Читам уписе на овој теми и просто уживам, јер видим да има колега који искористе сваки слободан моменат да мало вежбају са својим карабинима, како би што спремније дочекали ловну сезону.
Проблем је генерално такава да је све мање ловаца који су спремни да вежбају и уче. Баш је та вежба и потребна, поготово данас када је у отвореним ловиштима дивљачи све мање, па сваки добар погодак у виталну зону јако пуно значи у односу на промашај.
Данас више него пре неколико десетина година када је дивљачи било неупоредиво више.
У граду где се налазим постоји неколико ЛУ ( 4 ), и гро ловаца у њима је старији по годинама, а велика већина лови ситну дивљач. Онај мањи број ловаца који има у своме арсеналу и карабине различитих калибара (а углавном се ради о великој тројци – 8х57, 30.06, 7х64, ређе остали калибри) слабије вежба, па се припрема своди на намештање оптике, упуцавање, а провера пред сваку ловну сезону...хммм шта то беше.
Неко је овде написао да се пуца са муницијом која се прва дохвати, и мислим да је тако код једног доброг дела ловаца.
Један од узрока је и недостатак пре свега квалитетног места где се карабини могу упуцати, пробати са различитим врстама муниције ( читај: недостатака доброг стрелишта ), па онда велику већину њих мрзи да свако мало упуцавају своје карабине, препуцавају их на другу врсту и произвођача муниције...једноставно не схватају да на тај начин смањују могућност лошег одстрела на најмању могућу меру.
Велика је штета што у сваком граду/општини не постоји неко иоле квалитетније стрелиште, или бар неко импровизовано, а сигуран сам да сваки град/општина има простора негде у атару за тако нешто, јер велика већина млађих колега која барата интернетом, и члан је неког од ловачких форума, се на овај начин едукује, и прихвата те почетне аксиоме које добија од колега са конкретно овога форума, али онда „удара у зид“ јер нема где та нека своја усвојена знања да примени. О старим ловцима не бих овом приликом.
Како је написао колега Планинко у неком од својих ранијих уписа "...javlja mi se da je ta famozna granica je mislim za 50% lovaca 100m, za jos 30% 200m za jos 15% na 300m a za preostalih 5% koji imaju adekvatan alat i rutinu je granica iznos potrebne energije za kalibar koji poseduju na cilju.
Najveci problem je sto u ove prve tri grupacije postoji bar jos 10% njih koji misle da su u 5% (uz one koji ne bi pusku ni trebaloi da imaju..." – то је углавном тачно, и то је слика и прилика појединаца по ЛУ широм Србије.
Мишљења сам да би јако лепо, а и свакако добро било да, како сам негде горе навео, сваки град/општина има адекватно стрелиште, и то како за вежбу ловаца који лове неолученим цевима гађањем глинених голубова, тако и за вежбу и упуцавање карабина, са на пример метама постављеним до неких 300м.
Али изгледа да је данас у Србији то санак пусти, па ми је зато драго када видим да овде на форуму има људи који су спремни да активно вежбају и пре свега неко своје знање и своје заблуде и грешке поделе са осталима, а све у циљу да се што више нас едукује, па макар и на овај и овакав начин, када за боље не постоје услови.
Ни сам не знам којим прописом је регулисано какво и колико ( димензије ) мора једно стрелишта да буде, па молим старије колеге ако нешто знају на ову тему да напишу. Чисто да видим да ли могу са своје стране да помогнем да нешто такво урадимо у општини у којој живим.
ČVRSTINA VERE, ČISTOTA DUŠE, ČESTITOST ŽIVOTA
"Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred" ( Vojvoda Živojin Mišić )
Srećne ti rane junače. Desi se ovo druže ponekad. Pre par godina odem u lov u goste i jedan drugar taman kupio novu pušku. Pa da se meni odma pohvali pošto zna da volim, a malo se i razumem u oružje. I sad oće da ja isprobam njegovu pušku je li dobro upucana. Ima tu osim mene još gostiju koji me ne poznaju. Nahvali on mene tu njima kako sam ja neki veliki stručnjak za oružje. Uzmem ja tu njegovu pušku i pogodim cilj, ali uspem nekako (ni sam ne znam kako) da rasečem obrvu, u stvari između očiju na vrh nosa. Vidim oni gosti se samo smeškaju, došlo mi da propadnem u zemlju od stida. Ali eto dešava se i posle dugogodišnje upotrebe pušaka sa optikom.
Fićo ko hoće da vežba i proba uvek u ataru može da nađe neko pogodno mesto. Ni kod mene u društvu nema strelište, ali imamo relativno dubokih, ravnih i dugačkih kanala gde upucavamo oružje. Bitno je da ima nekakav grudobran koji će da zaustavi zrna, da ona ne lete nekontrolisano po ataru, jer uvek ima nekoga ko nešta radi i prćka okolo. I da daljina nije ispod 100 metara. Bilo bi dobro da se uvede zakonska obaveza probe strelca pre otvorenja svake sezone na visoku divljač. Pa ko zadovolji nek lovi, a ko ne zadovolji nek vežba ili batali takav način lova. Promašaj nije nikakav problem, ali loš pogodak jeste. I onda još kad lovac kaže, ma neću da je jurim doći će druga, ja bi mu tu pušku o glavu polupao.
Što se tiče strelišta za glinene golubove ono ne mora da bude statično ako društvo ne organizuje takmičenja. Mi imamo prenosnu mašinu pa je ponekad nakon lova ili radne akcije namestimo na neko zgodno mesto i malo pucamo. A imam i ručnu mašinicu za mini golubove (koju sam dobio na poklon od Lale) i sa njom uvek može da se vežba u ataru. I dobro dođe svakome malo vežbe, pogotovo na početku sezone.
Ali što ti kažeš najlepše bi bilo kada bi se našlo parče zemlje i para da se napravi pravo trap strelište i strelište za karabin sa daljinama 100 i 200 metara, gde bi moglo da se vežba kad god lovac hoće i ima slobodnog vremena. Novi zakon o municiji ide svima na ruku jer više nije ograničena količina na godišnjem nivou. A ni PPU municija nije skupa da ne bi moglo da se ispali bar 100-injak metaka godišnje radi vežbe, ali i uživancije.
Mozda ovo sto cu napisati i nije za ovu temu,al moze biti korisno.
Citajuci knjigu Lovacke puske i municija naiđoh na temu Efikasan domet kuglare,pa autor kaze:
Kada izaberemo odgovrajuci kalibar i metak koji tezinom i energijom zrna kao i konstrukcijom zadovoljava sve zahteve za odstrel odredjene visoke divljaci potrebno je ispitati preciznost i tacnost puske pod uslovima kako pretpostavljamo da cemo gadjati divljac.
Znaci pod sto pribliznim uslovima terenskim u lovistu metu na metu udaljenu 100m pazljivo nisaneci opalimo pet metaka,odredimo SP (srednji pogodak) i precnik grupe pogodaka.
Dobili smo rasturanje npr.10cm koje moze zbog umora,losijih uslova gadjanja biti i vece ali razmotrimo kakve su nase mogucnosti pri rasturanju od 10cm.
Precnik plecke D (smrtonosne zone)na razlicitoj visokoj divljaci je oko:
Srneca divljac D=15cm
Lopatar,muflon ,divokoza D= 20cm
Divlja svinja D=25cm
Jelen D= 30cm
Efikasan domet=precnik plecke D / precnik grupe pogodaka R x Xo(daljina gadjanja u metu najcesce 100m).
U konkretnom slucaju R=10cm , Xo=100m
Srneca divljac 15cm/10cm=1,5 x100= 150m
Lopatar muflon i divokoza =200m
Divlja svinja =250m
Jelen =300m
Kada smo odredili mogucnosti tacnog pogadjanja u balistickim tablicama proveravamo energiju zrna na granici efikasnog dometa i ako premasuje minimalno potrebnu za odredjenu divljac pusku mozemo koristiti do izracunatog efikasnog dometa.
Poz kolega Mihailo.
Iako zvuci dosta logicno nisam siguran da je reciprocnost tabele korektna u praksi.
300 metara kada je u pitanju jelen je impozantna daljina.
U krajnjem slucaju zanemaren je i jedan veoma bitan detalj. Sta je sa korekcijom pada zrna na toj daljini.
Ako je Jelen D=30 cm sam pad zrna je van zone, tj ako za primer uzmemo 8x57 koji je relativno rasprostranjen kod nas pad zrna je kod npr S&B nosler kugle og 13g nekih -69.2 cm sto svakako nije zanemarivo i iznosi vise dva puta precnik D zone kod jelena na istoj udaljenosti.
Velika vecina balistickih tabela uopste nema detaljne podatke o korekciji pzda zrna na tim daljinama, za primer isto zrno na 200m ima pad od -19,2.
Kolika je korekcija na 267m ? Sta ce mo sa vremenskim uslovima ?
Usput vazno je znati da je balisticka tabela samo smernica i nije realna tabela, ona je realna samo za taj specifican test koji je najverovatnije odradjen u balistickom tunelu pod idealnim uslovima bez negativnih vanjskih uticaja kao sto su vetrar,pritisk,vlaznost,ugao itd
Ovde u Norveskoj gde ja zivim da bi lovac dobio potrebno odobrenje za lov na visoku divljac svake godine se iz pocetka polaze neophodan test gadjanja i to po svakom oruzju koje lovac ima nameru da koristi. Sto znaci npr 5 pusaka 5 testova. Test je gadjanje siluete jelena na 100m sa vitalnom zonom od 30cm. Da se taj isti test pomeri sa 100m na udaljenost od 300 nisam siguran da bi se puno puskaralo po Skandinaviji.
U svakom slucaju evo jedan praktican primer, ja sam se jucer navece vratio iz lova gde sam proveo zadnjih par dana. Imao sam realnu priliku da pucam evropskog jelena ( siljkan ) na 267m zbog cega sam ranije i naveo daljinu. Doduse kalibar je 308win ali nebitno. Sa sobom sam imao kvalitetan,precizan precizno upucan karabin. Kvalitetan i moderan opticki nisan sa balisticim tornjem za korekciju zrna. Daljinometar iste marke kao i opticki nisan koji je uskladjen sa klikovima tj korekcijom balistickog tornja. Dostupan kalkulator za izracunavanje pada balisticke putanje zrna koje koristim i na kraju stap za pucanje koji ima stabilan oslonac u dve tacke.
Ja u svakom slucaju nisam pucao na zivotinju, iako smatram da nisam los strelac.
Ne kazem da pogodak ako je uspesan nije smrtonosan, samo mislim da to i nije bila poenta tabele
Da bi se organizovalo i postavilo streliste, koliko sam upoznat, treba mnogo vremena, zivaca i para - propisi su katastrofa, a tumacenje referenata je sarenoliko, kao i kod ZOM. Tako da je to u startu sizifov posao. Oni koji su zainteresovani, priliku da se edukuju i probaju i na dalje to mogu uciniti na nekim od takmicenja koja se organizuju kod nas u zemlji - nema ih mnogo ali ih ima. Ovo kazem zato sto pored lova, bavim se i streljastvom i organizacijom jednog od tih takmicenja, i bilo bi jako lepo videti i kolege lovce na takvim skupovima. Nije poenta samo doci i takmiciti se (i eventualno pobediti) vec u druzenju i edukaciji - pa ce famoznih 100 m mozda izgledati i ne tako daleko.
Streljastvo je fantasticna disciplina, i pucanje na 200,300,500 pa cak i 1000 metara imaju svoje mesto, samo nemojmo zaboraviti da lov i streljastvo nisu iste stvari i nemojmo mesati iste. Ja licno nemam problema da pucam na bilo kojoj daljini kada je u pitanju streljastvo ali u lovu se puca na ziva bica i lovacka etika stoji iznad svega ostalog. Sa danasnjim tehnoloskim napretkom ja licno mislim da najmanje sto se ocekuje od jednog lovca jeste da odstreli divljac tako da se sto je moguce manje pati.
Nije 100m nikakva famozna daljina, ali je pucanje preko 200m u lovu nepotrebno osim u posebnim situacijama kada konfiguracija terena i ponasanje divljaci ne dozvoljava drugacije, ali tada su to vec unapred poznati preduslovi koji od lovca zahtevaju posebnu opremu i vestinu.
Bez da ikoga uvredim, mi danas imamo tri tipa lovaca
1 oni koji su lovci jer uzivaju u lovu i love jer im sam cin lova predstavlja zadovoljstvo
2 oni koji moraju da po svaku cenu odstrele divljac i nemaju nikakvih moralnih prepreka da bi dosli do cilja
i na kraju 3 oni koji u stvari nisu lovci ali su u lovu pronasli arenu gde legalno mogu da pucaju na zive mete
Bez ikakvih moralnih pridika svako od nas treba sam sebe da pronadje u kojoj se grupi nalazi
Samo da ne dodje do zabune i da neko ne misli da to sto govorim, govorim zbog toga sto sam nisam u stanju da pucam na pomenutim daljinama. Ovo na slici su rezultati testa probe za visoku divljac od pre koje godine. Naravno rezultati nisu uvek ovakvi ali na slici se vidi grupacija 5 pogodaka u siluetu jelena na kojoj je vitalna zona od 30 cm vidljiva samo u ekranu koji je u toku probe okrenut od sttrelca tako da sam strelac ne vidi rezultate i samim time moze da koriguje pucanje. Pucano je na 100m iz ako se dobro secam stojeceg stava, naravno bez ikakvog naslona jer to nije dozvoljheno kod testa. Rezultati se vide u tabeli sa strane, tj odstupanja od strogog centra ili ciste desetke 1.7 1.8 1.8 1.8 1.9 grupacija je naravno jos bolja
nisu isto,ali se itekako preplicu. streljastvo sam spomenuo kao opciju za adekvatnu vezbu i treniranje, i spoznavanje sta je pojedinac sposoban da uradi sa svojim oruzjem i municijom koju koristi. onaj koji je pusku upucao 2003 godine i od tad ispalio 4 i po metka nema sta da trazi u lovistu. mi nemamo obavezu godinje probe, mada bi trebalo da se uvede. a sto se tice lova na vecim distancama, i ja sam za to da je odstrel eticki i da se divljac ne muci pre svega, ali mi distanca ne predstavlja problem - upravo zato sto redovno treniram, ne samo sa sportskim oruzjem vec i sa lovnim i na vecim distancama, i apsolutno sam siguran u svoju vestinu i mogucnosti koje mi moje oruzje i municija pruzaju. da nije tako, ne bih se usudio da pucam na daleko. zato kazem, da treba posecivati i takmicenja, i vezbati redovno. ne zato da bi se redovno pucalo na divljac na daleko, vec da bi se stekla rutina i sigurnost za bilo koju situaciju i distancu koja se pojavi kao opcija, a sve radi tog etickog odstrela.
A zašto uopšte mora biti odstrela.
Ko ne nadje sreću u izlasku u prirodu, radu kerova, izlasku i zalasku sunca posmatranju divljači,
njemu je lov samo meso.
Kad si osudjen na jurnjavu za mesom ili trofejima
tada odstrel postaje obaveza pa se svakim pucanjem teži povećavanju šansi za tim odstrelom, etika daljine i sve drugo izblede pred željom za pucanje.
Za mene je lov najlepši kad uspeš da posle mnogo vremena i truda dobiješ šansu za pucanje željene divljači, pripremiš sve i kad se nišan poklopi vratiš pušku na rame ostavljajući "svoj ulov" prirodi i nekom drugom da odstreli a pri tom si srećan i zadovoljan. Nekako tad znam da sam lovac, da sam svoj lov " odradio" i svoj ulov ulovio.
Naravno, izostao je onaj blagi pritisak na obaracu sto natera oruzje da grmi i zrno da odnese smrtonosnu poruku lovini , da je ulovljena.
Ali pritiskanje obarače i nije lov, a i divljač nemora da zna da je ulovljena, vazno je da to znam ja.
Zar ne?
Svakako , svakako ..... ja se u potpunosti slazem da svaki pojedinac treba redovno da koristi streljanu za trening i test pouzdanosti svog oruzja, cak apsolutno podrzavan Skandinavski model sa obaveznim duplim treningom i zavrsnim ispitom po svakom oruzju koje se koristi u lovu, da se mene pita ja bih isto uveo i na sitnu divljac. Bez minimalnih 18 od 25 pogodjenih golubova nema izlaska na teren, polazi do mile volje ponavljaj sto puta ali dok ne polozis nista, da se mene pita.
Ono gde se razilazimo je lovna etika, za mene je nebitno da li sam ja kao lovac u stanju da pogodim ili ne pogodim divljac na 300m, pucanje na tim daljinama za mene nije eticki ispravno. Ja sam siguran da pucam znatno bolje od prosecnog lovca ako iz nikog drugog razloga jer treniram vise od istog i siguran sam da sam u stanju da u minimum 90% slucajeva ispravno pogodim metu u realnim lovackim uslovima na 300 pa i vise metara, ali to je u ovom kontekstu nebitno, barem za mene.
Margine su manje, mogucnost greske veca, energija, brzina i putanja projektila u rapidnom opadanju. Vanjski uticaji izrazeniji i manje predvidljivi. Putanja projektila duza sto za rezultat ima da spontane reakcije zivotinje mogu uticati na plasman pogotka. Drugim recima previse je faktora
Ja apsolutno ne govorim da pogodci na tim daljinama nisu moguci, vec da je pucanje na istim nepotrebno i nemoralno
Mogu to i ovako da postavim, imam auto koji ide 270 na sat ali ga ne vozim preko ogranicenja ili u praksi 10-20-30 km preko i to je previse zavisno od uslova i ogranicenja brzine ali sve preko toga je cist idiotizam iz svima nam poznatih razloga.
Kolega Finskogen kada bi neko u Srbiji uveo obavezno godisnje ili u pet godina testiranje oruzja kojim se zeli loviti i sposobnosti lovca za pucanje na 100m iz ruke i sa osloncem, bila bi veca pometnja nego oko diskrecionog prava i nabavke oruzja.
Usvojio bih kao aksiomu tu krajnju lovacku daljinu od 300m sa tim sto bi svako za sebe trebalo da zna koja je njegova pozeljna daljina a najveca daljina na koju sam ja pucao je na srndaca nesto ispod 250m a na jelensku jedared samo nanekih 220m i to nazalost iz ruke mada je bio pogodak.
Ono cemu tezim je pucanj do 70m iz ruke, 150m sa tronosca odnosno 200m sa ceke. Kada pirsujem svejedno da li je divljac na tih 70m ja izgubim neku sekundu pokusavajuci da nadjem drvo kao oslonac ili namestajuci tronozac makar me divljac spazila i pobegla.
E sad ima ljudi, sa odgovarajucim alatkama, sposobnih da odstrele i na vecim daljinama i ne sporim im pucanj ako zrno ima dovoljno energije i ako imaju bar 90% realizaciju u uslovima strelista.
Ja taj nisam.
Sto se tice mesa, ne lovim zbog mesa ali i ne odstreljujem iz obesti jer zasto bi onda lovio netrofejnu divljac. Ako nista meso poklonim nekom prijatelju, kolegi i tako mu omogucim i da osete nesto sto nemaju uobicajeno na meniju.
Kolega Finskogen ona slika pogodaka i vaša grupa deluju impresivno uzevši u obzir streljački stav i metu.
Nadam se da možete da podelite još informacija vezanih za sliku. Oruzje , municija, kalibar, moderator...Optika i uvećanje na kom se puca, končanica.
A pre svega vaša tehnika gadjanja iz stojećeg stava.
Verujem da se kod pucanja grupe u siluetu gadja prvi pogodak i da pogotke vidite kroz optiku, bez obzira na sve konzistentnost ponavljanja bez oslonca je ono sto smatram impresivnim.
Naravno da svaka grupacija nije takva, zato sam verovatno i uzeo sliku.
Nekada se desi da jedan od 5 izadje iz kruga. U dobrom danu sve ide od ruke a u losem sve je obrnuto. Iskreno i ruku na srce ne secam se vise tacno svih detalja. Tj nisam siguran koja puska mislim da je heym SR30 u kalibru 30-06 ili Mauser M03 iskreno mozda u 6,5x55 ili cak neka druga cev. Ono sto mislim jeste da je optika Leika Magnus 2,4-16 x 56 ali ni to ne mora nuzno biti tacno mozda je i Swarowski iskreno ne secam se. U svakom slucaju grupacije koje ja pucam na testu su obicno oko 10-15 cm, ali isto tako moram da priznam da se ni sam ne trudim previse da ih grupisem jer krajni cilj nije grupisati pogotke vec poloziti test.
Verovatno na onoj slici ima i jedna solidna porcija srece mada ona verovatno dolazi u paketu sa odredjenom kolicinom vestine.
Prilozio sam sliku strelista koju sam skinuo sa interneta, siluete sa irvasom su za polaganje testa ostalo je trening. Centar na meti nije oznacen, ali je meta elektronska i izbombardovana projektilima jer se u nju puca danima bez izmene podloge tako da ja sa mojom optikom na maksimalnom povecanju mogu da naslutim gde je otprilike centar jer je meta u tom podrucju najvise izbusena. Onoga sto se secam jeste da sam toga dana nasao jednu tacku na meti za koju sam smatrao da je unutar vitalne zone i probao da je pogodim koristeci malo vise vremena i energije nego sto to inace cinim.
Ne retko kada polazem test pucam 5 "kratkih" tj bez puno predumisljanja zato i nije cudno da je grupacija obicno na 10-15cm a nekada negativna i upravo zbog toga koristim stojeci stav mada su na testu dozvoljena tri.
Tj stojeci ( bez ikakvog oslonca ) Sedeci gde se strelac moze laktovima osloniti na koljena i lezeci gde se laktom moze osloniti na zemlju.
U svakom slucaju u sve tri poze kao oslonac ne koristim muskulaturu vec kostur ili kosti osim kod onih 5 "kratkih" sto u sustini nije lovacki stav ali je lakse za pucanje.
Gotovo nikada test ne uzimam lezeci, a najlakse mi je pucati iz sedeceg jer mi je tada najlakse koristiti kosti kao kostrukciju oslonca sedeci polubocno okrenut prema meti gde koristim kosti oba lakta oslonjene o oba koljena, dok je kod stojeceg stava samo jedan lakat oslonjen na telo. U sustini to je jedina tehnika koju koristim sve ostalo je trening.
Ono sto moram da dodam jeste da u lovu gotovo nikada ne pucam bez oslonca osim naravno u pogonskim lovovima i na vec ranjenu ili vidno povredjenu divljac, a to je opet zbog mojih etickih stavova i principa. Tako da u sustini iz tog a i drugih razloga ja propustam daleko vise divljaci nego sto pucam. Usudio bi se reci da iz razlicitih razloga pucam na jednu od 4-5 prilika. Ali sa druge strane to je nesto sto ja sebi zbog bogatstva divljaci u terenu koji lovim mogu lagodno da dozvolim.
Hvala puno na odgovorima i što delite iskustvo i vaša zapažanja.
Mislim da je baš trening iz stojećeg stava bez oslonca, na različitim distancama, ono što je nama u ovom dobu najslabija karika. Drugi izraženiji nedostaci bi bili "instiktivna" procena daljine, kao i elemenata spoljne balistike koji iako marginalnog
uticaja mogu da izbace pogodak iz vitalne zone.
Lično nikada mi nije palo na pamet da vežbam gadjanje karabinom tako da mi se lakat oslanja na telo , pretpostavljam u stavu sličnom kao kod vazdušne puške.
Ono što se meni pokazalo kao najefikasnije kod stojećeg stava je da lagano podižem oružje u pravcu mete pratim nišan sa oba oka otvorena (skoro uvek tako nišanim) i kada končanica dostiže podnožje centra pucam, ne zaustavljajući kretanje bez pokušaja da se fokusiram na metu kao kod pucanja sa osloncem.
Još jedna meni zanimljiva stvar sa fotografije mete
je da krug koji obeležava vitalne delove divljaci ima centar baš na mestu koje ja ne bih izabrao za
pucanje na živoj meti.
Nekako gledajuci taj centar mete nameće mi se pitanje , zar skandinavci smatraju najefikasnijim pogotkom onaj u centru mete, direktno kroz plećku i
kost.
Još jedna meni zanimljiva stvar sa fotografije mete
je da krug koji obeležava vitalne delove divljaci ima centar baš na mestu koje ja ne bih izabrao za
pucanje na živoj meti.
Nekako gledajuci taj centar mete nameće mi se pitanje , zar skandinavci smatraju najefikasnijim pogotkom onaj u centru mete, direktno kroz plećku i
kost.
To je zato sto su oni odavno prestali da koriste SP municiju Salu na stranu pogodak direktno kroz plecku ako ima dovoljnu penetraciju je izuzetno efektivan. Ono sto je nizbrdica je ostecenje mesa. Ili drugim recima ko puca groma ili neku modernu kuglu samo napred, za one koji jos uvek koriste PPU SP bolje iz plecke
U sustini jelensku divljac nije rezonski pucati po vratu kao na primer svinje ali je pogodak visoko u plecku gotovo ekvivalent istog. Tako pogodjena divljac pada u vatri.
Mene su kada i tamo gde sam poceo da lovim od samog pocetka ucili da pucam visoko u plecku, ko zna razumece
Sto se tice tehnike pucanja iz stojecek stava, prilozicu dve slike.
DFS pucaci koriste ovu tehniku. Puske su takmicarske ali ne malokalibarske. Puca se karabinska municija najcesce 308,243 ili 6,5x55 ali su dozvoljeni i drugi kalibri
DFS takmicari. Jako je bitno da je lakat blago iskrenut kod desnjaka u levo a kod levaka u desno tako da kost stoji okomito i sluzi kao oslonac, u suprotnom muskulatura drzi teret puske
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?