Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ЗАКОН О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ 2016.
davorcalic
 Kolege, o diskrecionom pravu policije smo već sve rekli, da se ne ponavljam sada.... Ja moje oružje držim u trokrilnom šifonjeru koji se zaključava u tri tačke... ima bravu sa dve šine koje ključ bravi dole i gore, tako je napravljen u originalu. Ja sam postavio šarku sa katancem kao treću, čisto dodatne bezbednosti....
Bili, videli i konstatovali da se nemože odneti trokrilni šifonjer tako lako(skoro nikako zbog težine i dimenzija) ,da je zaključan i sve normalno odobrili kao sigurno....oružje u duplom delu a municija i ostalo u jednodelnom,odvojeno....
Neverujem da bi svugde tako prošlo kao bezbedno....

Kod nas su policajci veoma korektni prema lovcima i poštuju nas kao i mi njih...
Žena mi Makedonka....ena Shock

tomo vrbas
 I evo ga unesen u spavacu sobu i napunjen!
fotkica.com/thumbs3/1_tmb_79919588_IMG_20180212_221717.jpg

Planinko011
 Mislim da skoro nigde i nema problema sa policajcima ako ste ispravni (osim nekog licnog sukoba po drugom osnovu cega ima po manjim sredinama gde se ljudi licno poznaju) i tek mozda sa nekim referentom ili nacelnikom koji ima pogresan stav u vezi primene zakona.
Policajci znaju da smo kod nekih vecih nepravilnosti upravo mi njihove oci i usi na terenu u nenaseljenim podrucjima i da bi prijavili bilo lovokradju ili masovnu secu sume.
Sad bi neko ko cita pasionirano crnu hroniku rekao da smo drukare ali mene iskreno nervira fama oko termina "saradnik sluzbi" (iako nisam imao licno takve slucajeve)jer ako saradjujes sa svojim sluzbama bezbednosti onda si patriota a ako saradjujes sa stranim sluzbama i kriminalcima onda si izdajnik ili lopov.

https://www.youtu...KEyRItRmtc

Tu ne potpada ono sto je bilo nekad a mozda ima i sada kada neko ucestvuje u montiranju "nepodobnosi" afera ljudima ali to je neka druga i teza prica.

Elem, pre nekoliko godina sam posle lova na srndaca u Podrinju uzivao u voznji po krivinama pored Drine kad me zaustavi patrola granicne policije.
Na uzgredno pitanje da li imam oruzje ja izvadim i dam oruzni list na sta me mladi policajac zamoli da izvadim i pokazem pusku.
On je lepo i pazljivo razgledao i vrati mi a na moju primedbu da uopste nije sravnio broj oruzja sa ovim iz oruznog lista on rece:
"Ma jok, i ja sam lovac, samo sam hteo da vidim Styera"Smile

kolega_LOVEc
 Hmmm, nije bas sve tako, crno ili belo.
Saren je ovaj nas svet, i to bas saren...
Vim vi repellere licet

mihailo
 Danas bih u PU Valjevo da pitam sta je potrebno za novi oruzani list,pored uplata i potvrde koji mi je izabrani lekar + lekarsko i naravno puska na uvid da bi se proverilo ima li oružje sve potrebne žigove.Ako službenik utvrdi da nema potrebne žigove puska se mora nositi u ŽIŽ na proveru i žigosanje , sve to vazi od 2016 god.
Na moje pitanje sta sa oružjem koje je kupljeno pre 2016 god kad je na snazi bio stari zakon dobih odgovor -sve bez obzira prema kom zakonu je izdat predhodni oružani list.
Znači zakon se primenjuje retroaktivno.

Kakva su Vaša iskustva povodom ovog (za mene) noviteta?

kaludra
 ma zaebancija do jaja
morao sam da nosim vazdusnu pusku(c kategorija)
koju sam kupio po strozijem zakonu za vpuske pre 10 godina.
u zizu gomile vazdusnih i vatrenih pusaka iz prodavnica na cekanju za zig i potvrde.
drzava gladna para pa drpa sa svih strana.
ne salju na zigosanje sve policiske uprave neusaglasenost 100%.
po mom misljenju su trebali da odvoje oruzje koje je vec imalo oruzane listove i ono koje je kupljeno u prodavnicama po novom zomu.
ima tolko nacina da nam deru kozu ...
dokle

rbela

7x57 kaže:

Kolega je to oko obuke rešio na jednostavan način. Poslao je mail na adresu MUP-a Republike Srbije. Ja mu kazem "Koga je moliti, nije ga srditi". Međutim dobio je odgovor za dva dana u njegovu korist, to predočio službenici, ona šefu i sutradan mu javljaju da mu obuka ne treba za oružje pre 1999. god. Hrabro, ali uspelo, za neverovati.
.

Kolega jel mozes da napises tacno na koji mail adresu je pisao nas kolega pa dobio taj odgovor ili eventualno nekako odgovor da snimis i ubacis tu. U Temerinu nece da cuju o tome da za oruzje kupjen pre 98 ili 99 ne treba obuka. Kazu da svugde gde izdaju nov uruzani list bez obuke rade nezakonito.

Kile_
 U Vrscu u SUP-u za oruzije koje je regostrovano pre 99 ne treba obuka prilikom preregistracije a za oruzije koje je registrovano posle 99 treba obuka o rukovanju. znaju u sup tacan dan i mesec te 99 od kad se gleda to...jer taj je izasao taj pravilnik tada novi o obuci za rukovanje oruzjem.

Medjutim kod nas moze da se javi sleeci problem... SUP je dobio zvanican spisak iz ministarstva zdravlja o ovlascenim ustanovama koje mogu da rade i izdaju uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za rukovanje oruzjem.... te se vec javio problem da su odbili coveka odnosno nisu mu priznali lekarsko uverenje koje je podneo... pa ako neko ima taj spisak neka postavi...
Samo 300 i 4x4

dzudzubajac
 Kile, imaš spisak na sajtu ministarstva zdravlja

http://www.zdravl...php?id=359
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.

tomo vrbas
 Ja pre neki dan bio u MUP-u i pitam za oca oce li morati da polaze kaze referent moraju svi ne bitno od kada imaju oruzije!

Kile_
 e super za spisak Odobreno
ne znam tomo sta da ti kazem... mozda cale ima neku pusku koju je registrovao pre 99 a neku drugu posle 99 pa zato.... jer njemu po starom nije trebala obuka kao ni mom dedi plus sluzio je vojsku pa je posle vojske dobio i karabin kao poklon..
Samo 300 i 4x4

tomo vrbas
 Sve jos ima iz titovog doba 70 i nekeGrin
Ali jbg ma nema veze polagace kad nije hteo da polaze dok je sva ta zaCenzurisanoncija trajala 2 dana i kostala 6-7000din sada ce da plati mnogo vise!

Kile_
 zahtev za izdavanje oruznog lista , da li ga ima neko u pdf?
ne mogu da nadjem na netu...
Samo 300 i 4x4

SharpShooterSer
 koliko znam ne treba ti zahtev, tamo ti stampaju sve sad
M48 - 8x57
Browning XPR 243 - Leupold VX-3 3.5-10x50
K98 - 6.5x47 Lapua - Vortex Golden Eagle 15-60x52
CZ527 .223 - Hawke 6-24x56
Browning 425 20/76 cal.
Suhl 127 - 12 cal.
Uherski Brod 585-06 mod 2 16 cal.
AR15 22lr - Falcon 18+ 4-18x44

dzudzubajac
 Kile, imaš ovde sve formulare:

https://drive.goo...Ij4WczWEOA

Kile_
 e too, svaka cast. hvala .... hocu da skupim sve sto mi treba da idem na gotovo,da me ne vraca sto puta
Samo 300 i 4x4

dzudzubajac
 samo za takse proveri sa njom tačno šta imaš i obavezno donosiš originale uplatnica

inače za preregistraciju ide terenska provera pa komisija, znači dve nedelje minimum

Kile_
 resio sam sve danas, predao sve papire sve ok.Zakazala mi je sutra u 11 da donesem oruzije na pregled... I posle verovatno ide provera na terenu....
Uradio sam metalni orman za puske i ubacio ga u stari vewc postojeci drveni orman gde su mi do sada stojale puske,koji se isto zakljucava..

Koliko sam ja znao ko ima kolekcionarsku dozvolu morao je da ima posebno kasu za municiju,a fizicka lica ne moraju... danas kaze da mora i za municiju kasa posebno... i sad tu moram da uradim nesto.mogao bi da drzim u orman drveni pored koji se zakljucava,ne znam dal tako moze da prodje///

a koji je to apsurd,. ok puste i trebaju da budu u metalnom ormanu... ali municija brate... pa moja baba udje u magnum i kupi karton municije koje hoce i ide kuci... a ja moram da je zakljucavam posebno... c.c.c
Samo 300 i 4x4

kolega_LOVEc
 [xhide]

dzudzubajac kaže:

samo za takse proveri sa njom tačno šta imaš i obavezno donosiš originale uplatnica

inače za preregistraciju ide terenska provera pa komisija, znači dve nedelje minimum

Dve nedelje je odlicno, ne vredi nervirati se oko toga.
Inace ja sam svih sest puta cekao po vise od tri meseca, kad volis oruzje i hoces da budes ispravan, to ti sleduje.
Sto mi rece jedan doktor na sistematskom" u al vas fino namestili da vas Cenzurisanomo". ch[/xhide]Ut
Vim vi repellere licet

dzudzubajac

Kile_ kaže:

resio sam sve danas, predao sve papire sve ok.Zakazala mi je sutra u 11 da donesem oruzije na pregled... I posle verovatno ide provera na terenu....
Uradio sam metalni orman za puske i ubacio ga u stari vewc postojeci drveni orman gde su mi do sada stojale puske,koji se isto zakljucava..

Koliko sam ja znao ko ima kolekcionarsku dozvolu morao je da ima posebno kasu za municiju,a fizicka lica ne moraju... danas kaze da mora i za municiju kasa posebno... i sad tu moram da uradim nesto.mogao bi da drzim u orman drveni pored koji se zakljucava,ne znam dal tako moze da prodje///

a koji je to apsurd,. ok puste i trebaju da budu u metalnom ormanu... ali municija brate... pa moja baba udje u magnum i kupi karton municije koje hoce i ide kuci... a ja moram da je zakljucavam posebno... c.c.c

Fizička lica koja nabavljaju oružje, dužna su da obezbede uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije, tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno, da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormanima koji se ne mogu lako otvoriti.

Meni više nije jasno, kad kažu "da bude zaključano i posebno odvojeno" da li:
- se odnosi na oružje i municiju odvojeno, kao dva pojma, tj da treba da se razdvoji oružje i municija
- ili se odnosi na oružje i municiju zajedno kao da se ono odvaja od svega ostalog, tj da treba da stoji posebno odvojeno u sefovima...
Gledao sam i paragraf leks pa tamo ništa nisam našao na ovu temu.

Baš kad je bila terenska konstatuju kako sam odvojio municiju, ja reko' to ne mora. Oni mi pokazuju dokument koji su oni dobili, nalog starešine da dođu i provere da li imam kasu za oružje kao što sam naveo u izjavi, da li je municija odvojena, da li ostali ukućani imaju pristup itd. Znači policajci dobiju čeklistu po kojoj idu. Ako nije u skladu sa tim, imate problem, pa se posle raspravljajte na sudu...

kolega_LOVEc kaže:

Dve nedelje je odlicno, ne vredi nervirati se oko toga.
Inace ja sam svih sest puta cekao po vise od tri meseca, kad volis oruzje i hoces da budes ispravan, to ti sleduje.
Sto mi rece jedan doktor na sistematskom" u al vas fino namestili da vas Cenzurisanomo".

danas upisah puške na novi oružni list koji sam već imao pošto sam radio nabavku skoro, znači 10ak dana od predaje papira do završetka procedure
za pištolj mi oružni list još nije stigao

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
КОРИШЋЕЊЕ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА РАЗВОЈ ЛОВСТВА PROPISI O LOVU 106 27.07.2019. 16:13
СТАТУТ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ PROPISI O LOVU 15 05.06.2015. 22:21
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,697,114 posete www.srbijalov.com