Engleski Poenter
|
Lala |
Objavljen 07.03.2010. 21:23
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Milanckg, koliko ti je star taj poenter?
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
milanckg |
Objavljen 07.03.2010. 21:24
|

Pripravnik

Upisa: 6
Pristupio: 04.03.2010. 22:03
|
Ima nepunih sest meseci. |
|
|
|
Lovac sa NLT-om |
Objavljen 07.03.2010. 21:28
|

Veteran

Upisa: 632
Pristupio: 02.02.2010. 22:26
|
milanckg kaže:
Ima nepunih sest meseci.
Ti si druze vec treba da pocnes polako da ga izvodis i ucis...pogoto sada kada budu imali mali fazancici i prepelice da se uci....... to ti je neko moje misljenje..... |
|
|
|
milanckg |
Objavljen 07.03.2010. 21:33
|

Pripravnik

|
Izvodio sam ga ja vec dosta puta ali sam od skoro poceo da ga samog posto sam pre toga uvek bio sa par drugara koji su vodili kerove i cini mi se da se mnogo bolje ponasa kada smo sami nego kada je guza. U guzvi vise obraca paznju na osatle kerove nego na ono sta se oko njega desava ili sta mu ja pricam. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 07.03.2010. 21:35
|

Moderator

|
Pa već treba da počneš da radiš sa njim: kao prvo, komande poslušnosti. Za početak radi sa njim u dvorištu, na poznatom terenu, ali nemoj da ga previše forsiraš, 5-6 puta ista komanda, pa pauza desetak minuta, pa onda opet. Mora da nauči komandu 'nazad', 'noga' (da stane uz nogu), 'mesto' (legne pored noge), 'hajde' (da krene da radi iz položaja 'noga' ili 'mesto'), a malo kasnije pokušaj da ga naučiš na komande rukom u kom pravcu treba da ide da traži. Komanda 'aport' je ključna za lov, kao i komanda 'daj' da ti preda donetu divljač.
Obrati pažnju na ton glasa kojim izdaješ komande-mora biti komanda odsečna i glasna, naredjivački ton, da ker shvati da se ne igraš sa njim.
Ovo ti pričam pošto ja upravo radim sa NKD kujom od 7 meseci, dosta mi je pomogao Boban sa savetima, a i još par mojih drugara lovaca.
Da li je neko već radio sa kerom? Da li je ker navikao na pucanj?
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
milanckg |
Objavljen 07.03.2010. 21:37
|

Pripravnik

|
Izvodio sam ga jednom u lov na patke i ne plasi se pucnja ako si na to mislio. |
|
|
|
blackhunter |
Objavljen 07.03.2010. 21:39
|

Veteran

Upisa: 622
Pristupio: 08.02.2010. 10:33
|
sacekaj jos nekih petnaestak dana ili mesec dok zito poraste...pa onda probaj u zito na jarebice...ali vidi da bude rosa da bi se mirisi sto bolje osecali...najbolje ti je ujutru....to ti je za mladog psa najbolje....najbrze ce uhvatiti miris divljaci i shvatice sta mu je posao...samo sto vise izvodjena.....posle nekog vremena pas ce stati na marku...mozes i sada na fazane...ali jarebice i mlado zito je najbolje za mladog psa....to ti je odg za obuku za rad u polju...
dobar pogled... 
|
|
|
|
Lovac sa NLT-om |
Objavljen 07.03.2010. 21:41
|

Veteran

|
Lala kaže:
Pa već treba da počneš da radiš sa njim: kao prvo, komande poslušnosti. Za početak radi sa njim u dvorištu, na poznatom terenu, ali nemoj da ga previše forsiraš, 5-6 puta ista komanda, pa pauza desetak minuta, pa onda opet. Mora da nauči komandu 'nazad', 'noga' (da stane uz nogu), 'mesto' (legne pored noge), 'hajde' (da krene da radi iz položaja 'noga' ili 'mesto'), a malo kasnije pokušaj da ga naučiš na komande rukom u kom pravcu treba da ide da traži. Komanda 'aport' je ključna za lov, kao i komanda 'daj' da ti preda donetu divljač.
Obrati pažnju na ton glasa kojim izdaješ komande-mora biti komanda odsečna i glasna, naredjivački ton, da ker shvati da se ne igraš sa njim.
Ovo ti pričam pošto ja upravo radim sa NKD kujom od 7 meseci, dosta mi je pomogao Boban sa savetima, a i još par mojih drugara lovaca.
Da li je neko već radio sa kerom? Da li je ker navikao na pucanj?
Lalo jel je vec naucila nesto??
Ja mislim da je najteze da se nauci da aportira divljac...... |
|
|
|
Lala |
Objavljen 07.03.2010. 21:51
|

Moderator

|
Blackhunter, lovna sezona je gotova, sada se ker ne vodi u lovište na istrčavanje i trening, zabranjeno je, da se divljač ne uznemirava kad treba da se pari ili da donese mlade na svet. Barem kod nas je tako. A i zakon o divljači i lovstvu to predvidja. Kazne nisu naivne uopšte.
Ovde svako LD ima jedan deo lovišta predvidjen za treninge pasa, ali tu obično nema ni trga od divljači. Tako da vežbamo 'na suvo' 
Milanckg, najbolje je da kera treniraš metodom 'nagrada i kazna': za svaku izvršenu komandu, daj mu parče salame, slanine, ili već nečega (iseckaj pre treninga male komade), a za svako ignorisanje komande ga izgrdi, i ako treba i ćušni malo! Shvatiće brzo šta treba da radi, veruj mi!
Vežbaj jednu po jednu komandu: 4-5 dana jednu komandu, pa kad nauči onda sledeću, od jednostavne 'nazad', pa nadalje. Komandu 'noga' vežbaj tako što ćeš ti rukom kera namestiti kako treba da stane uz nogu; isto tako i komandu 'mesto' i komandu 'sedi'
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
milanckg |
Objavljen 07.03.2010. 21:52
|

Pripravnik

|
Za sad jedino imam malih problema da ga naviknem na povodac. |
|
|
|
Lala |
Objavljen 07.03.2010. 21:58
|

Moderator

|
Možeš već kroz igru sa loptom da ga učiš aportu; ja sam radio u početku sa teniskom lopticom, pošto se lepo vidi žutozelena boja, a veličina i tvrdoća su baš OK za trening. Ako slučajno krene da kida loptu, onda moraš da reaguješ vrlo oštro!
Zapamti, ker donosi 'plen' vodji čopora, to im je u genima! Za tvog kera ti si vodja, alpha mužjak, najjači, onaj kojem treba predati plen. Zato moraš biti neki put i strog i grub, da ti ker ne zaboravi ko je 'šef'. Tako je priroda, kroz gene kerova, uredila, i to se mora poštovati. Seti se emisija na TV o ponašanju divljih životinja: lavice ubiju plen, ali kad je sve gotovo, prvi koji se najede je lav, iako ne učestvuje u lovu, pa tek onda lavice.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
blackhunter |
Objavljen 08.03.2010. 12:39
|

Veteran

Upisa: 622
Pristupio: 08.02.2010. 10:33
|
lala@pa naravno da nije dozvoljeno izvodjenje za vreme lovostaja...ali kao sto ti kazes postoje tereni gde moze pas da se uzvede...ovde kod mene postoje dva terena gde je izvodjenje dozvoljeno i mogu da ti kezem da ima prilicno fazana zeceva,i jarebica....a priznaces da je mnogo bolje da se obuka vrsi na zivu divljac nego da improvovanu???
pozdrav od slobodana...
dobar pogled... 
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 08.03.2010. 14:42
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Pa naravno da ima terena za trening kerova ,jer sada vec krecu utakmice pticara i kerovi moraju da se treniraju.
Jel ima neko da sprema kerove za utakmicu? |
|
|
|
Lala |
Objavljen 08.03.2010. 14:43
|

Moderator

|
E pa blackhunter, onda vi imate extra uslove za obuku kerova! Na mestu gde je kod nas dozvoljno izvodjenje i trening pasa, nema ni vrabaca, a kamoli nešto krupnije Sve je razjureno , pošto uvek neko sa kerovima bude tamo, divljač se razbežala.
Naravno da je najbolje trenirati kera na trag žive divljači.
(improvizovati, to si hteo da kažeš ? )
Blago vama kad imate takvu mogućnost. Ja ne mogu da dočekam prepelice, da ova moja krene sa radom.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 08.03.2010. 14:53
|

Moderator

|
Neca Lovac kaže:
Lalo jel je vec naucila nesto??
Ja mislim da je najteze da se nauci da aportira divljac...... 
Neco, naravno da je naučila! 
Skoro sve je naučila, sad još samo da uvežbam da ide da pretražuje teren u pravcu pokazivanja rukom.
Aport je lovačkim kerovima urodjen, treba samo pokrenuti ono što im je u genima. A na pucanj je naučila sa 3,5 meseca, bez problema.
Inače ja sam kujicu trenirao na pištaljku, da se ne dernjam po lovištu. Sad lepo zna, jedan duži zvižduk, trči nazad momentalno, ostavlja čak i trag ako naidje. Mada neki kažu da nije dobro prekidati kera kad prati trag, a drugi kažu da je, ako ode za tragom predaleko, baš tada treba vraćati. Ja mislim da su ovi drugi u pravu: ker treba da sačeka da lovac pridje na daljinu gadjanja, a ne da vitla za tragom 100 metara ispred.
Boban mi je u početku dao par saveta, koji su mi dosta pomogli. Generalno, svaki lovački ker ima urodjeno da lovi, da aportira, da markira. Od vlasnika zavisi koliko će da usavrši te urodjene osobine. Tako da je svaki lovački ker u stvari ogledalo svog vlasnika!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Boban |
Objavljen 08.03.2010. 14:56
|

Lovčina

Upisa: 2540
Pristupio: 21.09.2009. 18:04
|
Pa Rodjo neznam sta da ti kazem,kod mene obicno na tim terenima uvek se nadje neka jerebica i fazan.
 |
|
|
|
Lovac sa NLT-om |
Objavljen 08.03.2010. 14:58
|

Veteran

|
Lalo sto ne mozes da docekas???  |
|
|
|
Lala |
Objavljen 08.03.2010. 15:14
|

Moderator

|
Neco, pa da dočekam da ker radi i trenira na divljači, a ne na tenis lopti!!! Sad je kujici još uvek motiv da radi to što voli da ide sa mnom i da se igra, praktično. A kad počne pravi rad u lovu, onda nema igre.
To je problem sa kerovima koji su oštenjeni u leto: u lovište možeš da ih vodiš tek sa jedno 4 meseca, tako da imaju vrlo malo od lovne sezone, da osete pravi lov. Ova moja je bila ukupno u 4 lova, odradila par aporta, i kraj priče.
Nego, hajde da pokrenemo novu temu OBUKA LOVAČKIH PASA, pa tamo da nastavimo!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Lovac sa NLT-om |
Objavljen 08.03.2010. 15:21
|

Veteran

|
Lala kaže:
Neco, pa da dočekam da ker radi i trenira na divljači, a ne na tenis lopti!!! Sad je kujici još uvek motiv da radi to što voli da ide sa mnom i da se igra, praktično. A kad počne pravi rad u lovu, onda nema igre.
To je problem sa kerovima koji su oštenjeni u leto: u lovište možeš da ih vodiš tek sa jedno 4 meseca, tako da imaju vrlo malo od lovne sezone, da osete pravi lov. Ova moja je bila ukupno u 4 lova, odradila par aporta, i kraj priče.
Nego, hajde da pokrenemo novu temu OBUKA LOVAČKIH PASA, pa tamo da nastavimo!
samo polako lalo naucice ona sve...vidim to tvojim komentarima da dobro napreduje....ajde ti kao admin napravi grupu,moze??? |
|
|
|
Lala |
Objavljen 08.03.2010. 15:27
|

Moderator

|
Već sam napravio, Neco
Bogu 'fala, što sam Lala