Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovačke priče - stvarni dogadjaji!

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovačke priče - stvarni dogadjaji!
Jank
 Uh baš dobre i zanimljive priče, malo smo zapostavili ovu temu koja nas vraća u neka lepa prošla vremena.....Bravo 2
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

Dare_Makedonija
 Papiga, Daki Bravo 2. Nego cekamo nesto novo od nas drug i nepresusni izvor Jank. Naravno kolege svako ko ima interesne dogadjaje iz lova nek ih spodeli sa nama. pozdrav do svim kolegama
Pametan covek zna koliko malo zna a budala zna sve

zoranp
 Aj da opet jednu ožežemo!!

U mojoj rodnoj Lici znalo se da lova nema bez dobrog goniča,a hvala milom Bogu i bilo ih je dosta!! E te davne 84-5 moj ujak odluči da se počne baviti lovom, a ja od sreće nisam znao šta da radim kad sam jednog dana došavši na vikend kod đeda i babe vido da je ujak već nabavio preljepog kratkodlakog IstracaVebanje..dademo mu ime Zule i od tog psa do današnjeg dana uvek imamo to ime psa među našim psima!! To je bio lovac bez premca, a samo što govoriti nije znao, lovilo se pred njim sve, a posebno je volio lisicu i zeca koje je iz zemlje išćerivao!! A najveći događaj se zbio negde u zimu 86-7 , kad jedne snježinom okovane večeri krene moj ujak Žarko, koji se nije boja ničega, ma to je bio čudo od čojeka..nikakvog mraka, pustoši ili zvjeri se taj nije boja, moga je sam zanoćiti đe god oćeš,a nikada niti je šta nosio uza se niti se zamara sa tim oće li neko iće sa njim kroz pustare u prelo!!..pa je tako i to veče pustio Zulu sa lanca i kreno kućama Pokrajčevim na prelo.. e sad do tamo ima jedno dva do tri kilometra puta kroz krš, pa još treba prtiti cjelac od jedno 20 centimetara, ali ni to ga nesmeta, veli " eno vani mjesečina ka dan,ovo je grota kod kuće siđeti" i ode...ovo dalje je njegova priča.."veli nisam ja odmaka neki stotinjak metara od kuća našije kad čujem Zule proštektava,a neki minut kašnje poče da goni gode od drage Panine, pa preko gornje lokve i spušta se u Dražice..čujem po glasu da je nešto pred njim i na blizo,a kako se ja primičem Dražicama nekako mi on sve bliži da bi na kraju zaključio da laje na mjestu zera višlje od puta!! ..veli nebudem ja ljen, ma reko idem viđeti našta laje!! ..veli prilazim ja njemu i vidim ga jasno da stoji pred nekom omanjom škrapljom i laje na nju!!..priđem pa pogledam u smeru đe laje i vidim unutra na neki po metera stoji lisica i škljoca na njega, a on sve nekako na nju, pa se sad još više okuražio kad viđe mene!!..e sad ja razmišljam kako bi i šta bi..pa velim sebi idem otkiniti kaku deblju granu, pa ću je žvajznuti s njome i ponjeti u Pokrajce da zezam Braciju i Golicu (lovci iz toga zaseoka koji su imali dosta pasa, ovaj prvi trobojce, a ovaj drugi je imao posavca i baraka)
, pa ću ji zey..ti da ja ulovim lisicu golim rukama, a oni nemeru ni s puškama!! Nađem neku graninu i vratim se nazad k škraplji, te počnem razmatrati kako to da izvedem, jer nemerem ja od Zule odnaprijed ni prinjušiti lisici..pogledam iza kad ono neka kamenčina navaljena odnazad na škraplju, a kad je zera maknu u stranu pravo preda me ispade lisica i Zule u klinču, a ja se skoči onom graninom i bome lijana dobro odmjerim jednom po glavini..e reko sad si gotova!! Leži lija Zule je ni nedira više, a ja izvučem kaiš iz lača i zavežem lijana za zadnje noge, pa za onu graninu, a onda nju na rame i pravac dalje!! ..idem tako kad osjetim ja moj brte da me nešto stiska za čizmu, ja se okrenu, a ono lisičina došla sebi i čapava odozdo, srećom , pa me nedovati neđe za nogu nego samo dovaća do čizme, pa nije probila!! u reko ovo je još bolje sad je skinem granu sa ramena, pa pustim onako da lijan ide na prednjim nogama ispred mene, a ja je usmijeravam i nedam na se, a i Zule joj dodava bibera onako usput, ali mu nedam da je udavi nego ga ćeram od nje kad je jače šćepa!! Dođem ja kod Bracije, kad tamo sva ekipa, a lisicu ostavim onako da visi na kolcu zakačenu višlje na avliji, da je Zule nemere dovatiti, pa kad im reče da sam ulovio lisicu bez puške oni svi izletiše iz kuće, pa zamalo na guzicu ne popadaše kad viđeše da živa i zdrava lisičina visi vezana za kolac!!.. e sad će Bracija , aj Žare brate da puštim one moje nebi li se malo ostrvili!!.. ma reko pusti, ali nemoj da je kidaju, jer oću da uštavim krzno!! ..pusti Bracija pse, nji dva nešto počeše lajati,, edan krenu na nju, ona ga uštinu, a on pravac kolko ga noge nose brže bolje pobježe u kolibu, dok ovaj drugi laje, laje, ali nema kontakta ni pod razno!! Kažem ja njim gledaj sad Bracija i uči, pustim ja Zulina, a on je jednom cimnu, ona se trže na tu stranu, a on ka zmija čapi za drugu i udavi je ka zeca za minut!!..dugo se tu veče bećarilo i divanilo, a lijanovo krzno je moja mati dobila na poklon da ima oko vrata i znam da je bilo u stanu u Zadru visilo kod ogledala, ali tokom ovih ratnih zbivanja i ono je neđe nestalo, kao uostalom i mnogo čega drugog, ali uspomene i sijećanja ostaju zauvjek!! Zule je ubijen od strane zlotvora negde godinu, dvije poslje neđe u planini..niakada nismo saznali ko ga ubiCry, a ujak od kada smo izbjegli iz Like nikada više nije ni metra u lovu zakoračio, veli nije to moj Zoka meni lov kad nema planine i nečujem goniče!!..AOJ LIKO, ŽALI LI TE IKO!!!..e je..em ti priče opet pade u bedak!!!Cry
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

DakiNS
 Zemo jel ti rece kod Pokrajcevih pa i to mi je rod, da si ti meni ziv i zdrav i vavije tako pricao
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

zoranp
 Je zemara upravo tako kuće Pokrajčeve, Gutešine(imam krvi), Buljeve, Čubrilove(moja loza), Sedlanove, Boltine (isto moja loza), Krnetine, Japundžićeve, Plečaševe, itd, itd..sve su to Ličke kuće meni najmilije!!!Evala muj majkane !!B)Grin
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Nikola Vojinovic
 Zorane, bas imas pripovedackog dara! ika
Priroda, kerovi i lov!

stojkuki
  E jos da sam ista razumeo .... Neka! Tako i treba, razlicitost nas cini onime sto jesmo. Bravo bravo ...

DakiNS
 Pazljivije citaj pa ces videti koliko je bogatstvo naseg jezika, ali i Zoranovo umeće prepričavanja događajaSmeko

ivanfox
 Zoranovu pomalo biografsku priču koja ostavlja veoma lep utisak trebalo bi mislim svaki forumaš da pročita.Posle njegove priče prisećam se jednog slogana iz zov-a ili lovačkih novina neznam tačno ko ga je napisao i kada a kaže ovako:"Bilo koji iskusniji lovac koji smatra da zna sve o lovu a nije lovio sa goničima nije svestan koliko je u zabludi i koliko još ne zna o lovu."

zoranp

ivanfox kaže:
Zoranovu pomalo biografsku priču koja ostavlja veoma lep utisak trebalo bi mislim svaki forumaš da pročita.Posle njegove priče prisećam se jednog slogana iz zov-a ili lovačkih novina neznam tačno ko ga je napisao i kada a kaže ovako:"Bilo koji iskusniji lovac koji smatra da zna sve o lovu a nije lovio sa goničima nije svestan koliko je u zabludi i koliko još ne zna o lovu."

Ivane dobro govoriš!! Ja sada lovim sa ptičarima i svaka njihova marka me ostavlja bez daha, a svi koji me znaju mogu potvrditi koliko volim ptičare i koliko se trudim d budu dobri lovca, ali opet moja najlepša lovačka iskustva su sa goničima i mislim da je to nekako iskonski i ta njihova pesma po planini je nešto najlepše u svetu lova!!

Ja se izvinjavam kolegama što sam možda pomalo dosadan sa moijm pričama i dijalektom kojim iste pišem, ali to je moja rodna gruda i moj narod, pa ja drugačije nemogu, jer KRŠNA LIKA, TO JE MOJA DIKA!!B)
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Podunavac
 Tako je zemo. B) Nikad ne zaboravi svoju đedovinu i rodnu grudu! A oteto, prokleto.
http://www.youtub...h_eTHY9_Kg
Tri prsta 2Kolce

Predator

zoranp kaže:
Aj da opet jednu ožežemo!!

U mojoj rodnoj Lici znalo se da lova nema bez dobrog goniča,a hvala milom Bogu i bilo ih je dosta!! E te davne 84-5 moj ujak odluči da se počne baviti lovom, a ja od sreće nisam znao šta da radim kad sam jednog dana došavši na vikend kod đeda i babe vido da je ujak već nabavio preljepog kratkodlakog IstracaVebanje..dademo mu ime Zule i od tog psa do današnjeg dana uvek imamo to ime psa među našim psima!! To je bio lovac bez premca, a samo što govoriti nije znao, lovilo se pred njim sve, a posebno je volio lisicu i zeca koje je iz zemlje išćerivao!! A najveći događaj se zbio negde u zimu 86-7 , kad jedne snježinom okovane večeri krene moj ujak Žarko, koji se nije boja ničega, ma to je bio čudo od čojeka..nikakvog mraka, pustoši ili zvjeri se taj nije boja, moga je sam zanoćiti đe god oćeš,a nikada niti je šta nosio uza se niti se zamara sa tim oće li neko iće sa njim kroz pustare u prelo!!..pa je tako i to veče pustio Zulu sa lanca i kreno kućama Pokrajčevim na prelo.. e sad do tamo ima jedno dva do tri kilometra puta kroz krš, pa još treba prtiti cjelac od jedno 20 centimetara, ali ni to ga nesmeta, veli " eno vani mjesečina ka dan,ovo je grota kod kuće siđeti" i ode...ovo dalje je njegova priča.."veli nisam ja odmaka neki stotinjak metara od kuća našije kad čujem Zule proštektava,a neki minut kašnje poče da goni gode od drage Panine, pa preko gornje lokve i spušta se u Dražice..čujem po glasu da je nešto pred njim i na blizo,a kako se ja primičem Dražicama nekako mi on sve bliži da bi na kraju zaključio da laje na mjestu zera višlje od puta!! ..veli nebudem ja ljen, ma reko idem viđeti našta laje!! ..veli prilazim ja njemu i vidim ga jasno da stoji pred nekom omanjom škrapljom i laje na nju!!..priđem pa pogledam u smeru đe laje i vidim unutra na neki po metera stoji lisica i škljoca na njega, a on sve nekako na nju, pa se sad još više okuražio kad viđe mene!!..e sad ja razmišljam kako bi i šta bi..pa velim sebi idem otkiniti kaku deblju granu, pa ću je žvajznuti s njome i ponjeti u Pokrajce da zezam Braciju i Golicu (lovci iz toga zaseoka koji su imali dosta pasa, ovaj prvi trobojce, a ovaj drugi je imao posavca i baraka)
, pa ću ji zey..ti da ja ulovim lisicu golim rukama, a oni nemeru ni s puškama!! Nađem neku graninu i vratim se nazad k škraplji, te počnem razmatrati kako to da izvedem, jer nemerem ja od Zule odnaprijed ni prinjušiti lisici..pogledam iza kad ono neka kamenčina navaljena odnazad na škraplju, a kad je zera maknu u stranu pravo preda me ispade lisica i Zule u klinču, a ja se skoči onom graninom i bome lijana dobro odmjerim jednom po glavini..e reko sad si gotova!! Leži lija Zule je ni nedira više, a ja izvučem kaiš iz lača i zavežem lijana za zadnje noge, pa za onu graninu, a onda nju na rame i pravac dalje!! ..idem tako kad osjetim ja moj brte da me nešto stiska za čizmu, ja se okrenu, a ono lisičina došla sebi i čapava odozdo, srećom , pa me nedovati neđe za nogu nego samo dovaća do čizme, pa nije probila!! u reko ovo je još bolje sad je skinem granu sa ramena, pa pustim onako da lijan ide na prednjim nogama ispred mene, a ja je usmijeravam i nedam na se, a i Zule joj dodava bibera onako usput, ali mu nedam da je udavi nego ga ćeram od nje kad je jače šćepa!! Dođem ja kod Bracije, kad tamo sva ekipa, a lisicu ostavim onako da visi na kolcu zakačenu višlje na avliji, da je Zule nemere dovatiti, pa kad im reče da sam ulovio lisicu bez puške oni svi izletiše iz kuće, pa zamalo na guzicu ne popadaše kad viđeše da živa i zdrava lisičina visi vezana za kolac!!.. e sad će Bracija , aj Žare brate da puštim one moje nebi li se malo ostrvili!!.. ma reko pusti, ali nemoj da je kidaju, jer oću da uštavim krzno!! ..pusti Bracija pse, nji dva nešto počeše lajati,, edan krenu na nju, ona ga uštinu, a on pravac kolko ga noge nose brže bolje pobježe u kolibu, dok ovaj drugi laje, laje, ali nema kontakta ni pod razno!! Kažem ja njim gledaj sad Bracija i uči, pustim ja Zulina, a on je jednom cimnu, ona se trže na tu stranu, a on ka zmija čapi za drugu i udavi je ka zeca za minut!!..dugo se tu veče bećarilo i divanilo, a lijanovo krzno je moja mati dobila na poklon da ima oko vrata i znam da je bilo u stanu u Zadru visilo kod ogledala, ali tokom ovih ratnih zbivanja i ono je neđe nestalo, kao uostalom i mnogo čega drugog, ali uspomene i sijećanja ostaju zauvjek!! Zule je ubijen od strane zlotvora negde godinu, dvije poslje neđe u planini..niakada nismo saznali ko ga ubiCry, a ujak od kada smo izbjegli iz Like nikada više nije ni metra u lovu zakoračio, veli nije to moj Zoka meni lov kad nema planine i nečujem goniče!!..AOJ LIKO, ŽALI LI TE IKO!!!..e je..em ti priče opet pade u bedak!!!Cry

stojkuki kaže:
E jos da sam ista razumeo ....

Jedan od problema sa kojim se često susrećete je taj što se kod vas (nažalost isključivo) ustalio skraćeni oblik riječi koje završavaju na "o" u izvedbi npr. rek'o, iš'o ... Razlika je samo u tome što smo mi uglavnom izbacivali zadnji samoglasnik, a ne predzadnji pa se pomenute riječi izgovaraju "reka', iša', ...".
Još jedno bogatstvo srpskog jezika koje se (ponovo nažalost) sve više gasi, možda najviše što ljudima koji nisu na njega navikli odudara i "para uši". Vrlo tuan

Sasvim prirodno

stojkuki
 Ko je rekao da para usi. Samo nerazumeh pola. Odnosno morah se napeti da razumem Smile)))
Ali man' se lingvistike. To nije tema. Prica je super.

bogoljub
 Izem ti ovi našu nepodržanu ćirilicu.
Gledala mi Ciganka u dlan i kaže:
- Do 35. godine nećeš imati para i mučit ćeš se.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

bogoljub
 LOV LOVILI.....

Prvi deo

Sprema se za lov moj komšija Brane
digao na noge sve živo u kući
tražio je pušku,zaturio ranac
od opreme nezna šta je za obući.

Predsednik ga Vlada u kolima čeka
nestrpljiv je i on,vreme brzo leti
na zbornome mestu mora biti prvi
ako to ne bude lovci će ga kleti.

A sekretar Saša sa spiskom u ruci
razvrstava lovce gde će ko da lovi
neko mu je jutros preturo po stolu
u ruci mu behu pogrešni spiskovi.

Uzalud mu Sima,lovnik dva mandata
sav besan od muke šapuće u uvo
pogrešnu si Učo uzeo ćitabu
sav si smotan,brate,da te bog sačuv'o.

Stevica cigaru za cigarom pali
Vorgić ga u čudu iz prikrajka gleda
bolje da si jutros umesto cigare
uzeo od mene kašičicu meda.

U "doktora" Žare rakija miriše
dok se poštar Jova nateže sa kerom
a birtašu Miki ništa nije jasno
što je Dragan dig'o nogu za banderom.

Za ostale lovce koje ne spomenuh
u nastavku priče biće više slova
pisac nesme mnogo da im se zamera
za sada je dosta samo pesma ova.

Će se nastavi bre...
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

DakiNS
 OdobravamAplauz Eto Jank pojačava ekipu

bogoljub
 LOV LOVILI

Drugi deo

Jesen rana stigla i vreme je lova
moj komšija Rade na stotinu muka
sva mu sačma,brate,k'o topovsko đule
kao da će ići da puca na vuka.

Žare preko puta požuruje brata
ovaj k'o da ide negde u svatove
a na jednog zeca i ponekog lisa
u potkovu što će po blatu da love.

Iz Titela Marko pred domom se ljuti
za rose se ide u pogon na zeca
uraniti nije teško pravom lovcu
a ovi se vuku kao mala deca.

Mošorinac Paja kao mladić spreman
i Premil doš'o čak iz Krčedina
skupili se lovci skoro sa svih strana
iz Novoga Sada sve družina fina.

I Macura s' njima prepričava priče
ko je većeg zeca ubio u trku
oko sebe gleda neće li videti
piskaralo staro-novinara Brku.

Zna Macura dobro nije mala šala
jer kad ovaj nešto u tefter zapiše
ostaće za večnost lagarije puste
niko nikad neće oprati ga više.

Nastavak je ovo one prve pesme
ali ovoj priči nikad nema kraja
novinar če opet o svima pisati
ako mu u lovu ne probuše jaja.

Će se nastavi bre...
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

DakiNS
 Bogoljube svaka čast B)Aplauz

Jank
 Eto ko što vidite, stižu nove snage
koje reči slažu u pesme nam drage
pa stihovi teku kao stara česma
baš je dobra nova Bogijeva pesma

Bogoljube čestitam za svakog lovca ponešto....Bravo 2B)Aplauz
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif

bogoljub
 Samo da napomenem da ja nisam autor,ja samo prenosim pesmu na net.
Ja je pitam:
- A poslije 35.?
A ona će:
- Će se navikneš na to.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovački karabin KARABINI 1761 05.06.2025. 20:35
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 213 12.06.2024. 20:37
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,627,912 posete www.srbijalov.com