Lovački karabin
|
SUMO |
Objavljen 18.10.2012. 10:08
|

Veteran

Upisa: 763
Pristupio: 28.02.2011. 14:14
|
Daj sliku kolega |
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 18.10.2012. 13:43
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
zastavin take down???
ma daj breeee .... evo ako to postoji, odmah kupujem ..... |
|
|
|
Vukota |
Objavljen 18.10.2012. 13:57
|

Mlađi član

Upisa: 44
Pristupio: 22.01.2012. 11:27
|
Uopste nisam sumljao na takva reagovanja;),ali svo par slika(ako uspem) pa procenite sami.
|
|
|
|
Vukota |
Objavljen 18.10.2012. 13:58
|

Mlađi član

|
Jos jedna:
|
|
|
|
Vukota |
Objavljen 18.10.2012. 14:02
|

Mlađi član

|
Jos jedna sa druge strane:
|
|
|
|
stojkuki |
Objavljen 18.10.2012. 16:59
|

Lovčina

Upisa: 1155
Pristupio: 22.06.2011. 15:12
|
Sta je brate ovo. Nikad vid'o nikad cuo.. Vrrrrlo chudno. Bas cu da pitam ove u Zastavi ...
Nego montaza je rekorder.... |
|
|
|
Podunavac |
Objavljen 18.10.2012. 18:15
|

Lovčina

Upisa: 7755
Pristupio: 17.12.2010. 23:54
|
Ni ja nikada nisam video ovako nešta da je izašlo iz Zastave, bez obzira što na sanduku ima oznake puške rađene za izvoz. Čak šta više mislim da je ovo delo nekog dobrog majstora koji je iskoristio sanduk i kundak a napravio novu cev sa bravljenjem i šinom za montažu. A mžda i grešim, možda je iz neke male probne serije koja posle nije ušla u serijsku proizvodnju. A montaža je od Brno ZH, premda ona nije za ovakvu ravnu šinu bez ležišta za bravljenje (bar mislim da na ovoj šini nema ležište).
|
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 18.10.2012. 18:20
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Ja sam citao na nekom od stranih foruma da ima jos takvih komada i to jos u razlicitim kalibrima, ako se ne varam jedan od njih je bio 300 win.mag a ostalih se ne secam, ako to opet pronadjem postavicu link |
|
|
|
vlada lovac |
Objavljen 18.10.2012. 19:03
|

Lovčina

Upisa: 1016
Pristupio: 19.11.2010. 07:19
|
Ne, ipak nije to sto sam gledao, ucinilo mi se da je isto jer pominju ALEXANDRIA-INTERARMS-VIRGINIA Zastava-Yugoslavija ali nije to "take down", ovo ce pre biti da je rad nekog majstora |
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 18.10.2012. 19:41
|

Veteran

Upisa: 780
Pristupio: 02.03.2011. 23:02
|
kolega dali si ti skidao cev ikada i ako jesi odvoi cev od sanduka pa postavi slike ja mislim da se cev nemoze odvoiti od sanduka ali da nelupam da vidimo prvo slike
najbolja je ona puska koja se non stop kvari
|
|
|
|
Vukota |
Objavljen 18.10.2012. 22:14
|

Mlađi član

|
Drago mi je da sam zainteresovao cenjene kolege(pogotovo majstora I Jevtic,od koga sam se potajno nadao vise detalja..)
Zao mi je sto nisam trenutno u prilici da postavim vise slika rastavljenog karabina ali cu pokusati ubrzo da dobavim slike koje vas zanimaju.U svakom slucaju dok ne postavim odgovarajuce slike zelim da jos jednom kazem da se karabin zaista rastavlja na dva dela i to u predelu podkundaka(vidi se na slici,postoji mala poluga(bradavica),koja osigurava spoj izmedju cevi koja je sa navojem i uvrce se na sanduk.Znaci cev se navrce na sanduk do kraja i kada nema vise navoja podkundak sa cevi je u istoj liniji kao i ostatak kundaka(zatvarac i sve ostalo),potisne se poluga (bradavica) i sve je fiksno bez lufta.Ubacivanjem metka u cev,zatvarac bravi metak u cevi i to je to.
Zanimljivo je isto tako da postoje dve kocnice ,jedna sa strane(kao kod M70) i jos jedna pozadi kao kod modela m98.
Sto se tice montaze znam da je u najmanju ruku smesna,
tako je kupljen karabin,a nosaci sa optikom sada krase jednu ZH
gde im je i mesto. |
|
|
|
Vukota |
Objavljen 18.10.2012. 22:25
|

Mlađi član

|
Evo i slike zadnje kocnice.I ja sam pomisljao da je ovo rad "nekog "majstora,ali prosto ne mogu nda verujem da neko moze nesto ovako da uradi u puskarskoj radionici,mozda se varam,sta vi mislite??
Postoji jes jedan detalj koji me kopka a to je zadebljanje na cevi,veza izmecu cevi i kunaka(beding ili ce ga dzavo znati ,izmedju prednjeg i zadnjeg nisana)koji nije tipican za Zastavine karabine i vise me podsece na neke ranije modele Mauzera,ako me moje skromno misljenje nevara.
|
|
|
|
Nikola M |
Objavljen 18.10.2012. 22:25
|

Član

Upisa: 106
Pristupio: 23.11.2010. 14:36
|
zanimljivo nema sta.. nikada video a i odusevila me montaza optike
Dobar Pogled

|
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 18.10.2012. 22:44
|

Veteran

|
kolega posto si se nadao da si me zainteresovo nisi uopste jer nezelim da komentarisem nesto sto nije postavljeno komplet u rasturenom stanje a sto se tice zastave to nema pojma da je ikada zastava radila jer zastava nesme tako da eksperimentise to je jedno pre ce biti da je to neka igra nekog majstora koi je nesto pokusavao da uradi ali po toj tvojoj prici zaviti cev i ne stegnuti je na 12 kilograma nego je osigurati nekom civijom ne drzi vodu to se radi sasvim drugacije i zatvarac je potpuno drugaciji da bi se skidala cev sa sanduka povrsine moraju da budu idealno brusene a ne da imaju navoje jer smatram da nemozes dobiti ceoni zazor ali da nelupam ja ocekujemo slike pa da malo vise komentarisemo ali pod garancije mogu da kazem da zastava nikada nije to radila pozdrav
|
|
|
|
Vukota |
Objavljen 18.10.2012. 22:54
|

Mlađi član

|
Kao sto rekoh sve je kupljeno upravo ovako kao sto i slike pokazuju.Na prednjem delu (koji se odvrce)postoji sina za prihvat montaze(u ovom slucaju original ZH,kao sto se i vidi,izgleda nakaradno jbg.tako je bilo).Na zadnjoj slici se vidi da su original(fabricki ) rupe koje su bile namenjene za prihvat montaze zalivene od strane "nekog "majstora i postavljena je ova montaza i optika koja se vidi.Mnogo me je sve ovo zivaca i vremena (para!)kostalo ali resio sam da stavim sve na svoje mesto zato sto mislim da je karabin extra,i uz preporuku kolege Podunavca dao da se buse nove rupe na sanduku za prihvat nove montaze.
Stara montaza i optika,kao sto vec rekoh sada krase ovo: |
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 18.10.2012. 23:03
|

Veteran

|
vidi druze nemas razloga da se ljutis kao prvo nijedan majstor nebi vario ili zalivao rupe koje su vec izbusene postoje zavrtnjevi koi se zavrcu i onda se nevide rupe a da zaliva to neradi nijedan normalan majstor posebno ne da vari a drugo igrati se takvom prepravkom i dobiti papir da je to uradjeno i da je zigosano i provereno u nekom zavodu ukoliko ima sve to skidam kapu i izvinjavam se za sve sto sam reko pozdrav
|
|
|
|
Vukota |
Objavljen 18.10.2012. 23:25
|

Mlađi član

|
Kao prvo, kolega niti sam se ja naljutio (ne daj boze )niti se to iz mojih postova vidi.
Kao drugo,kada sam napisao da sam nekog zainteresovao a izmedju ostalih i tebe(od kojega sam mozda smatrao da ce doci do adekvatnog odgovora,poznavajuci tematiku kojom se bavis) kolega sve je to bilo u najboljoj nameri,ocekivajuci da neko moze da mi pomogne u citavom ovom rebusu oko karabina koji posedujem.
Niti sam rekao da je to Zastava radila,niti neki "majstor",niti bilo sta drugo.
Ja samo pokusavam da kazem o cemu se radi i trazim pomoc od kolega koji znaju vise od mene.
U to ime . |
|
|
|
I Jevtic |
Objavljen 18.10.2012. 23:33
|

Veteran

|
nema problema resen problem voleo bih ako bi mogao nekako da posaljes slike davidimo to jer bas sad sam zvao jedno desetak ljudi koi rade oruzje i ljude koi su dosta vremena proveli u oruzarskoj industriji i svi do jednog su mi rekli da nikada nisu videli takav karabin jer sistem izrade nije predvidjen da se radi cev koja se skida
kazi nam dali si ga probao jer si zadovoljan sa njim dali daje dobru grupu pozdrav
|
|
|
|
Vukota |
Objavljen 19.10.2012. 00:01
|

Mlađi član

|
Kolega,drago mi je da smo se razumeli, ,karabin je vec izvesno vreme u vlasnistvu mog starog koji je vec sa njim (sa ovom montazom i optikom,ma koliko to smesno izgledalo,nakon upucavanja iste)imao par odstrela DS i Srndaca,nebrojeno lisica i kojekakvih stetocina.Ja sam u inostranstvu(i to je razlog sto nemogu trenutno postaviti slike koje vas zanimaju),bio pre par nedelja dole kod nas,skinuo staru montazu i optiku,dao da se buse nove rupe(na saksiji )postavio svenk montazu i montirao Meoptu 3-12x56 RD.Grupe koje sam (posle upucavanja)sam
ostvario na strelistu,nebi ostvarili ni neki mnogo bolji strelci od mene.Tako da 
Cim budem dobio slike rastavljenog karabina postavljam ovde.Pozzz.. |
|
|
|
Max011 |
Objavljen 19.10.2012. 13:11
|

Stari član

Upisa: 487
Pristupio: 10.06.2009. 12:00
|
Po svemu sudeći to je prerada jer koliko vidim puška je hibrid 98ice i 70ice. Najinteresantniji je deo na kojem je narezan lastin rep za montažu i čije tehničko rešenje daje ,,tejk daun,, varijantu Zastavi. Čini mi se da je ta budža u stvari UNTA SA SITNIM NUTOM koju je majstor Žilijen uspeo da ubudži! Kako to radi nikako mi nije jasno a još mi je nejasnije da taj koji je to uspeo da uradi nije patentirao svoj rad jer je to stvarno revolucija na Mauzeru ! Verovatno ovaj svojevrsni muf ima sve podešeno kako treba i zazor i utegnutost na dovoljno kila i njemu bravi zatvarač a da je na kraju istoga napravljen navoj za cev (tako mali Djokica to jest ja razmišlja o tome...)
Sve u svemu Vukota svaka tebi čast jer imaš nešto što niko nema mada ne bih bio u blizini kad to puca za svaki slučaj !!! I jako bih voleo da vidim kao to izgleda rastavljeno .
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
|
|
|