Svima je zakonom o udruzenjima garantovano ustavno pravo da budu clanovi po svojoj volji!Traba razdvojiti lovce koji se samo zadovoljavaju clanstvom i lovcima koji imaju pravo lova u ovoj godini!! To se mora odvojiti i u statutima jer je bitno!!!
slavaplana kaže:
Svima je zakonom o udruzenjima garantovano ustavno pravo da budu clanovi po svojoj volji!Traba razdvojiti lovce koji se samo zadovoljavaju clanstvom i lovcima koji imaju pravo lova u ovoj godini!! To se mora odvojiti i u statutima jer je bitno!!!
Aha
Osnovni akt drzave je Ustav. Ustav garantuje slobodu udruzivanja.
Onda sledi zakon o udruzenjima kojima se pojasnjava clanstvo u udruzenju.
Lovna karta preko udruzenja se moze dobiti samo u dva slucaj ili kao clan ili kao turista jer nema trece varijante. Tu se ukljucuje i zakon o divljaci koji dodatno objasnjava da je uslov za lovnu kartu - dokaz o polozenom lovackom ispitu.
Dalje zakon uslovljava posedovanje oruzanog lista kao uslov za izdavanje dozvole za lov. Sledi pitanje cena jer clan udruzenja moze platiti divljac i kroz rad i ulaganja dok turista placa po cenovniku udruzenja. Tu je najverovatnije i obaveza svih udruzenja za fiskalnu kasu, vec je predlozena radna verzija sifrarnika. Potom sledi zakon o veterinarstvu - tumecenje unutrasnjeg prometa (clanovi) i prometa (turisti)
mesta za pregled divljaci, uzorkovanje divljaci. zatim dolazi zakon o dobrobiti zivotinja kojim se zabranjuje secenje krila, nogu ili repa divljaci jer je to sakacenje - ukidaju se poeni za tzv stetocine - jedino preostalo resenje ostaje u uvodjenju nadoknade za grabljivice, psi i macke koji se bez kontrole vlasnika - tzv odbegli kucni ljubimci krecu po lovistu i predstavljaju opasnost po divljac mogu se humano ukloniti odstreliti u organizovanim akcijama iskljucivo grupe ali ne pojedinci.. Onda sledi zakon o oruzju i municiji, kako drzati oruzje posebno municiju, kako transportovati, kome pozajmljivati. Onda dodje zakon o saobracaju i prateci propisi a je gotovo nemoguce postaviti saobracajni zanak divljac na putu, onda osiguranje stata od divljaci, osiguranje delatnosti lovaca te kroz vinkuliranu menicu dolazimo do garancije za dobijanje lovista na gazdovanje i onda..
Dalje pitajte recimo savez na nacin propisan Kodeksom lovaca Srbije.
Zaista ne znam "šta je pesnik hteo da kaže"!
Ali prvo nije tačno da samo član ili turista mogu preko LU, kao korisnika lovišta,dobiti lovnu kartu!
Svako ko poseduje dokaz o položenom lovačkom ispitu, ili završenu odgovarajuću školu, može kod svakog LU, korisnika lovišta, podneti zahtev Ministarstvu za izdavanje lovne karte!
Da li će loviti i po kojoj ceni zavisiće od korisnika lovišta, kao i od toga da li ima oružni list (da pojednostavimo).
Ostatak teksta mi ni malo nije jasan!
Znam da postoje sve te obaveze, ali zar ćemo ih biti oslobođeni ako budemo članovi Saveza? Nećemo!
Da li je Savez nešto učinio da doneti propisi budu malo fleksibilniji? Nije!
Znaš li Bracu Piškaća?
Štampaj!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
,,,a u lovačkom kodeksu lepo piše lovite zečeve u ograđenom prostoru (može i voćnjaku) u što većem broju...B) .. e vala svako se danas poziva na kodeks, pa ti ga ni mrvu nemaš odkada si počeo da pišeš na ovome forumu moja devico što šetaš sa ćupom na glavi ..lepo te pita Sremac što neodgovoriš??? jeli i to po kodeksu ignorisati kolegu lovca???
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Sve je lepo napisano, ali ima jedan problem: važeći cenovnik divljači se primenjuje dok LU lovištem gazduje kao deo LSS, tj. dok je LSS korisnik lovišta koja je dobio od države, pa preko LU gazduje sa njima. Kada lovišta budu dodeljivana na konkursu direktno LU, onda i prestaje obaveza pridržavanja cenovnika, kao i obaveza članstva u LSS. Pa LU može samostalno da odluči po kojoj ceni će prodavati divljač, bilo članovima bilo turistima.
Po meni, velika je anomalija bila, da svako LU po difoltu MORA da bude član LSS/LSV, da bi dobilo lovište na korišćenje. LSS je kako i ime kaže, savez, dakle, po registraciji je udruženje gradjana, a sistem je postavljen tako, da ostala udruženja gradjana koji žele da se bave lovom i lovstvom, MORAJU da budu članice saveza, da bi mogli da se bave onim zbog čega su osnovani (da gazduju divljači, npr.). To nije normalno, i ograničava svim drugim udruženjima iz te branše rad. A nije ni u skladu sa principom dobrovoljnosti udruživanja, kad se nešto MORA, ne može biti dobrovoljno.
Drugim rečima, LSS/LSV je do sada bio teški monopolista, a novi zakon je to ukinuo, hvala Bogu. I cela frka se po mom mišljenju diže upravo oko ovog pitanja. Neće više savez(i) imati ekskluzivno pravo na korišćenje lovišta, jer je takvo pravo do sada bilo uvek 'mač nad glavom' neposlušnih LU. I zato su i delegati u skupštinama saveza prvo morali da pitaju 'šefa' za svoje mišljenje, da bi znali kako da glasaju. Imitacija delegatskog principa.
Zašto se nerviram dok ovo pišem?
temudjine, rekao si dve interesantne stvari:
clan placa divljac kroz clanarinu i najverovatnije uvodjenje fiskalnih kasa kod korisnika lovista.
Aha
Prvo, po mome, ne moze lovac unapred kroz clanarinu da plati divljac, jer kako? Gde se to evidentira, da je taj deo od toga, i gde i kada je nastao promet? I naravno, koliko se racuna da je platio akontaciju, jednog Fazana? A on od 12 izlazaka svaki put legalno nosio kuci bar jednog ili dva Fazana!! Pa to nece moci vise tako, bar ja mislim da nemoze. Jer ce korisnik na kraju morati da dokaze nekako, da je evidentirao da je toliko odstrelio koliko je mislio i, po nekom cenovniku, nekom prodao, makar clanu. I naplatio Pdv, sto smo iz tumacenja Poresku Uprave Ministarstva Finansije naucili, da moramo platiti!
Tu onda ima smisla fiskalna kasa, i treba na kraju posle jednog prometa da se izda racun za nesto sto si kupio!
[quote]Banatski Fazan kaže:
temudjine, rekao si dve interesantne stvari:
clan placa divljac kroz clanarinu i najverovatnije uvodjenje fiskalnih kasa kod korisnika lovista.
Prvo, treba pazljivije citati jer to nije napisano (ne pise clanarina).
Drugo, mora se razdvojiti clanarina udruzenju od ostalih placanja (akontacija lova divljaci kroz odredjeni broj lovnih dana i sl.)
Trece, clanstvo u LSS i LSV nije obavezno jer bi to bilo protivustavno.
Svako udruzenje moze odmah da raskine ugovor sa LSS i da dobije loviste direktno od drzave. Lalo molim te da ne prenosis vise pogresne informacije clanovima.
Dosta izmisljanja, izvrdavanja, vinskih i pivskih tumacenja!!!!
Aha
Svako udruženje ne može da dobije lovište, nego može da konkuriše, kad budu 'nacrtana' lovišta i kad konkurs bude objavljen.
Netačnu informaciju si ti dao.
Nastavak:
U jednoj drzavi moze da postoji jedan KSS, TSS, OSS, FSS sve savezi nacionalnog znacaja, o cemu pise Lolo.
Kakva obaveza clanstva ili jesi ili nisi.
Valjda clanovi a to su lovacka udruzenja odlucuju o clanstvu.
U potpunosti razumem lovce koji su sludjeni ovakvim drzavnim sistemom ali optuzivati samo savez za losu situaciju... Ili kanda ste u pravu nisu krive grupovodje, drustva, sekcije, udruzenja i razni predsednici, krivi smo mi jer smo ih slusali (u ovom slucaju citali).
Aha
Lala kaže:
Svako udruženje ne može da dobije lovište, nego može da konkuriše, kad budu 'nacrtana' lovišta i kad konkurs bude objavljen.
Lalo, Lalo, ta molicu lepo a sta im brani da raskinu ugovor. Ta zakon je donet pre 10 meseci. Ko je kriv sto nisu spremna osnovna dokumenta koja su trebala da budu sastavni deo zakona npr. lovna podrucja. Lalo, Lalo, ko sad siri netacne informacije ili je mozda za sve savez kriv i za inflaciju i za deflaciju..
aha
Moje pisanje o MORANJU, se odnosilo ne na de jure moranje, nego na de facto moranje. Nijedno LU nije moglo da se bavi lovom i lovstvom, ako nema lovište, jel tako? A lovište na upravljanje je dobijalo od LSS, ili grešim?
Mislim da sad razumeš šta sam hteo da kažem.
Sto tako Lalo vices na naseg clana Temudjina pa to nije lepo!
Salusaj coveka ,razmisli pa onda kazi i ti koju!!!!
Vidis da se covek posvetio da nam da informacije na forumu jer savezu niko vise nece ni razglednicu da napise a kamoli neko pitanje!!!
Pusti coveka da da objasni clan 52 oglednog primerka statuta LSS koji lepo kaze da je udruzenje clan LSS sa sedistem....!
Setili se ljudi pa gledaju sebe a ti vices !POLAKO!
Oce On da objasni nama iz sume,brda i dolina....
polako
Cujmo sada malo njega !! .......HVALA!
Izvolite nastavite,Mi vas slusamo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sremac75 kaže:
Znaš li Bracu Piškaća?
Štampaj!
Mislim dakle postojim. Lovna karta preko udruzenja ili clan ili gost(turista). Naravno da se to ne odnosi na zaposlene radnike (strucna lica i lovocuvare) jer bi oni predstavljali trecu kategoriju a ionako su ljudi treceg reda kako ih (krivi)lovacka rukovodstva tretiraju.
Aha
Sto se tice Brace, valjda se o njemu staraju odgovarajuci drzavni organi jer je
predstavljen kao drzavni neprijatelj broj jedan.
Usudio se da izda i to za godinu dana vise dozvola za lov predatora u jednom drustvu nego sva druga lovacka drustva u istom udruzenju u periodu od deset godina.
Ili kanda(har) gresim
Lala kaže:
Lalo, Lalo, ta molicu lepo a sta im brani da raskinu ugovor. Ta zakon je donet pre 10 meseci. Ko je kriv sto nisu spremna osnovna dokumenta koja su trebala da budu sastavni deo zakona npr. lovna podrucja. Lalo, Lalo, ko sad siri netacne informacije ili je mozda za sve savez kriv i za inflaciju i za deflaciju..
aha
Raskid ugovora obesmišljava postojanje jednog LU, jer time gubi lovište u trenutnim uslovima, hajde da ne igramo žmurke, znaš ti to i sam.
Pa jel ne reče ti temudjin, da je na sednici vlade pre neki dan usvojen predlog lovnih područja? Ili da te podsetim, da si ti to napisao, a da nije još nigde objavljeno, ili ja ne znam da je objavljeno? A koliko je savez dao doprinos da se posao oko donošenja svih pratećih dokumenata novog zakona, ubrza? Ili nije dao doprinos? Ne znam stvarno, pitam, ne ironišem.
zoranp kaže:
,,,a u lovačkom kodeksu lepo piše lovite zečeve u ograđenom prostoru (može i voćnjaku) u što većem broju...B) .. e vala svako se danas poziva na kodeks, pa ti ga ni mrvu nemaš odkada si počeo da pišeš na ovome forumu moja devico što šetaš sa ćupom na glavi ..lepo te pita Sremac što neodgovoriš??? jeli i to po kodeksu ignorisati kolegu lovca???
Taman posla da ignorisem, pa to nije lepo.
Lov bez dozvole, bez odobrenja inspektora, na prostoru gde je vrsta pozeljna jer steta od divljaci ne prevazilazi 5-godisnje prihode svih susednih drustava, kapije su bile zakljucane, a divljac je nisko letela.
Ili je kanda bilo sasvim supotno od onoga sto se predstavlja citaocima i clanovima foruma.
Lov sa dozvolom, uz odobrenje i molbu inspektora, na prostoru gde je vrsta nepozeljna jer steta od divljaci prevazilazi 5-godisnje prihode svih susednih drustava, kapije su bile otvorene, hvatanje zivih zecava je probano nekoliko godina pre toga i pokazalo sa kao lose resenje a divljac nije letela.
Ovo su podaci koje sam dobio od autora Kodeksa lovaca Srbije.
Aha
Hvatanje živih zečeva loše rešenje, u situaciji kada ga u skoro svim lovištima opasno manjka, i kad se dešava jedna od najlošijih godina za populaciju zeca u zadnjih par decenija? E pa stvarno...
Ja ne pijem uopšte, ali počeću da pijem od muke!
Raskid ugovora obesmišljava postojanje jednog LU, jer time gubi lovište u trenutnim uslovima, hajde da ne igramo žmurke, znaš ti to i sam.
Pa jel ne reče ti temudjin, da je na sednici vlade pre neki dan usvojen predlog lovnih područja? Ili da te podsetim, da si ti to napisao, a da nije još nigde objavljeno, ili ja ne znam da je objavljeno? A koliko je savez dao doprinos da se posao oko donošenja svih pratećih dokumenata novog zakona, ubrza? Ili nije dao doprinos? Ne znam stvarno, pitam, ne ironišem.[/quote]
Opet Lalo pogresna informacija jer to nije receno. Receno je da je uradjena uredba o ustanovljenju lovnih podrucja i da je u suprotnosti sa pravilnikom koji je pre toga donelo ministarstvo poljoprivrede. Eto to je receno.
Opet tajni dokumenti uprave za sume o kojima je trebala biti javna rasprava!!!
Aha
Sremac75 kaže:
Znaš li Bracu Piškaća?
Štampaj!
Mislim dakle postojim. Lovna karta preko udruzenja ili clan ili gost(turista). Naravno da se to ne odnosi na zaposlene radnike (strucna lica i lovocuvare) jer bi oni predstavljali trecu kategoriju a ionako su ljudi treceg reda kako ih (krivi)lovacka rukovodstva tretiraju.
Aha
Sto se tice Brace, valjda se o njemu staraju odgovarajuci drzavni organi jer je
predstavljen kao drzavni neprijatelj broj jedan.
Usudio se da izda i to za godinu dana vise dozvola za lov predatora u jednom drustvu nego sva druga lovacka drustva u istom udruzenju u periodu od deset godina.
Ili kanda(har) gresim
Grešiš sinko mnogo grešiš odakle ti da su dozvole za lov predatora, da ih ti nisi video? A možda si video i finansiski izveštaj ili ostrelne liste ,mani se gluposti, kanda(har) ti nisi čitao temu dešavanje u LD Jelen nego ti pričali na telefon AHA
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?