Lov na srndaća
|
stojkuki |
Objavljen 12.03.2012. 19:12
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Hmmmmm. Ne bik se slozio sa izrecenim. Dobar je 7RM. Samo zrno mora da bude adekvatno. Meko, sa brzom expanzijom u prvih 5 cm prodora da prenosi najvise energije. Ima toga dosta ...
Za srndaca inace ne treba nista jako ali sam uvek za veci kalibar nego manji. Manja je steta na mesu, a i manje nosi.
Tu je ponajpre 7x64. Ali !!!!!
Neki klasican srednjak ce raditi savrseno 308w, 30-06, 8x57. E sad ako je u pitanju vojvodina ... Tu 7 RM ima smisla. Sto se tice lovca koji 3x puca u srndaca ... Njega treba vaditi iz lovista. To je kao onaj primer koji sam dao skoro. Lovac koji je pogodio iz 10tog puta ... No coment
Optika? Ako nemas para za big 3 onda uzmi Leupold |
|
|
|
270 |
Objavljen 12.03.2012. 19:41
|

Veteran

Upisa: 974
Pristupio: 06.07.2010. 23:37
|
To mekano sa brzom ekspanzijom u 7mm Rem. Mag. od srnetine napravi kašu na bliže a još ako pri ulazu zakači kost....
A ovo tvrđe pri malo lošijem pogodku nosi kao da si ga počešao!
Pa ajd sad ti nađi sredinu a da bude dobar i za DS, jer ne vidim nikakvu potrebu za pomenutim kalibrom kao uskospecijalizovanim za srnadaća, a da ne moraš da menjaš zrnevlje i ponovo upucavaš optiku.
Za mene kalibar bez smisla za naša lovišta! Ja sam se jednom grdno zahebo i nabavio ga. I jednom je dosta... više ne, ne,... jok!
Bio sam mlad lovac bez iskustva sa terena a mnogo čitao balističke tablice, sad kad imam pozamašan staž ovaj kalibar prepuštam teoretičarima i sanjarima o pucanju na velike daljine, kod mene je završio karijeru sa ocenom 0,oo!!! |
|
|
|
Vasojevic |
Objavljen 12.03.2012. 21:26
|

Član

Upisa: 130
Pristupio: 19.07.2011. 19:30
|
25-06 rem.
Ne pucaj shinko dok im ne vidis beonjace 
|
|
|
|
strahinja |
Objavljen 12.03.2012. 21:33
|

Veteran

Upisa: 523
Pristupio: 19.01.2011. 17:48
|
po meni 243win za srne tata..
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 12.03.2012. 21:36
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Kalibar 7 mm Rem. Mag. je potpuno nepotreban i neadekvatan za lov srneće divljači. Kao što reče kolega 270 rešenje nije ni u mekom zrnu pošto pravi preveliku štetu. Po mom mišljenju 243 Win. je najbolji izbor za srneću divljač, a može odlično da posluži i za predatore. Ima stabilniju putanju od 22-ki i veći energetski potencijal, položenu putanju i na većim distancama, odličnu preciznost i blag trzaj.
|
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 12.03.2012. 21:51
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Nevidim cemu 7mm rem mag,300 vm za lov srndaca jos pogotovo u Vojvodini,jer ovi Vojvodjanski srndaci imaju kevlar na sebi ili sta drugo?Kazu pojedini za vece daljine pa jer se u Vojvodini nemoze srndacima prici na:100,150 ili 200m?pa naravno da moze ali sigurno na 100,150m neces moci prici nivom,uazom ili traktorom,a etika i zakon zabranjuju pucanje iz vozila.Ja vec par godina lovim sa 223rem i to vrlo uspesno a imam druga koji sa 222 ima odstreljeno 15 i vise grla bez ijednoga gubitka.Prosle godine sam vodio turistu spanca koji je pucao sa 300vm i norminim metkom,efekat na srndacu jeziv sva drob ispala napolje podliv katastrofa i rezultat baceno pola mesa.Ili turcin isto prosle god sa 257Wederbi mag i originalna municija iste marke epilog isti srndaci razbijeni katastrofa,e sada neko ce reci ko sisa meso bitno je da je on pao na mestu e pa nije tako i to je jedna materijalna doprinos u LD prodaja mesa.Ajde ove mag kalibre razumem u brdovitim terenima na muflona ili divokozu gde se nekad puca sa brda na brdo i velikim daljinama ali u Vojvodini nikako pogotovo kod rikoseta sa tako jakim i dalekometnim kalibrima u ravnici gde na par duzi moze da strada neko ko je dosao da kopa kukuruze ili sadi bastu.Ili negde gde sam procitao da su odlicni za lov pogonom na ds?nisam mnogo strucan u lovu ds ali zar u pogonu nisu bolji sporiji i tezi kalibri?I kad se sve sagleda zar stvarno za srndaca u ravnici treba 7mmRM,300WM i ostali magnum kalibri kad na 150m ce i 223 da ga obori u nekim slucajevima i bolje od ovih magnuma? |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 12.03.2012. 21:57
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Aca Velika Plana kaže:
kolege hteo bih vase misljenje o kalibru 7mm rem. magnum za lov srnece divljaci,kako se pokazao,u planu mi je da kupim jedan takav nase proizvodnje radjen za strano trziste i koja bi mu optika odgovarala?? pozz
Aco meni se sve nešto čini da se neko zayebo nabavkom tog kalibra pa ga sada srećno udaje
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
canis aureus |
Objavljen 12.03.2012. 22:18
|

Admin

Upisa: 4116
Pristupio: 22.01.2010. 15:41
|
http://www.srbija...ead_id=307
tomo 
lično sam lovio po vojvođanskim "dužima" srneću divljač i najudaljenije što sam gađao bilo je oko 180-max200m dok uglavnom su odstreli bili na daljinama do 130 pa ajd i do 150m ...
Uvek sam prvo pokušao što bliže da priđem, namestim najbolju poziciju za gađanje, dobro "odmerim" kakva je jedinka u pitanju ... pa tek onda okidanje...
Ko nezna da priđe, da se "prišunja" divljači kako bi prišao što bliže možda bi mu i pomogao 7RM uz longrenGe optiku, bipod, merač brzine vetra, temperature, vlažnosti vazduha ... pa da pogađa i na 500-600-...-1000 ...
The best of the World all game caliber 8x57JS

|
|
|
|
Aca Velika Plana |
Objavljen 13.03.2012. 07:45
|

Stari član

Upisa: 389
Pristupio: 06.04.2011. 08:42
|
DakiNS kaže:
Aca Velika Plana kaže:
kolege hteo bih vase misljenje o kalibru 7mm rem. magnum za lov srnece divljaci,kako se pokazao,u planu mi je da kupim jedan takav nase proizvodnje radjen za strano trziste i koja bi mu optika odgovarala?? pozz
Aco meni se sve nešto čini da se neko zayebo nabavkom tog kalibra pa ga sada srećno udaje 
kolega batalio sam od onog polovnog,uzimam nov karabin u prodavnici,leupoldovu optiku,al bre bemu cudi me sto ga kudite toliko ja sam slagao sa tim kalibrom Vincester puska i Svarovski Z6 optikom na 150 metra 25 mm,(ali cena iste verzije je 2500 evra)svideo mi se zbog presiznoscu mada ni ovaj 243 nije los ali da li je za svinje?? meni treba kalibar i za svinje i za srne,posedujem 8/57 zastavin on za srne naravno nije,em rastura em mu snaga ogromna!  |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 13.03.2012. 09:03
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Ma sto nije 8x57 za srne,samo tvrdo zrno PPU Grom ili nesto do strane municije RWS,Norma,...sto mozes naci kod nas i malo poradis na tehnici pucanja.Kad pucas sa jacim kalibrima srnecu divljac za saku pomeris iza plecke i kugla ide kroz rebra cepa pluca minimalna steta na mesu jer nerazbijas plecke,a u vecini slucajeva i pad u vatri.A vec kad imas 8x57 njega ostavi za ds,a uzmes 243 ili neki iz te grupe(6-6,5mm) za srnecu divljac i Bog te veselio!B) |
|
|
|
Aca Velika Plana |
Objavljen 13.03.2012. 09:19
|

Stari član

|
nije meni tehnika strana,8/57 znam gde mu dusa bije,mada nisam pristalica ranjavanja divjaci da bi gadjali srne za selektivan ostrel,mamo mia sta je to stete napravilo kad bi udarilo u rebro,podliv i bacanje vise od pola mesa,nije iskljueno da uznem i 243,mozda i on padne,samo da nadjem pravi,pre neki dan sam pucao iz sauera 300w magnum,ono je metak za 1000 metra ladno! a sto presizno to mu nema ravni! ipak finansijske situacije mi dozvoljavalju do 700 evra da uzmem pusku i nekih 400 za optiku i da uzivam! B) |
|
|
|
SUMO |
Objavljen 13.03.2012. 09:48
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Leleeee, tupili vojnu municiju? Aco, to je zakonom zabranjeno.
Lepo kolega napisa pre mene - svaki brz kalibar sa mekanim zrnom unistava sve zivo.
7mm nije za nasu Srbiju, uopste. |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 13.03.2012. 10:08
|

Lovčina

|
U jeeeeeeee ....osuste paljbu.
Drugari, nista drugo nisam rekao nego da 7 RM ima smisla ako covek kupuje jednu pusku! Nemaju svi mogucnost da imaju vise komada.
Mislim da je osnovno ppitanje bilo misljenje o kalibru. Ima on svoju namenu i nikako nije los.
Licno sam pucao par puta iz jednog Mauser 03 karabina u tom kalibru i imao sam odlicne pogotke, sa malom stetom na mesu srndaca.
Da li bih ga kupio ....? Ne. DA li je dobar kalibar ... Da!
Samo je on za svoju namenu. Tamo gde treba na daleko da se puca ... Cak i u toj jevropi ga koriste oni koji imaju jednu pusku kojom love sve od srndaca do DS.
Licno vise volim (i imam) standardne srednjake i velike poput 9,3x74 nego magnume, ali kada bih birao magnum pre bih uze 8x68.
Mekano zrno ... Pa nije ni svako mekano zrno isto ima i tu svega, znate to i bolje od mene.
Bez zelje za prevelikom diskusijom .... i da ikoga uvreedim i povredim. Moje skromno misljenje. |
|
|
|
Aca Velika Plana |
Objavljen 13.03.2012. 10:49
|

Stari član

|
SUMO kaže:
Leleeee, tupili vojnu municiju? Aco, to je zakonom zabranjeno.
Lepo kolega napisa pre mene - svaki brz kalibar sa mekanim zrnom unistava sve zivo.
7mm nije za nasu Srbiju, uopste.

stojkuki - nisam pristalica 9.3,nemademo slonove sto se tice 8x68 to je za svinje neprevazidjen kalibar,rado ih ga posedovao,ali mi je ovaj 7mm zapao za oko,dal zbog presiznoscu i brzine,neznam,dok ne oprobam jednom u divljac da vidim reakciju nece da sudim bezveze i napamet...
Nikakvo propagiranje zabranjenih stvari
Srbijalov Admin Tim`! |
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 13.03.2012. 11:06
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Aca Velika Plana kaže:
SUMO kaže:
7mm nije za nasu Srbiju, uopste.
 h
Aco ti si se koliko vidim već odlučio pa nas malo zamajavaš
stojkuki - nisam pristalica 9.3,nemademo slonove  sto se tice 8x68 to je za svinje neprevazidjen kalibar,rado ih ga posedovao,ali mi je ovaj 7mm zapao za oko,dal zbog presiznoscu i brzine,neznam,dok ne oprobam jednom u divljac da vidim reakciju nece da sudim bezveze i napamet...
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 13.03.2012. 12:25
|

Lovčina

|
Da ne citiram redom napisaću u jednom postu.
Za kolegu Stojkuki. Ja nisam rekao da je kalibar 7 mm RM loš, nego da nije adekvatan za lov srneće divljači. Iako nisam ljubitelj magnum municije, smatram 7 mm RM dobrim kalibrom, ali za određenu vrstu lova. U većini naših lovišta ne vidim potrebu za takvim kalibrom, ali u brdsko-planinskim lovištima je dobar izbor za odstrel divokoze i muflona na velikim daljinama.
Za kolegu Aca Velika Plana. Ako već imaš kalibar 8x57 IS onda si lov DS rešio, pošto je ovo odličan kalibar za svinje. Za lov srneće divljači ti je moja preporuka 243 Win. Ako želiš jedan kalibar za lov DS i srneće divljači, a ne računaš na 8x57 IS koji već imaš, onda ti je moja preporuka 7x64 ili 30-06 Spr. Što se tiče tvoje opaske da je 9,3 preteran jer kod nas nema slonova, tu se varaš. Kalibar 9,3x62 (74R) je odličan izbor za lov DS pogonom.To je odličan izbor za PA karabin ili prelamaču (expres dvokuglaru). Što se tiče kalibra 8x68S on je odličan izbor za puške obrto-čepnog sistema i lov DS dočekom, pošto ima veliku kinetičku energiju i položenu putanju pa može uspešno da se koristi i na većim daljinama od prosečnih. Međutim kod lova pogonom ima svojih mana. Dužina cevi za ovaj kalibar je uglavnom 65 cm, što daje ukupno veliku dužinu puške, kojom je malo nezgodno rukovati u gustišu. Ima velik trzaj i dugačak hod zatvarača što veoma usporava prepunjavanje, nišanjenje (vraćanje u nišansku liniju) i opaljenje drugog hica ako je on potreban. PPU ne proizvodi municiju za ovaj kalibar, a RWS-ov metak košta od 4 evra pa naviše, što je za naš standard veoma skupo. Što se tiče odsečenog vojnog zrna, ono em što je zakonom zabranjeno em nema nikakve prednosti u odnosu na lovačko zrno. Odsečeno vojno zrno gubi balans i preciznost, a i "otvaranje" mu nije dobro kao u lovačkih zrna.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 13.03.2012. 15:16
|

Lovčina

|
Podunavče, hajd malo da diskutujemo. To je valjda i poenta ovog foruma.
Bez da ulazimo u balistiku (ne smem jer ne znam puno teorije o tome sem malo fizike i puno iskustva u pucanju).
Zaista sam viđao srndaće koji su jednostavno bili razvaljeni sa malim kalibrima (ispod 7 mm). neke koji su oko 6.5 mm isitini za volju nisam vidjao ali 243 223 i slicno, mislim da prave veliku velike probleme na mesu. Pogotovo ako udare u neku kost pa dodje do separiranja zrna i onda ide ludilo. Ovo koliko se secam ima veze sa kinetickom energijom i potencijalnom energijom. Secam se svojevremeno prica (koliko ima istine u tome) da su delove zrna malih kalibara, koji su pogodili u predelu plecke, vadili iz perifije zadnjeg buta. Licno mi je to bilo fascinantno i nikako nisam verovao u to, ali kada sam svojim ocima video kako izgledaju rane od nekih malih kalibara, koliki su hematomi zapitao sam se. Ostavljam da je moje opredeljenje koje imam od pocetka da su srednji kalibri za tu namenu najbolji zastarelo, ali radi se o mom ubedjenju u koje nemam nameru nikoga da ubedjujem vec samo prenosim sopstvena iskustva u nadi da ce neko ko je pametniji i pragmaticniji od mene umeti da iznese bolji zakljucak od mene i postavi ga ovde da bih i ja nesto novo naucio. I dalje stojim da sje 7x64 i eventualno .270 najmajne sto bih smeo da preporucim.
Slazem se da je 9.3 x 74 fenomenalan kalibar. Pre malo vise od dva meseca sam nabavio pusku u tom kalibru i blago sam odusevljen. Bio u jednom lovu imao pucanja sa njim, i prepunjavanja puske i sve sto ide uz to i ocaran sam efektima. Vepar od 140 kg je pao u vatri i samo proklizao. Ni nogom nije mrdnuo. Izlazna rana debljine palca. Ma super je.
Drugar ima Sauer-a 202 u 8x68 kalibru. Pucao sam iz njega i mogu slobodno da priznam da sam po prvi put bio zaista impresioniran puskom i kalibrom. Ne mogu da kazem da se ta puska ne rita, rita se momacki, ali ... pa ne idemo na balet ili partiju saha. Lov je to. Puska i treba da trzne. A dugačka cev, ... pa nije smetala ni malo. Cak sam u jednom pogonu imao kolegu lovca koji je imao istog takvog sauera u kalibru .375 HH. I on kaze da je prezadovoljan. Sa druge strane imam nekih 190 i 110 kg (bez puno sala) i za mene trzaj zaista ne predstavlja problem pa moj sud o tome treba uzeti sa rezervom.
Puska i treba da te svojim trzajem podseti da si pucao (i da divljac koju si pogodio boli malo vise od tebe ). Jbg. udara, al ne pucas ti ceo dan nego opalis par komada i to je to. A veruj mi da nisam cuo da je vepar nekome odneo 8x68. I jos nesto, 9.3 x 74 i 9,3 x 62 nikako nisu isto. 74ka je daleko bolji i mirniji kalibar (iako zvuci nelogicno zbog velicine punjenja, ali tako je).
Sto se PPU i njihove proizvodnje tice nemaju 8x68, ... pa ... sta da se radi. Licno, i ovako i onako pucam sa RWSom i ne da sam zadovoljan nego mogu da kazem da vredi svaki cent od tih 4 EUR koliko ga placam. Skup je ... pa nije lov jeftin sport. Nikad nije bio. I tu sve sto je dobro kosta ... I zaista ne razume one koji kazu da je to ispod prosecan metak i da ne vredi. Pa svuda u svetu vazi kao bencmark za lovacki metak i svi koji teze da nesto postignu porede se sa njim. Pricali smo na velikom broju tema o tome i to je nazalost fakat. Retko se pojavi pojedini proizvod koji kvalitetom odskace iz cenovnog razreda ... Takva nam je sudbina.
Evo predlazem i otvaranje nove teme (ako je nema) koja ce tretirati pogotke odnosno efekte na mesu. Time cemo dobiti uvid u ono o cemu pricamo.
Sledece sezone ja cu poceti bas iz licno edukativnih razloga da snimam sve pogotke odnosno njihove efekte na mesu, ne samo svoje vec i od kolega i postvaljacu ih ovde na forumu. P se nadam da cu nesto i nauciti i da ce mi korist biti u tome.
(izvinjavam se sto sam bio opsiran ali nemam vremena da budem kraci). |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 13.03.2012. 16:30
|

Lovčina

|
Kolega Stojkuki redom da ti odgovorim.
Svaki kalibar ima svoju namenu, ali ako nije dobro izabrano zrno onda i sa najboljim kalibrima može da izostane željeni rezultat. Činjenica jeste da brza i meka zrna prave veliku štetu na mesu. Ali kada bi svu divljač lovili sa teškim i sporim zrnima onda bi nam kalibar 9,3x62 bio univerzalac za sve od lisice i šakala pa do DS i jelena. Ali nije baš tako. Smatram (moje lično mišljenje) da kao namenski kalibar za lov srneće divljači nema potrebe da se koristi tako jak kalibar kao 7x64 ili 270 Win. (između kojih je mala razlika). Po mom ličnom mišljenju kalibar 243 Win. je tamnan za srneću divljač. Veći energetski potencijel, težina zrna i promer od svih 22-ki a opet ispod nepotrebnih 7-ica.
Što se tiče kalibra 8x68S i trzaja. Nisam ni ja od "mekanih" lovaca koji se plaše trzaja (premda sam daleko ispod 100 kg). Ja nisam ni rekao da je trzaj neugodan ili nepodnošljiv, nego sam govorio o sporijem drugom hicu, koji je često puta neophodan kod lova pogonom pri instinktivnom pucanju na divljač u punom trku. Isto tako kod ovoga kalibra je duga cev poželjna zbog razvijanja punih balističkih performansi metka i zbog manjeg odskoka oružja, ali je u gustišu daleko nezgodnija za rukovanje od nekog PA karabina sa 50 cm cevkom ili ekspres dvokuglarom. Ako pogodak nije dobro plasiran u vitalnu zonu DS može da odnese i jače kalibre od 8x68S. Nijedan kalibar nije efikasan kod lošeg pogotka.
Ni za kalibre 9,3x62 i 9,3x74R nisam rekao da su isti, nego sam preporučio oba za lov DS pogonom. Prvi za PA karabine a drugi za expres prelamače. Kalibar 9,3x62 ima veći energetski potencijal, brzinu i položeniju putanju u odnosu na 9,3x74R iako ima kraću čauru. Međutim kalibar 9,3x74R i puške za koje je namenjen nisu ni predviđeni za lov na velikim daljinama, nego na daljinama ispod 100 m (uglavnom se putanje zrna iz dve cevi seku na 75m).
Što se tiče kalibra 375 H&H Magnum u našim lovištima smatram ih preteranim i nepotrebnim. Kome nije dovoljan kalibar 9,3x62 ima na raspolaganju 9,3x64, koji i pored male razlike u dužini čaure ima više kinetičke energije i položeniju putanju. Svojim performansama može da se meri sa 375 H&H Mag. a daleko je prikladniji za svu evropsku divljač.
Što se tiče cene metka nisu svi lovci u mogućnosti da plaćaju 4 evra po komadu. Pogotovo oni koji pored lova vole da odu i na strelište. Slažem se da je RWS jedna od bolje municije ne samo u evropi nego i na svetskom nivou. Ali većina naših lovaca lovi sa PPU pa prema njihovoj produkciji biraju i kalibar koji će da koriste. Nravno da lov nije jeftin sport, ali to ne znači da lovci koji ne mogu da si priušte vrhunsko oružje i opremu treba da zanemare svoju ljubav i prestanu da se bave lovom. I u mnogo razvijenijim zemljama od naše lovci koriste jeftiniju municiju iako mogu da si priušte onu najskuplju.
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 13.03.2012. 17:29
|

Lovčina

|
Ok. Slazemo se oko vecine. Jedino, nikako se necemo sloziti oko malih kalibara ... Za mene su to kalibri za predatore poput lije sakala i slicno.
Voli covek srednjake pa to ti je.
Ali, to je moje misljenje i naravno vrlo cenim tvoje. Svako ima pravo na svoje |
|
|
|
223rem |
Objavljen 13.03.2012. 17:35
|

Član

Upisa: 131
Pristupio: 06.05.2011. 23:08
|
Ja lovim srndaca sa 223 rws municija,i imam samo reci hvale za ovaj kalibar.Mada ne mogu da izostavim dobri 243 i 6.5gr zrno za ovaj lov. |
|
|