Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Naseljavanje divljači

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Naseljavanje divljači
petar
 Mozda su posle poplave pobegli kroz ogradu, pa sad Jagodinci love lopatara u prirodi...Grin
Just like old times!

nenadx
 To je bilo malo ranije,a mislim da se dosta podavilo.Ali desavalo se da u nekim ogradjenim pocepaju ograde,pa se lovilo okolo
Dobar pogodak

petar
 Ma nisu to jeleni pocepali ogradu, to su lovci cije se loviste granici sa tim ogradjenim, da se malo te divljaci naseli i kod njih, sve u cilju poboljsanja uslova za lov.Grin
Just like old times!

nenadx
 Eto odmah se optuzuje neko,.....A sirenje areala,kada divljac prelazi velike reke,planine....Salu na stranu,divljac je sposobna da bez vecih problema pocepa zicane ograde,polomi drvene,preskoci par metara a i ljudi to umeju i to je istina.
Dobar pogodak

petar
 A ako ja npr planiram da otvorim privatno loviste, i imam novca za to, i recimo kupim 500 ha zemljista i ogradim. Kupim divljac sa farmi divljaci i naselim ih tu. Da li ja mogu bez nekih posebnih dozvola da lovim tu, i da li vazi ono da je to privatan posed i da su to samo moje zivotinje koje sam ja legalno kupio, znaci na neki nacin kao moja farma i moje zivotinje na farmi? Jel to moze?Confused
Just like old times!

nenadx
 Za to sacekaj da se Lala vrati ili prouci zakon o dobrobiti........Mada bi trebalo,ako je nesto registrovano kao farma...Ja cu malo za ovu temu reci o dabru(Castor fiber).Ova divljac je do pre stotinak godina zivela na nasim prostorima,ali je izlovom i isusivanjem mocvara zatrt.2004 je prvo u Zasavici doneto20 ili30 primeraka(nesecam se tacno)Nakon dve godine ih je bilo vec desetak vise,a doneti su i na Obedsku baru.Odlicno su se adaptirali,prave mala jezerca i mocvare,a ima indicija da pocinju i da se sire(Jadar).Odlicno,ovaj projekat je za svaku pohvalu i nadam se da ce se preneti i na ostatak Srbije,jer bi tamo imao mnogo vecu,pozitivnu ulogu za prirodu,posebno u brdsko planinskim predelima......U medjuvremenu se pocetkom ove godine pojavio i na obalama Tise,ali su nastradali(mozda im za sada i nije tu mesto??) i34.tinypic.com/24pw1fk.jpg
Dobar pogodak

petar
 Interesantno, evo jednog lepog videa o lovu na dabra, snimljen je u Norveskoj:

http://www.youtub...XxRlxgPdd0

Just like old times!

nenadx
 Nadam se da sam odgledao pravi snimak...Pa da ,relativno lak lov.Puca se jedinacnim zrnom za krzno koje je veoma cenjeno.Mada evo zanimljivosti,uz njih je lepsa prica,a i licno volim da ubacim tako sto.Dabar dostigne do 17 kg,pa su mu i snicle prilicno dobre.Kod nas je crkva u proslom veku(ustvari sad vec pretproslom) dala preporuku da se njegovo meso moze koristiti u vreme posta...Zlobnici bi rekli,to je razlog nestanka dabra.Svakako je i to doprinelo,ali najpre,unistavanjem stanista.Trebalo je isusiti mocvarne terene,reke ispraviti i omoguciti im brz protok....Ovo je uticalo na citav lanac negativnih desavanja u prirodi....Moze se nabrajati i povezati citav niz degradacije stanista mnogih vrsta,pa naravno i dabra,ali evo polako se osvescujemo....Licno mislim da bi trebalo ubrzati proces povratka dabra a lovci sa svoje strane da daju svoj doprinos ovome. i37.tinypic.com/1i0cq1.jpg Evo kako to radi dabar.U jezercima koje napravi,stvaraju se uslovi za mnogo vise zivota u vodi,sto se odrazava i na okolinu......
Dobar pogodak

vuk71
 Mozemo mi pisati o naseljavanju divljaci na nove lokacije ili vracanje na stare gde su pojedine vrste nestale ali opet nema ni to smisla ako ne promenimo lovacku svest i edukaciju kako lovaca tako i lokalnog stanovnistva. Nazalost kod nas po starom srpskom obicaju divljac mogu desetkovati i ne lovci. Ima podosta onih koji nisu lovci a dok obilaze njivu imaju pusku u traktoru.Bice da Austrijanci nemaju puno divljaci vec lose voze........hm....

nenadx
 Vuce na prvu loptu se odmah slazem sa tobom.Ali uvek ima ali.Nije sve do naroda,narod se vaspitava i disciplinuje....Nisu ti Austrijanci imuni na ljudske osobine....ali to je kompleksno pitanje.Primer,naseljavanje jelena na karpatskom delu Srbije,sezdeseti godina...divokoza na istom...itd.Sva u potpunosti uspela,cak izvanredno.Nasuprot tome skorasnje naseljavanje jelena na Jastrebcu,katastrofa.Da li su u pitanju osobine koje cesto koristimo..Ma mi smo takvi ljudi.....Naravno da nisu,a vazdusna linija izmedju te dve lokacije nema ni 100km....
Dobar pogodak

vuk71
 kolega nenadax je se nepredajem i dalje sam za svaku akciju oko naseljavanja divljaci kako sitne tako i krupne i nebezim od posla... al je jako bitno dovesti na neki nivo savest i svest lovaca kao i ostalih koji borave u prirodi... hocu da kazem da se na tom polju mora jos mnogo raditi... mnogo bre kasnimo moramo da radimo po ubrzanom kursu inace ode nam voz

Lala
 Negde sam čuo priču, kako su dali jednom 'lovcu', da odnese fazane iz volijere u gajbama traktorom, i da ih pusti u lovište. Kolege utovarile gajbe u prikolicu, taj veselnik odvezao u lovište...
Posle izvesnog vremena, taj lovac navodno nije išao nekoliko nedelja u lov, ali je zato svaki drugi dan imao fazansku supu za ručak.

Eto, i toga ima...Sad
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

Podunavac
 Takav bolje da ni ne bude član LD, nego neka rani živinu i kolje u svojoj avliji. Ja bi ga za takvu stvar izbacio iz LD doživotno.
Tri prsta 2Kolce

DakiNS

Lala kaže:
Negde sam čuo priču, kako su dali jednom 'lovcu', da odnese fazane iz volijere u gajbama traktorom, i da ih pusti u lovište. Kolege utovarile gajbe u prikolicu, taj veselnik odvezao u lovište...
Posle izvesnog vremena, taj lovac navodno nije išao nekoliko nedelja u lov, ali je zato svaki drugi dan imao fazansku supu za ručak.

Eto, i toga ima...Sad
Nešto mi poznata ta priča,mogu misliti kako je bilo lovcima koji su bauljali kroz oranje 4-5 km u jednom pravcu do tog rita a tamo ni perceta, jel on onako visok mršav vitak, vozi bicikl, a za bicikl vezana dva kera pa kada se jedan umorio trčeći za biciklom i pao ali pad nije preživeoHisteriantU.aUps
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

Lala
 Daki, znači i ti si čuo tu priču? Eto vidiš kako je mali svet Grin
Zamisli kada bi takvi eksperti trebalo da naseljavaju krupnu divljač?
Šuškalo se ne tako davno, o nekim srnama povredjenim pa izlečenim, i puštanju u atar, pa se valjda ispostavilo da su srne puštene u pušnicu, malo preradjene... ali ne znam ni gde ni kako ni šta. Svakakve neproverene priče kruže! Sad
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

vuk71
 lalo dobro si cuo za tu fazansku supu, to se desava u nasem ld svake godine, redovno naseljavamo njegov kokosinjac...

vuk71
 skoro zaboravih taj lovac je naravno GRUPOVODJA... sta li ostali rade.....

nenadx
 Vuce,mogao bih se sloziti sa tobom u najvecem delu..sa par dodataka.Naseljavanja vezana sa lovackim drustvima i lovcem vezani su najvecim delom sa fazanom,ponekad zecom i retko nekom drugom divljaci.Tada najveci br. lovaca odradi svoj deo posteno i sa entuzijazmom,ali u masi mora biti par kukolja,koji umanje napore ostalih.Zato se nesme dopustiti da mali broj nedozrelih upropasti napore vecine.Lek je ukazivanje na pozitivnost,ali i koriscenje pravnih sredstava,ili sto nas narod kaze cepni ga,pa nek se misli.E sad u ova nova vremena sa novim vrednostima neznam kako ce biti(ili da nezalazim u to)...kada vecina nece imati utisak da se radi o njegovoj ili nasoj svojini-Vec njihovoj.Daj Boze daa gresim.Pozdrav.
Dobar pogodak

zoranp
 ..nešo netreba se dati manjini, ali nepušta se fazan na oranje, neće tamo ostati ni dana, a remize...šta je to!!!???Angry...e to nije do manjine nego nažalost do većine!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

Rodeo

nenadx
 U pravu si Zorane.Naseljavanje bez prethodno pripremljenog terena,je osudjeno na propast i u LU,LD...to je tehnicko pitanje koje pada na ledja vecine clanova.Prethodno sam rekao na zapazanja o radnjama kojim se koriste pojedinci i zloupotrebljavaju upropascavaju trud zaljubljenika,entuzijasta..pa moze se reci i onih koji postuju tudji trud.
Dobar pogodak

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Novi Zakon o divljači i lovstvu PROPISI O LOVU 616 24.09.2023. 16:44
Divljač i saobraćaj DIVLJAČ 63 07.08.2022. 21:10
Najznačajnije osobine mesa divljači STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 8 20.07.2022. 20:18
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 377 14.10.2021. 16:24
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,465
Najnoviji član: Stevan Belor...

Poslednje vesti
Obaveštenje korisnicima lovišta
dobijanje lovačke dozvole kompleksan proces
Sočne lovačke šnicle u marinadi od crnog vina, majčine dušice i origana
IN MEMORIAM
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

Hunter_lovac
· 25.07.2025. 12:56

Modernizujte sajt , privućiće nove članove , a i svakako treba da se modernizuje 👍🏻

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

65,127,039 posete www.srbijalov.com