na većim distancama. U svim drugim situacijama je optika skinuta i pucam preko mehaničkih nišana. I optika mi uopšte ne fali. Ko što kažeš drugačija su nam iskustva i navike.
|
|
|
|
Igman |
Objavljen 12.03.2016. 11:37
|

Mlađi član

Upisa: 31
Pristupio: 09.03.2016. 15:34
|
Valja li ovo kao "univerzalno" pogon i ceka?
https://www.optic...-8x32.html
https://www.optic...-7x35.html |
|
|
|
Kile_ |
Objavljen 12.03.2016. 13:34
|

Lovčina

Upisa: 1429
Pristupio: 04.08.2009. 21:33
|
Jbt koja tema sad tek vidim, i levom i desnom.
Moze nova tema u lov sa cizmama ili papucama?
Samo 300 i 4x4
|
|
|