Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabin

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabin
stojkuki
 E a znas kako rado .700 nitro express ... Super. Bate puknes srndaca, on pane ne zna sta ga pogodilo, umre od straha od samo pucnja, a steta na mesu ... Nema je ... Istini za volju, nema ni mesa ... Ali jbg, ... Lov je bio super ....
Ovde se bre vode rasprave da li je srednjak prejak za srndaca li se puca sa 270 i ispod. Da li je steta na mesu manja sa nekim 8 mm ili 7.62 ili sa 223 ili 243 ... A sad odjednom 375 H&H ... 9.3 x 62 i slicno.. Hajte molim vas. Ovo vec ne vodi nigde.
Usput samo da podsetim one koji su zaboravili .375 H&H je prvi africki kalibar sa kojim se moze izici na krupnu africku divljac. I da ! on se zove Africkim kalibrom. A to sto moze da se primejuje i u eVropi i drugde .... Moze ... Ali na srndacu .... Smile ... Pa ulepsali ste mi dan.... Volim kad ovako lepo pocne, ... Osmehom ....

canis aureus

Podunavac kaže:
Nije ovo kolega svađa nego šala. Izbor između kalibara 8x57 IS i 30-06- Spr. je više stvar ličnog izbora nego velike razlike u upotrebljivosti. Ja bi to postavio ovako. Ako ćeš DS da loviš na kraćim distancama uzmi 8x57 IS, ako ćeš da pucaš na većim distancama onda 30-06 Spr. I ne samo DS nego i drugu divljač. Činjenica je da 30-06 Spr. ima veću početu brzinu, energiju i bolju putanju (manji pad). Većina ovih prednosti dolazi do izražaja samo na većim daljinama (od 180 m nadalje). Kalibar 8x57 IS ima veći promer zrna i samim tim bolje predaje energiju na cilj, i ima teža zrna kod PPU-a koji je najpristupačniji metak našim lovcima. Ove prednosti opet dolaze do izražaja na kraćim i srednjim distancama (do 160-170 m).

Bravo 2Odobreno
... i za upis o ZCZ karabinima(br.855) Bravo 2Odobreno
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

canis aureus
 sasa035Indjijanac
Kako stojite sa srnećom divljači?! Kod mene je nema dovoljno pa samim tim i dozvola za odstrel ...
Evo prihvatam opkladu! Ću da "bijem" sa 8cu a ti sa 9,3x62Confused rebarca i potrbušina su mi omiljeni a takođe i prečnjak kod jage pa se nadam da neće biti ljutnje kad to konfiskujemGladan

Slažem se sa tvojim upisima što se tiče "šumskog" lova, na kraćim distancama, na DS da je 9,3 i više nego oodliičaan!! ali baš da je za srneĆinuHmmm ...
Pošto je kolega početnik i kupuje prvi karabin ... i to je jedan od razloga što su bolji izbor 8x57IS i .30-06 od ostalih "egzotičnijih" jer za ova dva je lakše naći dodatne municije za vežbu koja je početniku najpotrebnija kako bi stekao znanje, samopouzdanje, upoznao sve prednosti i mane toga što ima u rukama ... a kad se to "izbistri", možda se i cevka pojede te se zameni za već neki bolji kalibar ali sa mnogo većim znanjem! Stari
Lično mi je jedan od većih razloga kupovine prvog karabina u 8x57IS bila i ta stavka -dodatna municija- koje ima da se nađeeee... kako bih mogao više na strelištu da vežbam, a sad kad sam uvideo sve dobre i loše strane 8ce .... ma ne bih da je menjam iako ima i boljih jer i ona sama ima mnogo boljih od onih lošijih stranaConfused
iveli 3
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Podunavac
 Oštećenje mesa na divljači zavisi od nekoliko karakteristika metka kojim lovimo. To su promer zrna, brzina zrna (koju zrno poseduje prilikom udara u cilj), tip i tvrdoća zrna i mesto pogotka na divljači. Sporija i tvrđa zrna prave daleko manje štete na mesu. Znači svaki nerazantni ili srednje razantni kalibar sa tvrdim zrnom će napraviti relativno malo oštećenje mesa, pod uslovom da ne pogodi neku veliku kost. Ako pogodi veliku kost onda dolazi do oštećenja tkiva i projektilom koji se tumba ili fragmentira ili je jednostavno povećao svoj prečnik, a do oštećenja tkiva dolazi i delovanjem same kosti koja razbijena pogotkom projektila i sama može da deluje kao fragmenti koji se kreću relativno velikom brzinom. Imao sam priliku da vidim srnu pogođenu iz M48 sa vojnim (šiljastim zrnom pune košuljice FMJ) a izlazna rana je na rebrima bila tolika da je bez problema u nju moglo da se gurne tri prsta. Inače kod pogodaka lake i meke divljači sa ovakvim zrnom izlazna rana je skoro iste veličine kao i ulazna. Ali mislim da smo na ovoj temi Van teme pa bi trebalo da promenimo mesto upisa.
Tri prsta 2Kolce

Kimon

sasa035 kaže:

marko m kaže:
Muka je to,odluciti se za prvi kalibar,a model i da ne pominjem....
Posto ne nameravam da preterujem sa kolekcijom,razmisljam da uzmem jedan kalibar koji moze da mi sluzi za lov na divlje svinje,poneku hajku na vuka,i to bi trebalo da bude to...
A za ostalo nameravam bokericu,ili polozaru u kalibru 12-76...
Znas sta je kolega najveci problem kod nas.To je nas glupavi zakon koji nedozvoljava da uzmes oruzije u ruke u prodavnici osim ukoliko nemas oruzani lis u rukama.A kamoli da neka ozbiljnija firma na nekom strelistu organizuje probu vise razliciti kalibara.Bilo na pokretne mete bilo staticnu metu.Tako bi posle nekoliko opaljenih metaka iz vise razlicitih kalibara mogao bar da stvoris neku viziju sta bi ti leglo a sta ne.Ovako ostajes da verujes ljudima iz okoline o drugarima koji godinama love a kod nas u ormima sta drugo nego 30-06 i 8x57 i svi se kunu u njih.Nekazem da su losi ali mozda nekom eventualnom probom iz nekog drugog kalibra mozes da stvoris nekakvu drugaciju viziju o eventualnom drugacijem izboru.

Sto postajem stariji, to manje vjerujem da mudrost dolazi s godinama.

sasa035

Kimon kaže:

sasa035 kaže:

marko m kaže:
Muka je to,odluciti se za prvi kalibar,a model i da ne pominjem....
Posto ne nameravam da preterujem sa kolekcijom,razmisljam da uzmem jedan kalibar koji moze da mi sluzi za lov na divlje svinje,poneku hajku na vuka,i to bi trebalo da bude to...
A za ostalo nameravam bokericu,ili polozaru u kalibru 12-76...
Znas sta je kolega najveci problem kod nas.To je nas glupavi zakon koji nedozvoljava da uzmes oruzije u ruke u prodavnici osim ukoliko nemas oruzani lis u rukama.A kamoli da neka ozbiljnija firma na nekom strelistu organizuje probu vise razliciti kalibara.Bilo na pokretne mete bilo staticnu metu.Tako bi posle nekoliko opaljenih metaka iz vise razlicitih kalibara mogao bar da stvoris neku viziju sta bi ti leglo a sta ne.Ovako ostajes da verujes ljudima iz okoline o drugarima koji godinama love a kod nas u ormima sta drugo nego 30-06 i 8x57 i svi se kunu u njih.Nekazem da su losi ali mozda nekom eventualnom probom iz nekog drugog kalibra mozes da stvoris nekakvu drugaciju viziju o eventualnom drugacijem izboru.

Kolegine upise treba čitati sa uvažavanjem a ne omalovažavanjem

Srbijalov Admin Tim

sasa035

Kimon
 Ja se stvarno izvinjavam ali nikoga nisam omalovažavao,kolega sasa035, baš suprotno svi mi smo se našli u dvoumici kolege marka m, šta i kako a smatram da si kolega dao izuzetno dobar odgovor da ne kažem ključ ili suštinu problema koji imamo u vezi izbora modela i kalibra.
Izvinjavam se još jedan put jer je u žurbi izostao moj komentar na ovu temu

A sada mogu preneti svoje iskustvo u vezi kupovine karabina svi su pricali dobar je ovaj dobar je onaj i na kraju sam kupio 8x57 m70, presudila je izmedju ostalog i cena.
Posle gadjanja tj probanja kako u strelištu ako i u lovištu ( postupajući po savetima koje su mi davali iskusniji lovci, čitajući razne forume ), izuzetno imam dobre rezultate i jako sam zadovoljan.
Ne mogu da kazem da je najbolji jer nisam probao druge kalibre ali ono sto mogu da kažem da imam dobre rezutate u gađanju - odstrelu i od drugih kalibara a što opet ne znači da je ovaj kalibar baš taj , najbolji, jer faktora je mnogo a sama puška i kalibar puske je samo deo toga.
Kažu: "Za pušku postoji jedna knjiga 200-300 strana a balistika je nauka".
Sto postajem stariji, to manje vjerujem da mudrost dolazi s godinama.

Zlocko
 Dali neko moze nesto vise da mi kaze o zastavi m 808?
Prvobitno me interesuje cena,pa sve ostalo... Smile

Zlocko
 Kolege nije moguce da niko nista ne zna ? Shock

I Jevtic
 evo da pokusam ja mislim da je cena oko osamdeset hiljada nemoj da me drzis za rec karabin ko karabin iz zastave nosi debelu cev kalibar biras sanduk malo preradjen od m70 zatvarac malo drugaciju bez trece bradavice za bravljenje izvlakac drugaciji sina na sanduku izjedna mani se nesvidja spojnica nova nije losa obaraca dot nepouzdana po meni kundak standard u svakom slucaju jos treba da se poradi pozdrav
najbolja je ona puska koja se non stop kvari

Sniper Hunter

I Jevtic kaže:
evo da pokusam ja mislim da je cena oko osamdeset hiljada nemoj da me drzis za rec karabin ko karabin iz zastave nosi debelu cev kalibar biras sanduk malo preradjen od m70 zatvarac malo drugaciju bez trece bradavice za bravljenje izvlakac drugaciji sina na sanduku izjedna mani se nesvidja spojnica nova nije losa obaraca dot nepouzdana po meni kundak standard u svakom slucaju jos treba da se poradi pozdrav

Pa to ispade polufabrikat gore nego ruske iž puškeShock a toliko ga hvalili ???

I Jevtic
 standardne vojna snajperska puska po meni

stojkuki
 Nema 808 nikakve veze sa vojnom snajperskom puskom, ustvari, hajde mi definisite sta je to vojna standardna snajperska puska?!?!
Hajte ljudi molim, vas ...
Modifikovani mauser sistem, sanduk iz komada sa integralnom pikatini sinom. Izmenjen sistem izvlakaca. Polimerni okvir, koji je po meni jedini nedostatak (fizicki). Mehanizam okidanja je DAT (a ne dot) sa ubrznicom, ali se na zahtev moze dobiti i klasican podesavajuci. O zastavinim cevima ne treba trositi mnogo reci jer su one zaista ok, sto dokazuje i to da i dosta stranih firmi kupuje ... Integralna pikatinimsina je super resenje, postoji veliki broj sjajnih montaza ili prstenova vrhunskog kvaliteta koji ovaj sistem montaze cine zaista vrhunskim resenjem.
Pikatini nije vojno resenje, pogledajte sako, tiku i druge proizvodjace ...

Onod cega boluje m808 su boljke koje su na nivou ostalog zastavinog oruzija. kundak je lose dizajniran, masinski uradjen bez imalo invetivnosti u radu. Dorada je, ... U najmanju ruku, uh ... Nit je poliranje kakomtreba, coskovi, uglovi, bruniranje, ... To je on zbog cega stalno vristim o zastavi. Kada nesto kupujem zelim dobro zavrsen proizvod a ne nesto sto se mora doradjivati da bi standardno izgledano, a o vanserijskom izgledu ...
U sustini odlicna platforma za odlican radni lovacki karabin, sa sirokim izborom kalibara. Sa malo dorade i ulaganje moze da bude odlicno resenje.

sheytan

stojkuki kaže:
Nema 808 nikakve veze sa vojnom snajperskom puskom, ustvari, hajde mi definisite sta je to vojna standardna snajperska puska?!?!
Hajte ljudi molim, vas ...
Modifikovani mauser sistem, sanduk iz komada sa integralnom pikatini sinom. Izmenjen sistem izvlakaca. Polimerni okvir, koji je po meni jedini nedostatak (fizicki). Mehanizam okidanja je DAT (a ne dot) sa ubrznicom, ali se na zahtev moze dobiti i klasican podesavajuci. O zastavinim cevima ne treba trositi mnogo reci jer su one zaista ok, sto dokazuje i to da i dosta stranih firmi kupuje ... Integralna pikatinimsina je super resenje, postoji veliki broj sjajnih montaza ili prstenova vrhunskog kvaliteta koji ovaj sistem montaze cine zaista vrhunskim resenjem.
Pikatini nije vojno resenje, pogledajte sako, tiku i druge proizvodjace ...

Onod cega boluje m808 su boljke koje su na nivou ostalog zastavinog oruzija. kundak je lose dizajniran, masinski uradjen bez imalo invetivnosti u radu. Dorada je, ... U najmanju ruku, uh ... Nit je poliranje kakomtreba, coskovi, uglovi, bruniranje, ... To je on zbog cega stalno vristim o zastavi. Kada nesto kupujem zelim dobro zavrsen proizvod a ne nesto sto se mora doradjivati da bi standardno izgledano, a o vanserijskom izgledu ...
U sustini odlicna platforma za odlican radni lovacki karabin, sa sirokim izborom kalibara. Sa malo dorade i ulaganje moze da bude odlicno resenje.

Možda može, možda i ne može, ali kao što ti reče, NEĆU da doradjujem NOVO, pogotovu da bih dobio preciznost koju mnoge npr. USA puške imaju za npr. 500$(tamo, dodooše)...

Evo, ovi je opasno doradiše:

http://www.srbija...admore=399 Vuk Sad
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

stojkuki
 Shey nemoj da poredis cene u usa iovde, ... Tamo i zastava kosta ispod 300 usd, tako bar kazu, ja licno nisam proveravao.

Da to je ta puska, moze se doterati, ocigledno. Samo mi nije bas jasno so su kratili cev, ono jes da su krace preciznije ... Verovatno ima veze sa brzinama metka u cevi ... Ne razumem se. Ali cini mi se da i tako doradjen ne kosta preko 1k jura ...
Drzao sam 808 u ruc i stvarno mi se nije svideo okvir i sistem vadjenja ...

sheytan
 ^ U tzv. "državi" BiH lovatčka Tikka košta oko 1000e, a izvesno je u startu preciznija od ovog čuda iz testa...

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

stojkuki
 Ma pricali smo vec na tu temu ... slazem se ... ali tikka i sako ne se mogu kupe u nasoj zemlji a ako hoces da ih uvezes preko nekog, skinuce ti kozu u kajsevima, ... strasno ...
Ne bih se ponavljao ...
Misljenja sam, sa mojim skromnim znanjem, da su neka resenja na 808 dobra i da je to cine dobrim potencijalom. Neke stvari koje kolege ovde navode kao mane ili nedostatke ili da im se ne svidja u sustini su jako dobra resenja, poput pikatini sine, ... stvar je da ta puska konacno zazivi, da dozivi reviziju nakon iskustava korisnika i onda se moze dobiti odlican karabin za relativno normalan novac, kosta oko 750 jura ...

sheytan
 ^ OK, i meni se svidja integrisaTa šina, i rikšteher(koji, izgleda, ne valja), i sl., ali kada će to sve da se ispravi??? Možda kada bude Zastava PRIVATNA firma... Confused

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

I Jevtic
 stijkuki to sto pricas nema veze kazi mi prvo zasta je taj karabin napravljen koja mu je namena
a za dot obaracu izvini greska u pisanju mi smo malo seljaci nismo navikli na ove americke izraze

Danijell
 Za lov sigurno nije jer je m70 mnogo bolje resenje(laksi ,spretniji,lepsi)mislim da fabricki 808 cak nije ni precizniji od m70.da bi se takmicili sa njim potrebno je tu mnogo dorade i ulaganja i za tu namenu ja ga licno ne bih uzeo.zavrsna obrada je katastrofalna,to se moze videti i na slikama sa zastavinog sajta.mogli su da srede bar jedan preimerak kako treba bar za slikanje i reklamu ako za nista drugo.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Poluautomatski karabin KARABINI 571 18.05.2025. 01:41
Lovački karabini češke proizvodnje KARABINI 400 23.02.2025. 19:56
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 877 13.01.2025. 14:39
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 550 11.12.2024. 09:59
Lovačke kobasice od mesa divljači! LOVAČKI RECEPT 40 19.11.2024. 08:36
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,636,308 posete www.srbijalov.com