Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pravilnik o veterinarsko - sanitarnim uslovima

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pravilnik o veterinarsko - sanitarnim uslovima
Pepa 75
 Generacijo ti si pravnik pa vidi sta to znaci. Iz lovista se izuzimaju samo podrucja grada i autoputa. Kac je recimo , posto nema status grada nego recimo varosice nalazi u lovistu. Pogledaj molimte u sta kaze zakon oko toga odnosno pravilnik
znaci sta? Sveostalo je ili lovna povrsina ili nije loviste

Sremac75
 E JBG ne znam na koji zakon i pravilnik misliš?
Šta si to citirao?
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Sremac75
 Misliš na ovo :

[b]Z A K O N
O DIVLJAČI I LOVSTVU
Član 4. tačka 34)
površine van lovišta su površine užeg područja gradova u Republici Srbiji
bez prigradskih naselja i autoput;
[/b]

Ako ćeš ovo tumačiti onako kako mi se čini, onda bi to značilo da je onaj izuzetak predviđen samo za Gradove.

Ipak mislim da zakon (iako je neprecizan) pod gradovima podrazumeva sva naseljena mesta!
Jer zašto bi se pregled mogao vršiti u Kaću a ne i u Beogradu?

Ali može se tumačiti i tako kako ti kažeš!
Ja bi to čak i voleo!

Pitaj lovnog inspektora, on bi mogao najbolje da ti da odgovor da li veterinarsko-sanitarni objekat može da se nalazi u selu ili u varoši!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Lala

Pepa 75 kaže:
Pogledaj molimte u sta kaze zakon oko toga odnosno pravilnik
znaci sta? Sveostalo je ili lovna povrsina ili nije loviste

A gde su tu nelovne površine?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

sumadinac
  I jos da dodam trebalo je da se vrsi uzorkovanje krvi pri svakom odstreljenom grlu DS.
STOLE

Pepa 75
 Da tako sam mislio,jer tako i pise. Pa ja ti kazem kao je kod mene i u okolnim udruzenjima uradjeno i registrovano. Sto se tice tumacenja ja sam dobio onakvo kako sam napisao. Ali nista nije iskljuceno. Problem je sto svako tumaci kako hoce.
Sumadinac uzorkovanje krvi kod DS i neki drugih organa je bilo zbog kontrole na svinjsku kugu.

sumadinac
 Da da i ko nije uradio sledi priava a vecina nije to uradila Confused
STOLE

Cadara
 potrebno je bilo za svaku odstreljenu divlju svinju uraditi organoleptički pregled divljači od strane veterinara i dati od uzoraka bubreg i slezinu, kao i uraditi trihinoskopski pregeld mesa.
nikakvo vađenje krvi za analizu, ovo prvi put čujem, jer da je to bilo potrebno uz dozvole za lov lovci odnosno korisnik lovišta bi dobio i određene instrumente (špriceve, igle, ampule) i uputstvo kako to uraditi.
U hrvatskoj se pored ovog koje sam pobrojao uzimaju uzorci krvi, kod nas to za sada nije trebalo.

Lala
 Napravljen je novi Pravilnik o veterinarsko sanitarnim uslovima. Dobra vest je da se ne primenjuje na divljač i meso divljači, koje lovci odstreljuju i koriste.
Dakle, sva ona strahovanja o obavezi pravljenja hladnjača i neke silne opreme za prostorije za prihvat i čuvanje divljači, ovim novim pravilnikom padaju u vodu.
Dobro je, da su nadležni uvideli da bi prethodne odredbe dovele mnoga LU u vrlo nezgodan položaj.

Evo link, za novi Pravilnik:
http://www.mpt.gov.rs/postavljen/125/...2.24-1.pdf

Indjijanac
 ael tim pravilnikom odredjeno da paprikaš mora da se kuva najmanje 2 ipo sataiveli 3Raanj
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s

DakiNS

u indjiju ima djungla kaže:
ael tim pravilnikom odredjeno da paprikaš mora da se kuva najmanje 2 ipo sataiveli 3Raanj
Jeste Indjijanac ali si zaboravio da u pravilniku stoji da kuvar mora imati ružičaste gaće i na svakih pet minuta mora ljubiti mučenicu u prvih sat i po vremena kuvanja a posle špricer ili pivo
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Lala
 Ćut bre, kako smo se nadali, dobro smo se udali! Ovaj novi pravilnik nam ide na ruku, da je bilo po starom, ojadili bi nas!
Moraćemo da pozovemo pisce ovog novog, na organoleptički pregled jednog paprikaša! Grin

Sremac75
 Ovim pravilnikom je stavljen van snage pravilnik koji je predviđao mnogo veće obaveze vezano za prijem i obradu divljači.
Mislim da su u ministarstvu shvatili da je bolje da donesu novi pravilnik, nego da onaj stari niko ne poštuje.
U svakom slučaju B) za one koji pametno razmišljaju!
PraviloPraviloPravilo
Palica

mihailo

Sremac75 kaže:
Misliš na ovo :

[b]Z A K O N
O DIVLJAČI I LOVSTVU
Član 4. tačka 34)
površine van lovišta su površine užeg područja gradova u Republici Srbiji
bez prigradskih naselja i autoput;
[/b]

Ako ćeš ovo tumačiti onako kako mi se čini, onda bi to značilo da je onaj izuzetak predviđen samo za Gradove.

Ipak mislim da zakon (iako je neprecizan) pod gradovima podrazumeva sva naseljena mesta!
Jer zašto bi se pregled mogao vršiti u Kaću a ne i u Beogradu?

Ali može se tumačiti i tako kako ti kažeš!
Ja bi to čak i voleo!

Pitaj lovnog inspektora, on bi mogao najbolje da ti da odgovor da li veterinarsko-sanitarni objekat može da se nalazi u selu ili u varoši!

Mislim da u Srbiji ima 24 mesta sa statusom grada.

Gedza66
 Ovi iz sektora veterine su shvatili da je prethodni pravilnik bio los, pa ljudi doneli nov I naravno ispravili te neracionalnisti vezane za lovacka udruzenja.

Nadam se da ce I ovi iz sumarsko-lovnog sektora uvideti sve mane Pravilnika o ustanovljavnju lovista i drugih donetih pravilnika, pa doneti nove realno primenjljive i racionalne.

Vecina lovackih udruzenja je radosna zbog donosenja novog Pravilnika o veterinarsko-sanitarnim uslovima i .., dok smo mi u Vlasotincu tuzni zbog toga. A kako i ne bi bili kad smo adekvatno izgradili, uredili I opremili prostorije predvidjene tim prvim pravilnikom. Odose nam 400 odraslih fazana, su reci svih nas 600 clanova, jer su troskovi izgradnje, uredjenja I opremanja iznosili preko 400.000,- dinara I to u ovoj kriznoj godini, kad ono novi pravilnik i prostorije vise ne trebaju.

Nismo hteli ali smo morali. Veterinarski inspektor dodje u kontrolu dana 01.02.2011. godine (mesec dana pre pocetka primene tog prvog pravilnika) I svojim zapisnikom br.271.323.2681/09, konstatuje da ne ispunjavamo uslove predvidjene pravilnikom (cija primena u momentu kontrole inace jos nije pocela) I da nalog da se predvidjene prostorije u sto hitnijem roku izgrade, urede I opreme, jer u suprotnom slede drakonske novcane kazne.

Da zlo bude vece, pomenuti veterinarski inspektor je dugogodisnji clan udruzenja, I to kakav. Visegodisnji clan upravnog odbora, pa cak u dva mandata I potpredsednik upravnog odbora udruzenja. Trenutno je samo clan nadzornog odbora. Ma ukazivali smo da je pravilnik jos neprimenjiv, da nijedno udruzenje u okolini i sire ne poseduje te prostorije, da do pocetka lovne sezone I koriscenja tih prostorija ima jos puno vremena itd, ali on je ostao neumoljiv recima ne interesuju me druga udruzenja, vi to morate imati, inace... Sto bi rekle moje gedze, ko ce kome ako ne svoj svome.

Od clanova foruma ocekujem reci i primere utehe. Bice nam puno lakse ako je ovakvih primera bilo i u drugim udruzenjima, a od clanova foruma vicnih pravnoj nauci dobro bi nam dosao par pravnih saveta u cilju pokusaja nadoknade stete od drzave ili od veterinarskog inspektora koji nam je nalozio primenu neprimenjivog pravilnika i izgradju objekta koji nam nije potreban.

Ako ikoga od vas nanese put u Vlasotince, znajte da nam je pice uvek hladno, ne hladno, LEDENO a kako i nebi bilo kada ce se lediti u 400.000.- dinara. A tako bi nam dobrodosli tih 400 odraslih fazana.

Pomozite I utesite nas.

ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Lala
 Pa Gedža66, imali ste mogućnost da izjavite žalbu, sa ovim obrazloženjem, drugostepenom organu. Odnosno, prvo ste trebali da stavite primedbu na zapisnik, i da zahtevate da inspektor to unese, a onda žalba.
Sad džaba ga bilo; imate hladnjaču, koju u krajnjoj liniji možete koristiti, ukoliko se vaše LU bude bavilo prodajom mesa divljači, ili iznajmljivati drugima. Nije baš tako sve crno, mada, što kažeš, nije vam trebao taj trošak, u ovoj krizi.

Gedza66

Lala kaže:
Pa Gedža66, imali ste mogućnost da izjavite žalbu, sa ovim obrazloženjem, drugostepenom organu. Odnosno, prvo ste trebali da stavite primedbu na zapisnik, i da zahtevate da inspektor to unese, a onda žalba.
Sad džaba ga bilo; imate hladnjaču, koju u krajnjoj liniji možete koristiti, ukoliko se vaše LU bude bavilo prodajom mesa divljači, ili iznajmljivati drugima. Nije baš tako sve crno, mada, što kažeš, nije vam trebao taj trošak, u ovoj krizi.

Lalo nisi nas bas utesio ali dobro bice prilike.

Prilikom kontrole su stavljene usmene primedbe u smislu da Pravilnik jos uvek nije stupio na snagu, da vecina lovackih udruzenja u Srbiji nema navedene prostorije sa veterinarsko-sanitarni pregled itd.

Sve te navedene primedbe gospodin inspektor nije upisao u zapisnik, a prisutni predstavnici udruzenja nisu znali ili nisu smeli da insistiraju na tome.

Zalba na zapisnik se ne moze uloziti. Veterinarski inspektor je bio duzan da nakon kontrole I na osnovu sacinjenog zapisnika, donese odgovarajuce resenje a u okviru njega kao bitan element da navedene pouku o pravnom leku, sa rokom za ulaganje I nazivom drugostepenog organa.

Dok smo cekali navedeno resenje, dosao je 1. mart, kao dan pocetka primene ovog pravilnika. Nismo smeli odugovlaciti vec smo ulozili sredstva, rad I izgradili, uredili I opremili te prostorije. Resenje veterinarskog inspektora jos uvek cekamo.

Sustina mog posta na ovu temu je da ukazem da je veterinarski inspektor, koji je inace visegodisnji clan udruzenja, bio revnosniji prema svom maticnom udruzenju nego prema ostalim udruzenjima u okuzenju. Da li je to uradio iz odredjenih subjektivnih razloga, jer se radi o onom veterinarskom inspektoru koga je u svojim postovima pominjao bivsi clan ovog portala Stole Sumadinac ili je zaista dobio nalog od visih instanci za takvu vrstu kontrole.

Ko ce ga znati ali zakone moramo svi sprovoditi I subjekti na koga se zakoni odnose I subjekti koji su nadlezni da se staraju o sprovodjenju zakona.

Kaze clan 29. Zakona o drzavnim sluzbenicima: Drzavni sluzbenik ne sme biti direktor, zamenik ili pomocnik direktora a clan upravnog odbora, nadzornog odbora ili drugog organa upravljanja pravnog lica moze biti jedino ako ga imenuje vlada ili drugi drzavni organ prema posebnom propisu.

Kaze clan 30. Zakona o drzavnim sluzbenicima: Drzavni sluzbenik duzan je da neposredno pretpostavljenog obavesti o svakom interesu koji on, ili s njim povezano lice, moze imati u vezi sa odlukom drzavnog organa u cijem donosenju ucestvuje, radi odlucivanja o njegovom izuzecu.

Kaze clan 130. Zakon o drzavnim sluzbenicima: Stav 1.. Teze povrede iz radnih odnosu su : Tac. 11. Neprijavljivanje interesa koje drzavni sluzbenik ili s njime povezano lice moze imati u vezi sa odlukom drzavnog organa u cijem donosenju ucestvuje.

I na kraju clan 124. istoga zakona kaze: Za stetu koju drzavni sluzbenik na radu ili u vezi sa radom prouzrokuje trecem licu nezakonitim ili nepravilnim radom odgovara Republika Srbija, s tim da ostecenik ima pravo da nadoknadu stete zahteva I od drzavnog sluzbenika, ako je on stetu prouzrokovao namerno.

Ocekivao sam da ce I Sremac 75 da nam uputi neki savet, predlog ili sugestiju ali covek je verovatno zauzet sada kada je otkriveno da on u stvari I nije bio clan LUBP .Stari

Lalo tebi hvala sto si ipak pokusao da nam bar malo olaksas muku.
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE

Lala
 Šta da kažem, osim da mogu da razumem kako se osećate. Ove članove zakona o drž. službenicima koje si citirao, ste trebali da citirate odgovornima iz vet. inspekcije.
Sve je to lepo, ali svi znamo kako to ide: ako neko hoće da vam sedne na grbaču, naći će način. A vi tražite način da ga sa grbače skinete, ako bude tako.

Sremac75
 Gedžo66 šta da ti kažem?!

Pored toga što je inspektor hteo da se dokaže pretpostavljenima kako je u njegovom "sektoru" sve već usklađeno sa pravilnikom i pre njegovog stupanja na snagu, krivi su brate i čelnici Lu koji su ga slepo slušali.
Zašto su reagovali bez pravosnažnog Rešenja??????
Ko zna zašto mu se niko nije suprotstavio?????

Tačno je da zapisnik nije izvršni akt po kome se mora postupiti, tačno je da se ne može tražiti poštovanje pravilnika koji još nije stupio na snagu, tačno je da je ispektor u sukobu interesa, tačno je da vas je svojom "revnošću" bacio u bespotreban trošak, ali sada je sve džaba.....novci odoše!

Nisam te utešio, ali ..........šta reći!!!!!!
PraviloPraviloPravilo
Palica

DakiNS
 Palica
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
PRAVILNIK O LOVAČKIM PSIMA PROPISI O LOVU 78 20.02.2019. 20:06
Pravilnik o merama za sprečavanje štete od divljači i na divljači i postupku i načinu utv PROPISI O LOVU 12 26.08.2015. 13:11
Disciplinski pravilnik PROPISI O LOVU 66 24.01.2015. 16:59
PRAVILNIK O STRUČNOM ISPITU ZA STICANJE LICENCE ZA OBAVLJANJE ODREDJENIH POSLOVA U LOVSTVU PROPISI O LOVU 10 28.04.2014. 18:02
Pravilnik o uslovima i načinu organizovanja lova PROPISI O LOVU 62 02.10.2013. 13:59
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 27
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,474
Najnoviji član: springer

Poslednje vesti
Lovna sezona jelena svih polova traje do 15. februara
Донете измене и допуне Правилника о проглаша...
Обавештење корисницима ловишта о поступању з...
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

66,165,545 posete www.srbijalov.com