Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabin
nenadx
 Dodao bih na rećeno,nešto slično(mala varijacija).Bilo je negde reči i o pucanju na divljač po kodeksu, gde se kaže - Ni preblizu ni predaleko. Kodeks nam je, ako tako piše, taman za zbunjivanje.Zna li neko šta je preblizu,a šta predaleko i po kojim kriterijumima je to određeno?.Uopšteno teško je očekivati od prosečnog lovca, idealne pucačke sposobnosti (preciznost)Taj prosečni lovac sa seriskim karabinom, municijom, optikom, na 100m teško uspe da napravi grupaciju (3 do 5) metka,u prečnik ispod 7 cm. Ovo matematički i po zakonu verovatnoće,pretpostavlja da se povećanjem daljine gađanja,srazmerno povećava i nepreciznost(grupacija), te lovac smanjuje šansu da ciljanu divljač pogodi u željeno (nišanjeno) mesto.Znači ne samo iz subjektivnih razloga, već i uobičajnog fabričkog rasipanja cevi, municijeOvde bih čak spustio C.aureusove postavljene granice ili da se cenkamo.U praksi veće daljine negarantuju precizan pogodak jer samo par cm odstupanja od vitalnih mesta,može dovesti do gubljenja divljači,(pa još loš izbor zrna) .i šta je tu predaleko po kodeksuAko bi ste se složili sa ovim,8x57 će na ovoj daljini davati bolje rezultate od mnogih isfriziranih,a na onim graničnim lovačkim-završiće posao takođeNajveća mana 8x57 je povećan luk balističke krivulje,ali balistika ne bi bila balistika(komplikovana) pa 8.ica ima stabilnu predvidivu putanju.To sa upucavanjem karabina na 300m, ne bih ni komentarisao-svaki kalibar ima svoju optimalnu daljinu upucavanja(zavisno od zrna),pa je bolje držati se toga. 
Dobar pogodak

stojkuki
 Manje vise cu se sloziti sa svim izrecenim ali cu postaviti i par pitanja.
Na kom strelistu je upucan karabin na 300 m?
Drugo, koliki je pad brzine i prenete energije na 300 m za kalibar 7x64, uz varijaciju po proizvodjacima +/- 10%?
i ondak po ko zna koji put pitan i sebEe, znamo li sta je 300 m?
I da li se treba loviti na tim daljinama sa kalibrima koji nisu za to.
Na temi lov na DS imali smo kolegu koji je tvrdio da je uspesno pucao vepra u trku nz 250 m ... Ovo bih zaista podveo pod taj fenomen.

270
 Ukratko, sve tablice su pomalo netačne, odnosno izmerene vrednosti u njima su za kontrolisane optimalne uslove i sa optimalnim dužinama cevi za pojedine kalibre.
U praksi je to često puta drugačije, ali ono što sam primetio je da su navedene tablice NAROČITO FRIZIRANE ZA KALIBAR 7x64!!!
U težim zrnima na preko 200m ovaj kalibar nema gotovo ništa manji pad od 12+g elaboracija u 8x57IS i ako tablice kažu drugačije.
Ovo je provereno u elaboracijama PPU,RWS i S&B pucano iz tada mojih Zastavinih karabina M70!
Ovo FRIZIRANJE tablica i razočarenje posle proba me je i prelomilo da prodam 7x64 i ostavim 8x57IS koji je imao i mnogo bolji efekat na divljač!
Ko želi da puca na preko 200m za to mora da ima odličan karabin, optiku i usaglašenu elaboraciju municije sa karabinom, tu je pre svega bitno to manje rasturanje pogodaka a tek onda balistička kriva koja na neprecizan pogodak utiče samo kod pogrešne procene daljine i efekta vetra i drugih vremenskih uslova na zrno!
Tablicama ne sme da veruje i mora da se oproba na strelištu pucanjem u metu na većim daljinama gde ujedno i uvežba da kompenzuje pad zrna na tim daljinama (podizanjem nišanske tačke, spuštanjem končanice za određeni br. "klikova", ili korišćenjem podeoka na BDC končanicama)!
Tek kad stekne ovakvo iskustvo i sigurnost u sebe i oružje može da se oproba u pucanju na divljač na 200+ metara!!!

Podunavac
 Upucavanje lovačke optike, bez balističkog tureta (ili prilagođene končanice za više različitih daljina) na 300 metara je čista ludost. Pad zrna kalibra 7x64 na 300 m je 30-ak centimetara. Ako bi optiku upucali na 300 m u nulu, onda bi na svim normalnim lovačkim distancama imali toliki prebačaj da bi redovno dolazilo do promašaja ili veoma loših pogodaka. Druga stvar, pucanje na tako tvrdu divljač kao DS na 300 m nije poželjno ni sa jačim kalibrima od 7x64. Da ne govorimo o lovačkom kodeksu i zakonskim ograničenjima daljine gađanja divljači u pojedinim državama.
Slažem se i sa kolegom 270. Balističke tablice su dane orjentaciono a ne da se slepo u njih veruje. Testiranja su vršena u kontrolisanim uslovima, gde je podešena temperatura i vlažnost vazduha i bez bočnog vetra. Isto tako proizvođači (uglavnom) ne navode iz koje dužine cevi je pucano, što i te kako utiče na dobijene rezultate. Lovačke daljine gađanja su po mom mišljenju do 200 m i do te daljine može efikasno da se koristi klasična lovačka optika, da pad zrna na 200 m ne bude prevelik u odnosu na nulu (najbolju daljinu upucavanja). Većina kalibara koji se kod nas koriste imaju nulu između 150 i 180 m, a pad na 200 m uglavnom ne prelazi 8 cm.
Greška je isto tako i upucavanje optike na 100 m u nulu, što često rade naši lovci. Kod takvog upucavanja je već na 150 m veliko odstupanje pogodaka u odnosu na tačku nišanjenja pa na većim daljinama redovno dolazi do promašaja. Najbolji način upucavanja lovačke optike je +4 cm na 100 m, i tako upucana optika (uglavnom) može da se koristi za gađanje do 200 m bez korekcija nišanjenja ili sa veoma malom korekcijom, ali i ovo zavisi od kalibra.
Tri prsta 2Kolce

stojkuki
 Upravo tako. Optika se upucava na 100 m sa dodatkom iz tablice proizvodjaca municije a to je izmedju 4 i 6 cm u zavisnosti od kalibra, vrste zrna ... Itd.
300 m je naucna fantastika.

arsa
 Juce sam bio u Kragujevackom Zavodu za zigosanje i upucavali smo jedan M48 pa sam imao priliku da prosetam njihovim tunelom i zalepim flekice na mete. Ljudi, na Jagodinskom strelistu sam pucao mnogo puta i nema se na otvorenom taj osecaj daljine,ovamo je to toliko izrazeno da sam pomislio da je tunel dug bar 200 metara.! 300 metara je mnooooogoo veliko rastojanje.
lovac Joca i Luka srbijalov

nenadx
 Naravno oborice se divljac i na tim daljinama,ali su realno procentualno smanjene sanse ya sigurno obaranje i tu je pitanje.da li je lovacki oprobavati se na nekoj \ivotinji .Arso pre dosta godina sam malo vezbao na onom strelistu/na Crnom vrhu/kod Jagodine.Postoji linija 300m....Kolege,nastavite u ovom pravcu,jer znate o cemu pricate
Dobar pogodak

cokoladni
 Podunavac slazem se da je +4cm na 100metara najbolja reglaza narocito za( rws evo).
priroda i drustvo

cokoladni
 Kupio sam LK Mosberg 100 atr polimerni kundak kalibar 30-06 sa optikom Barska 3-9x40. Sta mislite o tome?
priroda i drustvo

Podunavac
 Čestitam na kupovini i da te dugo i dobro služi. Mossberg je čuvena firma sa dugom tradicijom u proizvodnji pušaka, koja se proslavila sa sasčmaricama pumparicama. Verujem da su im i karabini na tom nivou kvalitete i da ćeš biti zadovoljan sa svojim. Puška je i na oko lepa, samo mi je malo čudna sigurnosna kočnica na obaraču. Nisam je video ni na jednom drugom karabinu i uglavnom je moda na pištoljima po ugledu na Glock. Na karabinu će možda zahtevati jedan period za navikavanje. Što se tiče optike neznam kakva je pa je nebi komentarisao. Dali si uzeo model sa bruniranom ili nerđajućom cevi i dali ima kanelure? Koliko si platio pušku ako nije tajna? Može li koja slika da je vidimo kako izgleda?
Tri prsta 2Kolce

cokoladni
 Hvala na cestitki,uzeo sam je u mat crnoj boji e sada da li je to brunir ili ...nisam siguran,a na obaracu je takozvani TLB on moze da se nasteluje za zeljenu tvrdocu prilikom povlacenja obaraca mislim da se to vise za sportsko streljastvo.Kocnica mu se nalazi pored zatvaraca kao na m98.Sto se tice cene ja sam je platio uz popust 300chf.inace cena bez optike joj se krece oko 400-500chf a verzia sa optikom kao moja 695chf.Licno sam je probao na strlistu 150m i grupacija je odlicna cak i posle 30 metaka ispaljenih za redom ali moje rame je posle toga bilo manje odlicno.Tezina sa optikom 3.500kg.A za kanelure ne razumem sta je to izvini ako moze objasnjenje.I slike uskoro.
priroda i drustvo

Podunavac

cokoladni kaže:
Hvala na cestitki,uzeo sam je u mat crnoj boji e sada da li je to brunir ili ...nisam siguran,a na obaracu je takozvani TLB on moze da se nasteluje za zeljenu tezinu prilikom povlacenja obaraca mislim da se to vise za sportsko streljastvo.Kocnica mu se nalazi pored zatvaraca kao na m98.Sto se tice cene ja sam je platio uz popust 300chf.inace cena bez optike joj se krece oko 400-500chf a verzia sa optikom kao moja 695chf.Licno sam je probao na strlistu 150m i grupacija je odlicna cak i posle 30 metaka ispaljenih za redom ali moje rame je posle toga bilo manje odlicno.Tezina sa optikom 3.500kg.A za kanelure ne razumem sta je to izvini ako moze objasnjenje.I slike uskoro.

Nismo se kolega razumeli oko kočnice. Nisam mislio na mehaničku kočnicu koja ja sa desne strana iza ručice zatvarača kao na M70 (ne M98 koja ima leptir kočnicu na zatvaraču). Mislio sam na automatsku sigurnosnu kočnicu koja je prosečena kroz obarač i treba da spreči naželjena opaljenja. Nisi je mnogo platio i sigurno vredi više nego što košta, kamo sreće da kod nas ima takvih pušaka za te pare. Verujem da joj je i optika solidna kad ju je proizvođač montira u fabrici. Ne verujem da bi Mossberg stavljao loše optike na svoje puške i rizikovao nezadovoljstvo korisnika i pad prodaje. Kanelure su uzdužni kanali na cevi koji imaju dve funkcije: bolje hlađenje cevi i manju težinu oružja. Kod karabina su ušli u modu zadnjih decenija, a inače su najčešće na dobošima revolvera.
Tri prsta 2Kolce

cokoladni
 Hvala na objasnjenju a za automatsku kocnicu ssam i razumeo i mislim da je to zbog TLB da ako nastelujemo na mnogo lako povlacenje oroza spreci nezeljeno opaljivanje.A ima Kenulare.I naravno evo koja slikica:
cokoladni priložio:
007.jpg

priroda i drustvo

cokoladni
 I jos neka
cokoladni priložio:
004_4.jpg

priroda i drustvo

cokoladni
 3.
cokoladni priložio:
003_5.jpg

priroda i drustvo

cokoladni
 4
cokoladni priložio:
005_4.jpg

priroda i drustvo

cokoladni
 P.S Podunavac za automatsku kocnicu mala ispravka napisao sam u predhodnom postu da sam o automatskoj kocnici razumeo ustvari ja sam mislio da to ima veze sa tlb opaljivnjem tek kada si mi ti rekao za automatsku kocnicu shvatio sam da je to zbog tlb reglaze sigurnost da ne opali nezljeno.Hvala kao i uvek dajes dobra objsnjenja i resenja, pozdrav.
A ako zelis da vidis cene u svajcarskoj idi na sledeci link:
www.Lagardere.ch posle idi u katalog i kada ti prikaze odstampani katalog u pdf formatu ti klikni na njega i videces cene koje se krecu ovde.
cokoladni priložio:
006_2.jpg

priroda i drustvo

canis aureus
 cokoladni čestitam na kupovini!B)
Da te dugo i sa uspehom služi!

voleo bih da i na ovom našem tržištu može da se kupi takvo ili slično oružje po takvim il bar sličnim cenama!!!
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac

cokoladni kaže:
A ako zelis da vidis cene u svajcarskoj idi na sledeci link:
www.Lagardere.ch posle idi u katalog i kada ti prikaze odstampani katalog u pdf formatu ti klikni na njega i videces cene koje se krecu ovde.

Lep izbor oružja sa cenama za svačiji džep. Interesantno je to što je većina oružja jeftina u odnosu na švajcarski standard. Bar da su kod nas ovakve cene.Cry Hvala na informaciji.
Tri prsta 2Kolce

Max011
 1100-1200 tolara za http://www.montan...unter.html PH akciju nije Zastava ni tako loša za sirotinju ostalima dobar pogled B)
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Poluautomatski karabin KARABINI 571 18.05.2025. 01:41
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,634,719 posete www.srbijalov.com