Naseljavanje divljači
|
petar |
Objavljen 09.08.2010. 20:41
|

Lovčina

Upisa: 1690
Pristupio: 13.07.2010. 21:59
|
Mozda su posle poplave pobegli kroz ogradu, pa sad Jagodinci love lopatara u prirodi...
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 09.08.2010. 21:03
|

Moderator

Upisa: 2282
Pristupio: 16.10.2009. 18:15
|
To je bilo malo ranije,a mislim da se dosta podavilo.Ali desavalo se da u nekim ogradjenim pocepaju ograde,pa se lovilo okolo
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 10.08.2010. 13:05
|

Lovčina

|
Ma nisu to jeleni pocepali ogradu, to su lovci cije se loviste granici sa tim ogradjenim, da se malo te divljaci naseli i kod njih, sve u cilju poboljsanja uslova za lov.
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 10.08.2010. 16:20
|

Moderator

|
Eto odmah se optuzuje neko,.....A sirenje areala,kada divljac prelazi velike reke,planine....Salu na stranu,divljac je sposobna da bez vecih problema pocepa zicane ograde,polomi drvene,preskoci par metara a i ljudi to umeju i to je istina.
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 10.08.2010. 17:07
|

Lovčina

|
A ako ja npr planiram da otvorim privatno loviste, i imam novca za to, i recimo kupim 500 ha zemljista i ogradim. Kupim divljac sa farmi divljaci i naselim ih tu. Da li ja mogu bez nekih posebnih dozvola da lovim tu, i da li vazi ono da je to privatan posed i da su to samo moje zivotinje koje sam ja legalno kupio, znaci na neki nacin kao moja farma i moje zivotinje na farmi? Jel to moze?
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 13.08.2010. 19:25
|

Moderator

|
Za to sacekaj da se Lala vrati ili prouci zakon o dobrobiti........Mada bi trebalo,ako je nesto registrovano kao farma...Ja cu malo za ovu temu reci o dabru(Castor fiber).Ova divljac je do pre stotinak godina zivela na nasim prostorima,ali je izlovom i isusivanjem mocvara zatrt.2004 je prvo u Zasavici doneto20 ili30 primeraka(nesecam se tacno)Nakon dve godine ih je bilo vec desetak vise,a doneti su i na Obedsku baru.Odlicno su se adaptirali,prave mala jezerca i mocvare,a ima indicija da pocinju i da se sire(Jadar).Odlicno,ovaj projekat je za svaku pohvalu i nadam se da ce se preneti i na ostatak Srbije,jer bi tamo imao mnogo vecu,pozitivnu ulogu za prirodu,posebno u brdsko planinskim predelima......U medjuvremenu se pocetkom ove godine pojavio i na obalama Tise,ali su nastradali(mozda im za sada i nije tu mesto??)
Dobar pogodak
|
|
|
|
petar |
Objavljen 14.08.2010. 13:29
|

Lovčina

|
Interesantno, evo jednog lepog videa o lovu na dabra, snimljen je u Norveskoj:
http://www.youtub...XxRlxgPdd0
Just like old times!
|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 16.08.2010. 14:40
|

Moderator

|
Nadam se da sam odgledao pravi snimak...Pa da ,relativno lak lov.Puca se jedinacnim zrnom za krzno koje je veoma cenjeno.Mada evo zanimljivosti,uz njih je lepsa prica,a i licno volim da ubacim tako sto.Dabar dostigne do 17 kg,pa su mu i snicle prilicno dobre.Kod nas je crkva u proslom veku(ustvari sad vec pretproslom) dala preporuku da se njegovo meso moze koristiti u vreme posta...Zlobnici bi rekli,to je razlog nestanka dabra.Svakako je i to doprinelo,ali najpre,unistavanjem stanista.Trebalo je isusiti mocvarne terene,reke ispraviti i omoguciti im brz protok....Ovo je uticalo na citav lanac negativnih desavanja u prirodi....Moze se nabrajati i povezati citav niz degradacije stanista mnogih vrsta,pa naravno i dabra,ali evo polako se osvescujemo....Licno mislim da bi trebalo ubrzati proces povratka dabra a lovci sa svoje strane da daju svoj doprinos ovome. Evo kako to radi dabar.U jezercima koje napravi,stvaraju se uslovi za mnogo vise zivota u vodi,sto se odrazava i na okolinu......
Dobar pogodak
|
|
|
|
vuk71 |
Objavljen 15.02.2011. 18:48
|

Veteran

Upisa: 584
Pristupio: 18.11.2010. 10:13
|
Mozemo mi pisati o naseljavanju divljaci na nove lokacije ili vracanje na stare gde su pojedine vrste nestale ali opet nema ni to smisla ako ne promenimo lovacku svest i edukaciju kako lovaca tako i lokalnog stanovnistva. Nazalost kod nas po starom srpskom obicaju divljac mogu desetkovati i ne lovci. Ima podosta onih koji nisu lovci a dok obilaze njivu imaju pusku u traktoru.Bice da Austrijanci nemaju puno divljaci vec lose voze........hm.... |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 16.02.2011. 21:57
|

Moderator

|
Vuce na prvu loptu se odmah slazem sa tobom.Ali uvek ima ali.Nije sve do naroda,narod se vaspitava i disciplinuje....Nisu ti Austrijanci imuni na ljudske osobine....ali to je kompleksno pitanje.Primer,naseljavanje jelena na karpatskom delu Srbije,sezdeseti godina...divokoza na istom...itd.Sva u potpunosti uspela,cak izvanredno.Nasuprot tome skorasnje naseljavanje jelena na Jastrebcu,katastrofa.Da li su u pitanju osobine koje cesto koristimo..Ma mi smo takvi ljudi.....Naravno da nisu,a vazdusna linija izmedju te dve lokacije nema ni 100km....
Dobar pogodak
|
|
|
|
vuk71 |
Objavljen 14.04.2011. 12:49
|

Veteran

|
kolega nenadax je se nepredajem i dalje sam za svaku akciju oko naseljavanja divljaci kako sitne tako i krupne i nebezim od posla... al je jako bitno dovesti na neki nivo savest i svest lovaca kao i ostalih koji borave u prirodi... hocu da kazem da se na tom polju mora jos mnogo raditi... mnogo bre kasnimo moramo da radimo po ubrzanom kursu inace ode nam voz |
|
|
|
Lala |
Objavljen 14.04.2011. 14:38
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Negde sam čuo priču, kako su dali jednom 'lovcu', da odnese fazane iz volijere u gajbama traktorom, i da ih pusti u lovište. Kolege utovarile gajbe u prikolicu, taj veselnik odvezao u lovište...
Posle izvesnog vremena, taj lovac navodno nije išao nekoliko nedelja u lov, ali je zato svaki drugi dan imao fazansku supu za ručak.
Eto, i toga ima...
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 14.04.2011. 14:55
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Takav bolje da ni ne bude član LD, nego neka rani živinu i kolje u svojoj avliji. Ja bi ga za takvu stvar izbacio iz LD doživotno.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 14.04.2011. 15:27
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Lala kaže:
Negde sam čuo priču, kako su dali jednom 'lovcu', da odnese fazane iz volijere u gajbama traktorom, i da ih pusti u lovište. Kolege utovarile gajbe u prikolicu, taj veselnik odvezao u lovište...
Posle izvesnog vremena, taj lovac navodno nije išao nekoliko nedelja u lov, ali je zato svaki drugi dan imao fazansku supu za ručak.
Eto, i toga ima...  Nešto mi poznata ta priča,mogu misliti kako je bilo lovcima koji su bauljali kroz oranje 4-5 km u jednom pravcu do tog rita a tamo ni perceta, jel on onako visok mršav vitak, vozi bicikl, a za bicikl vezana dva kera pa kada se jedan umorio trčeći za biciklom i pao ali pad nije preživeo tU.a
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 14.04.2011. 15:44
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
Daki, znači i ti si čuo tu priču? Eto vidiš kako je mali svet 
Zamisli kada bi takvi eksperti trebalo da naseljavaju krupnu divljač?
Šuškalo se ne tako davno, o nekim srnama povredjenim pa izlečenim, i puštanju u atar, pa se valjda ispostavilo da su srne puštene u pušnicu, malo preradjene... ali ne znam ni gde ni kako ni šta. Svakakve neproverene priče kruže!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
vuk71 |
Objavljen 17.04.2011. 20:04
|

Veteran

|
lalo dobro si cuo za tu fazansku supu, to se desava u nasem ld svake godine, redovno naseljavamo njegov kokosinjac... |
|
|
|
vuk71 |
Objavljen 17.04.2011. 20:05
|

Veteran

|
skoro zaboravih taj lovac je naravno GRUPOVODJA... sta li ostali rade..... |
|
|
|
nenadx |
Objavljen 18.04.2011. 20:51
|

Moderator

|
Vuce,mogao bih se sloziti sa tobom u najvecem delu..sa par dodataka.Naseljavanja vezana sa lovackim drustvima i lovcem vezani su najvecim delom sa fazanom,ponekad zecom i retko nekom drugom divljaci.Tada najveci br. lovaca odradi svoj deo posteno i sa entuzijazmom,ali u masi mora biti par kukolja,koji umanje napore ostalih.Zato se nesme dopustiti da mali broj nedozrelih upropasti napore vecine.Lek je ukazivanje na pozitivnost,ali i koriscenje pravnih sredstava,ili sto nas narod kaze cepni ga,pa nek se misli.E sad u ova nova vremena sa novim vrednostima neznam kako ce biti(ili da nezalazim u to)...kada vecina nece imati utisak da se radi o njegovoj ili nasoj svojini-Vec njihovoj.Daj Boze daa gresim.Pozdrav.
Dobar pogodak
|
|
|
|
zoranp |
Objavljen 18.04.2011. 21:41
|

Lovčina

Upisa: 2484
Pristupio: 13.11.2010. 09:37
|
..nešo netreba se dati manjini, ali nepušta se fazan na oranje, neće tamo ostati ni dana, a remize...šta je to!!!??? ...e to nije do manjine nego nažalost do većine!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.

|
|
|
|
nenadx |
Objavljen 19.04.2011. 14:24
|

Moderator

|
U pravu si Zorane.Naseljavanje bez prethodno pripremljenog terena,je osudjeno na propast i u LU,LD...to je tehnicko pitanje koje pada na ledja vecine clanova.Prethodno sam rekao na zapazanja o radnjama kojim se koriste pojedinci i zloupotrebljavaju upropascavaju trud zaljubljenika,entuzijasta..pa moze se reci i onih koji postuju tudji trud.
Dobar pogodak
|
|
|