Uopšte to nije bespotrebni trošak.
Pre ili kasnije moraćemo svi da imamo objekte za pregled odstreljene divljači.
Veterinsarki inspektori su u pojedinim mestima Vojvodine pisali čak prijave za privredni prestup nekim udruženjima baš zbog tog famoznog mesta za pregled divljači. Ako ima nekoga iz Sečnja, čuo sam da je tamo bilo i ima problema zbog mesta za pregled divljači.
Očigledno da u nekim sredinama inspekcije tolerišu i imaju razumevanja za neke stvari a u nekim pišu kazne.
Lala kaže:
Napravljen je novi Pravilnik o veterinarsko sanitarnim uslovima. Dobra vest je da se ne primenjuje na divljač i meso divljači, koje lovci odstreljuju i koriste.
Dakle, sva ona strahovanja o obavezi pravljenja hladnjača i neke silne opreme za prostorije za prihvat i čuvanje divljači, ovim novim pravilnikom padaju u vodu.
Dobro je, da su nadležni uvideli da bi prethodne odredbe dovele mnoga LU u vrlo nezgodan položaj.
Novim pravilnikom o kome je ovde reč uopšte nije povučen "Pravilnik o veterinarsko -sanitarnim uslovima,odnosno opštim i posebnim uslovima za higijenu hrane koje moraju da ispunjavaju objekti za promet odstreljene divljači , kao i način kontrole odstreljene divljači" koji je objavljen u Sl.GL. Rs br.68/10,21.septembra 2010.god.!Dakle on i dalje važi!!!Član dva ovog "Novog" Pravilnika se kaže da se odredbe OVOG "NOVOG" Pravilnika (dakle ne onog od 21.septembra) ne primenjuju na "divljač ili mesa divljači kojima proizvođač , odnosno LOVAC snabdeva krajnjeg potrošača ". Ova tačka 3 u članu 2, novog pravilnik baš i nije u skladu sa Zakonom o lovstvu zato što odstreljena divljač pripada korisniku lovišta i on ju stavlja u promet ,a ne LOVAC!
Po mom mišljenju, ja tu odredbu tumačim tako da, samo ako se odstreljena divljač prodaje dalje (trećem licu: restoranima, mesarama i sl.), da onda mora biti pregledana, što je i logično.
Ukoliko lovac odstreljenu divljač nosi kući, njegova stvar da li hoće da je pregleda ili neće. Pa ne misliš valjda da će svaki fazan ili zec kojeg odstrelimo, biti nošen kod veterinara na pregled?
"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Lala kaže:
Napravljen je novi Pravilnik o veterinarsko sanitarnim uslovima. Dobra vest je da se ne primenjuje na divljač i meso divljači, koje lovci odstreljuju i koriste.
Dakle, sva ona strahovanja o obavezi pravljenja hladnjača i neke silne opreme za prostorije za prihvat i čuvanje divljači, ovim novim pravilnikom padaju u vodu.
Dobro je, da su nadležni uvideli da bi prethodne odredbe dovele mnoga LU u vrlo nezgodan položaj.
Nije lose da ponovo pretresemo ovu temu pred predstojecu lovnu sezonu na divlju svinju grupnim lovom uz upotrebu lovnih pasa (ako bog da od 11.09.), kako ne bi dosli u situaciju da nepotrebno placamo novcane kazne za eventualne privredne prestupe ili preksaje.
Ovaj najnoviji Pravilnik o veterinarsko-sanitarnim uslovima smo protumacili na nacin da Lovacka udruzenja nisu u obavezi da prave hladnjace i da nabavljaju silnu opremu za prostoriju za prihvat i cuvanje divljaci, odnosno da se odredbe ovog pravilnika ne odnose na lovce koji snabdevaju krajnjeg potrosaca ili lokalni objekat u prometu na malo koji neposredno snabdeva krajnjeg potrosaca (clan 2.stav 1. tac. 3. ovog pravilnika). Ovakvo tumacenje smo dobili i od gosp. Ceranica iz LSS u jednom od biltena LSS.
Sta o tome kaze Zakon o veterinarstvu (Sl. glasnik RS, br. 91/05) u clanu 102, clanu 104 i clanu 157.
Clan 102.
Stav 1. Životinje pre klanja, za vreme i posle klanja podležu veterinarsko-sanitarnoj kontroli ako su njihovi proizvodi namenjeni za javnu potrošnju, osim u slučaju prinudnog klanja.
Stav 5. Izuzetno od odredbe iz stava 1. ovog člana, veterinarsko-sanitarna kontrola divljači vrši se posle hvatanja ili odstrela bez obzira da li su njihovi proizvodi namenjeni za ishranu ljudi ili za ishranu životinja.
Član 104
Pravna lica koja se bave lovstvom i lovačka društva dužna su da privremeno skladište divljač i leševe divljači radi sprovođenja veterinarsko-sanitarne kontrole divljači posle hvatanja ili odstrela.
Pravna lica i lovačka društva iz stava 1. ovog člana dužna su da obezbede veterinarsko-sanitarnu kontrolu uskladištenih životinja i leševa životinja.
Posle veterinarsko-sanitarne kontrole ako je divljač bezbedna za ishranu ljudi obeležava se žigom ili se izdaje potvrda o bezbednosti za ishranu ljudi.
Ministar propisuje oblik i sadržinu žiga odnosno potvrde.
Član 157
Novčanom kaznom od 200.000 do 1.500.000 dinara kazniće se za privredni prestup privredno društvo ili drugo pravno lice ako:
8) privremeno ne skladišti divljač odnosno leševe divljači odnosno ne obezbedi njihovu veterinarsko-sanitarnu kontrolu (član 104. st. 1. i 2);
17) ne postupi po rešenju inspektora u skladu sa ovim zakonom.
Za privredni prestup iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 30.000 do 100.000 dinara i odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu.
Pored ovoga, treba protumaciti i Pravnilnik o utvrdjivanju programa mera zdravstvene zastite zivotinja za 2011. godinu (SL glasnik RS, br. 24/11) u smislu, da li nas kace obaveze u pogledu sprovodjenja IMUNOPROFILAKTICKIH MERA ( izmedju ostolog i obezbedjivanje uslova za hvatanje divljih svinja u lovistima radi sprovodjenja propisanih mera, ukljucujuci uzorkovanje u cilju dijagnostickih ispitivanja i labaratorijsko ispitivanje na klasicnu kugu svinja svih uginulih i odstreljenih divljih svinja)
U jednom delu ovog pravilnika se kaze Pravno lice koje se bavi lovstvom, odnosno korisnik lovista obezbedjuje odgovarajuce uslove za veterinarsko-sanitarni pregled i uzorkovanje odstreljene divlaci. U slucaju uginuca kao i pre izlova divljih svinja obavestavaju nadleznog veterinarskog inspektora koji radi pregleda na klasicnu kugu svinja od uginule i odstreljene divlje svinje obezbedjuje uzorkovanje, odnosno nadzire slanje odgovarajuceg materijala na labaratorijska ispitivanja".
Pitanja.
Da li su korisnici lovista duzni da imaju objekte za privremeno skladištenje divljači i leševa divljači radi sprovođenja veterinarsko-sanitarne kontrole divljači posle hvatanja ili odstrela.
Ko je korisnik lovista, Lovacki savez Srbije, Lovacki savez Vojvodine ili Lovacka udruzenja
to stvarno treba pravnik da nam protumači ili neko od nadležnih iz LSS-a jednostavnim narodnim rečnikom (srpskim ako je moguće) da da objašnjenje, treba ili ne treba.
mi upravo radimo projektbnu dokumentaciju i trebalo bi da se bez obzira trebalo ili ne trebalo uradi objekat za pregled divljači.
sada to radi veterinar nadležan za našu mesnu zajednicu u veterinarskoj ambulanti koja je opremljena sa svim objektima i sredstvima i posle pregleda divljači veterinar izdaje potvrdu o organoleptičkom pregledu i ta potvrda je pored izveštaja o lovu, propratnici za ulovljenu divljač sastavni dokument na kraju izveštaja o izvršenom odstrelu.
uzimaju se uzorci: slezine, bubrezi od svake odstreljene divlje svinje i predaju se ili najčešće preuzima iz udruženja veterinarski institut. Pored organoleptičkog pregleda odstreljene divlje svinje i uzimanja uzoraka organa za veterinarski institut obavezno se uradi i pregled na trihinelu digestivnom metodom pošto nadležna veterinarska stanica poseduje kompletnu opremu za digestiju.
Eto tako je u jednom Vojvođanskom lovištu sada.
.........
Ja bih ovo tumačio tako da se divljač nakon odstrela mora biti podvrgnuta veterinarsko-sanitarnom pregledu, odmah nakon lova od strane ovlašćenog lica (veterinara, sa ili bez veterinarskog inspektora-to ne znam).
Ako taj pregled nije moguće obaviti odmah, onda se divljač mora uskladištiti do pregleda.
Uskladištiti se može ui u zamrzivaču!
Ono što mene muči, i o čemu sam i ranije pisao, je to da li je obavezno pregledati svu divljač, i sitnu i krupnu????
Pravilnik ne pravi razliku!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić
"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
Ono što mene muči, i o čemu sam i ranije pisao, je to da li je obavezno pregledati svu divljač, i sitnu i krupnu????
Pravilnik ne pravi razliku!
Ono sto mene muci kolega Sremac75, je datum stupanja na snagu ovog zakona o veterinarstvu (2005) godina, jer samo on predvidja kaznene odredbe a ne pravilnici.
Izgleda da pored strucnih lica iz oblasti lovstva, svako lovacko udruzenje treba imati u stalnom radnom odnosu i po jednog diplomiranog pravnika, koji bi pratio sve zakonske propise u vezi lovstva.
Koliko se trudio da ne kritikujem LSS, evo ponovo povoda.
Pa sta nam radi Vlada Mladenovic u LSS. Zasto o obavezama predvidjenim ovim zakonom nije blagovremeno obavestio lovacka udruzenja, nekom instrukcijom. Kazu da je diplomirani pravnik.
Pa sta je radio za onih 1.130.327,oo dinara primljenih u 2010. godini, million i kusur dinara primljenih u 2009. godini, million i kusur dinara primljenih u 2008. godini, million i kusur dinara primljenih u 2007. godini million i kusur dinara primljenih u 2006. godini million i kusur dinara primljenih u 2005. godini million i kusur dinara primljenih u ?
Zasto da sada u ovo krizno vreme placamo te ogromne kazne. Pa zar mi volonteri da se bakcemo time.
Temudjine daj neki predlog, neku instrukciju (makar i u formi basne), kako da se branimo protiv prijava za privredne prestupe ili protiv zahteva za pokretanje prekrsajnih postupaka, predvidjenih ovim zakonom o veterinarstvu, jer verujem da 99% lovackih udruzenja ne ispunjava uslove predvidjene ovim zakonom, tako da sada bukvalno predstavljaju glinene golubove za veterinarske inspektore.
I kako onda da ih ne kritikuješ, kada svakodnevno nailaziš na primere njihovog nerada?
Sve što si napisao stoji, ali ja ne znam šta dalje!!!!!
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Ne znam ni ja, sta i kako dalje. Siguran sam da ce Lovacko udruzenje iz Vlasotinca biti kaznjeno minimum sa 100.000.- dinara, za neblagovremeno postupanje po resenju nadleznog veterinarskog inspektora (ocekujem prekrsajni postupak).
Siguran sam da ce i nas kolega Djosa69 (ni kriv ni duzan), kao odgovorno lice udruzenja, biti kaznjen minimum sa 10 iljadarki.
E moj bata Djoso, otici ce nam jos 100 odraslih fazana. Ma neka idu, bar cemo pruziti priliku ostalim udruzenjima da se uce na "nasim greskama". Pa neko mora biti prvi a dao bog, jedini i poslednji.
Da iskoristim priliku i zamolim Savuplanu, da na narednom druzenju Upravnog odbora LSCS, onako u pauzi izmedju predjela i glavnog jela, ubaci u razgovor i ovaj problem, sa kojim se mogu suociti mnoga udruzenja u predstojecem periodu.
Ja mislim da je Slava zauzeo stav da bez aperitiva neće da pokreće temu!!!
Šalim se, znam Slavu, nije on iz te priče, i ne treba da ga gurate u 'jagnjeću brigadu'. Barem za njega sam siguran!
Gedzo66 ti dobro znas to sa LSCS nema nikakve veze a ni sa Ministarstvom vec iskljucivo sa vasim dugogodisnjim prijateljem i clanom N.O. kome ste se zamerili!!!!Vase udruzenje je naselo i finasiralo nesto sto je trebalo da saceka da resenje postane prvo pravosnazno pa da se zali drugostepenom organu!!!
sami ste pozurili ali po meni nema veze to ce vam koristiti u narednom periodu jer ce svi pre ili kasnije morati hladnjace da imaju bez daljnjeg!!!Da je LSS za plate koje je primao bar malo radio u interesu udruzenja ti sada ne bi kukao!!!!!!
Pitaj Ceranica i Videnovica a mozes i Bajica kako sad dalje posto ste uredno platili clanarinu LSS ako se nevaram!!!
Ipak su oni krovna organizacija koja vodi brigu o udruzenjia svojim clanovima!!!!
Nisam hteo da budem ironican, vec da se malo nasmejemo. Apsolutno si u pravu sto se tice LSCS i Ministarstva. Posredno sam hteo da ukazem da LSCS prati ovakve situacije i blagovremeno ukaze svojim clanovima na sadasnje i buduce zakonske obaveze, jer ne moze svako udruzenje imati kvalitetnu pravnu sluzbu, koja ce pratiti ovaj "pravni haos", uslovljen uskladjivanjem naseg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.
Tacno, ovom problemu mog udruzenja kumovao je nas dugogodisni prijatelj i clan Nadzornog odbora (kakvi li su nam tek neprijatelji) i tacno je da smo uplatili clanarinu LSS za nekih 100 clanova.
Greh je ne dati im neku kintu i okrenuti im ledja sada kada im je najteze. Ipak su to nasi ljudi, doduse malo su se zaneli, ali ljudski je prastati. Videces da od naredne godine, kada pocne trsisna utakmica lovackih saveza, kvalitet njihove usluge ce nezamislivo porasti a cene usluga znatno pasti.
Zelim ti sve najbolje.
Kazu moje Gedze: Nije junak onaj ko bije, vec onaj ko trpi
Da bismo cisto uporedili stvari - meso brojlera ( pilica sa farmi ) se pregleda samo na Salmonelu ! I to tako sto nadlezna stanica (ili sam Vet institut koji je nadlezan na tom terenu) uzimaju uzorke sa farmi , odnose u institut i specijalnim metodama utvrdjuju prisustvo Salmonele - a rezultat stize za 3-4 dana i vazi 10 dana ( do pre nekoliko meseci je bilo 15) . A Fazan - eeeee to je opasna zverka , taj se mora pregledati na sve zivo ! I to najboljom metodom - odokativno !
* Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali teško je naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima... *
( Vladika Nikolaj Velimirović )
hladnjace su neminovnost u prvom koraku pa ce se naci nekopametan da kaze da u hladnjaci mora da radi lice obuceno za taj posao sa fakultetom i to da bude su stalnom radnom odnosu kao na fazanerijama jedan inzinjer koji sve to vodi!!!
Ko ce to moci da isfinasira????Udruzenje sa 200 lovaca ????
TESKO!!!!!!!!!!!!!!
Pravilnik ne pravi razliku
Kolega Sremac 75, evo nekih informacija iz prakse LU iz Vlasotinca, koje ti mogu pomoći u tvojoj napred navedenoj dilemi.
Od početka ovogodišnje lovne sezone na DS u grupnom lovu uz upotrebu lovnih pasa, delimično primenjujemo veterinarske propise. Nakon izgradnje i opremanja prostorije za privremeni prihvat divljači, vrši se samo pregled krupne divljači, odnosno divljih svinja.
Procedura je sledeća: 48 sati pre početka lova, obaveštava se nadležni veterinarski inspektor o tome. Nakon lova, ukoliko bude odstrela DS, iste se privemeno skladište u objektu za skladištenje i o tome ponovo obaveštava nadležni veterinarski inspektor. Narednog dana, oko sedam izjutra, nadležni veterinarski inspektor sa još jednim stručnim licema Veterinarskog instituta iz Niša, uzima potrebne uzorke za veterinarsku kontrolu. Od uzoraka se uzima: krv divljači, pluća, jetra, bubreg, srce, dijafragma i donja vilica. Posle 10-15 dana udruženje dobija samo rezultate ispitivanja o prisustvu trihinele.
Uzorkovanje ostale divjači se ne vrši. Zbog čega, nije mi poznato a kao što kažeš Pravilnik ne pravi razliku.
Dok ovo pišem, stalno mi je na umu naš uvaženi sekretar LSS, gospon Ćeranić i ono njegovo obaveštenje u nekom od biltena LSS, da novim Pravilnikom, LU nisu u obavezi da vrše privremeno skladištenje divljači i .
Vidite gospodine Ćeraniću, da bi Vaša opomena data udruženjima za uplatu članskog doprinosa za lovnu 2011 godinu, bila moralno osnovana (u kojoj nas plašite da LSS gazduje tim lovištem), Vama se ne bi trebalo dešavati takve greške. Kao subjekat koji eto gazduje tim lovištem trebali ste da uložite sredstva i blagovremeno izgradite traženi objekat .
Pošto se radi o lovištu nad kojim gazduje LSS, kako kažete u Vašoj Opomeni, bilo bi ljudski da se u trenutnom prekršajnom postupku koji se vodi kod prekršajnog suda protiv udruženja iz Vlasotinca, kao optuženi pojave LSS i odgovorno lice LSS. Zar ne?
Odgovor je verovatno NE, sa obrazloženjem: kakve veze ima LSS sa tamo nekim LU iz Vlasotinca i sa njihovim problemima. Slažem se sa Vama u potpunosti, ali Vas molim da da to obrazloženje primenite i na vaš zahtev za uplatu članskog doprinosa LSS. Morate nešto dati, da bi ste nešto tražili. To što dajete ne mora biti novac, dovoljna su adekvatna i blagovremena obaveštenja. Ni to niste u stanju a tražite naše pare. Pa nije li Vas sramota!
Kakva su iskustva ostalih udruženja u Srbiji? Imam neka neformalna saznanja, da se privremeno skladištenje odstreljene divljači i uzorkovanje ne vrši u nijednom udruženju u okolini (sem Crne Trave koja koristi objekat udruženja iz Vlasotinca) i da nijedno udružnje (sem Crne Trave i Vlasotinca) nije prekšajno odgovaralo zato što se pridržavalo obaveštenja ili instrukcija gospon Ćeranića.
Evo novih informacija u primeni ovog kontraverznog pravilnika. Bilo je više nagadjanja o obaveznosti onih prostorija za privremeni prihvat odstreljene divljači, koje su morale biti odgovarajuće opremljene.
Treba, ne treba, pa ponovo treba, pa ponovo ne treba ?
U Vlasotincu su te prostorije napravljene i opremljene i evo kako izgleda njihova upotreba.
Nakon odstrela divljih svinja u nedelju, stručna služba na licu mesta uzme potrebne uzorke ( krv iz srca, plućno krilo, srce, bubreg, slezinu, deo dijafragme), sve to propisno upakuje, obeleži i odloži u komoru za hladjenje. Obavesti se nadležni veterinarski inspektor. U ponedeljak izjutra (7,00 sati), veterinarski inspektor i ovlašćeni radnik Veterinarskog instituta iz Niša, pokupe te uzorke i nakon desetak dana dobije se samo izveštaj o ispravnosti mesa od trihinele.
Prostorije i oprema koštale udruženje do bola a služe da bi uzorci samo prenoćili. Onako ljudski, to bi se moglo postići i jednim dobrim frižiderom ili zamrzivačem.
Svi ti pregledi mesa (10-12) su do sada bili besplatni, verovatno plaćeni od strane države. U poslednjoj nedelji prijavljen je odstrel dve divlje svinje. Sve uradjeno po prethodnoj šemi, kad u ponedeljak se traži 1200 dinara po jedinki da bi se izvršio pregled mesa. Upravnik lovišta zatečen, sa pitanjem kako to sad odjednom treba platiti i ko to treba platiti, država, udruženje ili lovac i njegova lovna grupa?
Dobio je odgovor, koji je sa njegove strane shvaćen da toliko košta samo pregled mesa na prisustvo trihinele i da se pregled navodno vrši veštačkom digestijom, kao najpouzdanijem metodu, a da se ostale analize (kuga i dr.) više ne vrše. Navodno postoji program države o praćenju brojnog i zdravstvenog stanja divljih svinja u Srbiji, navodno je za svako udruženje utvrdjen broj divljih svinja, čiji se uzorci daj na kompletne analize i da nakon pregleda odredjenog broja analiza, koje plaća država, sve ostale padaju na teret udruženja.
Gde se to može pročitati? Ne znam!
Koji je pravni osnov plaćanja narednih pregleda? Ne postoji! Ugovora o pružanju usluga izmedju Veterinarskog instituta u Nišu i LU nema. Faktura o pruženim uslugama nema. Pa kako onda mogu tražiti da se prethodno plati 1200 dinara po jedinki?,
Da, treba vršiti pregled mesa na trihinelu. Da, niko nema protiv da se to vrši metodom veštačke digestije, kao najpouzdanijem metodu. Ali nije u redu da se to sprovodi u sred sezone i da svi budemo zatečeni. Pa zar je problem bio da se o tome blagovremeno obaveste sva udruženja, da se obaveste članovi i donese odluka o načinu plaćanja, da lovačka udruženja i ovu vrstu troškova ukalkulišu u svoje finansijske planove i obezbede sredstva za tu namenu.
Pa zašto to u Srbiji mora biti tako složeno?
Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !
arnotije Offline
· 24.07.2025. 21:28
Бог да му душу прости, породици живот и здравље.
davorcalic Offline
· 24.07.2025. 19:00
Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...
alex Offline
· 24.07.2025. 18:30
Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞
AcaNik Offline
· 24.07.2025. 15:13
Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти
Lela Offline
· 17.05.2025. 12:37
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.