Nemački lovni terijer
|
DarkoJelena |
Objavljen 06.02.2012. 00:27
|

Stari član

Upisa: 208
Pristupio: 08.12.2011. 23:05
|
huntinggirl1 kaže:
nije poenta u tome za čega je rasa stvarana, poenta je u dresuri,
devojka je pokazala i velike sposobnosti i znanje u obuci psa,
ne verujem da je ovo bio posao od jednog dana,
a što se tiče starosti rase, pa nije baš vekovima stara rasa, tako da i niste nešto u pravu,
možda je to vama smešno, ali to je vaš problem, devojci svaka čast...
Toliko o vasem poznavanju rase i dugo godisnjem iskustvu.
,,Veoma je teško tačno odrediti početak rase našeg terijera. Prvi izveštaji o nemačkom lovačkom terijeru potiču iz 14. veka, tačnije 1485. godine, gde se pominju mali psi koji služe za lov na divlje životinje pod zemljom. Međutim, već 1686. u knjizi "Gentlemen s recreatinos" izvesni gospodin Bllum daje opis tadašnjih terijera: "Terijer je veoma mali pas i primenjuje se u lovu na lisice i jazavce. Njegov zadatak je da se uvuče ispod zemlje i da uhvati divljač. To znači da terijer drži divlju životinju u jednom delu jame (stanište lisice ima puno delova ) dok je iovci ne iskopaju odozgo. Glasnost pasa i njegov lavež pokazuje tačno gde se lisica nalazi, najčešće se primenjuje više terijera tako da novi terijer može da zameni onog koji je prvi ušao u jamu i da ga rastereti."
Zbog vrlo nekorektnih i asocijalnih upisa ovo je poslednja opomena ovom članu.
Srbijalov Admin Tim |
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 06.02.2012. 00:34
|

Lovčina

Upisa: 1169
Pristupio: 17.07.2010. 15:32
|
pa ubedi nas da je to bio nlt koji se danas koristi,
dr. lahner ga je stvarao ovakvog kakvog ga poznajemo,
ne pravi se baš najpametniji, znaš koliko je terijera stvarano za rad pod zemljom, a sada su samo ostali po koji od njih koji se upotrebljavaju za lov ,
ko koliko poznaje rasu nije na tebi da proceniš,
očigledno je da si veoma svađalački raspoložen, da niko ništa nezna osim tebe, pa čak ti smeta i devojka koja je obučila psa i to javno pokazala,
|
|
|
|
sabatti |
Objavljen 06.02.2012. 00:36
|

Član

Upisa: 125
Pristupio: 27.12.2011. 20:08
|
DarkoJelena kaže:
huntinggirl1 kaže:
nije poenta u tome za čega je rasa stvarana, poenta je u dresuri,
devojka je pokazala i velike sposobnosti i znanje u obuci psa,
ne verujem da je ovo bio posao od jednog dana,
a što se tiče starosti rase, pa nije baš vekovima stara rasa, tako da i niste nešto u pravu,
možda je to vama smešno, ali to je vaš problem, devojci svaka čast...
Toliko o vasem poznavanju rase i dugo godisnjem iskustvu.
,,Veoma je teško tačno odrediti početak rase našeg terijera. Prvi izveštaji o nemačkom lovačkom terijeru potiču iz 14. veka, tačnije 1485. godine, gde se pominju mali psi koji služe za lov na divlje životinje pod zemljom. Međutim, već 1686. u knjizi "Gentlemen s recreatinos" izvesni gospodin Bllum daje opis tadašnjih terijera: "Terijer je veoma mali pas i primenjuje se u lovu na lisice i jazavce. Njegov zadatak je da se uvuče ispod zemlje i da uhvati divljač. To znači da terijer drži divlju životinju u jednom delu jame (stanište lisice ima puno delova ) dok je iovci ne iskopaju odozgo. Glasnost pasa i njegov lavež pokazuje tačno gde se lisica nalazi, najčešće se primenjuje više terijera tako da novi terijer može da zameni onog koji je prvi ušao u jamu i da ga rastereti." I bre kolega svaku priliku koristis da ukazes na necije ne znanje ,pa nije sramota da neko nesto ne zna,naucice,ruzno je to sto radis i pises iz pakosti,pogotovo sto je koleginica u pitanju,posle nam je krivo kako je sve manje lovkinja,zasto si toliko prek covek.Ne poznajem nikog od vas ali cini mi se da sam procitao da koleginica ima odgajivacnicu a uz to je i sudija,pa je valjda i to dokaz da ima malo vise znanja od nas,sto za tebe nisam procitao. |
|
|
|
goldenvalley |
Objavljen 06.02.2012. 18:10
|

Član

Upisa: 50
Pristupio: 24.12.2010. 16:21
|
Ban, 3 dana, zbog nekorektnih upisa!
Srbijalov Admin Tim
|
|
|
|
DarkoJelena |
Objavljen 06.02.2012. 20:09
|

Stari član

|
Srbijalov Admin Tim    |
|
|
|
DarkoJelena |
Objavljen 08.02.2012. 16:45
|

Stari član

|
Nesto je zamrla ova tema?
 |
|
|
|
medjed |
Objavljen 08.02.2012. 19:32
|

Pripravnik

Upisa: 6
Pristupio: 23.01.2012. 01:12
|
Uspavale se terijerdzije...
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 11.02.2012. 21:17
|

Stari član

Upisa: 418
Pristupio: 27.11.2011. 19:50
|
koje duzine je najbolja da stenetu nlt skratim rep (do kog prsljena bi trebalo?)??
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита!
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 11.02.2012. 21:20
|

Lovčina

|
1/3 dužine repa
|
|
|
|
jamar |
Objavljen 12.02.2012. 10:20
|

Mlađi član

Upisa: 17
Pristupio: 01.02.2011. 19:58
|
pavlepavlaka: vidim da si mladi terijerdžija (13 godina) pa kako ti želim da ostaneš u rasi, evo par saveta oko skraćivanja repa štenetu nlt-a. Današnja EU zabranjuje estetsku hirurgiju (kupiranje ušiju i kraćenje repova psima) pa na sajtovima zapadnih zemalja ćeš videti nlt-a sa čitavim repom i shvatićeš na šta liči takav pas...Lovci tih, zapadnih zemalja se bore da se odobri lovačkim psima kupiranje repa jer to nije iz estetskih već iz praktičnih razloga: povrede koje zadobijaju psi loveći po najtežim terenima i najgorim uslovima kada su povrede repa česte a znamo da se takve povrede teško saniraju i sanacija dugo traje. Kada sam se spremao za kinološkog sudiju za oblik i rad terijera, tražeći podatak o pršljenu ili dužini na koju se krati rep nlt-u, saznao sam od legendi srpske kinologije: Milovan Vitomirov i dr. Milivoje Urošević, da se rep krati na "praktičnu" dužinu. To znači da ostane toliko da ga što manje povređuje a da ti, kad jamariš imaš za šta da uhvatiš, kad svom psu pomažeš prilikom rada u jami. Da bi to praktično bilo i prikladno, najbolje je da bude 1/3 dužine da se krati a 2/3 da ostane. I za to treba imati iskustva jer kod nekih štenaca repić zna biti kraći i deblji od ostalih pa tu treba posebno obratiti pažnju. U svakom slučaju, nemoj to sam da radiš. Pozovi veterinara koji pored stručnosti ima i znanja vezano za nlt ili pak kolegu, iskusnijeg odgajivača. Sa srećom i ne menjaj rasu!
s.djurin
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 12.02.2012. 12:16
|

Stari član

|
hvala puno i poslusacu vase savete B)
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 26.02.2012. 20:17
|

Stari član

|
ovo je moj bivsi terijer dzudi
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 26.02.2012. 21:01
|

Lovčina

|
lep pas, a zašto je bivši...
|
|
|
|
pavlepavlaka |
Objavljen 26.02.2012. 22:26
|

Stari član

|
Uginuo je pre 6 meseci
|
|
|
|
huntinggirl1 |
Objavljen 26.02.2012. 22:51
|

Lovčina

|
ah, znam kako vam je, na žalost
|
|
|
|
DarkoJelena |
Objavljen 28.02.2012. 11:47
|

Stari član

|
 |
|
|
|
Aca Velika Plana |
Objavljen 28.02.2012. 14:54
|

Stari član

Upisa: 389
Pristupio: 06.04.2011. 08:42
|
POZZ kolege,interesuje me da li neko ima NLT stence,kupio bih za sebe! ako je neko zainteresovan za prodaju pustite mi poruku u inbox!  |
|
|
|
medjed |
Objavljen 28.02.2012. 20:09
|

Pripravnik

|
Pozdrav za sve... Nlt cuvam vec par godina i redovno jamarim s njima. Do sada su svi psi koje sam cuvao bili jako dobri na jamarenju, na povrsini uglavnom solidni ali mi to i nije mnogo bitno jer iskljucivo jamarim, tek poneki izlazak na otvoreno sa drugovima. Nedavno sam drugu poklonio zenkicu od sedam meseci jer nisam znao sta da radim sa njom! Kad sam je kupio pokazivala je (od malena) veliko interesovanje za sve, bukvalno nije stajala kad je pustim. Na krzno se kacila, odkidala je, bila je smrt za macke. Sve do pre par nedelja, kad je pustena na prokop, nije imala kontakt sa divljaci, ali je pokazala takvo neinteresovanje da ne mogu da opisem! Nije ni pogledala divljac! Od tog trenutka se njeno ponasanje skroz promenilo. Dok je u dvoristu i nekako, ali cim izadje van, kao to nije isti pas. Nemam nesto mnogo iskustva, ali opet, nisam imao losih pasa, bar za moj ukus, naravno da postoje i mnogo bolji, ali ovo jos nisam imao. Po meni, bila je potencijal, zato me mnogo cudi takvo ponasanje. Poklonio sam je drugu da on proba da uradi nesto s njom, dosta je iskusniji... I sad bijem glavu ne bih li shvatio sta je moglo da joj "kvrcne" te da se tako ponasa. Ako neko zna u cemu bi mogao biti problem bio bih zahvalan da odgovori...
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.02.2012. 20:26
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Kolega moje mišljenje da si prerano je pustio u rov.Davno sam držao NLT ,ali sam radio postepeno. To na krzno i ostalo ok, ali pre 10 meseci nisu ni videli liju. Prvi kontakt bio je da lija bude na površini u kavezu, psa dovedem blizu ali ga držim rukama za grudi i pustim samo da malo onjuši i odmah natrag što dalje od lije, drugo viđenje nakon 7 dana, isti postupak ali tada je pas mnogo više zainteresovan i pokušava se oteti da priđe bliže , ponovo odlazak, sledeće viđenje opet za 7 dana isti postupak ali pustim da počne ona čuvena terijerska pesma što para uši a pas čak pokušava da me ujede od želje da se dočepa lisice , ja ga hrabrim i nikada ne guram napred već stalno zadržavam ili vraćam nazad ali ga bodrim. Sledeći kontakt po mogućnosti dva , tri dana stavim krzno na kavez tako da ga malo prekrije, ima svež miris lije a krzno dozvolim da uhvati posle malo pesme zubima i da ga malo bacaka. TEk tada idem do rova gde se prvo do najbližeg kotla pusti lija da prođe , ona se izvadi a na metar od ulaza stavim krzno , uleće ko metak i vadi krzno to dva puta ponovim da se ne uplaši mraka u rovu .Idući puta stavim krzno u prvi kotao sa rešetkom da peva na rešetki, tada mu stavim povodac ili još bolje one amove pa kada otpeva vadim krzno a psa povlačim natrag.Tek tada stavljam liju u prvi kotao pas uleće oblajava desetak minuta i tada ga vraćam. U prvi lov puštam starog iskusnog psa da prvo izmori liju pa tek tada mladog i neiskusnog ili na lisičiće ali nikada pre 15 meseci. Tako se radilo pre tridesetak godina . A kolege koje još jamare sigurno imaju novija iskustva i saznanja.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
medjed |
Objavljen 28.02.2012. 21:06
|

Pripravnik

|
Hvala kolega... Doduse nisam ni ja ranije pustao pse na punu rupu pre godinu dana, odprilike. Moguce je da sam je prerano pustio, ali ova nije imala kontakt, samo je videla divljac, inace je pre toga ulazila na praznu jamu sa starijim psom. Lisicu nemam, pa je mogla samo na krzno da udara .Hvala jos jednom, u svakom slucaju korisni saveti.
|
|
|