Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Dobar nož

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Dobar nož
zoranp
 Nemeza svaka častB), jeli to...onaj materijal za futrolu...mislim pareni??Hmmm
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

arnotije

Podunavac kaže:
Za kobaju i slaninicu, a i za sečenje silka i slične radnje na pecanju već 19 godina koristim Famipa Prizren britvu. Još me služi. A znala je da nešta i oguli kad se zaboravi pravi nož.

Ova britva je ekstra ja moju izgubih zimus, a isekao je slanine to je strasno i koristen nemilosrdno. I skoro nadjem u oglasima prodaje covek, pozovem ga a on mi kaze ne saljem na Kosovo.Confused Ako negde naletim uzecu ga obavezno.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

arnotije

Podunavac kaže:
Ovakve smo mi imali ali sa crnim koricama. A ovakav sam imao lovački i bio sam super zadovoljan sa njim.
i51.tinypic.com/24d0h86.jpg
i55.tinypic.com/29bjxnn.jpg

Takvu sa crnim koznim koricama ima moj burazer jedno vreme sam je i ja koristio, a takodje je stigla iz r... ;) sece drvo kao ruka debljine bez problema, i ne pamtim da je ikada ostrena. Noz je ekstra.
" Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da ga damo...? Ako je njihovo, zasto ga otimaju...? A ako vec mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustrucavaju... ? "
Matija Beckovic

nemeza
 zoranp, jeste onaj o kome smo pričali da neveruješ. Pozdrav. Bye

nemeza

Podunavac kaže:
Nemeza odlična futrola Bravo 2. Iz koliko delova je drveni deo i na koji način je spajano? Video sam slične futrole na nekim Japanskim noževima, ali mi se ova tvoja više sviđa.

Futrola se sastoji iz tri dela, leđa koja su i najšira i kroz nju prolazi alka koja drži gajku, alka drži kožni deo tako da u slučaju oztećenja može da se zameni, srednji deo u kom je uklonjen deo u obliku sečiva i prednji. Na vrhu je su spojeni nitnom i obloženi kožom (zalepljena) a celom dužinom su polirani i slepljeni.

A sad nagradno pitanje koja je vrsta drveta upotrebljena za izradu.Confused Napominjem da nikakve preparate nisam koristio, boja je prirodna.
Pozdrav. Bye

P.S. Ako je pitanje nagradno sleduje i nagrada. Presrean

nemeza
 charuga, juri dedu za rogove nož je gotov. Pozdrav. Bye

Podunavac

nemeza kaže:
A sad nagradno pitanje koja je vrsta drveta upotrebljena za izradu.Confused Napominjem da nikakve preparate nisam koristio, boja je prirodna.
Pozdrav. Bye

Imao sam Tetejca sa drvenim drškama koje su ličile na ove od noža. Bile su od trešnjinog drveta. Boja baš takva crvenkasta, ali se šare više ne sećam, davno je bilo. Da nije trešnja?
Tri prsta 2Kolce

canis aureus

nemeza kaže:
Pozdrav. Bye

ŠLJIVA!!!!
je tačan odgovor i nagrada je mojNaDragoljupe
(Podunavac drugare, više sreće drugi putAYes)
a ako moj odgoMor nije tačan(što je nemogućNo i nepri'vatljivo) nadam se da imamo pravo na jedan odgovor da ne nabrajam svo poznato mi i nepoznato drveće
Smeko

... onaj moj "nindža nož" sa prethodne strane je uglavnom služio za pokazne vežbe(samoodbrambene i još neke) i za moja testiranjaConfused te mislim da nije kvalitetan i "dobar" koliko je to njegov duži pobratim iz IMPE(kog je jedinica u kojoj je brat Podunavac biJo, koristila) koga sam takođe testirao i koji se mnogo bolje pokazao!!, ovaj "kratež" je više "civilna" varijanta tj namenjen u drugačije svrhe nego li onaj drugi(duži) a samim tim i malo lošijeg kvaliteta jer to tržište nije toliko zahtevno kao ono drugo(a ni veliko) ...

nego, šljiva je siguran samLupa

Lala
 Šljiva, i to prepečena!!! Smeko
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

canis aureus

nemeza kaže:

Sadpihh bre!!, moj deda nema rogove!Angry
ROFL

aleksa83
 img202.imageshack.us/img202/5717/nietowarfare130mm.jpg
Dobar pogled!!!!!

nemeza

canis aureus kaže:

nemeza kaže:

Sadpihh bre!!, moj deda nema rogove!Angry
ROFL

ROFL B) Nema ni charugin deda, ali ima deda komšija. Pozdrav.Bye

Podunavac
 Canis druže evo našao sam pravu sliku tanto noža kakve smo imali i futrola za njega. Imao sam i jedne anatomske drške za TT-a i od šljive i to navodno kuvane (ako majstor nije slagao) ali mislim da je šljiva više žućkasta. Kad smo već kod toga zašto bi se drvo trebalo kuvati za izradu drški?
Tri prsta 2Kolce

nemeza
 Podunavac, drvo ne mora da bude kuvano-pareno ali je bolje jer ksnije kad se montira na dršku noža, rukohvat pištolj a najbitnije kao kundak za pušku ne puca i ne "radi". Pozdrav. Bye

Podunavac
 Hvala na informaciji. Za parenje sam znao, pare se bukovi kundaci za vojno oružje, ali mi izraz kuvanje ipak bio malo čudan. Da li se i one odstajale orahove talpe pare pre obrade ili je to samo za drvo lošije kvalitete?
Tri prsta 2Kolce

zoranp
 Podunavac dragi moj zemljače, ja mislim da se kod Nemeze radi o parenom drvetu, ali po mom skromnom mišljenju nije Trešnja ili Šljiva (kako kažu ostale kolege)nego je u pitanju pareni Bagrem!!! Hmmm
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nemeza
 Podunavac, sve talpe koje se koriste za izradu kundaka bi trebalo da budu parene, što ne znači da i jesu. Pozdrav. Bye

nemeza
 Što se tiče materijala drveta za korice noža koristio sam pareni bagrem. Nagradu je osvojio kolega zoranp. Sledeći nož koji napravim biće nagrada. Čestitam kolega, a ostalima više sreće sledećeg puta. Pozdrav. Bye

Podunavac
 E pa zemo čestitam.Bravo 2 Svi su Nemezini noževi lepi na oko i od kvalitetnih materijala, pa ne sumnjam da će i ovaj tvoj takav da bude. Pohvala i Nemezi na velikodušnosti.B)
Tri prsta 2Kolce

zoranp
 Nemeza pre svega VELIKO HVALA NA POKLONU !!! Kiss B) E sad bi malo dodao na temu o parenom drvetu...Naime u pravi si da parenjem se donekle uspostavi ravnoteža u drvetu, mada je osnovna namera parenja izjednačavanje i nijansiranje boje drveta odnosno vrsta koje su istoj podložne..kod nas su tri najrasprostranjenije vrste drveta za perenje sledeće

Bukva - kao najčešće parena vrsta, parenjem se dobija rumeno crvankasta boja koja varira u zavisnosti od dužine tretiranja. Jako sklona deformisanju pri sušenju posebno treba paziti!!

Orah Evropski - beljika se ujednačuje bojom sa srčevinom, te se dobiva pepeljasto-siva boja koja u kompletu sa nežnom strukturom Oraha daje izuzetan dojam, a svakako zbog obradivosti i te lepote je Orah u samon vrhu izrade kundaka. Najpozatiji kundaci od Oraha dolaze sa bliskog istoka iz Turske, Iraka, itd.., ali to je neka druga tema!!

Bagrem - boja prelazi u zanimljivu braonsku boju koja je zaista nesvakidašnja za tu vrstu drveta koji je prirodno žućkaste boje, ali i ovde dolazi do izjednačavanja boje beljike i srčevine, pase zato i radi parenje, inače koliko ja znam jako tečka vrsta i za parenje i za sušenje zbog sklonosti ka pcanju i koj je opet posledica da tako kažem grube strukture Bagrema..

Samo napomena da po mom mišljenju ništa nestvara tenzije u drvetu i napregnutost kao neprirodno sušenje i zato sa sušenjem drveta trebate biti uvek jako obazrivi..kada sušite komad drveta sa kojim nešto planirate onda obavezno sltavljati talpe na letvice, držati u hladovini, sa ne prejakom promajom u početku. Sva čela komada koje želite da prosušite obavezno premažite drvofiksom da bi sprečili pucanje. Trupce koje želite da izrežete za nešto u nekom periodu obavezno okorati i podići na klocne..Uvek prosušivati deblje komade sa većom nadmerom da se manje deformišu i da se izbegne gubitak željenog komada , ako dođe do pucanja.. uh malo ja oduži Stidljiv!!! Aj pozdrav svima!!Bye
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Dobar puškar PUŠKARSKA RADIONICA 646 15.03.2018. 10:32
Dobar pogled!!! SVAŠTARA 46 10.04.2015. 19:54
Dobar Pogled LOVAČKE NOVINE 30 28.01.2011. 08:57
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 30
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,472
Najnoviji član: David N

Poslednje vesti
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,786,592 posete www.srbijalov.com