Lovačke priče - stvarni dogadjaji!
|
duskov |
Objavljen 09.12.2011. 15:54
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
(2)
poslije drugog zeca u rancu kerovi su odustali od traženja i lova. Osim ona. Lasa. nije prošlo ni pola sata a odjekuje njen glas prvo dolinama Breze a potom vrhovima Turjaka. "Siplje" što kaže moj brat. I taj treći je poginuo ali ona je u četiri popodne podigla četvrtoga i gonila ga vrhovima Turjaka koji su od nas poprilično daleko. Negdje kasno oko 9 uveče čuo sam i vukove kako se javljaju. Drhtao sam ali ne od hladnoće. Svi su već bili daleko od mjesta lova. Samo smo Drago i ja ,kome se inje nakupilo na ogromne brke koje je kočoperno nosio, čekali do pola jedan poslije ponoći. Čuli smo daleko, daleko kako goni kao da je počela prije pet minuta. Pala je i neka teška zimska planinska magla. Ponekad bi njen glas bio toliko blizu a ponekad se uopšte nije čuo. Moj brat Drago je rođen na selu i mnogo je čvrst čovjek. Nikada mu nijesam vidio suzu u oku. Tada jesam. "Poješće je vuci"! rekao mi je nekako odsutno, kao da govori sam sebi. Počeo je da pada snijeg. Bili smo daleko od najbližeg sela i počeli smo da napuštamo Brezu. Ni ja nijesam krio suze. Sada je više nisam čuo...
U selo smo stigli u tri ujutro i nakon pola sata smo usjeli da upalimo auto, jedan poluispravan Wartburg sa dvotaktnom mašinom.
Vraćajući se prema Bijelom Polju ćutali smo oba. Naše misli su bile sa Lasom. Molio sam Boga da preživi. Da je vuci ne rastrgnu. Da ne smrzne malaksala i iznurena...
Ostavio sam brata na selo a ja sam produžio za Bijelo Polje. tridesetak kilometara od mjesta gdje smo lovili.
Ja sjutra u Gimnaziju pa trči kući i telefonom zovem neke ljude u Beranama i u selu da čujem da je neko nije vidio. Ništa. Niko. I još mi svi kažu "nemoguće da je živa jer vuka ima ko pljeve!"
Odem do Draga i onda zajedno ćutimo. Znam da i on misli o njoj.
Ja sam tada čvrsto riješio da ne idem više u lov.
Brat je sedmi dan od muke uzeo lovačku pušku i otišao pored Lima da ulovi poneku patku. Ali više kako se ne bi mučio u četiri zida.
Nije prošao ni tri kilometra i ugledao je kerušu kako ide obalom Lima gotovo mrtva od gladi umora i mraza. Prolomio se krik i njegov i njen. On onako ogroman a ona onako mala i smrzla našla je snage da sedmi dan dođe u mjesto odakle je u lov krenula automobilom. Uveo je Lasu u sobu kod toplog šporeta iako su mu baba, žena i majka gunđale... Ali ne baš preglasno!
Ja sam o Lasi napisao nekoliko istinitih priča a na nekim javnim oglasima dobio čak i neke nagrade.
Ona je kod mog brata doživjela duboku starost i mnogo nevjerovatnih događaja iz lova. Siguran sam da nikada neću imati ništa slično od kerova ali sam još sigurniji da me je ona opčinila.
Njene tople pseće oči koje su često ličile na ljudske, njena bekrajna ljubav prema Dragu ponekad i prema meni, njeni lovovi koji se i sad pričaju oko kakve vatre u kasne zimske ili jesenje sate, odredili su nekako i moj ljudski put.
I kada sam na času srpskog recitovao Jesenjinovu pjesmu o keruši svi bi zaćutali jer sam je govorio iz najdublje dubine duše, ja sam recitovao Lasi.
Ja znam da ona i dalje negdje u vječnim lovištima goni i da čini podvige. Onako malena, uvijek polumršava, bez noktiju, toplih ljudskih očiju koje kao da govore-i dalje živi u mojoj duši.
Znam da ćemo se sresti tame negdje, daleko gdje više nema smrti, patnje i bola. Ostali smo Drago, ja i ona dužni nekima da pokažemo šta je zečar. Rođeni. To više kučka ne može da ošteni...
Hvala onima koji su pročitali ovu priču.... Učinili su mu uslugu. |
|
|
|
ohotnik |
Objavljen 09.12.2011. 16:07
|

Veteran

Upisa: 618
Pristupio: 02.12.2010. 13:55
|
Kolega lepo je kada covek ima necega tako lepog da se seca.Srecan je covek koji dozivi da ima takvog psa A zna da za svoga zivota nece imati vise nikada takvog jer oseca da se takav pas radja jednom u dosta godina I za njega strepi kao za svoga najmilijeg a istovremeno je vrlo ponosan na njega. |
|
|
|
kelt |
Objavljen 09.12.2011. 16:32
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
kolega dusko pricaj nam jos, ovaj internet nam zamijenio vatru sa ognjista.
|
|
|
|
duskov |
Objavljen 09.12.2011. 16:37
|

Lovčina

Upisa: 1159
Pristupio: 18.10.2011. 23:34
|
Milo, pričaću još , naravno. Sada sam u gužvi. Došli neki ljudi da sjedimo. Imam na planini kuću koju sam pravio čitavog života. Velika i sama. Okolo samo velika šuma i mnogo sunca i potoka. Tamo ljeti i zimi sjedimo, mislim lovci a ima i "Lovaca" i pričamo. Neki ponekad love a neki sve više pričaju.
Milo, pozdrav za Tebe! |
|
|
|
kelt |
Objavljen 09.12.2011. 16:40
|

Lovčina

Upisa: 1618
Pristupio: 12.01.2011. 09:05
|
pozzz....
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 09.12.2011. 16:47
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
Dusko suzu si mi na oko naćerao!! Sve ono što volim od djetinjsta i ono sa čim sam uveče u krevetu u svet snova odlazio i sa čim sam maštu raspirivao po Ličkim vrletima, ti si u retke pretočio..hvala kolega!! ..što kaže moj zemo Kelt..dok čitam, sve se osećam koda me moje ognjište grije, a vani udarila mjesečina i bijela studen da gora puca..nikad rana zarasti neće !!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
Jank |
Objavljen 09.12.2011. 17:02
|

Lovčina

Upisa: 2650
Pristupio: 17.05.2009. 23:12
|
duskov lepa priča koja budi najnežnija osećanja prema tim divnim stvorenjima...goničima...vraća i mene u detinjstvo u vreme kada sam zaveden njihovom pesmom trajno inficiran nečim što se zove LOV......
Lov je stil mog života...  ] 
|
|
|
|
Sniper Hunter |
Objavljen 09.12.2011. 17:20
|

Moderator

Upisa: 4753
Pristupio: 13.12.2009. 10:00
|
duskov za pricu B)
|
|
|
|
alex |
Objavljen 09.12.2011. 17:46
|

Lovčina

Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
stvarno lepa prica
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
lisac |
Objavljen 09.12.2011. 19:16
|

Stari član

Upisa: 215
Pristupio: 12.12.2010. 19:38
|
Nisam skoro cuo ovako lepu pricu!
Vladan
|
|
|
|
alex |
Objavljen 03.02.2012. 16:19
|

Lovčina

Upisa: 1414
Pristupio: 24.01.2011. 13:49
|
Kolege malo vise smo zaboravili ovu temu.
Hajdemo neku smesnu pricu iz lova
Bilo kada bilo kuda u lov s Bretonom svuda
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 03.02.2012. 18:14
|

Lovčina

|
aj alex kad si navalio..evo jedna ...dobra...Nije to davno bilo skupila se dobra i brojna ekipa lovčina iz svih krajeva zemlje Srbije, pa krenuše da pogonom i dočekom Lisu i Šakalu "pokvare dan"...e sad da nebi ja tu nešto puno kucakao po tastaturi...glavno je da je LALA OPER RANIO LISICU!!!..pa zar to nije za krepati od smeha.!!!  
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
Lala |
Objavljen 03.02.2012. 18:22
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Trebao sam ja tebe, Zoki, u Indjiji onda obrijati brk 'na suvo'!
Da me niste trpali SMS-ovima, ta lija bi na mestu pala, dok ja bacim telefon u sneg, dok potegnem pušku...
A kad je nisam ranio, šta si ti onda to tražio u onom grmlju, zajedno sa ostalima??? 'Ajd sad!!!???
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 03.02.2012. 18:35
|

Lovčina

|
Pa pucao onaj kolega do tebe još dva puta...on je i rekao da je u grmlju...
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
Predator |
Objavljen 03.02.2012. 18:35
|

Veteran

Upisa: 899
Pristupio: 13.04.2010. 00:49
|
Lala kaže:
Trebao sam ja tebe, Zoki, u Indjiji onda obrijati brk 'na suvo'!
Da me niste trpali SMS-ovima, ta lija bi na mestu pala, dok ja bacim telefon u sneg, dok potegnem pušku...
A kad je nisam ranio, šta si ti onda to tražio u onom grmlju, zajedno sa ostalima??? 'Ajd sad!!!???
Kakva crna lisica, tražio zemo WC papir!
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 03.02.2012. 18:38
|

Lovčina

|
a viđe Zemare, al sabija.. ..neka neka..ko će kom, ako neće svoj svom
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 03.02.2012. 18:42
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
što Lalo nisi odstrelio kao Sremac i izvukao pa nebi bilo dileme
|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 03.02.2012. 18:45
|

Lovčina

Upisa: 2727
Pristupio: 09.03.2011. 18:00
|
vidiš Predatoru kako stariji lovac nespremno ide u lov,pa mu posle djavo kriv
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 03.02.2012. 18:50
|

Lovčina

|
..i tako moj Alex dok mi tražismo tu lisicu,koju Lala rani ..izbi odnekud šumar i poče neka galama..šta bi??..priđem bliže kad čovek kosu sa glave čupa...veli da u svoj vek nije vidio da mu lovci kradu drva, a danas neka dvojica sa puškama zakačila trupac, pa ko dva dobra riđana ga odvukoše ka selu..u reko pa zar i takvih lovaca ima ...i dok se tu mi sagledavašmo ko bi bila ta dvojica "drvoseča" sleti ko iz vedra neba specijana jedinica gorske službe spašavanja, i dođoše k nama da ima damo neke pobliže informacije o kolegi koji se navodno izgubio u lovu, a koji je viđen samo na jutarnjem okupljanju i raspoređivanju..pa ko je taj?? svi se zgledasmo i zaključismo da oni sigurno misle na našeg jarana Predatora, ali ..rekošmo im mi..ma nije se on izgubio, on je samo malo duže u lovu, jer ga malo j..u ova otvorena lovišta, a on je opet do sada samo lovio u komercijali u zatvorenim tipovima loivšta, te on sada samo traži ogradu...pa će se vrne nazad!  .....i tako ti moj Alex bi to dobar lov...za anale!!! 
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
i u pravdi održi me,
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
Indjijanac |
Objavljen 03.02.2012. 19:01