Održavanje lovačkog oružja
|
sheytan |
Objavljen 02.10.2011. 22:28
|

Lovčina

Upisa: 2979
Pristupio: 23.11.2010. 13:27
|
Jooooj, pardon, izvinjavam se! Znachi, sremskesume, ovo moje je za redovno odrzavanje! Fala, bata-Sniper!
novi način otvaranja tema je bzvz...
DOBAR DVOGLED!!!
http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 02.10.2011. 22:31
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Kazu neki ovako (parafraziram) ulje, ciscenje ... Pa metak, pa ciscenje, pa metak ... I tako 3 do 4 puta. I ondak jedno ozbiljno ciscenje uz balistol ili neko drugo ulje sa cetkicama, krpicama, ili cepicima. I kada se ocisti lepo se posusi od viska ulja (kazu u uljima ima kiseonika i drugih oxy jedinjenja)
Pusku drzati van koznih futrola, od stavljenja koze ima ostatka kreca ...
I redovno ciscenje ... |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 02.10.2011. 22:37
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
stojkuki kaže:
Kazu neki ovako (parafraziram) ulje, ciscenje ... Pa metak, pa ciscenje, pa metak ... I tako 3 do 4 puta. I ondak jedno ozbiljno ciscenje uz balistol ili neko drugo ulje sa cetkicama, krpicama, ili cepicima. I kada se ocisti lepo se posusi od viska ulja (kazu u uljima ima kiseonika i drugih oxy jedinjenja)
Pusku drzati van koznih futrola, od stavljenja koze ima ostatka kreca ...
I redovno ciscenje ...
Nema potrebe za pucanjem. A što se tiče ulja najbolji je Balistol. To je dvokomponentno ulje koji i čisti i podmazuje. Ja lično moje oružje držim suvim, pošto ga redovno čistim i podmazujem čak i kada ga ne koristim. Ali Balistol ne može da škodi oružju, tako da se može držati i lagano namazno, pogotovo ako se drži na mestima sa visokom vlažnošću vazduha.
|
|
|
|
sremskesume |
Objavljen 04.10.2011. 17:29
|

Član

Upisa: 54
Pristupio: 19.07.2010. 21:09
|
Puno hvala na savetima!
homo homini lupus est!
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 04.10.2011. 17:31
|

Lovčina

|
Hmmmm. Ja bih se ipak drzao metode sa pucanjem, greje se cev ... bla bla bla .... kazu da je tako dobro.
Sto se balistola tice, moze, trosim ga i ja, ali sam u poslednje vreme presao na Blaserovo ulje. Kazu da je po sastavu malo bolji od Blasera, naime, isto tako kazu da u njemu ima manje zaostalog kiseonika koji hoce da korodira metal. U svakom slucaju pusku uvek treba dobro posusiti od ulja. Tako kazu ... |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 04.10.2011. 18:27
|

Lovčina

|
stojkuki kaže:
Hmmmm. Ja bih se ipak drzao metode sa pucanjem, greje se cev ... bla bla bla .... kazu da je tako dobro.
Sto se balistola tice, moze, trosim ga i ja, ali sam u poslednje vreme presao na Blaserovo ulje. Kazu da je po sastavu malo bolji od Blasera, naime, isto tako kazu da u njemu ima manje zaostalog kiseonika koji hoce da korodira metal. U svakom slucaju pusku uvek treba dobro posusiti od ulja. Tako kazu ...
Pucaš pa čistiš, pa opet isto. Ne vidim svrhu ovoga. Ako se oružje čisti redovno i nije zapušteno, samo se našprica i ostavi da odstoji. Posle očisti i može još jednom da se ponovi postupak. Grejanje cevi pucanjem ne vidim kakav pozitivan efekat može da izazove. Možda Blaser ulje jeste bolje, ja ga nisam probao. Da budem iskren nisam ga ni video. Balistol je i više nego dovoljan, a ja koristim još i Brunox. Kada se puška očisti od sve prljavštine i barutnih gasova, može lagano da se pređe nauljenom krpicom preko svih metalnih delova bez ikakve mogućnosti korodiranja ili bilo kakvog negativnog efekta ulja ne oružje.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 04.10.2011. 19:10
|

Lovčina

|
Drug, mislim da je bilo reci o novom ili konzerviranom oruziju. Ako ne gresim. Tu je procedura malo drugacija i to se radi samo jednom. Svrha pucanja je, valjda, da malo sagori ono sto se u cevi nalazi, a nadje se tu razno. I da se malo produva cevka ... Redovno je nesto drugo, a o tome smo pricali. Za brunox se slazem to je ok. A nista nisam rekao za balistol. Sasvim je u redu. Trosim ga i ja, ali bas za ciscenje, a zavrsno radim sa blaserovim uljem i ondak susim, pa suve puske u platnene vrece pa u futrole. |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 04.10.2011. 19:20
|

Lovčina

|
stojkuki kaže:
Drug, mislim da je bilo reci o novom ili konzerviranom oruziju. Ako ne gresim. Tu je procedura malo drugacija i to se radi samo jednom. Svrha pucanja je, valjda, da malo sagori ono sto se u cevi nalazi, a nadje se tu razno. I da se malo produva cevka ... Redovno je nesto drugo, a o tome smo pricali. Za brunox se slazem to je ok. A nista nisam rekao za balistol. Sasvim je u redu. Trosim ga i ja, ali bas za ciscenje, a zavrsno radim sa blaserovim uljem i ondak susim, pa suve puske u platnene vrece pa u futrole.
Nikako nije dobro pucati iz konzerviranog oružja pre čišćenja. Oružje treba prvo dobro odkonzervirati, što osim uljima za oružje može da se uradi i naftom po potrebi (nikako benzinom). A logičan sled radnji posle odkonzerviranja novog oružja je pucanje, zato smo ga i kupili. I ja moje oružje uvek dobro prebrišem posle finalnog čišćenja i držim suvo. Ali ko ima problema sa vlagom bolje je da oružje ima na sebi tanak sloj ulja. A proizvođač Brunoxa navodi podatak da i posle brisanja suvom krpom on i dalje ostaje u tankom sloju na oružju koji može da ga štiti i do nekoliko meseci. Brunox uglavnom koristim za čišćenje izvana, a Balistol za unutrašnjost cevi.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 04.10.2011. 19:37
|

Lovčina

|
Tako je i sada se razumemo upravo to rekoh: dobro ciscenje pa puc puc pa ciscenje pa puc puc u krug ... I to je to ... A ostalo ... Bitno da je posle svakog pucanja |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 04.10.2011. 19:42
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
E kolega Stojkuki taman kad zavrsimo ono sa ciscenjem i puc puc nekoliko puta mirni smo do iduce godine , ispucali ovogodisnju kvotu
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
gale |
Objavljen 13.10.2011. 14:46
|

Mlađi član

Upisa: 25
Pristupio: 23.02.2010. 11:01
|
Ja lično cev spolja i iznutra čistim sa WD.om 40 posle lova, pa onda pamučnu krpu na vojni kanap dok ne zasija , zaboravih da kažem položara zastavina 12 ica, dok se zasija cev,;) do skora sam imao od kuma fino Singer mašinsko ulje pa prmažem tankim slojem brunirane delove.
[Dobar pogled!
|
|
|
|
arnotije |
Objavljen 13.10.2011. 16:14
|

Veteran

Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
gale kaže:
Ja lično cev spolja i iznutra čistim sa WD.om 40 posle lova, pa onda pamučnu krpu na vojni kanap dok ne zasija , zaboravih da kažem položara zastavina 12 ica, dok se zasija cev,;) do skora sam imao od kuma fino Singer mašinsko ulje pa prmažem tankim slojem brunirane delove.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 13.10.2011. 17:32
|

Lovčina

|
gale kaže:
Ajd nek ti bude ... |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 13.10.2011. 19:22
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
A čiju pušku tako čistite |
|
|
|
DESPERADOS |
Objavljen 13.10.2011. 19:33
|

Lovčina

Upisa: 1032
Pristupio: 25.11.2010. 20:19
|
Auuuuu , ovo jos nisam cuo da se puska cisti sa WD 40 , kao da je puska auto ......
Najbolje a ujedno i najisplativije sredstvo za ciscenje i zastitu oruzja je BRUNOX od 300 ml.
Svajcarci znaju sta rade i sigurno su u svetskom vrhu .
http://www.brunox.com/website/startte...mplate.htm
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED
1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m
7x64 KRALJ ..  .. 308W CAR.. 
|
|
|
|
arnotije |
Objavljen 13.10.2011. 21:36
|

Veteran

Upisa: 686
Pristupio: 14.04.2010. 09:28
|
vlada lovac kaže:
A čiju pušku tako čistite 
To sam si ja pitao, ali kada citiras ne ulazi i "potpis" u citat, citam i sve se pitam da li sam dobro procitao!
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 13.10.2011. 22:46
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Jedno pitanje....mene su savetovali da kundak i podkundak(znači drvene delove) takođe mažem balistolom, malo natopljenom krpom... Da li je to ispravno i ako nije šta je najbolje?
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 13.10.2011. 23:03
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
Podunavac kaže:
Vidim da je ova tema prilično zapostavljena, premda je veoma bitna. Za normalno funkcionisanje oružja čišćenje i održavanje je veoma bitno. Vidim da mnogi kolege svoje oružje veoma retko čiste, a naročito vlasnici ruskih pušaka. Iako su napravljene da funkcionišu u svim uslovima i imaju hromirane unutrašnje zidove cevi, ipak zahtevaju održavanje. Kod neredovnog čišćenja sačmenih cevi dolazi do poolovljavanja, naročito u zoni čokova. Puščane cevi koje se ne čiste redovno svremena na vreme treba da se očiste sa spiralnom žičanom četkom koja skida naslage olova sa cevi. Puške koje se čiste posle svake upotrebe ne moraju da prolaze ovakav tretman. U kompletu za čišćenje pušaka sačmarica dolaze tri četke. Končana, žičana (spiralna) i četka od umetnih vlakana.

Končanu kada koristim preko nje stavim krpu, pošto se četkica manje prlja, a na beloj krpi se odlično vidi nivo zaprljanosti cevi. Žičanu spiralnu ne koristim pošto čistim oružje redovno pa nema potrebe. Četku od umetnih vlakana isto ne koristim, ali može dobro da posluži umesto žičane (spiralne). Na četku se namota žica za čišćenje (ribanje) šerpi, tako što se bunt raseče a onda komadi žice namotaju oko četke. Ovo vredi samo za mekanu žicu, nikako za tvrdu.

Prilikom čišćenja cev treba biti podmazana (a može i četka). Kod svakog dodira rukama sa metalnim delovima cevi, deo znoja sa dlanova dospeva na metal, što svremenom može da ošteti brunir i izazove rđu. Tako da posle svakog iznošenja oružja bez obzira dali je upotrebljavano ili ne, treba da se očiste i lagano podmažu metalni delovi. Oružje koje je podmazano ne treba uspravljati da stoji na kundaku jer se ulje sleva kroz cev u glavu i kundak što nije dobro. Pušku dok čistim držim raskopljenu na ravnoj podlozi u vodoravnom položaju.

Obično pušku čistim dva dana. Čim dođem iz lova je očistim i podmažem a sutradan prebrišem ulje i ponovim čišćenje po potrebi. Kod pušaka sa izmenjivim čokovima, ako se puška upotrebljavala, treba odvrnuti čokove i očistiti i podmazati i njih i ležišta. Ja lično oružje ne držim namazano. Posle čišćenja ga obrišem suvom krpom i spremim. Oružje i ako ne koristim periodično ga podmažem i očistim (svakih mesec-dva, zimi češće, leti ređe). Od sredstava za čišćenje i podmazivanje koristim Ballistol i Brunox.

U zadnje vreme često koristim tampone od 100% vune za čišćenje. Izrađuju se po kalibru puške, dobro čiste i nisu preskupi.

Kod sačmarice se zbog čokova cev uvek čisti od ležišta prema ustima cevi. Povremeno (jednom godišnje) nije loše skinuti kundak i očistiti i po potrebi podmazati unutrašnjost mehanizma u glavi puške.
Također je potreno održavati i drvene delove. Ja za kundak i potkundak koristim Schaftol, premda može za nuždu i Ballistol.

U slučaju da drveni delovi puške pokisnu u lovu, nikako se ne smeju sušiti kraj izvora toplote, pošto postoji mogućnost da se drvo izbaci.
Mislim da je kolega podunavac dao odgovore na sva pitanjaB)
|
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 13.10.2011. 23:07
|

Veteran

Upisa: 780
Pristupio: 02.03.2011. 23:02
|
sniper 
najbolja je ona puska koja se non stop kvari
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 13.10.2011. 23:29
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Još jedno pitanje...pošto pucam glinene golubove i prilično metaka se ispali(poslednji put oko 120 kom) što ja što neko drugi, pojavljuju se naslage olova ili kako je kolega Podunavac napisao poolovljavanje cevi pogotovo u delu cevi oko ležišta metka...kako skinuti to olovo? Probao sam na više načina ali jedini efikasan je ta žičana spirala.
Evo redosleda radnji koje sam radio. Rasklopio sam pušku i prvo par puta provukao krpu zatim naprskao balistol i ostavio da odstoji a zatim čistio ostle delove. Posle 20-tak min ponovio sam čišćenje cevi ali naslage olova su ostale. Tek spiralni žičani nastavak je uspeo da otkloni olovo. I to je bilo suvo i u obliku prašine jer je krpa uklonila balistol.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|