Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Upotreba PP sačme u lovu divljih svinja i predatora-da ili ne?
neca90

canis aureus kaže:
...
pogodiće neco90 papir svi koji budu gađali ali sam ti naveo veličinu vitalne zone od 30cm. Voleo bih da odemo zajedno na strelište i da me uveriš u te pogotke i to grupisanje na 50m jer ja sam "grupisao" ali ne vredi ni sa boljim od Belota i Ria ... pa ni na 35m! Svaka tebi čast ako to uspeš jednom od 25(25/1) pokušaja pa to ponoviš još jednom zaredom i to na punih 40m!, naravno u tih 30cm
"Ja garantujem da cu od 9 kuglica u papir na 50 m da posaljem5-6 sigurno!"
- a jel možeš da garantuješ gde će da završe onih preostalih 3-4 kugle?!?
"Da je dozvoljeno,pa da gadjam divlju svinju,a da ti budes prisutan,na 50m metara maksimum,sve preko toga nema sanse,pa da vidis kako svinjce pada"
neco, bio sam ja u dosta lovova gde je "svinjče" gađano i na 30-40m PPom pa je odlazilo i po 1km sa mesta nastrela te pronalaženo nakon više sati, i to ne teže od 90-110kg i više od 2-3god starosti! Verujem da si video taj odstrel na "50m" ali "šteta" što zabraniše jer mnogo više NEODSTRELA sa PPom bi imao prilike da vidiš!!
Doduše, bio sam prisutan gde su PPejke obarale kapitalne primerke bez problema ali u pogonu i na 10-15 metara!
Kad si već navodio cene 'ajde reci koliko košta taj Belotov ili Riov PP i šta misliš koliko "tih naših kolega" lovaca koje si takođe naveo koristi taj domaći Krušikov PP koji je najjeftiniji a i sam kažeš najlošiji!?!
Za nepreciznost "brenera" se ne slažem jer u tih 30cm na 40-50m sigurno bez ikakvih problema može da pogodi svako ko iole poznaje svoje oružje i rukovanje istim! Za tvoju informaciju ja koristim Original Breneke Legija i Winčesterov Slug Holow Point i na 60m grupišem 5kom u 10cm(kad mi baš nije dan grupa ode na max 15cm) tako da sam sigurniji u lovu sa time nego ...
A pogađanje karabinom u slabinu ...

Canis aureusPozdrav
Smestiti vise od recimo 2,pa ajde i 3 kuglice,mada tesko,u zoni od 30 cm je takoreci nemoguce!Mozda i moze,ali to ce pre da se desi slucajno nego umecem(naravno,na daljini od 25-30-30m).I kod PP jeje pozeljno da kuglice zahvate vitalni deo tela svinje,ali ipak nije uvek to moguce!Recimo,neka najveci broj njih pogodi u slabinu sa 15-akm-to je dovoljno,a slabina ipak nije vitalni deo...Ali,kod PP to "pali",a kod kugle ne!
Sto se tice tvog pitanja gde ce da zavrse ostale 3-4 kuglice,odgovor jr sasvim logican:ako ne udare u neku cvrstu prepreku-onda u zemlju.E sad,ti ces verovatno da kazes:"A sta ako je ta cvrsta prepreka,nedaj Boze,covek?"Disciplinovan lovacnece NIKAD da puca u smeru u kojem stoji drugi lovac!!!Pa ako su te kuglice ispaljene od strane disciplinovanog lovca,onada nema frke!A nedisciplinovan lovac moze,teoretski,da puca kuglom u svinju u smeru u kojem u neposrednoj blizini stoji njegov kolega,promasi...Ne dao Bog Gospod!!!!Naravno,ima disciplinovanih lovaca koji kariste pp i kuglu,al ima i onih drugih...To bre ne gleda gde puca!!!Neki pucaju i na suskanje!A onda,po meni nije velika razlika da li takav pucac koristi PP,kuglu ili karabin!Sve je u glavi i karakteru onoga koji puca!Ako je nekome na prvom mestu bezbednost kolega,a posle sve ostalo,onda problema nema.Ali,ako je pucac drugacijeg karaktera,on moze da ugrozi bezbednost ostalih ucesnika bilo kojom municijom,i to podjednako!!!
Koliko kosta Bellotov,Riov i Krusikov PP?Zaista bih ti rekao,ali ne znam,jer sam to kupovao pre stupanja na snagu sadasnjeg Zakona o divljaci i lovstvu,a to nije bilo bas tako skoro,tako da se i ne secam.
Sto se tice nepreciznosti kugle,vidim da nisi lepo procitao jedan od mojih prethodnih upisaitanjeNisam ja rekao da je brener neprecizan,vec sam rekao da je u mom slucaju tako,a to ne znaci da i drugi nisu precizni kuglom ako ja nisamlovacTako sam napisao.
Rado prihvatam tvoj poziv da odemo Boze zdravlja zajedno na streliste i da svo ovo o cemu pisemo proverimo u praksisrbijalovA voleo bih i da se upoznamo i uzivo porazgovaramoB)Ne znam odakle si ti,ali sa sam iz okoline Krusevca.Pa mozemo kod tebe,kod mene,na "neutralnom"terenu...;)

Podunavac
 Neco šta to pali kod pogotka DS u slabine sa PP-om, nisam shvatio šta si hteo da kažeš?
Tri prsta 2Kolce

neca90
 Hteo sam da kazem da ako pogodis DS u slabinu kuglom-ona ce da ode,jer je pogodjena u deo tela koji nije vitalni,a svinja je jako cvrsta divljac u smislu da dobro podnosi losije pogotke jedinacnim zrnom,a dobar pogodak jedinacnim zrnom je samo onaj u vitalni deo-visoki deo plecke-jer su tu pluca,i vrat-jer su tu glavne arterije koje kad preseces zavrsavas posao.Ovo vazi za jedinacno zrno!I sad,u nekom realnom lovu,izadje DS pred lovca na jedno,recimo 25m.Kolike su sanse da joj se pogodi vrat ili pluca kuglom?Mozda kod nekog velike,ali ja bih bas trebao da uvezbam takav pogodak...

S druge strane,ako gadjas DS PP-om za kalibar 12/70 gde imas 9 kuglica(ovaj kalibar ja imam) ili,jos bolje 12/76 magnum gde ako se ne varam staju 15 kuglica,onda ce svinju da pogode mozda ne u vrat ili visoki deo plecke,ali u slabinu svakako za 12/70 4-5,a mozda i 6 kuglica,a za 12/76 9-10 kuglica,koji ce da dopru do nervnih zavrsetaka koje ima svako zivo bice nakugli zemaljskoj,pa i DS,izazvace nervni sok,i eto ulovasrbijalovTo sam hteo da kazem.Smile

bturjane
 potpuno se slazem sa kolegama nenad000 i lovdzijom u planinskom lovu sa gonicima se puca najdalje na 25 m i to retko jer je teren takav da se dalje i ne vidi sto ce reci na 15ak metra se puca najcesce i u toj situaciji kroz skoro najgusce siblje jer se svinje ,gle cuda ne setaju ko zec na livadi i po putu nego kroz najguscu paprat i sibljake pa i sa DIJAMANTSKIM jedinacnim projektilom bilo koje vrste mozete samo da se "veselite" od pogotka nema ni P,a sto se tice bezbednosti ja garantujem po licnom iskustvu da ce mnogo jaci i opasniji rikoset da napravi jedinacno zrno od bilo kog PP,dalje na daljinama od 20ak m snop iliti posip PPa je neznatno siri od 10ak cm pa kad se tako grupisu skoro svih 12 kuglica precnika 8,1 mm(u grupi koristiomo PP polu magnum krusik) pogodak i u slabinama toliko osteti divljac da do sad nikad nije isla duze od 100nak m i pala za 15 god odstrelili smo oko 20ak komada od 40 do 120 kg samo se jednom desilo da pucamo i da nam DS pobegne i tad nije ranjena i ostecena vec promasena jer je uz potok sacekala druga grupa i odstrelila

neca90
 Sad si me bturjane zaintrigrirao za nesto.Kazes koristite polu magnum krusik?Jel to za kalibar 12/76,ili moze i za kalibar 12/70?U cemu je stvar?Pitam jer prvi put cujem za ovo.

Bata79
 King PP sa 12 kuglica u kalibru 12/70.

Kile_

Bata79 kaže:
King PP sa 12 kuglica u kalibru 12/70.

imam i ja 10 tih patrona,doduse nisam imao priliku da ih isprobam.ali lepo izgledaju,providna je patrona pa vidis sadrzaj Smile)
Samo 300 i 4x4

neca90
 Aha,kapiram.

Bata79
  Svi nesto pricate oko rikoseta! Da vas pitam, jel neko od vas cuo za ranjavanje PP-om u lovu od rikoseta? Ne pricamo da li je neko ne daj boze ubijen (kod nas je bilo 3 slucaja u poslednjih 3-4 god), ali se to desilo na drugaciji nacin!!! I posto vec pricamo i o planinskom lovu, kad budemo gadjali PP ce se prece zaustaviti i nenapraviti rikoset od bilo kog jedinacnog zrna, a o karabinu i da ne govorimo! Pa kad je vec rikoset u pitanju, sta ce pre rikosetirati PP ili karabinsko zrno?

Podunavac

neca90 kaže:
Hteo sam da kazem da ako pogodis DS u slabinu kuglom-ona ce da ode,jer je pogodjena u deo tela koji nije vitalni,a svinja je jako cvrsta divljac u smislu da dobro podnosi losije pogotke jedinacnim zrnom,a dobar pogodak jedinacnim zrnom je samo onaj u vitalni deo-visoki deo plecke-jer su tu pluca,i vrat-jer su tu glavne arterije koje kad preseces zavrsavas posao.Ovo vazi za jedinacno zrno!I sad,u nekom realnom lovu,izadje DS pred lovca na jedno,recimo 25m.Kolike su sanse da joj se pogodi vrat ili pluca kuglom?Mozda kod nekog velike,ali ja bih bas trebao da uvezbam takav pogodak...

S druge strane,ako gadjas DS PP-om za kalibar 12/70 gde imas 9 kuglica(ovaj kalibar ja imam) ili,jos bolje 12/76 magnum gde ako se ne varam staju 15 kuglica,onda ce svinju da pogode mozda ne u vrat ili visoki deo plecke,ali u slabinu svakako za 12/70 4-5,a mozda i 6 kuglica,a za 12/76 9-10 kuglica,koji ce da dopru do nervnih zavrsetaka koje ima svako zivo bice nakugli zemaljskoj,pa i DS,izazvace nervni sok,i eto ulovasrbijalovTo sam hteo da kazem.Smile

Neco nervni šok kod pogotka sa više komada sačme se dešava samo kod sitne divljači. Da bi postigao učinak hidrostatičkog šoka kod visoke divljači projektil prilikom pogotka mora da poseduje brzinu oko 900 m/s.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

neca90 kaže:
Sad si me bturjane zaintrigrirao za nesto.Kazes koristite polu magnum krusik?Jel to za kalibar 12/76,ili moze i za kalibar 12/70?U cemu je stvar?Pitam jer prvi put cujem za ovo.

Polu magnum, originalni naziv semi magnum je naziv za standardni patron sa povećanom količinom sačme nevezano koje granulacije.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac
 Možemo mi ovde da se prepucavamo do mile volje, ali dve činjenice su neoborive. Prva je da je PP sačma itekako upotrebljiva u određenim lovnim situacijama, a druga da je zakonom zabranjena (sviđalo se to nama ili ne).
Tri prsta 2Kolce

bturjane

Podunavac kaže:

neca90 kaže:

Polu magnum, originalni naziv semi magnum je naziv za standardni patron sa povećanom količinom sačme nevezano koje granulacije.

kolega ako dozvolis da te ispravim semi magnum nije samo standardni metak sa povecanom kolicinom sacme nego i povecanim barutnim punjenjem a da odgovorim kolige neca90 to je standardni metak 12/70 od 40 g kao sto rekoh sa vecim barutnim punjenjem u granicama tormentacije za 12/70 i kolicinski vecim sacmenim punjenjem u bilo kojoj granulaciji

Sniper Hunter
 http://www.krusik-flm.co.rs/semi_nagn...nagnum.htm
Evo sa sajta semi magnum

bturjane
 i naravno tu je efikasni admin da to i potkrepi cinjenicama sa zvanicnog sajta

Nenad000
 NEZNAM NAJLAKSE JE PO MENI DVADESETAK METARA SPRINTA PA PUCANJE IZ KUGLE I IZ PP NA METU ,PA DA VIDIMO KO JE KOTrt Milojka ,DAV JE ZAKONSKI ZABRANJENA TO JE SIGURNO ALI STA JE BOLJE TO JE VELIKI ZNAK !!!!!!!KoTuKoga

Pisite malim slovima!
Srbijalov Admin Tim!

lovdzij@
 Moze zakon da pise sta hoce,mi ce mo ga "postovati"ali ne moze mi niko od tih sto pisu te zakone objasniti nikad zasto pp nije ubitacan u prakticnom lovu!Kolega Bturjane,pozdravByeBravo 2
Lovicu sa gonicima,dok je veka i sveta.I tackaPas

Nenad000

Nenad000 kaže:
NEZNAM NAJLAKSE JE PO MENI DVADESETAK METARA SPRINTA PA PUCANJE IZ KUGLE I IZ PP NA METU ,PA DA VIDIMO KO JE KOTrt Milojka ,DAV JE ZAKONSKI ZABRANJENA TO JE SIGURNO ALI STA JE BOLJE TO JE VELIKI ZNAK !!!!!!!KoTuKoga

Pisite malim slovima!
Srbijalov Admin Tim!

Ne razumemUpsConfusedKolce
Kad pises velikim slovima znaci da vicesShockDiskusijailiOpameti se!
Grin
Srbijalov Admin Tim!

Nenad000
 Preki Sud

NeAdmin Power Grin

Nenad000

Nenad000 kaže:
Preki Sud

NeAdmin Power Grin

ma jok bilo je samo caps lockFrown

Nazad na temu Grin

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Upotreba sile ili teletakt ? KINOLOGIJA 39 22.08.2019. 14:45
Lov divljih gusaka LOV NA SITNU DIVLJAČ 431 06.09.2018. 21:12
Afrička kuga svinja LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 4 15.06.2018. 23:03
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 1

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,618,005 posete www.srbijalov.com